
سخن نخست
وجه فرهنگی منشور انقلاب اسلامی ایران، برجستهترین وجه آن است. بنیانگذار جهموری اسلامی ایران یک فقیه، فیلسوف و عارف بود که سالها در مدرسه فیضیه قم به تعلیم و تربیت پرداخت و تأثیرهای عمیق فرهنگی از خود به جا گذاشت. ایدئولوژی انقلاب اسلامی نیز برگرفته از فرهنگ اسلامی و رهنمودهای قرآن بود. پشتوانه تاریخی انقلاب، سابقه درخشان تمدن اسلامی است که از دامنههای هیمالیا تا رشتهکوههای پیرنه دامن گسترده و اکنون در سه قاره آسیا، اروپا و افریقا ریشههای عمیق دوانده است.
بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران، دستاوردهای سیاسی آن بوده است؛ از جمله، جابهجایی قدرت در کشور ایران و برپایی نظام مردمسالاری اسلامی در آن و پیدایش نهضتهای اسلامگرا در خاورمیانه و شمال افریقا. در عینحال، عمیق ترین و اصیلترین ریشههای قدرت ملی، ریشههای فرهنگی است و بیتردید، همین ریشههای فرهنگی عمیق انقلاب اسلامی است که تأثیرهای گسترده سیاسی در پی داشته است.
این ریشهها به تقویت و نگهداری نیاز دارند. امروز، تبیین دیدگاههای انقلاب اسلامی در حوزه فرهنگ ـ بهویژه در عرصه علوم انسانی ـ و خلق شرایط مناسب برای بالندگی و پرورش اندیشهها در این حوزه، به عهده اندیشمندان و صاحبنظرانی است که به انقلاب اسلامی ایران علاقهمندند و نسبت به آن، وظیفه شرعی و اخلاقی احساس میکنند.
ما نیز به دلیل همین احساس وظیفه گرد هم آمدهایم تا به سهم خود، به این تکلیف شرعی و ملی عمل کنیم. نام «فرهنگ اسلامی» به همین دلیل برای این مجله برگزیده شده است. پدیده «انقلاب اسلامی» به دلیل ماهیت آن، به همه انسانها تعلق دارد؛ چون اسلام، دین بشریت است و قرآن برای هدایت همه آحاد انسانی از جانب خدای بزرگ نازل شده است. به این ترتیب، مجله «فرهنگ اسلامی» نیز نگاهی اسلامی و جهانی دارد و زمینهسازی برای نوزایی تمدن اسلامی را از راهبردهای خود میداند.
ترویج فرهنگ اسلامی در مرحله نخست در جامعه فارسیزبان جهان و در مرحله بعد، در جامعه مسلمانان جهان و کمک به گسترش و توسعه علوم انسانی بر اساس مبانی انقلاب اسلامی، مأموریت اصلی مجله ما خواهد بود. در این راه پرافتخار، دست یاری و همکاری همه صاحبنظران و اندیشمندان همراه را که به انقلاب اسلامی به عنوان تنها راه نجات بشریت مینگرند، بهگرمی میفشاریم.
[real3dflipbook id=”3″]