سخن نخست
نشست بین المللی دوحه تحت عنوان «شکل گیری سیاست در جهان به هم پیوسته» در روز های بیست و چهارم و بیست و پنجم آذرماه ۱۳۹۷ در دوحه تشکیل شد در این نشست دبیرکل سازمان ملل، رئیس مجمع عمومی سازمان ملل، معاون نخست وزیر و وزیر خارجه قطر، وزیر خارجه ایران، وزیرخارجه ترکیه، نخست وزیر سومالی، وزیر خارجه ژاپن، معاون وزیر خارجه انگلیس در امور خاورمیانه و نادیا مراد برنده جایزه صلح نوبل شرکت کردند.
نکته جالب توجه آنکه بجز نخست وزیر سومالی هیچ یک از مسئولین کشورهای عربی به این نشست بین المللی توجه چندانی نداشتند بویژه رفتار کشورهای عربستان سعودی، امارات، کویت و بحرین نسبت به این نشست قابل توجه بود. نکته جالب توجه دیگر اینکه دبیر کل سازمان ملل و رئیس مجمع عمومی سازمان ملل در کنار نادیا مراد در این نشست شرکت کردند.
اما نادیا مراد کیست؟ نادیا مراد یک دختر جوان از اقلیّت ایزدی است که در روستای سنجار در استان موصل عراق زندگی می کرد و وقتی داعش موصل را گرفت مادر وشش برادر نادیا را به قتل رسانید و نادیا را تحت انواع شکنجه های ممکن قرار داد.
نادیا توانست از شکنجه گاه خود فرار کند و بکوشد صدای مظلومیّت مردم عراق از شیعه گرفته که اکثریّت جمعیّت عراق را تشکیل می دهند تا سایر اقلیّت ها بویژه اقلیّت ایزدی را بگوش جهانیان برساند. در این شرایط بود که حامیان داعش می کوشیدند به صف شوند تا با نادیا و سایر قربانیان زنده داعش گفتگو کنند و با آنها عکس بگیرند و ائتلاف ضد داعش را تشکیل دهند و در افکار عمومی خود را مخالف داعش نشان دهند.
طنز تاریخی این است که خود کشور قطر نیز روزی حامی تروریست های داعش بود و امروز ظاهراً پی به دامنه وسیع جنایاتی برده که یکی از آنها جنایت داعش علیه مردم سنجار است و می کوشدبا مادر تروریسم یعنی عربستان سعودی مرزهای خود را برجسته کند و حساب خود را از عربستان سعودی و شاید هم وهابیّت جدا کند ولی دعوت از نادیا مراد به اجلاس دوحه آیا می تواند خاطره میلیونها قربانی در سوریه، عراق وسایر نقاط را بفراموشی بسپارد؟