دلیل پیچیدگی بحران سوریه وابستگی های متعدد گروه های مسلح است.

0 159

مسئله سوریه

مصاحبه با دکتر عبد اللقیس لبنانی مقیم المان واستاد دانشگاه در المان است.

  • بحران سوریه به خاطر تعدد گروه مخالف و خروج بسیاری از آنها از چارچوب ملی و درگیری آنها با یکدیگر ، در بعد داخلی بسیار پیچیده شده است ، شما این چشم انداز را در سایه تحولات میدانی کنونی چگونه ارزیابی می کنید ؟

    * پول و عوام فریبی نمی تواند باعث به وجود آمدن تفکر انقلابی شود.
    * دلیل مخالفت اپوزیسیون با مشارکت بدون شرط در کنفرانس ژنو عدم توانایی آنها در تحقق دستاوردهای میدانی است.
    * اتحادیه عرب، انجمن فتنه انگیزی درکشورهای عربی است.
    * اتحادیه عرب حتی برای یک لحظه نماینده ملت های عربی نبوده است بلکه در حقیقت نماینده گروهی از حاکمان فاسد بوده است.
    * این قدرت محور مقاومت است که با پیروزی بر تروریست های نیابتی و وارداتی به سوریه، تمام جنبش های حامی تروریست ها از جمله اتحادیه عرب رو به اضمحلال و فروپاشی خواهند رفت.

    فرهنگ اسلامی مصاحبه با دکتر عبد اللقیس صاحبنظر مسائل خاورمیانه در آلمان

دلیل پیچیدگی بحران داخلی سوریه تعدد اپوزیسیون ها نیست بلکه در اصل دلیل آن تعدد وابستگی ها و گرایش های خارجی در سطح منطقه ای و بین المللی است . در حالی که جنگ علیه سوریه توسط طرف های متعددی صورت می گیرد ، تعدد وابستگی ها باعث به وجود آمدن تعدد جنبش ها و گروهک های تروریستی  علیه ملت و نظام سوریه شده است . زمانی که اختلافات خارجی در میان عاملان فتنه در سوریه به بالاترین سطح خود می رسد طبیعی است که این اختلافات در گروهک های تروریستی بازتاب داشته باشد ؛ از این رو گروهک های مذکور بیشتر از درگیری برای رسیدن به دستاوردها، غنایم و چپاول در درگیری های خونین داخلی غوطه ور شده اند ؛ چرا که گروهک های تروریستی نماینده اپوزیسیون مردمی و ملی نیستند . در مورد تحولات کنونی میدانی نیز باید گفت که این تحولات به نفع دولت سوریه است و ارتش پیشروی های خود را در تمامی محور ها و شهرها ادامه می دهد .

  • برخی بر این باورند که نمی توان با کمک های خارجی که از طرف برخی کشورهای نفت خیر عربی صورت می گیرد، انقلاب درست کرد ، وآیا خروج قطر بر ایفای نقش اپوزیسیون سوریه تاثیر گذار خواهد بود ؟

در مورد انقلاب از طریق بودجه و کمک های خارجی باید گفت که چنین ایده ای از اساس پوچ و بیهوده است ؛ چرا ثروت، پول و عوامفریبی نمی تواند باعث به وجود آمدن تفکر انقلابی شود چرا که با ته کشیدن بودجه ها تحرکات و جنبش های انقلابی نیز هر چقدر هم گسترده باشد، متوقف خواهد شد ؛‌ در چنین شرایطی بستر مناسب برای به وجود آمدن انقلاب وجود ندارد و همانند درختی است که از درون پوسیده و تنها ظاهر آن باقی مانده است ، چنین جنبش هایی نیز از داخل فرو می پاشند ، از این رو خروج قطر از صحنه نزاع دارای آثار و پیامدهای منفی خواهد بود .

  • مخالفین همچنان با مشارکت بدون پیش شرط در کنفرانس ژنو ۲ مخالفت می کنند، به اعتقاد شما آیا آنها می توانند بر ادامه این موضع پافشاری کنند ؟

دلیل مخالفت آنچه که اپوزیسیون نامیده می شود با مشارکت بدون پیش شرط در کنفرانس ژنو ۲ ، در اصل عدم توانایی آنها بر تحقق دستاوردهای میدانی است ، آنها می خواهند از این طریق امتیازاتی را برای مطرح کردن بر سر میز مذاکرات به دست آورند؛ به ویژه اینکه اگر دقت کنیم تمام گروه هک های تروریستی در هیچ گفتگویی شرکت نکرده و نخواهند کرد بلکه با اجماع بین المللی حذف خواهند شد . اگر چه برخی طرف های منطقه ای از طرف این گروه ها گلوی خود را پاره می کنند ولی در نهایت کسانی به کنفرانس دعوت خواهند شد که با اقدامات تروریستی مخالف هستند در نتیجه زمانی که روند مذاکره شروع شود گروه های تروریستی هیچ نقشی در آن نخواهند داشت اگر چه صدای فریاد آنها گوش ها را پاره کند.

  • آیا اختلاف غرب و عربستان در مورد بحران سوریه می تواند منجر به اختلاف واقعی میان آنها شود ؟

در مورد اختلاف موضع غرب و عربستان بر سر بحران سوریه بایدگفت که این اختلاف خارج از سلطه و نفوذ مرکیا

آمریکا نخواهد بود؛ چرا که این گروه ضاله و منحرف که سرزمین حجاز را اشغال کرده است متحد واقعی صهیونیست هاست که آنها نیز هرگز از تحت فرمان ارباب استعمارگر خود یعنی امریکا خارج نخواهد شد .

  • اتحادیه عرب که نماد اتحاد و یکپارچگی عرب ها به شمار می رود ، بعد از بحران سوریه تبدیل به یکی از عوامل اصلی تفرقه و اختلاف میان کشورهای عربی و بخصوص بعد از حمله به عراق و لیبی تبدیل به آلت دست غرب شده است ، آینده این اتحادیه را در سایه تحولات و نبود طرف های تاثیرگذار در زمینه ایفای نقش اساسی چگونه ارزیابی می کنید ؟

اتحادیه عرب که عنوان صحیحتر آن انجمن فتنه انگیزی در کشورهای عربی است، حتی برای یک لحظه نماینده ملت های عربی نبوده است بلکه در حقیقت نماینده گروهی از حاکمان فاسد بوده است که آنها نیز همیشه ابزار استعمار برای تحقق جاه طلبی های آن در منطقه بوده اند. این اتحادیه ابتدا از طریق اقدامات پی در پی خود به نفع صهیونیست ها به اشغال فلسطین و سپس به اشغال عراق مشروعیت بخشید و بعد از آن نیز ایران را در زمینه اجازه به نیروهای مهاجم برای اشغال عراق متهم کرد، مسلما منشأ تمام این اقدامات، فاسد ترین خاندان حاکم در جهان یعنی خاندان وهابی حاکم بر سرزمین مقدس حجاز است. به همین خاطر هیچ آینده ای برای چنین انجمن ها و اتحادیه هایی  متصور نیست جز اینکه در زیر دست و پای خیل عظیم لشکریان پیروز مردمی به ویژه بعد از پیروزهای به دست آمده در مذاکرات ژنو له خواهند شد و در آن قدرت های جدید بر عرصه منطقه ای و بین المللی حاکم خواهد شد، این قدرت محور مقاومت است که با پیروزی بر تروریست های نیابتی و وارداتی به سوریه تمام جنبش های حامی تروریست ها از جمله اتحادیه عرب رو به اضمحلال و فروپاشی خواهند رفت .

  • کودتای مصر بسیاری از معادلات منطقه ای را تغییر داد؛ چرا که ارتش به خاطر مخالفت و دشمنی با اخوان المسلمین ، با حمله آمریکا به سوریه و سیاست های عربستان در آنجا مخالفت کرد ، شرایط منطقه را بعد از این تحولات چگونه ارزیابی می کنید ؟

تحولات بزرگی که در مصر رخ داد را نمی توان کودتا نامید؛ چرا که در وهله اول این ظلم به حقیقت است و سپس حمایت از منطق گروه های انحصار طلب و حذفی اخوانی است که رهبر آنها محمد مرسی بعد از برکناری توسط مردم به اتهام خیانت ، در حال محاکمه است . اتهامی که بعد از افشای توطئه سینا با همدستی جنبش حماس برای اشغال مجدد این منطقه توسط اسرائیل و سپس مذاکره با آن بر تشکیل کشور موعود فلسطین ثابت شد . در این مورد یک سال پیش مقاله ای تحت عنوان “اخوان در گیر و دار بهار و پاییز” نوشتم و این مقاله در پایگاه الکترونیکی البدیع منتشر شد . یکی از مهمترین دلایل سرنگونی مرسی سر دادن شعار جهاد علیه سوریه بود ، موضوعی که خشم ملت مصر را بر انگیخت و این ملت ارتش را وادار کرد تا فرعون جدید مصر را برکنار کند؛ چرا که اگر وی در قدرت می ماند منطقه را وارد یک جنگ فرقه ای، نژادی و مذهبی بی سابقه و بی سرانجام وارد می کرد و این جنگ تنها در خدمت پروژه صهیونیستی بود ، این امر باعث شد تا اخوان در تلاش برای سلطه بر جهان عرب فرصت های جبران ناپذیری را از دست دهد .

  • عربستان و قطر مدعی سرنگونی نظام اسد در سه ماه بودند و غرب را در این منجلاب گرفتار کردند در حالیکه الان بیش از دو سال ونیم که از این بحران میگذرد ، بدون تردید این محاسبه و حساب و کتاب اشتباه و اقدام نا بجا دارای آثار و پیامدهایی است ، به نظر شما این پیامدها چیست ؟

حساب و کتاب عربستان و قطر و دل بستن آنها به سرنگونی نظام سوریه و سلطه بر این کشور اشتباه بود ، همانند کسی که در مسابقه اسب سواری با یک الاغ لنگ شرط بندی می کند ؛‌ بنابراین چنین تفکری از اساس مبتنی بر برداشت صحیح سیاسی و واقعیت های میدانی نبود بلکه انگیزه و دلیل اصلی آن کینه های شخصی ، فرقه ای و مذهبی بود و امتناع آمریکا از ماجراجویی در سوریه و انصراف از حمله نظامی به این کشور  بر خلاف میل حاکمان کینه توز عربستان در این چارچوب صورت گرفت . این تصمیم در نتیجه موضعگیری قاطع و محکم ولی فقیه حفظه الله و سپس محور مقاومت صورت گرفت ، واشنگتن این موضع را بی توجه به فریادهای آل سعود اتخاذ کرد و بعد از ضجه های فراوان آنها بالاخره اندک توجهی به آنها کرد به همین خاطر پیشرفت تحولات و طلوح صبح پیروزی بر ترورسیم در سوریه بر وجود جنبش شوم وهابی تاثیر خواهد گذاشت؛‌ جنبشی که سرزمین حجاز را تحت سلطه خود درآورده و در راستای خدمت به متحد خود یعنی صهیونیسم فعالیت می کند .

  • اخضر ابراهیمی در سفرهای دوره ای خود در تلاش است تا کنفرانس ژنو ۲ برگزار شود ، به نظر شما سرنوشت این کنفرانس در سایه مخالفت برخی طرف های عربی، به کجا ختم می شود ؟

اخضر ابراهیمی تلاش می کند در جریان موضع گیری ها و  نظرات تمام بازگیران و بازی خورده های منطقه ای و جهانی قرار گیرد، مسلما هدف اصلی سوریه نیست؛ کشوری که با موقعیت و لباس جدید خود عنوان اصلی آینده جهان جدید خواهد بود. کنفرانس ژنو ۲ نسخه به روز شده کنفرانس یالتا ۲ با تمام مفاهیم استراتژیک آن خواهد بود . در این مورد در ماه می ۲۰۱۲ مقاله ای با عنوان “آیا گفتگوی ایران و غرب منجر به یالتا ۲ خواهد شد” ، نوشتم و پایگاه البدیع آن را منتشر کرد . نتیجه در مورد این سوال مثبت است و با تمام اطمینان می توان گفت که فریاد عرب هایی که هیچ نقش ، وزن و رنگی ندارند و تنها رایحه نیرنگ، فریب، خیانت و تروریسم از آنها به مشام می رسد ، هیچ جایگاهی نخواهد داشت و هیچ کدام از آنها در میان بازیگران اصلی نخواهند بود و در بهترین شرایط آنها نقش کوتوله های بازی خورده را ایفا خواهند کرد .

  • آیا موضوع موفقیت نظام سوریه در القصیر ، تل کلخ، حمص ، خنافر و القلمون وارد آوردن خسارت های سنگین به مخالفین و شکست آنها، می تواند یک تحول و پیشرفت بی نظیر در معادله نزاع داخلی سوریه ایجاد کند ؟

موفقیت سوریه و متحدانش در شکست تروریست ها در نزاع واقعی از القصیر شروع شد و آن با اعتراف دیپلماتیک انگلیس همزمان بود. در آنجا دو جبهه مقابل هم قرار گرفتند و جنایتکاران و تروریست ها تار و مار شدند ، این پیروزی دارای ابعاد استراتژیک گسترده ای در حوادث داخلی سوریه خواهد بود . آثار و نشانه های این پیروزی تنها برای اهل ذکر قابل رویت است و نتایج آن با پیشرفت تحولات به سمت ژنو ۲ و ۳ و شاید ژنو ۱۰ روشن تر خواهد شد .

  • حملات توپخانه ای اخیر ترکیه و داعش(دولت عراق وشام اسلامی وابسته به القاعده ) علیه یکدیگر بعد از دو سال همکاری ، نشانه چه نوع تغییراتی در صحنه سیاسی سوریه و منطقه است ؟

بمباران پایگاه های گروه های تروریستی از جمله داعش و دیگر گروه ها توسط ترکیه ، اگر چه در سطح محدود صورت گرفت ؛ ولی نشان دهند تغییر موضع و اشتباه فاحش این کشور است که با اجازه فعالیت به گروه های تروریستی باعث وارد آمدن خسارت به خود و کشور همسایه شده است ، ترکیه وارد درگیری هایی شد که این درگیری ها هیچ ضرورتی برای این کشور نداشت و مسلما این مواضع دارای ابعاد منطقه ای و بین المللی است . حملات ترکیه به پایگاه های تروریست ها بر روند تحولات سوریه تاثیر گذار خواهد بود و باعث پیشرفت تحولات به نفع نظام خواهد بود .

  • استفاده از دین به عنوان ابزاری برای تداوم حضور نیروهای گروه های تروریستی درصحنه، مثل فتوای جهاد نکاح و خروج از اجماع اسلامی چه نتایجی می تواند داشته باشد؟

درگیری های مداوم میان گروهک های تروریستی در سوریه و استفاده از فتاوای دینی تحریک آمیز در این زمینه به منظور به دست آوردن محافل و انجمن های عوام فریب که توانایی تمیز میان شتر نر و ماده را ندارند ، تنها برای باقی ماندن در عرصه حیات است . رسوایی های این گروه ها بر هیچکس پوشیده نیست و آنها زشت ترین جنایت ها را مرتکب شده اند و مرد و زن و کودک و حتی حیوانات و جمادات نیز از این جنایت ها در امان نبوده اند ، همه این اقدامات منجر به کاهش پایگاه های مردمی این گروهک های تروریستی و انزوای بیش از پیش آنها و در نتیجه نابودی آنها خواهد شد .

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.