کالبد شکافی ناآرامی های اخیر در عراق

5 133

از روز سه‌شنبه گذشته ۰۹/۰۷/۱۳۹۸- که تصادفاً روز همبستگی و همدردی با کودکان و نوجوانان فلسطینی نیز بود – ناآرامی های گسترده ای در برخی از شهرهای عراق رخ داد.

آغاز این ناآرامی‌ها روز ششم ماه صفر یعنی دقیقاً دو هفته قبل اربعین حسینی در بیستم صفر بود. این دو هفته همان دورانی است که راهپیمایان حسینی از کشورهای مختلف به ویژه جمهوری اسلامی ایران، پاکستان، افغانستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه، آسیای مرکزی و…  وارد کشور عراق می‌شوند و از نجف و از مزار اوّلین امام مسلمانان جهان پس از پیامبر اکرم (ص) به سوی کربلا و مزار سومین امام مسلمانان جهان پس از پیامبر اکرم (ص) در مسیری بطول ۸۰ کیلومتر راهپیمایی می کنند و بیش از ۲۰ میلیون نفر از سراسر جهان در این راهپیمایی عظیم و پرشکوه شرکت می نمایند. ویژگی‌های این راهپیمایی تاریخی به قدری شگفت انگیز است که به افسانه شباهت دارد تا واقعیت. راهپیمایان در این ایام مهمان مردم عراق هستند و مردم عراق به خاطر عشق است وصف ناپذیری که پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) ایشان دارند در مهمان نوازی از زائران اربعین دست به خلق صحنه‌های بزرگی می‌زنند که تاریخ نظیر آن را هرگز ندیده است.

هر که هر چه دارد را در طبق اخلاص می‌گذرد و به راهپیمایان تقدیم می کند. یکی در این ایام خانه اش را مهمانسرا برای زائران می‌کند و به صورت رایگان در آن از زائران پذیرایی می‌کند. دیگری کنار راه راهپیمایان صندلی می گذارد تا هر راهپیمای خسته ای برای مدتی بر روی آن بنشیند و استراحت کند دیگری برای راهپیمایان غذا، آب، نوشیدنی، شیر و آبمیوه تهیه می‌کند و رایگان آنها را در اختیار راهپیمایان قرار می‌دهد. دختر بچه خردسالی شیشه عطر در دست گرفته و راهپیمایان را معطر می کند. پسر نوجوانی که طبق خرما بر سر گذاشته و کنار راه نشسته تا هر که میخواهد بردارد و بخورد و تجدید قوا کند، جوانی کنار راه کفش راهپیمایان را واکس میزند دیگری زیراندازی کنار راه انداخته و پای راهپیمایان را ماساژ می دهد و.. و.. و… چه بگویم؟! تا نبینی نتوانی بدانی که در این ایّام در آنجا چه می گذرد!

راهپیمایان با خود شعارهائی را حمل می کند و در آنها از محور مقاومت اسلامی، حشد الشعبی، حزب الله لبنان، انصارالله یمن، رهبران انقلاب اسلامی، مستضعفین جهان بویژه مردم فلسطین و.. حمایت می‌کنند و یا از مستکبرین حاکم بر جهان بویژه امپریالیزم آمریکا و صهیونیسم جهانی و عوامل آنها شکایت و انتقاد می کنند و خواهان آزادی، عدالت، مردم‌سالاری و عزت در سراسر جهان اسلام می‌شوند. و این همه شکوه و زیبایی و آگاهی البته برای مستکبرین حاکم بر جهان غیر قابل تحمل است. در میان راهپیمایان این شعار از همه زیباتر و تامل برانگیز تر و شور آفرین تر است: اِنّ الحسین یجمعنا [حسین است که ما را با هم متحد کرده و می کند] حرکت از نجف تا کربلا سنّتی نیکوست که از دیرباز در میان پیروان اسلام ناب محمدی رواج داشته ولی با سقوط صدام حسین و آزادی عراق به همّت مردم این کشور و فداکاری مدافعان حرم از سراسر جغرافیای تشیّع این سنّت نیکو تبدیل به بزرگترین همایش سیاسی عبادی جهان و تاریخ شده است.

و آنها که از اعلام برائت از مشرکین در مراسم حج که به دستور صریح قرآن مجید است به خشم می آمدند و تظاهرات چند هزار نفر را در مکه در «جمعه خونین مکه» – در سال ۱۳۶۷ [۳۱ سال پیش] – به خاک و خون کشیدند و صدها زن و مرد و پیر و جوان را در آن روز وحشتناک در حریم حرم امن الهی به خاک و خون کشیدند چگونه می‌توانند تداوم این تظاهرات را در راهپیمایی اربعین با شرکت ده‌ها میلیون انسان آزادیخواه از سراسر جهان تحمل کنند؟

در نا آرامی‌های اخیر باید به نفع و ضرر هشت طرف اندیشید و از نقش آفرین های منطقه‌ای و یا جهانی یاد کرد و سود و زیان هر یک را در نظر گرفت.

  • مردم عراق
  • محور مقاومت اسلامی
  • بقایای رژیم صدام و حزب بعث عراق
  • عربستان و دنباله‌های آن
  • اسرائیل
  • رژیم آمریکا و دولت های متّحد با آن
  • فدراسیون روسیه
  • راهپیمایی اربعین

البته راهپیمائی اربعین خود فی حد ذاته یک بازیگر و نقش آفرین سیاسی نیست ولی نقش مهمی در تاریخ معاصر ایفا می کند.

این هشت نقش آفرین اصلی به دو گروه الف و ب به شرح زیر قابل تقسیم هستند:

گروه الف:

  • ملت عراق
  • محور مقاومت اسلامی
  • فدراسیون روسیه
  • راهپیمایی اربعین

گروه ب:

  • عربستان سعودی و دنباله‌های آن
  • بقایای رژیم صدام
  • اسرائیل
  • رژیم آمریکا و دولت‌های متحد با آن

اینک به بررسی نفع یا ضرر این هشت نقش‌آفرین اصلی می پردازیم،  نخست از گروه الف آغاز کنیم.

۱_ مردم عراق و ناآرامی های اخیر

اکثریت مطلق مردم عراق مسلمان و اهل تشیع هستند. این اکثریت مطلق به دلیل سیاست‌های استعماری هیچگاه اختیار سرنوشت خود را در دست نداشتند. بویژه در دوران حکومت استبدادی صدام این اکثریت به شدّت سرکوب شده بود و حق هیچگونه ابراز وجودی نداشت. این اکثریت در راه کسب آزادی تاکنون میلیون‌ها شهید داده و شکنجه های فراوانی را تحمل کرده است.

این اکثریت به دلیل مقاومت خود و پیدایش نیروهای مسلح انقلابی که امروز در حشد الشعبی متشکّل شده اند و حمایت‌های اعضای محور مقاومت اسلامی به ویژه جمهوری اسلامی ایران توانسته کشور عراق را به آزادی و استقلال برساند به طوریکه امروز مردم عراق با شرکت در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری به نامزدهای مورد علاقه خود رأی می دهند و بدین وسیله چرخ های سیاست، اقتصاد و فرهنگ کشور خود را به چرخش در می آورند. هرگونه ناآرامی و اختلال که موجب تهدید وضع موجود و تشدید خطر بازگشت وضع پیشین شود قطعاً به ضرر آنهاست.

تهدید وضع موجود به نفع اقلیت ها در عراق اعم از سنی، مسیحی و ایزدی و.. نیست. زیرا اقلّیت ها در عراق می دانند که در صورت تهدید وضع موجود یا مجدداً تروریست ها در عراق به قدرت می رسند و یا بقایای رژیم مستبد پیشین و در هر دو صورت زندگی و حیات آنان نیز به خطر می‌افتد.

۲_ نفع و ضرر محور مقاومت اسلامی

محور مقاومت اسلامی در کشورهای جمهوری اسلامی ایران، جمهوری عراق، جمهوری سوریه، جمهوری لبنان، بحرین، فلسطین و یمن شکل گرفته است.

در این محور، پس از جمهوری اسلامی ایران، عراق و سوریه و یمن جایگاه ویژه‌ای دارند این سه کشور و هدف انواع اقدامات تروریستی در وسیعترین و فجیع ترین شکل ممکن واقع شده اند. امروز تهدید هریک از این شش کشور تهدید تمام محور مقاومت است. نهادها و جنبش‌های انقلابی نظیر حزب الله در لبنان، جهاداسلامی برای آزادی فلسطین در نوار غزّه و کرانه باختری، حشد الشعبی در عراق، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بویژه سپاه قدس در ایران و انصارالله در یمن، رسماً و علناً هدف حملات نظامی و روانی امپریالیزم آمریکا و صهیونیسم واقع شده اند.

هر تهدیدی که متوجه عراق شود و نظام قانونی آن را تضعیف کند مستقیماً امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه را تهدید می‌کند و موجب تضعیف تمامیّت محور مقاومت در مقابل امپریالیزم، صهیونیسم و ارتجاع عرب می شود و در یک جمله می‌توان و باید گفت تهدید عراق، تهدید ایران است و نیز تهدیدی است که کل محور مقاومت را به خطر می‌اندازد.

۳_ نفع و ضرر فدراسیون روسیه:

در دوران نظام جهانی دوقطبی، روسیه تحت عنوان اتحاد جماهیر شوروی، اروپای شرقی و بالکان، قفقاز و آسیای مرکزی، چین شبه جزیره کره، ویتنام و کوبا را جزءِ حوزه منافع خود می‌دانست و بافروپاشی نظام جهانی دو قطبی، روسیه بخش قابل توجهی از نفوذ ایدئولوژیک و سیاسی خود را از دست داد. آلمان شرقی به آلمان غربی پیوست، یمن جنوبی در فاصله کوتاهی جز تفکیک ناپذیری از کشور باستانی یمن شد و ویتنام نام نیز در وبای جهانی امپریالیزم و طاعون بین المللی تاچریسم بیشتر به غرب گرایش پیدا کرد تا شرق و چین هم که از پیش راه خود را از راه مسکو جدا نموده بود. آخرین درگیری های امپریالیزم آمریکا و روسیه در افغانستان به نفع آمریکا و غرب پایان گرفت که در آن غرب از اهرمی به نام گروه های تروریستی سود بردو جهاد اسلامی افغانستان به رهبری شهید ربّانی و شهید احمد شاه مسعود را تبدیل به جنبش تروریستی طالبان، القاعده و اخیراً داعش و جبهه النصره نمود و کوشید با خنجر تروریسم وارد آسیای مرکزی و قفقاز شود و با آخرین حربه خود یعنی تروریسم آخرین رمق را از مسکو بگیرد و نظام تک قطبی را برهبری آمریکا و غرب به وجود آورد.

آنچه تروریسم را از پای درآورد جمهوری اسلامی ایران با کمک آزادیخواهانی از عراق، سوریه، افغانستان و پاکستان بود و با نابودی داعش در عراق و سوریه بود که مسکو نفس راحتی کشید و برای حوزه نفوذ و منافع حیاتی خود در آسیای مرکزی و قفقاز احساس آرامش نمود.

بازگشت شرایط در عراق و سوریه به قبل به معنی بازگشت تروریسم به آسیای مرکزی و قفقاز نیز هست و این البته به نفع روسیه نیست.

۴_ راهپیمایی اربعین

همانطور که یاد شد راهپیمائی اربعین خود مستقلاً یکی از طرفهای این چالش سیاسی نیست ولی موضوع اصلی است که در این موقعیّت از اهمیّت تاریخی برخوردار شده است و نیز همانطور که یاد شد با سقوط رژیم مستّبد صدام و پیروزی مردم عراق راهپیمائی اربعین جان تازه‌ای گرفت از این رو امپریالیست ها، صهیونیست‌ها و تمام تروریست‌ها از داعش تا منافقین به خون مردم عراق و راهپیمایان اربعین تشنه اند و اگر در توان خود می‌دیدند می کوشیدند تمام راهپیمایان اربعین را قتل عام کنند.

***

 اجازه دهید به ناآرامی‌های اخیر در عراق از دریچه نفع و ضرر گروه ب نگاه کنیم:

۱_  نفع و ضرر عربستان سعودی و دنباله‌های آن

عربستان سعودی و دنباله‌های آن یعنی طالبان، القاعده، منافقین، داعش، جبهه النصره، احرارالشام و… اساس حرکت خود را بر ارعاب و ارهاب نهاده اند. ستیزش با تشیّع و ایجاد حس نوستالژیک در میان طرفداران خود نسبت به امپراتوری های اموی و عباسی، استفاده از روش‌های ارعابی که در آن دو امپراطوری رواج داشت از جمله سیاست‌های اصلی این کشور است و در این میان آنچه بیش از همه مورد نفرت زمامداران عربستان سعودی قرار دارد انتخابات و احترام به رای مردم است.

و دلیل اصلی دشمنی عربستان سعودی با جمهوری اسلامی ایران در دو کلمه خلاصه می شود: «جمهوری» و «اسلام» همین و بس.

به یاد داریم که وهابی ها تاکنون چه زهر چشمی از شیعیان گرفته اند و چگونه از کشته پشته ساخته اند بگونه‌ایکه که بخش عظیمی از سکنه این کشور که به تشیع اعتقاد دارند و در حجاز و قطیف و احساءِ و جده و نجران و سایر مناطق عربستان قرار دارند اجازه کوچکترین ابراز وجودی ندارند و احساس می‌کنند اگر سر بلند کنند سر به نیست می‌شوند و رسانه‌های خبری غربی نیز با رضایت و لبخند به سرکوب آنها می نگرند و با خونسردی کامل سکوت می کنند. شیعیان کمتر از نیمی از جمعیت عربستان را تشکیل می‌دهند. عربستان سعودی و همه دنباله های آن از دشمنان سرسخت تشیع و آرمان امام حسین و دوستدارانش به شمار می‌روند و تردید نباید داشت که راهپیمایی عظیم اربعین منافع حیاتی آنها را به خطر انداخته است است و ایجاد اغتشاش در عراق در آستانه این رخداد بزرگ نمی تواند به نفع آنان نباشد و این اغتشاشات مطابق خواست آنهاست.

۲_ نفع و ضرر بقایای رژیم صدام

بقایای رژیم صدام عبارتند از الف: دولتمردان و صاحب منصبان در دوران صدام و خانواده‌های آنها ب: بقایای ارتش صدام ج: بقایای حزب بعث عراق د: بقایای خانواده صدام

الف: دولتمردان و صاحب منصبان در دوران صدام

دولتمردان و صاحب منصبان در رژیم صدام از امتیازات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی فراوانی برخوردار بودند و با پیروزی مردم عراق و سقوط رژیم صدام، آنها تمام آن منافع را از دست داده اند. منافعی که تنها شامل خودشان و خانواده آنها نمی شد بلکه هر کس که با آنها سر و سرّی داشت را شامل می‌شد. بدیهی است بازگشت به شرایط پیشین به نفع آنان خواهد بود و ایجاد ناآرامی در عراق امروز، مطابق خواست آنها خواهد بود.

ب: بقایای ارتش صدام

یکی از خیانت های آمریکا به ملت عراق، انحلال – و نه اصلاح – ارتش این کشور بود.

ارتش عراق در سال ۱۹۱۷ پس از جنگ جهانی اول و نابودی امپراطوری عثمانی زیر نظر انگلستان تشکیل شد. در زمان صدام حسین این ارتش بیش از یک میلیون نفر پرسنل داشت و افرادی نظیر عدنان خیرالله پسر دائی صدام، طه یاسین رمضان مشاور صدام که بمباران شیمیایی حلبچه و قتل عام مردم آن زیر نظر و فرمان او صورت گرفت، علی حسن المجید پسر عموی صدام معروف به علی شیمیایی که در بمباران های شیمیایی مردم عراق نقش زیادی داشت، ماهر عبدالرشید پدر زن پسر صدام، برزان تکریتی برادر ناتنی صدام، عزّت ابراهیم الدوری از صاحب‌منصبان حزب بعث عراق، بر آن حکم می راندند.

با انحلال ارتش عراق هزاران نظامی بیکار شدند و برای تأمین زندگی خود درماندند و آماده جذب در گروه های تروریستی گردیدند زیرا آنها جز کشتن و جنگیدن حرفه دیگری را به یاد نداشتند.

نه تنها برخی از نیروهای صفی در ارتش صدام جذب گروه‌های تروریستی نظیر داعش شدند که برخی از فرماندهان آنها نیز در داعش سمت‌های مهمی به دست آوردند که یکی از آنها عزّت ابراهیم الدوری بود که در سال ۲۰۱۵ در عراق کشته شد.

تردید نباید داشت که بسیاری از بقایای ارتش صدام و خانواده‌های آنها از وضع موجود ناراضی هستند و خواهان تغییر آن می باشند.

ج: بقایای حزب بعث عراق

حزب بعث عراق در سال ۱۹۵۱ و پس از پایان جنگ جهانی دوم تشکیل شد. نظریه‌پرداز اصلی این حزب یک یونانی به نام میشل عفلق بود که یک مسیحی ارتدوکس به شمار می‌رفت. او به شدّت مورد علاقه صدام حسین دیکتاتور عراق قرار داشت. در سال ۱۹۶۶ انشعابی در این حزب صورت گرفت و حزب بعث عراق از حزب اصلی که مرکزیت آن در سوریه قرار داشت جدا شد و دو سال بعد در سال ۱۹۶۸ به وسیله کودتا در عراق بقدرت رسید. حزب بعث سوریه خط مشی ضد صهیونیستی داشت ولی بعثی های عراق کوچکترین اقدام عملی علیه اسرائیل انجام ندادند بلکه برعکس در شهریور ۱۳۵۹ به جمهوری اسلامی ایران حمله کردند.

با سقوط رژیم صدام پایان کار حزب بعث عراق فرارسید. اعضای این حزب در عراق از امتیازات فراوانی در دوران صدام برخوردار بودند که با پیروزی مردم عراق و برقراری نظام جمهوری در این کشور تمام آن امتیازات را از دست دادند.

بنابراین طبیعی است که آنها و نزدیکانشان از شرایط موجود ناراضی و خواهان برهم خوردن وضع موجود باشند.

د: بقایای خانواده صدام

صدام حسین در سال ۱۹۶۳ با دختر دایی خود ساجده طلفاح ازدواج کرد و صاحب دو پسر به نام های عدی حسین و قصی حسین وسه دختر بنام های رنا، رغد و حلا شد.

رنا با حسین کامل المجید و رغد با صدام کامل المجید ازدواج کردند و حلا به عقد جمال مصطفی درآمد.

برادر زن صدام ژنرال عدنان خیرالله به وسیله صدام کشته شد و گفته می‌شود علت قتل او محبوبیت او در میان مردم بوده است. رنا و رغد همراه با مادرشان ساجده تحت نظر قرار گرفتند. صدام دو زن شوهردار را نیز وادار به طلاق اجباری کرد و با آنها ازدواج نمود و از یکی از آنها دارای پسری به نام علی شد. دو پسر صدام به نام های عدی و قصی در سال ۲۰۰۳ کشته شدند.

خانواده صدام با مرگ وی جایگاه ممتاز اقتصادی و سیاسی خود را از دست دادند بنابراین می توانند برای کسب قدرت انگیزه شخصی داشته باشند و دشمنان ملت عراق می توانند از این انگیزه به نفع خود بهره‌برداری کنند گفته می‌شود رغد از ناآرامی‌های اخیر حمایت کرده است.

***

تقارن ناآرامی‌های اخیر با ایّام راهپیمائی اربعین این نظر را بوجود آورده که این ناآرامی ها ریشه در عوامل خارجی دارد نه در شرایط داخلی. البته وجود بیکاری، گرانی و فساد در عراق قابل کتمان نیست و این شرایط تا حد قابل توجهی در سیاست‌های قدرت‌های جهانی نسبت به عراق که چشم طمع به نفت عراق دوخته اند ریشه دارد.

۳_ اسرائیل

سپر ایمنی اسرائیل رژیم های سر سپرده غرب و شمشیر برّان آن تکنولوژی نظامی غرب بوده است با پیدایش محور مقاومت اسلامی هم آن سپر شکست و هم آن شمشیر از کار افتاد و اسرائیل شوالیه ای شد بدون سپر و شمشیر و در میان یک دریا خطر و یک صحرا دشمن.

پیدایش محور مقاومت اسلامی سرنوشت اسرائیل را تغییر داد هرچند یکی از دلایل پیدایش محور مقاومت اسلامی در مقابل اسرائیل، سرگذشت اسرائیل بوده است.

اسرائیل مولودی است که در پادگان های نظامی انگلیس در فلسطین زاده شد و با تولدش مسئولیت دفاع از منافع غرب را تحت عنوان دفاع از حقوق یهودیان بر عهده گرفت. انگلستان نباید از ماجرای کوره های آدم سوزی که پس از جنگ جهانی دوّم بر سر زبانها افتاد خشنود نباشد زیرا این ماجرا به عنوانی که به بهانه آن اسرائیل زاده شد آب و تاب ویژه‌ای بخشید.

در بازی جنگ های اعراب و اسرائیل همیشه ارتش‌های عرب می باختند و ارتش اسرائیل ظرف چشم به هم زدنی همه آنها را تار و مار می کرد و ظرف مدت کوتاهی از صحرای سینا تا حوالی قاهره را به تصرّف خود در می آورد و بدین گونه بود که کرانه باختری رود اردن از دست رفت و امنیت تمام منطقه خاورمیانه در هاله‌ای از ابهام قرار گرفت.

و بدین ترتیب بود که یک افسانه دیگر ساخته شد: افسانه شکست ناپذیری اسرائیل. این ماجرا کمتر از ماجرای کوره های آدم سوزی شگفت‌آور نبوده است.

با پیدایش محور مقاومت سرنوشت اسرائیل تغییر کرد و بسیاری از دست ها رو شد و بعضی از حقایق آشکار گردید.

حزب الله که به عنوان یک گروه مقاومت اسلامی در لبنان به دفاع از مردم آن کشور مشغول است در سه جنگ متوالی اسرائیل را شکست داد و سربازان اسرائیل را از لبنان بیرون ریخت و جنبش جهاد اسلامی برای آزادی فلسطین دست در دست حماس در جنگ های متوالی به اسرائیل ضربات دردناکی وارد آورد و ارتش اسرائیل را زمین‌گیر نمود امروز برای سران اسرائیل این واقعیت آشکار شده است که پیروزی بر مقاومت اسلامی اگر محال به نظر نرسد خیلی دشوار و پرهزینه می باشد. بنابراین سود اسرائیل در تضعیف محور مقاومت اسلامی است و به همین دلیل نیروی هوایی اسرائیل در آسمان لبنان و سوریه و عراق فعال است و در حمله به مردم یمن مشارکت عملی دارد.

۴_ رژیم آمریکا و دولت های متحد با آن

رژیم آمریکا و دولت‌های متحد با آن در چهارچوب پیمان نظامی ناتو پس از جنگ سرد مهمترین وظیفه خود را در مقابله با انقلاب اسلامی تعریف کرده اند و از این رو بزرگترین جنگ های روانی و تروریسی تاریخ را بر جمهوری اسلامی ایران و جنبش های اصیل اسلامی در خاورمیانه تحمیل نموده اند: تقویت و تسلیح سازمان منافقین، ایجاد و تسلیح گروه‌های تروریستی در جهان عرب نظیر القاعده، داعش و جبهه النصره، ایجاد گروه تروریستی طالبان به وسیله بقایای اعضای احزاب پرچم و خلق در افغانستان، بمباران مواضع حشد الشعبی در عراق، کمک به رژیم حاکم بر بحرین برای سرکوب مردم بحرین، حمایت از جنگ تحمیلی هشت ساله رژیم بعث عراق علیه جمهوری اسلامی ایران، مشارکت جدّی در سرکوب مردم یمن به خاطر وقوع انقلاب اسلامی در یمن گوشه ای از فهرست بلندبالای اقدامات آمریکا و متحدینش علیه انقلاب اسلامی می باشد و این فهرست به طور روزآمد قطورتر می‌شود. بنابراین ایجاد اغتشاش و ناامنی علیه دولت مستقل، مردمی و اسلامگرای عراق نمی‌تواند مورد علاقه آمریکا و متحدانش نباشد.

***

شواهد میدانی نیز مشارکت جدّی گروه  ب در ناآرامی های اخیر عراق را تایید می نماید. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از علیرضا رضازاده یکی از کارشناسان فضای مجازی که مسئولیت اداره کل روابط عمومی شورای نگهبان را نیز بر عهده دارد تنها ۶ درصد کاربران فعال فضای مجازی در ناآرامی های اخیر در عراق، اهل عراق بوده اند و مابقی آنها یعنی ۹۴ درصد آنها از کشور عربستان سعودی بوده اند. او معتقد است «دشمن از پیاده روی اربعین هراس دارد» و «اربعین سرنوشت تاریخ را عوض می‌کند» و «اربعین یقیناً مقدمه ساز ظهور است».

مسئولان امنیتی عراق که در نشستی با حضور عادل عبدالمهدی نخست وزیر و نجاح الشمری وزیر دفاع و یاسین الیاسری وزیر کشور عراق شرکت کردند براین باورند که گروهی از عوامل نفوذی به صورت مشکوک تظاهرات مردم عراق را به خشونت کشیدند.  به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری عراقی سومریه دخالت عوامل نفوذی موجب بروز خشونت در این تظاهرات شده است. بنابراین تحریک مردم برای تظاهرات به بهانه‌های مشروع و مقبول در فضای مجازی از طریق عربستان سعودی صورت گرفته و با دخالت عوامل نفوذی این تظاهرات رنگ و روی سیاسی و خشن پیدا کرده است. آشوب در عراق به حدّی بالا گرفت که در بعضی از شهرهای مهم از جمله بغداد مقررات منع عبور و مرور برقرار شد و برای سه روز ادامه یافت. عدم اشتغال، مبارزه با فساد و ضعف خدمت‌رسانی شعارهایی بودند که برای برانگیختن مردم از آنها استفاده شد. نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در این رابطه گفت عده‌ای معدود موفق شدند اعتراضات مسالمت آمیز در برخی استان‌های این کشور را از مسیر خود خارج کنند. عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق ضمن تاکید بر خواسته های به حق تظاهرکنندگان گفت:« هیچ مانعی برای شنیده شدن صدای مردم وجود ندارد». تغییر جوّ در عراق موجب اتخاذ مواضع رادیکال از سوی برخی از نخبگان سیاسی شد به گونه‌ای که خواهان استعفای دولت و برگزاری انتخابات زود هنگام مجلس شدند و این دقیقاً موافق طرحی بود که آشوبگران در سر داشتند.

مسئولان عراقی به پیروی از نهاد مرجعیّت به خواسته های مردم احترام گذاشتند و مردم را ستودند و با آنها همدلی و همراهی کردند. محمد الحلبوسی رئیس پارلمان عراق گفت خطر فساد کمتر از تروریسم نیست و تاکید کرد که اجازه آشوب و اغتشاش به آشوب طالبان و اغتشاشگران برای سوء استفاده از تظاهرات مردم نباید داد. در همین شرایط باز هم دست های آشکار و پنهان در فضای مجازی مشغول به کار شدند و با جعل خبر و اشاعه دروغ مدعی شدند جمهوری اسلامی ایران در پی تأسیس یک امپراتوری است  نه در صدد کمک به مردم مظلوم فلسطین، لبنان، سوریه، عراق و یمن و این همه قربانی که در راه مبارزه با تروریسم و دفاع از حقوق مظلومین در فلسطین و سایر بلاد اسلامی داده همه برای تاسیس یک امپراطوری بوده است.

در همین شرایط دفتر نخست وزیری عراق شماره تماس هایی برای ارتباط معترضان و شنیدن نظرات و مطالبات آنها اعلام کرد. نخبگان سیاسی عراق نظیر سید عمار حکیم، برهم‌صالح، قیس الخزعلی و سید مقتدا صدر از مطالبات به حق مردم حمایت کردند و نشان دادند که در عراق یک حکومت مردمی وجود دارد و حکومت عراق مردمی ترین حکومت در جهان عرب است کما اینکه رژیم اسرائیل ضد مردمی ترین حکومت در این منطقه است.

در این شرایط شبکه‌های خبری العربیه، الحدث، اسکای نیوز، بی بی سی و سی ان ان کوشیدند بر آتش اغتشاشات نفت بریزند و از آب گل آلود ماهی بگیرند و بکوشند شرایطی پیش آید که در آن راهپیمایی تاریخی اربعین تحت الشعاع اغتشاشات عراق قرار بگیرد. و «رغد صدام»دختر صدام دیکتاتور معدوم عراق که شوهرش را پدرش کشته است  خواهان تشدید اغتشاشات شد آیا رغد تصور می‌کند روزی مارگارت تاچر عراق خواهد شد؟

در همین وضعیت المیادین از بازداشت یک گروه که برنامه سوء قصد به مرجعیّت عراق را داشت خبر داد. به گزارش المیادین به نقل از لؤی الیاسری، استاندار نجف، اعضای این گروه که قصد داشتند علیه مرجعیت عراق دست به توطئه بزنند بازداشت شدند. مرجعیت عنوانی است که معمولاً در مورد آیت الله سیستانی به کار می‌رود.

در ایران بسیاری از نخبگان مذهبی و سیاسی به جنبه‌های مشکوک و ضد انقلابی تحرکات عوامل دشمن در عراق اشاره کردند. آیت الله محمد تقی پور محمدی عضو مجلس خبرگان رهبری و مهندس حسین شیخ الاسلام معاون سیاسی اسبق وزارت امور خارجه از آن جمله‌اند.

آیت الله پورمحمدی گفت:« باید مسلمانان در چنین شرایطی اتحاد خود را بیشتر از گذشته در مقابل دشمن نشان دهند.»

در عراق نیز نماینده آیت الله سیستانی در نماز جمعه شهر کربلا از قوای سه گانه عراق خواست تا دست به اصلاحات واقعی در این کشور بزنند.

محمد قادری در گروه بین‌الملل خبرگزاری مهر نوشت:

«ناآرامی‌های چند روز اخیر عراق دارای تفاوتهای معنی داری نسبت به رخدادهای گذشته است. در حالی که هیچ یک از گروههای سیاسی این کشور نقشی در شکل گیری و مدیریت تظاهرات نداشتند، شبکه‌های اجتماعی به صورت سازمان یافته این اعتراضات را سازماندهی و اداره کرده اند.

نمونه های مشابه از این نوع اقدامات در کشور ما و برخی کشورهای دیگر نیز بروز و ظهور یافته که پشت صحنه آن عمدتا سرویس‌های بیگانه بوده اند. وجود مشکلات اقتصادی و معیشتی همراه با بحران اشتغال و فساد اداری در عراق همگی می توانند انگیزه های قدرتمندی برای اعتراضات اجتماعی و حضور مردم به ویژه جوانان در تظاهرات خیابانی باشد، اما در مورد اخیر، جمیع شواهد بیانگر آن است که موضوع چیزی فراتر از این مسئله است.

فقدان رهبری و رفتار توده ای و بی هدف معترضین، نقش و کارکرد مناسبی برای سرویسهای بیگانه به منظور خط دهی پنهان در شبکه های اجتماعی را فراهم کرده است.

کشور عراق با وجود دارا بودن مشکلات اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و ساختاری که ناشی از سالها دخالت عناصر خارجی و جنگ افروزی نیابتی آنها است، دارای سه حوزه قدرت ساز قابل توجه شامل «نهاد مرجعیت»، «جامعه جوان مذهبی» و «عمق استراتژیک در ورای مرزهای شرقی» است.

بدون شک بزرگترین تهدید امنیتی عراق طی سالهای اخیر، «تروریسم تکفیری» و مشخصا «داعش» بود که «موجودیت»، «هویت» و «حاکمیت ملی» در این کشور را تا آستانه نابودی کامل پیش برد.

از سویی؛ به اذعان دوست و دشمن، مهمترین عامل غلبه بر این تهدید امنیتی بی سابقه، بهره گیری از منابع قدرت ساز یعنی نهاد مرجعیت، جامعه جوان مذهبی و حمایت همه جانبه جمهوری اسلامی ایران بوده است.

حال اما؛ با سپری شدن این ناآرامی ها و ارزیابی کنشهای سیاسی و رسانه ای کشورهای مختلف، نقش و کارکرد «آمریکا»، «انگلیس» و «عربستان سعودی» و رسانه ها و گروههای وابسته به آنها برای تغییر جهت پیکان اعتراضات به سمت موضوعات سه‌گانه‌ای که حوزه قدرت ساز در جامعه عراق به حساب می آیند، کاملا هویدا شده است.

مقطع زمانی رخداد و جغرافیای محل تظاهرات نیز شکل گیری این وقایع را برای ضربه زدن به پایه های قدرت عراق تایید می کند.

راهپیمایی عظیم اربعین طی سالهای اخیر به مرکز تلاقی مولفه های قدرت ساز در جامعه عراق تبدیل شده و به صورت کم سابقه ای موجب خلق ظرفیتهای سیاسی، مذهبی و اقتصادی موثر برای مردم عراق شده است.

هم زمانی این ناآرامی ها با ایام راهپیمایی اربعین و به ویژه گسترش اعتراضات به سمت شهر نجف نمی تواند موضوعی تصادفی و غیر برنامه ریزی شده باشد و از قصد برنامه ریزان برای تحت الشعاع قرار دادن رخداد عظیم و جهان شمول اربعین خبر می دهد.

علاوه بر این؛ مواضع و اقدامات دولت عادل عبدالمهدی در حمایت از جریان مقاومت و برقراری ارتباط با چین، با وجود مخالفت آمریکا و تلاش سیاسی و دیپلماتیک برای نزدیک نمودن کشورهای مهم منطقه به یکدیگر که به نوعی بازیابی نقش تعیین کننده عراق در جهان عرب و دنیای اسلام است، زنگ خطر جدی برای قدرتهای فرامنطقه ای را به صدا در آورده است.

ایجاد انحراف در مسیر اعتراضات و تغییر مطالبات از حوزه های اقتصادی به سمت مسایل سیاسی، درگیر شدن با نیروهای امنیتی و تخریب اماکن، نشان دهنده قصد برنامه ریزان اصلی برای ایجاد بحران امنیتی و سیاسی در عراق است.

مردم فهیم عراق که به تازگی و با کمک و مساعدت موثر دوستان خیرخواه خود موفق به دفع فتنه غربی ـ عبری ـ عربی داعش شده اند، به خوبی، ارزش راهبردی امنیت موجود در کشور خود را درک کرده و بر اساس تجربیات عینی، دوست و دشمن را می شناسند.

فارغ از فضاسازی‌های رسانه ای، شواهد میدانی موید این واقعیت است که اقیانوس مواج اربعین، پر شورتر از سالهای گذشته در عراق، ایران، لبنان، پاکستان، افغانستان و اقصی نقاط عالم به خروش آمده و به سوی قبله گاه آزادگان عالم در حال حرکت است.

روزهای آینده، عرصه مودت، برادری و تجدید پیمان عاشقان امام حسین(ع) به میزبانی مردم فهیم، نجیب و مومن عراق است و به کوری چشم بدخواهان، جهان بار دیگر معجزه اربعین حسینی و پیوند ناگسستنی فرزندان عاشورا در عراق را ان‌شاءالله به نظاره خواهد نشست.»

***

همانطور که یاد شد ذی نفعان اصلی در ناآرامی‌های اخیر گروه ب هستند یعنی عربستان سعودی و دنباله‌های آن، بقایای رژیم صدام، اسرائیل و بالاخره آمریکا و متحدان آن.

گروه ب، نسخه کامل‌تر گروه بی است که دکتر ظریف از آنها سخن به میان آورده است یعنی بنیامین نتانیاهو، بن سلمان و بن زاید.

رسانه های گروه ب به دستور سران گروه بی در مورد حملات پی در پی اسرائیل به جوانان مدافع عراق در حشد الشعبی کاملاً سکوت کرده اند در حالیکه که به نفع اغتشاشگران در عراق سر و صدای زیادی به راه انداخته اند.

ظریف معتقد است که گروه بی می‌خواهد ترامپ را به جنگ ایران بکشاند. برخی دیگر بر این باورند که گروه بی به چیزی بیشتر از اغتشاش آفرینی و ایجاد مزاحمت های مقطعی برای محور مقاومت نمی‌اندیشد و نمی‌تواند بیندیشد. اصولاً گروه بی نماینده گروه ب در این منطقه است و پیاده نظام استکبار جهانی به شمار می‌رود و البته این پیاده نظام محدود به آن سه بی نیست.

آن سه نفر به یک معنی دیگر نیز گروه بی هستند: بی امید، بی آینده و بی آبرو به خاطر آبروریزی های خود در فلسطین، سوریه، عراق، بحرین و یمن.

دورنمای آینده

گروه ب دست از مشکل آفرینی های خود بر نخواهد داشت. احتمال تشدید اقدامات تروریستی با حمایت لجستیک ارتش های آمریکا و اسرائیل وجود دارد و مردم منطقه مرحله دشواری را در پیش دارند ولی به دنبال آن فصل نوینی در تاریخ آغاز خواهد شد: فصلی که آینده ای پر امید و سرشار از عزت و کرامت را بشارت می‌دهد.

5 نظرات
  1. صادق می گوید

    تحلیل خیلی خوبی است. ممنون

  2. زارع از کرج می گوید

    عربستان سعودی و اسرائیل هردو به آخر خط رسیده اند.

    1. احمدی می گوید

      موافقم

  3. سیروس الف از مشهد می گوید

    مسئله پیچیده تر از این حرفهاست باید عمیق تر اندیشید.

  4. سعید ج از تهران می گوید

    موافقم ولی تحلیل خوبی است

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.