سخن نخست
بسیج مستضعفان
بسیج مستضعفان روز پنجم آذرماه سال ۱۳۵۸، دقیقاً در ۳۵ سال پیش، امام خمینی(ره) فرمان تشکیل سازمان بسیج مستضعفان را صادر کردند. امام(ره) حدود یک سال پیش از آن، نوید داده بودند که وعده خدا به مستضعفان جهان نزدیک شدهاست. بسیج از همان آغاز کارآیی و کارآمدی خود را در عرصه سازندگی کشور نشان داد. هزاران روستا از نعمت راه، آب، برق، حمام، مدرسه برخوردار شدند، در دانشگاهها بسیج و جهاد دانشگاهی دروازههای دانشطلبی و پژوهش را به روی کشور باز کردند، چرخهای فعالیت کارخانجات با نیروی بسیج در عرصه صنایع با سرعت بیشتری به گردش درآمدند، ولی اوج شکوه و درخشش نقش بیبدیل بسیج در دفاع مقدس بود.
هنگامیکه حرکت بسیجیان به سوی جبههها آغاز شد، شمارش معکوس برای شکست دشمن بعثی ـ صهیونیستی آغاز گردید. بسیجیان در جبههها حماسه آفریدند و دشمن را که با حمایت ابرقدرتها به ایران حملهور شده بود، به عقبنشینی وادار نمودند. در خرداد ۱۳۶۱ش. با آزادی خرمشهر، شکست قطعی ارتش بعثی ـ صهیونیستی آشکار گردید. بسیج در میدان نبرد نشان داد که با اتکال به نیروی لایزال الهی هر غیرممکنی را میتوان ممکن ساخت، هر دشمنی را میتوان شکست داد و هر مشکلی را میتوان آسان کرد. راز اصلی پیروزیهای بسیج در این قانون الهی بود که «إن تنصروالله ینصرکم و یثبت أقدامکم»؛ اگر خدا را یاری رسانید، خدا شما را یاری خواهد کرد و گامهای شما را استوار خواهد نمود.
بسیج به معنی گروهی است که با انگیزه الهی و با تعاون در راه خیر و نیکی [تَعاونوا علی البر و التقوا] و همیاری، دست اتحاد به هم میدهند تا مشکلی از مشکلات جامعه خودآگاه و خداآگاه خود را از میان بردارند. بسیج یعنی ترکیب ایمان و انسان در یک سازمان. بسیج یعنی مقاومت و حرکت در راه پیروزی نهایی بشریت. نباید تردید داشت که اگر از این «کیمیای انقلاب» و راز شگفتانگیز پیروزی در هر عرصه از حیات اجتماعی استفاده شود، نتیجه آن درخشان و شکوهمند خواهد بود. امروز از این تجربه گرانسنگ در کشورهای سوریه، عراق و لبنان برای مقابله با خطرهای تروریسم و تهدیدات امپریالیسم و گروههای تروریستی ـ صهیونیستی استفاده شده و نتایج تعیینکننده آن نیز آشکار گردیدهاست.
زیربنای تشکیل نهادی به نام بسیج مستضعفان، تفکر توحیدی است. در تفکر توحیدی، موحد خود را برای خدا میخواهد و در راه خدا به پا میخیزد تا جهان نوینی را بنیاد کند. خود را برای خدا خواستن، در راه خدا برخاستن، در دریای مواج و خروشان مستضعفان به سوی ساحل خداپرستی و آزادی حرکت کردن، شادکامی مستضعفان را جُستن و راه پیروزی آنان را هموار نمودن، راه بسیج و راز پیروزی بسیجیان است. این سرمشقی است که خمینی(ره) به تاریخ بشر داده است.
گرامی داشت سالروز صدور فرمان تشکیل بسیج مستضعفان گرامیداشت یک جهانبینی، یک مکتب، یک فرهنگ و نیز یک حماسه است. لازمه باور به این جهانبینی، حرکت در متن آموزههای این مکتب، تنفس در فضای این فرهنگ و بازآفرینی آن حماسه، پشت کردن به اشرافیت و دنیاپرستی، محکوم کردن کنز و زرپرستی، نفی استثمار و سودجویی، رو آوردن به عدالت و حرمت نهادن به آزادی و بازگشت به فطرت الهی در متن یک جامعه خودآگاه و خداآگاه است.
راستی ما تا چه اندازه به آن جهانبینی و مکتب و فرهنگ وفادار ماندهایم؟ آیا هنوز مستضعفان در جهانِ ما جایی و در نگاهِ ما جایگاهی دارند؟ باید بپذیریم که در طول این سالها بیشتر تحت تأثیر نظریههای القایی غرب بودهایم تا آموزههای انقلابی قرآن و نهجالبلاغه. گویی ما خواسته یا ناخواسته مبانی انقلابی خود را به فراموشی سپردهایم. برای ما «تاچریسم» بیشتر منبع الهام شدهاست تا مکتب نورانی روحالله که روح خدا را در کالبد جامعه دمید.
باید بدانیم هنگامی میتوانیم به عنوان یک انقلاب، حرف تازهای برای جهان امروز داشته باشیم که مبانی انقلاب خود را به فراموشی نسپرده باشیم. آنگاه میتوانیم به عنوان مؤمنان به مکتب امام خمینی(ره)، تحت رهبری مقام معظم رهبری، سرنوشت نوینی برای امت جهان اسلام رقم بزنیم.
ضمن تبریک سالروز صدور سازمان بسیج مستضعفان به تمام بسیجیان جهان اسلام، از خدا میخواهیم که ما را به آرمانهای انقلاب وفادار، به پیروزی نهایی امیدوار و به پیروی از دستورات خود و آرمانهای بلند امام(ره) و رهبری انقلاب، کامکار گرداند. چنین باد!