فرهنگ اسلامی: انقلاب اسلامی ایران که حمایت از مساله فلسطین را اولویت امت اسلامی قرار دارد ، الگویی جدیدی ایجاد نمود که به تغییرات اساسی در منطقه انجامید ، به نظر شما ، این انقلاب تا چه حد توانست واقعیت صحنه سیاسی فلسطین را تغییر دهد؟ .
ج – با بررسی اوضاع فرهنگی ، فکری ، سیاسی فلسطین قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در می یابیم که پس از این پیروزی حتی قبل از آن که سیاست خارجی و اولویت های انقلاب اسلامی آشکار شود ، تحولی عظیم در فلسطین به وقوع پیوست. مردم انقلابی ایران با اینکه شاه تا بن دندان مسلح بود علیه وی قیام کردند و به این شکل انقلاب به رهبری یک روحانی به پیروزی رسید.
به نظر من ، سخنان صادقانه ای که از دهان مبارک امام خمینی رهبر انقلاب اسلامی بیان شد ، به دل همه به ویژه مردم فلسطین نشست که همواره در جست و جوی شخصی بودند که آنان را از چنگال استکبار جهانی برهاند.
انقلاب اسلامی ایران مانند سونامی دارای تاثیر و قدرت فراوانی بود که همه قواعد آن زمان را در هم کوبید و مرحله ای جدید بنا نهاد. به رغم تلاش ها برای جلوگیری از رسیدن این سونامی فکری ، سیاسی و فرهنگی به اهدافش ، این انقلاب توانست به مردم فلسطین برسد و تحول فکری و سیاسی عظیمی را در این سرزمین باعث شود. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، جنبش های اسلامی بسیار ضعیف بودند اما پس از انقلاب اسلامی ، شوراهای دانشجویی در کرانه باختری و نوار غزه به دست اسلام گرایان افتاد و این اغاز کار بود. بسیاری از فلسطینیان ساکن مناطق داخل خط سبز و اراضی اشغالی ۱۹۴۸ که در معرض توطئه حذف هویت فلسطینی ، عربی و اسلامی شان قرار گرفتند ، بار دیگر راهکار اسلامی را برگزیدند. پس از مدتی کوتاه شهرهای مهم عربی مانند کفر قاسم ، ام الفحم ، المثلث و الناصره به رغم تمام توطئه ها به هویت اسلامی شان بازگشتند. این دو مثال ساده از تاثیر فرهنگی ، فکری و سیاسی انقلاب اسلامی ایران در فلسطین بود .
انقلاب اسلامی بدعت نبود بلکه روندی بود که دوباره امت را به مسیر صحیحی بازگرداند درحالیکه دوری از اسلام باعث بزرگترین مصیبت های سیاسی و بر هم خوردن معادله استراتیژیک شده بود مانند امضای سازش کمپ دیوید و کنار رفتن مصر از معادله رویاروئی و مبارزه با رژیم صهیونیستی.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، ایران سیاست بین المللی خود که فلسطین را یکی از اولویت های خود قرار داد ، تدوین نمود که البته بر آن همچنان ثابت قدم مانده است . اثر انقلاب اسلامی در سطوح فکری و سیاسی بسیار عظیم بود به گونه ای که فعالیت های اسلامی که از اواخر دهه چهلم قرن بیستم تقریبا ناپیدا بود ، دوباره پدیدار گشت و جنبش های اسلامی مانند جنبش جهاد اسلامی و حماس شکل گرفتند .
یاسر عرفات نیز جایگاهی نزد انقلاب اسلامی ایران داشت اما از دهه هفتاد قرن بیستم مسیری غیر از مبارزه مسلحانه و مقاومت را برای استرداد فلسطین در پیش گرفت که این موضوع به ویژه با توجه به جنگ تحمیلی علیه ایران باعث پیچیده تر شدن اوضاع شد .
وی در واقع مخالف جنگ بود ، اما عملا به سوی صدام گرایش یافت ، پس از انتفاضه و ماجراجویی صدام علیه کویت و فرو پاشی اتحاد جماهیر شوروی ، خود را در مادرید و در کنفرانسی تحت نظارت آمریکا یافت ، یعنی همان مسیری که در آن زمان آغاز شد و تا زمان حاضر تمام نشده است.
فرهنگ اسلامی: آیا تلاش ایران به منظور ایجاد محور مقاومت در برابر محور سازش که انور سادات آن را هدایت می کرد ، واقعیت جدیدی برای مساله فلسطین ایجاد نمود ؟.
ج – پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، محبوبیت فتح و عرفات به خاطر حمایت از انقلاب افزایش یافت اما پس از مدتی این وضع به خاطر اوضاع منطقه تغییر یافت.
پس از کنفرانس مادرید ، محور مقاومت ضد اسراییلی به رهبری ایران و محور میانه روی عربی به رهبری سازمان ساف، فتح و عرفات شکل گرفت .
محور به اصطلاح اعتدال را در واقع سادات آغاز کرد که پس از جنگ دوم خلیج فارس تقریبا به تمام کشورهای عربی سرایت یافت .
این مساله تاثیر مهمی بر مساله فلسطین حتی اصول ، بدیهیات و مفاهیم اساسی آن گذاشت به گونه ای که دیگر فلسطین آن نقشه کامل نبود [و بر اساس آن] راه حل عادلانه ، آزادی تمام این سرزمین نیست.
دشمنان کوشیدند نسل جدید فلسطین ، همه سرزمین فلسطین را فراموش کند ، به نظر من این خطرناکترین مرحله منازعه بود. چون می توان در نبرد نظامی با شکست مواجه شد و زمینی را در برابر دشمن از دست داد این مساله ای طبیعی است اما اینکه دشمن را به رسمیت بشناسی ، موجودیت ، حقانیت و مشروعیتش را بپذیری به معنای آن است که شکست سنگین تری خورده ای .
اما خداوند متعال به ما و مساله فلسطین ، با پیروزی انقلاب اسلامی ایران منت گذاشت ، چون در معادله رویارویی جایگزین مصر شد، مصری که به خاطر برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی از منازعه با دشمن کنار رفت ، همچنین خداوند متعال بر ما منت نهاد که مسیر بیداری اسلامی که این سازمان ها در آن قدم نهادند ، آغاز شد .
در ازای سازمان آزادی بخش فلسطین که از لبنان به تونس رفت نیز حزب الله به عنوان یک حزب اسلامی مقاومت جایگزین شد، و معادله قدرت را با دشمن صهیونیستی ایجاد نمود و مساله فلسطین را در راس اولویت هایش قرار داد .
اگر وجود کشورهای منطقه ای موثر مانند ایران با اندیشه های انقلاب اسلامی و بنیانگذار آن (رض) نبود ، محور مقاومت که به طور کامل با موجودیت رژیم صهیونیستی مخالف است ،و آن را به رسمیت نمی شناسد و آن را اساس مشکلات منطقه می داند ، تشکیل نمی شد و نمی توانست پایداری کند .
نمی شد توطئه های غرب و اذنابش در منطقه را خنثی کرد بدون تشکیل مقاومت و ائتلاف قوی با محوریت ایران که دارای امکانات و تاثیر منطقه ای و بین المللی بوده و برگ های برنده ای برای زمان مناسب داشته باشد.ایران به رغم کثرت دشمنانش که دارای امکانات ، خبره و تجربه زیادی بودند توانست محوری با ایمان و صادق ایجاد نماید که با مردم همراه شد و نماینده هویت و اهداف واقعی امت بود .
فرهنگ اسلامی: رژیم صهیونیستی در جریان حمله به لبنان در سال ۱۹۸۲ خواست سازمان آزادی بخش فلسطین را در هم کوبیده و امور را به نفع خود یکسره کند ، ابعاد تبعید سازمان ساف به تونس در چارچوب معادله فلسطینی را چگونه ارزیابی می کنید؟ .
ج – سیاست داخلی و خارجی رژیم صهیونیستی مبتنی بر مقابله با هر گونه مظاهر قدرت فلسطینی و نابود سازی آن است ، چون ملت فلسطین را خطر اول استراتژیک برای خود و آینده اش می داند . اهداف جنگ لبنان در سال ۱۹۸۲ ، بیرون راندن سازمان آزادی بخش فلسطین ، انهدام آن و حذف حضور نظامی و غیرنظامی سوریه در لبنان بود. چون این سازمان در آن دوره به خاطر استقرار در مناطق استراتژیک موازی با فلسطین اشغالی خطری واقعی برای رژیم صهیونیستی محسوب می شد . کمک مزدوران لبنانی به رژیم صهیونیستی با هدف بسط سلطه اش بر خاک لبنان ، عادی شدن روابط رژیم با دولت وقت لبنان ، تضمین امنیت شهرک های صهیونیستی ، خروج ۱۲ هزار مبارز فلسطینی از کشور لبنان و تلاش رژیم صهیونیستی به منظور مرتبط ساختن لبنان با توافقنامه صلح ۱۷ مه را باید به روند مزبور افزود .
همچنین تاثیر سازمان آزادی بخش فلسطین بر سیاست منطقه ای بسیار اندک شد چون پس از انزوای سازمان و انتقالش به تونس ، مساله فلسطین نیز منزوی شد .
حتی سازمان از یک سازمان رهایی بخش که هدفش آزادی تمام فلسطین بود به تشکلی تبدیل شد که هر گونه شعار درباره نابود سازی رژیم صهیونیستی و تعهد به مبارزه با تروریسم صهیونیستی را حذف کرد و قطعنامه های سازمان ملل متحد در زمینه لزوم برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی ، پیمان اسلو و خود مختاری را پذیرفت . به رغم آن ، زمینه برای پدیدار شدن نیروهای مبارز با ایمان تر و متعهد تر در لبنان فراهم شد که تاثیری مثبت بر احساسات فلسطینیان گذاشت که دچار سرخوردگی شده بودند و در نهایت به انتفاضه ای انجامید که مردم فلسطین در آن گفتند که می خواهند خود زمام امور را به دست بگیرند .
گرچه رژیم صهیونیستی موفق شد سازمان آزادی بخش فلسطین را از کشور لبنان بیرون براند و آن را از سازمانی آزادی بخش که نابودی اسراییل را خواستار است به سازمانی تبدیل کنند که آماده همزیستی با آن دارد ، اما سیاست هایش باعث شد گروه های قدرتمند مبارزی مانند حزب الله پدیدار شوند که با گذشت زمان به یکی از مهمترین خطرات استراتژیک برای رژیم تبدیل شدند ، همچنین قدرت های نو ظهوری در عرصه فلسطین شکل گرفت که از مهمترین آن می توان به نیروهای مردمی و مقاومت اسلامی فلسطین اشاره نمود .
فرهنگ اسلامی: سرخوردگی شدید ناشی از حمله صهیونیستی به لبنان و اشغال دومین پایتخت بزرگ عربی واکنشی عظیم را در پی داشت که نتیجه آن شکل گیری حزب الله بود ، تشکیل اولین تشکل عربی مقاومت اسلامی به چه میزان بر تغییر معادله منازعه علیه رژیم صهیونیستی تاثیر گذاشت ؟
ج – رژیم صهیونیستی به منظور شکل گیری و ادامه بقا با اتکا به توانمندی های داخلی ، منطقه ای و بین المللی توانست استقرار و گسترش یابد و به قدرت اول منطقه تبدیل شود ، لذا نمی توان این رژیم ، حامیان و اذنابش در منطقه را بدون تقویت قدرت های معارض آن شکست داد .
اگر به نقشه سیاسی منطقه توجه کنیم در می یابیم برخی تحولات به نفع مساله فلسطین و منازعه اش با توطئه های غرب نبود اما برخی به نفع طرح های ضد غربی و ضد رژیم صهیونیستی بوده و در مسیر خیزش امت بوده که انقلاب اسلامی ایران یکی از بارزترین تحولات به نفع مساله فلسطین به شمار می رود . آثار انقلاب اسلامی و گسترش آن به فضل الهی بسیار عظیم بود ، یکی از مهمترین نتایج انقلاب اسلامی و جنگ لبنان شکل گیری حزب الله و رشد سریع و همه جانبه آن بود به گونه ای که به خطر استراتژیک اول برای رژیم اسراییل تبدیل شد ، این تحولی عظیم محسوب می شد که نبود سازمان آزادی بخش فلسطین در صحنه را جبران نمود و این آثار مثبت را نیز همراه داشت:
اول آنکه حزب الله به شکل یک قدرت اسلامی مسئولیت مبارزه با رژیم صهیونیستی در تمام سطوح فرهنگی ، تمدنی و سیاسی را به عهده گرفت و دوم آنکه حزب الله یک قدرت عربی لبنانی است که این موضوع اتهام ناهمگون بودن آن با لبنان و همچنین جامعه آن را نفی می کند چون بخشی از بافت اجتماعی لبنان بوده و کسی نمی تواند آن را متهم کند که نیروهایش بیگانگانی هستند که در خاک لبنان فعالیت دارند . عده ای کوشیدند حزب الله را عامل افزایش نفوذ ایران توصیف کنند اما همه می دانند رابطه حزب الله با ایران ، سوریه و گروه های مبارز فلسطینی ، آن را به بخشی مهمی از محور مبارزه ضد اسراییلی تبدیل ساخته است .
تلاش ها و جنگ های نهان و آشکاری که تا کنون علیه حزب الله اتفاق افتاد ، به شکل جنگ های نرم و نظامی از آن جمله می توان به جنگ سوریه نیز اشاره نمود که هدف تمام آنها کاهش خطر حزب الله برای رژیم صهیونیستی و مشغول ساختن حزب به درگیری های فرعی است .
اما حزب الله به رغم تلاش هایی که برای تضعیف یا منحرف کردن آن از مساله فلسطین صورت گرفت این مساله را در راس اولویت هایش قرار داد و به رغم خطرات عظیم پیرامونش ، نسبت به آن هوشیار باقی ماند.
حزب الله معادله قدرت را با رژیم صهیونیستی ایجاد کرد تا دیگر نتواند به توسعه طلبی در خارج از فلسطین بیندیشد ، به همین دلیل رژیم صهیونیستی نگران ورود حزب الله به فلسطین در جنگ های بعدی به منظور آزاد سازی اراضی اشغالی شد.
جنگ دستگاه های امنیتی صهیونیستی و غربی علیه حزب الله به عنوان بزرگترین خطر استراتژیک در برابر رژیم صهیونیستی به شکل مشغول ساختن آن به نبرد های دیگر ادامه دارد اما حزب الله اولویت هایش را به خوبی می داند و به هیچ طرفی اجازه تغییر آن را نمی دهد ، این یکی از مهمترین اسرار موفقیت حزب الله و خطرناک بودنش برای رژیم صهیونیستی است.
حزب الله فراتر از آن است که ریشه کن یا از مسیرش منحرف شود به این دلیل که خود انگیزه ای اضافی برای مساله فلسطین است ، ما از مسلمانان و اعراب می خواهیم در قبال حزب الله اشتباه نکرده ، با آن نجنگند و در برابر دشمن صهیونیستی یاری اش کنند ، چون این حزب بهترین پدیده در سی سال گذشته است.
فرهنگ اسلامی: موفقیت مقاومت لبنان در زمینه بیرون راندن اشغالگران صهیونیست و تحمیل عقب نشینی بدون قید و شرط به آن از لبنان ، در مساله فلسطین و اوضاع جریان اسلامی در این سرزمین مقدس چه تاثیری داشت ؟.
ج – حزب الله و مقاومت اسلامی در لبنان دارای نقشی عظیم در تمام سطوح سیاسی و معنوی بود و فعالیت های مقاومت در جنوب لبنان روحیه مردم فلسطین را افزایش داد که سرزمین شان در اشغال دشمن صهیونیستی بود و هیچگونه امکاناتی برای مقاومت نداشتند .
مقاومت در جنوب لبنان که از ابتدای دهه هشتاد قرن بیستم آغاز شد ، با انتفاضه کم نظیر مردم فلسطین در سال های ۱۹۸۷ – ۱۹۹۳ همراه شد . موضوع دیگر آنکه روحیه مردم فلسطین به خاطر حمایت قدرت های عربی و اسلامی مجاور افزایش یافت که پرچم فلسطین و مبارزه با رژیم صهیونیستی را بر افراشتند.
انتفاضه دوم مردم فلسطین با عقب نشینی بدون قید و شرط رژیم صهیونیستی از منطقه جنوب لبنان همراه شد که پس از مدتی مردم فلسطین در همین مسیر ، رژیم صهیونیستی را به عقب نشینی ذلیلانه از نوار غزه وادار ساختند که با فعالیت های ضد اشغالگری مردم و مقاومت میسر شد. دشمن می خواهد حزب الله را خارج از مساله فلسطین نگاه داشته و در مشکلاتی غرق کند که دور از مساله فلسطین باقی بماند . به همین علت بسیاری نگران آینده حزب الله هستند چون دچار جنگ فرسایشی در منازعات فرعی شده است چون که حزب الله تنها پدیده ای است که هر آنچه را داشت در مسیر مساله فلسطین و مقدسات آن در طبق اخلاص گذاشت و پرچم فلسطین را به عنوان مساله اول امت اسلام برافراشت.
فرهنگ اسلامی: انتفاضه اول در سال ۱۹۸۷ توانست خلاء ایجاد شده از عدم حضور سازمان آزادی بخش فلسطین در سطح رهبری جامعه فلسطینی را پر کند ، نقش انتفاضه در ایجاد واقعیت ها وفرصت های جدید را در چه می دانید ؟ .
انتفاضه اول فلسطین یک حرکت عظیم مردمی بود که به طور خود جوش و به خاطر بیداد رژیم صهیونیستی وسرخوردگی مردم از مسئولان پرونده فلسطین به ویژه رژیم های عربی ایجاد شد ، مردم فلسطین با تکیه به خداوند متعال حرکت شان را آغاز کردند که فرزندان مخلص امت عربی و اسلامی به یاری شان شتافتند.
از ابتدا ، جریان های اسلامی نقشی عظیمی در زمینه برافروختن آتش انتفاضه و استمرار آن داشتند و حتی پس از خروج سازمان آزادی بخش فلسطین از کشور لبنان و تلاش رژیم های انتفاضه برای منزوی ساختن آن سازمان ، تضعیف آن و وادار ساختنش به قبول قطعنامه های سازمان ملل متحد به قدرت زیادی بخشیدند .
متاسفانه رهبری سازمان آزادی بخش فلسطین ، طرحای سیاسی رژیم های عربی را بر انتفاضه ترجیح داد که باعث شد تلاش و فداکاری مردم فلسطین تحت الشعاع توافقنامه اسلو قرار گرفته و بی ثمر بماند.
بدون شک انتفاضه اول فلسطین آثار عظیم ، گسترده و عمیقی بر فلسطینیان ، امت اسلامی و جهان داشت اما نبود رهبری واحد که مسئولیت حرکت مردمی را با امانت و صداقت به عهده گیرد باعث شد انتفاضه در سطح سیاسی بی نتیجه بماند در حالی که اگر از آن به طور مناسب استفاده می شد می توانست وضعیت منطقه را تغییر دهد.
نتایج سیاسی انتفاضه اول ، پیمان اسلو وساختار خودگردانی فلسطینیان بود که همچنان به همان شکل مانده و نتوانست به یک کشور تبدیل شود . این حرکت سیاسی نتوانست باعث شود مردم فلسطین به آزادی برسند و حکومت فلسطین بر خلاف رژیم صهیونیستی نتوانست حاکمیت داشته باشد تا جایی که می توان گفت این تشکیلات تنها یک دستگاه امنیتی و شهری برای حل مشکلات رژیم صهیونیستی است.
فرهنگ اسلامی: دشمن صهیونیستی چگونه توانست از طریق امضای پیمان اسلو با سازمان آزادی بخش فلسطین و نادیده گرفتن نیروهای سیاسی جدید در فلسطین ، باعث ایجاد تفرقه در جامعه فلسطین شده و آتش انتفاضه را خاموش کند ؟ .
برای اولین بار بود که چنین اتفافی می افتاد ، در گذشته اختلافات زیادی میان سازمان ها و جنبش های فلسطینی بود اما هرگز اختلاف بر سر فلسطین یا اصول نبود چون به فلسطین معتقد بودند که از شرق به اردن ، از شمال به سوریه و لبنان ، از غرب به دریای مدیترانه و مصر و از جنوب به مصر و دریای سرخ امتداد داشت.
حل عادلانه از دیدگاه تمام گروه های فلسطینی ، آزادی فلسطین از رود تا دریا و از راس الناقوره تا ام الرشراش بود .
کسی پیش بینی نمی کرد که روزی یک فلسطینی ، اسراییل را به رسمیت بشناسد اما در پیمان اسلو اینگونه شد.
چند دستگی بزرگی در فلسطین درباره مساله فلسطین و نقش آن در نهضت عربی و اسلامی ایجاد شد به همین دلیل برخی از فلسطینیان پرچمدار طرح های رژیم های عربی شدند .
پیمان اسلو دروازه ننگینی بود که از طریق آن رژیم های عربی که روابط پنهان با رژیم صهیونیستی داشتند ، این روابط را علنی ساختند ، برخی با رژیم گفت و گو کرده و با آن نه فقط رابطه برقرار نمودند بلکه پیمان صلح امضا کردند که مهمترین آن امضای پیمان وادی عربه توسط اردن با رژیم صهیونیستی بود.
مردم فلسطین از آن زمان دچار اختلاف شدند و با این پیمان در واقع آتش انتفاضه اول که از فوق العاده ترین صفحه های مجد و قهرمانی این مردم بود ، خاموش شد .
پیمان اسلو از اعلامیه بالفور بدتر بود چون در واقع سند منتشره از سوی بخشی از مردم فلسطین بود ، پس از ۲۱ سال شاهد بودیم نه فقط اوضاع تغییر نکرد بلکه پیمان مزبور اشغال را به روندی بدون هزینه تبدیل کرد و قواعد بازی در فلسطین را تغییر داد به گونه ای که رژیم صهیونیستی به شهرک سازی ادامه می دهد ، یهودیان از مزایای پیمان بهره برداری نموده و مذاکرات هر از گاهی برگزار می شود .
فرهنگ اسلامی: عدم تعهد رژیم به اجرای پیمان اسلو و استمرار سیاست های تجاوزکارانه اش در زمینه اشغال اراضی و شهرک سازی به آغاز انتفاضه دوم انجامید ، تاثیر این انتفاضه بر روند نبرد چیست ؟ .
مردم فلسطین و حتی امضا کنندگان پیمان اسلو دریافتند گفت و گو با رژیم صهیونیستی در چارچوب پیمان اسلو بی فایده است چون باعث تشکیل کشور فلسطین نشده ، حاکمیت کامل بر کرانه باختری و قدس را به ارمغان نمی آورد ، شهرک ها را بر نمی چیند و باعث بازگشت آوارگان فلسطینی به وطن نمی شود .
پس از گذشت ۷ سال گفت و گو با رژیم صهیونیستی برای همه مشخص شد مسائل مهمی که پیمان اسلو آن را به تعویق انداخت تنها با عدول هر چه بیشتر از حقوق مردم فلسطین محقق خواهد شد و طرف مذاکره کننده فلسطینی و یاسر عرفات دریافتند مذاکرات دیگر برای کسب حقوق مردم فلسطین نیست این در حالی بود که سازمان آزادی بخش فلسطین پیش از آن با به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی و عدول از ۷۹ درصد از سرزمین تاریخی فلسطین بهایی گزاف پرداخته بود .
لذا انتفاضه دوم یا انتفاضه الاقصی شعله ور شد که مردم فلسطین در آن کوشیدند منازعه ای جدید با رژیم صهیونیستی را هدایت کنند .
این انتفاضه ای سهمگین بود که خون بسیاری در آن ریخت و شمار زیادی صهیونیست در جریان آن به هلاکت رسیدند ، اما نقاط ضعف همچنان باقی ماند که مهمترین آن ، وجود رژیم های مزدور عربی بود که در اوج انتفاضه ، طرح شوم خود را اعلام داشته و کوشیدند به وسیله آن حق بازگشت مردم فلسطین را به طور کامل ملغی کنند .
مردم فلسطین تلاش زیادی انجام دادند اما رژیم های مزدور عربی مانع از تحقق اهداف عظیم آن شدند ، آنان نمی خواهند این مردم پیروز شوند چون پیروزی مردم فلسطین، رژیم های مزبور را به چالش می کشد ، همین رژیم های مزدور بودند که مانع از تحقق دستاوردهای مردم فلسطین هر چند کوچک شدند تا آنان را متقاعد سازند تنها راه حل مشکلاتشان ، طرح صلح عربی است و به این شکل مردم فلسطین از ادامه تلاش مایوس شوند .
به رغم آن شرایط ، رژیم صهیونیستی تحت فشار مقاومت از غزه عقب نشینی نمود که نشانه ضعفش بود ، لذا اقدام به ساخت دیوار امنیتی کرد که بزرگترین دلیل بر آغاز شکستش بود ، اگر خیانت رژیم های عربی نبود ، اوضاع بسیار تفاوت داشت .
از سوی دیگر ، عرفات به قتل رسید ، انتفاضه خاموش گشت و محمود عباس به ریاست حکومت فلسطین دست یافت که اصلا اعتقادی به فعالیت مسلحانه ندارد ، همین موضوع باعث چند دستگی مجدد در فلسطین شد.
فرهنگ اسلامی: حمایت مردم از مقاومت وبرگزیدن نمایندگان آن ها در انتخابات ۲۰۰۶ میلادی نشانه ای مهم از مخالفت مردم با جریان سازش بود پس چرا محمود عباس به سیاست های مذبوحانه اش ادامه داد و همچنان نسبت به آن اصرار می ورزد ؟.
آری ، این درست است و در واقع تایید مطالبی است که در سوال قبل عنوان نمودیم ، مردم فلسطین با رژیم صهیونیستی مخالفند و عمده آنان اعتقادی به مذاکره با رژیم نداشته و به راه کار مقاومت ایمان دارند .
مشکل مردم فلسطین ، رژیم های عربی منطقه هستند که نمی خواهند با رژیم صهیونیستی بجنگند و هر طرفی را که بخواهد پرچم مقاومت را در فلسطین برافرازد ، به رسمیت نمی شناسد ،آنان می خواهند مساله فلسطین را حذف کنند لذا وقتی مردم فلسطین ، به مقاومت رای دادند تمام دنیا با آن جنگید و نتایج انتخابات را به رسمیت نشناختند و به همین دلیل مدتی بعد با همراهی عده ای از فلسطینیان با توطئه قدرت های جهانی علیه برنده انتخابات ، مرحله ای جدید از چند دستگی در مردم فلسطین آغاز شد .
مصیبت ما از کشورهای منطقه است که با هر گونه طرح آزادی فلسطین یا خیزش عربی یا اسلامی مخالفند .
محمود عباس بخشی از همین نظام فاسد عربی است به همین دلیل تا وقتی رژیم های مزبور حاکم باشند وی به حکومتش ادامه خواهد داد ، علت آن است که رژیم های مرتجع عربی هیچ رهبری در فلسطین که طرح صلح عربی را قبول نداشته باشد ، به رسمیت نخواهند شناخت.
دنیا شاهد عملکرد رژیم های مزبور در جنگ اخیر علیه غزه بود که به طور شبه آشکاربا رژیم صهیونیستی بودند.
لذا وقتی برای تشکیل محور مقاومت در برابر محور خیانت در منطقه تلاش می کنیم این مساله از منظر استراتژیک بسیار مهم است چون نمی توانیم در سایه حاکمیت محور خیانت در منطقه پیروز شویم.
فرهنگ اسلامی: محور مقاومت تا چه میزان عمق استراتژیک مساله فلسطین بوده و از روند تحول آن حمایت می کند ؟
محور مقاومت شرط اساسی ایستادگی در برابر محور خیانت است که اولویت اصلی آن حفظ رژیم صهیونیستی و تحقق طرح غرب در منطقه است به همین دلیل مردم فلسطین زمانی می توانند بر محور خیانت در جهان عربی و اسلام پیروز شوند که یا قدرتشتان با آنان مساوی و یا برتر آنان باشند وشاید به همین دلیل در چند سال اخیر شاهد هجوم سهمگین به محور مقاومت به منظور از هم پاشیدن آن به نفع طرح های غربی و صهیونیستی بودیم.
فرهنگ اسلامی: عقب نشینی صهیونیستی از غزه در سال ۲۰۰۵ ، افق های تازه ای را در معادله فلسطین گشود به نظر شما این افق ها چیست ؟
عقب نشینی رژیم صهیونیستی از غزه ثابت کرد که راه کار مقاومت ، راه درست در زمینه برخورد با رژیم صهیونیستی است و همچنین قدرت مردم فلسطین برای تداوم مقاومت مسلحانه را افزایش داد ، رژیم صهیونیستی سه بار علیه غزه جنگید اما به رغم ضعف شدید غزه نتوانست بر آن پیروز شود .
همچنین غزه ثابت کرد سرزمین فلسطینی هایی است که بدون منت دیگران با دشمن می جنگند ، اما این راه کار با محاصره جهانی مواجه شد که متاسفانه برخی از رژیم های عربی آن را به مرحله اجرا در آوردند .
بازسازی غزه برای فلسطینیان ممنوع شده تا مجبور شوند از رژیم های عربی اطاعت کنند چون فلسطینیان تاکنون در برابر خیانت عربی که همچنان یکی از راه کار های موجود است ، تمکین نمی کنند.
اعراب می خواهند مردم فلسطین بفهمند آنچه اسراییل نتوانست انجام دهد ، رژیم های عربی انجام خواهند داد ، می خواهند این پیام را به فلسطینیان بدهند که مقاومت بی فایده است و این گروه های مقاومت بودند که خانه هایشان را ویران ساختند به همین دلیل تنها راه آنها بازگشت به راه کار فرمان برداری عربی است .
فرهنگ اسلامی: آیاپیروزی های مقاومت لبنان و فلسطین در سال های ۲۰۰۶ ، ۲۰۰۸ ، ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴ و الگوی جنگ های نامتقارن می تواند باعث تغییر معادله های فعلی شود ؟ .
آری ، این عنوان مرحله آتی است ، اگر توطئه ائتلاف خیانت عربی نبود اوضاع فعلی متفاوت بود ، رژیم صهیونیستی را نمی توان با ابزارهای متعارف شکست داد چون بهتر از آن را در اختیاردارد بلکه باید با ابزارهای غیر متعارف شکستش داد ، این ابزار ، جنگ مغزها ، اراده و غافلگیری است .
جنگ اخیر ، جنگ بین دو طرف بود که از منظر مادی یک طرف همه چیز داشت و طرفی دیگر که هیچ چیزی نداشت ، اما طرف اول به رغم آنکه همه چیز داشت نه تنها نتوانست اهدافش را محقق کند بلکه خسارات های فراوانی در تمام سطوح تحمل کرد ، این همان استراتژی موفقی است که می توان بر اساس آن فعالیت کرد .
بزرگترین مانع، خیانت رژیم های عربی است که هرگز امیدی به کمک و یاری آنها نداریم بلکه فقط امیدواریم علیه فلسطین توطئه نکنند اما این کار را کردند و همچنان فلسطین را محاصره کرده و با آن می جنگند.
فرهنگ اسلامی: آیا توطئه علیه محور مقاومت از طریق مطرح ساختن اندیشه های تکفیری و ایجاد اختلاف مذهبی در امت ، بر محور مقاومت تاثیر منفی گذاشته و به نظر شما راه خنثی سازی توطئه های مزبور چیست ؟
محور خیانت عربی به توطئه چینی در کنار رژیم صهیونیستی و تحریک مزدوران داخلی برضد نیروهای مقاومت و اصیل اکتفا نکرد بلکه فراتر از آن رفت و به ایجاد خرابکاری و چند دستگی در امت همت گماشت و حرکتی مسخ شده به نام جنبش های تکفیری را بنا نهاد که هدفش نه فقط ضربه زدن به نیروهای مقاومت بلکه مخدوش ساختن وجهه اسلام به عنوان قاعده اصلی نیروهای مقاومت است.
جنگ فعلی ، جنگ علیه اسلام است ، مهمترین نیروهای مقاومت ، مقاومت سنی فلسطین و مقاومت شیعه لبنان است لذا دشمنان کوشیدند با ایجاد تفرقه در میان نیروهای مقاومت در امت شکاف ایجاد نمایند.
البته دشمن تا حدی موفق به ضربه زدن به یکی از حلقه های این محور و ایجاد شکاف در امت شد که بر اقشار مختلف آن تاثیر گذاشت اما پروردگار متعال آتش این فتنه را با هوشیار ساختن مجدد امت به طور حتم خاموش خواهد ساخت .
این توطئه را می توان از طریق بازگشت به محور مقاومت نه فقط بر اساس قواعد مذهبی بلکه بر اساس قواعد اصیل اسلامی ، اصل امت واحد که مصداق بنی آدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند ، چو عضوی به درد آورد روزگار ، دگر عضو ها را نماند قرار باشد و همچنین قاعده اولویت مقابله با رژیم غاصب صهیونیستی در این سرزمین مقدس است.
بخش اعظم این توطئه ضد جمهوری اسلامی ایران به عنوان پایگاه اساسی اسلام است که به خاطر حکمت ، درایت و تعهد اسلامی رهبرانش بیش از سایرین نسبت به توطئه های دشمنان آگاه تر است ، ما می توانیم این مرحله را با موفقیت پشت سر بگذاریم و این احتمال وجود دارد که تلاش محور خیانت برای تجزیه امت با آگاه شدن مردم نسبت به این توطئه به اعضای این محور بازگردد.
ما همواره باید از خط مقاومت و فلسطین حمایت کنیم، و از ایجاد حساسیت های طایفه ای و مذهبی خودداری و بر وحدت امت ، وحدت اهداف و وحدت سرنوشت تاکید نماییم .
فرهنگ اسلامی: آینده فعلی فلسطین را در سایه اوضاع قدس ، کرانه باختری و مناطق ۱۹۴۸ چگونه ارزیابی می نمایید ؟
مشکل سیاسی و مبارزاتی فلسطین ، نبود برنامه واحد فلسطینی است چون دو خط درگیر با یکدیگر در فلسطین وجود دارد که خط مقاومت و خط سازش است.
اگر بخواهیم در زمینه مقابله با صهیونیسم پیروز شویم باید در سطح جامعه فلسطینی یک طرح سیاسی و مبارزاتی داشته باشیم و با هم درگیر نشویم.
محمود عباس رییس حکومت فلسطین به درگیری با رژیم صهیونیستی اعتقاد نداشته وحل بحران از طریق راه حل های مسالمت آمیز را ترجیح می دهد ، برخی از اختلاف سیاسی حمایت کرده و به آن معتقدند اما برخی دیگر مخالف بوده و آن را به ضرر مردم فلسطین و آرمان مردم می دانند.
این موضوع باعث بروز درگیری های داخلی شده که دشمن از آن بهره برداری می کند و به همین دلیل احتمال می دهم که انتفاضه سوم ایجاد نشود چون حوادث فعلی واکنش هایی موقت به سیاست های خصمانه اشغالگران و شهرک نشینان صهیونیست است پس تا وقتی اختلاف سیاسی باشد ، انتفاضه حاصل نمی شود .
دولت محمود عباس برای بهره برداری از این تحولات برای به رسمیت شناخته شدن از سوی کشورهای اروپایی و پیوستن به نهاد های بین المللی به عنوان جایگزین فرایند گفت و گو تلاش می کند ، این به معنای تلاش برای بین المللی کردن مساله فلسطین است به همین دلیل سازمان آزادی بخش فلسطین و حکومت فلسطین که نمی تواند بپذیرد رویدادهای قدس به انتفاضه تبدیل شود به خشونت پناه می جوید .
همچنین گروه های مقاومت تحت تعقیب گسترده دستگاه های امنیتی صهیونیستی و حکومت فلسطین هستند لذا بدون حضور جنبش فتح هیچ طرحی در غزه و قدس موفق نمی شود.
فرهنگ اسلامی: پدیدار شدن نشانه های از هم پاشیدن جریان تکفیری تا چه میزان می تواند باعث ایجاد وحدت به نفع محور مقاومت شود ؟ .
جریان تکفیری سفاک تنها حبابی است که به خاطر اختلافات و اشتباهات ما بزرگ شد مانند اشتباهات در عراق که به اختلاف در نهادهای سیاسی عالی ، به حاشیه رانده شدن بخشی از مردم عراق و گروه بندی طایفه ای به جای ایجاد یک کشور متحد و پیشرفته مبتنی بر حقوق برابر شهروندی و جامعه مدنی ، انجامید .
فساد گسترده در نهاد های سیاسی و نظامی نیز بروز داعش را در پی داشت ، به همین دلیل حتی اگر نشانه های شکست این جریان ظاهر شود تا وقتی قواعد آن موجود است ، شکست نخواهد خورد و دوباره پدیدار می شود لذا نباید زیاد خوش بین باشیم ، باید نظام سیاسی عراق را اصلاح کنیم و به جای نظامی مبتنی بر طایفه گرایی ، یک کشور مبتنی بر حق شهروندی ایجاد گردد .
درباره کشورسوریه نیز تا وقتی درگیری باشد مشکل حل نخواهد شد و نابود سازی جریان تکفیری در آن دشوارتر خواهد بود چون مانند ورم سرطانی است که در صورت شدت یافتن بیماری وادامه اختلافات ، بیشتر خواهد شد لذا به نظر من این مجازات الهی برای اختلافات و منازعات ماست .
مانند آنچه برای بنی اسراییل ظاهر شد وقتی با یکدیگر جنگیدند و گوساله پرستیدند ، بنا بر این خداوند به آنان فرمود (خود را بکشید) ، ما در زمان حاضر چه می کنیم ، خود را می کشیم ، لذا باید مشکلات اساسی مان را که باعث پدیدار شدن داعش و امثال آن شد ، حل کنیم ، جنگ نظامی با داعش فقط باعث شکست جزیی جریان مزبور می شود اما نمی تواند آن فکر را نابود سازد به همین دلیل تلاش در افغانستان و پاکستان برای نابود سازی القاعده و طالبان با شکست مواجه شد چون اساس مشکل را حل نکرد .
پیروزی های مقطعی و شکست جریان تکفیری در سطوح نظامی بدون حل ریشه ای مشکلات به معنای آن نیست که پیروز شده ای بلکه به ویروسی خطرناکتر و مرگبارتر از اولی تبدیل خواهد شد.
منظورم این است که راه حل ، ایجاد وحدت است تا جامعه ای متحد پدید آید که در آن امتی بر امت دیگر و طایفه ای بر طایفه دیگر برتری نداشته باشد ، راه حل ، رعایت حقوق شهروندی ، آزادی برای همه و اخوت اسلامی است.
اگر نیروهای دینی افراطی تر شوند به معنای آن است که در مسیر ایجاد کشور لائیک قدم بر می داریم آن وقت همه مردم از دین گریزان خواهند شد ، مانند آنچه در اروپا به وقوع پیوست که از کشورهای دینی طایفه ای به سوی کشور لائیک سوق یافتند که در آن شهروندانش بر اساس دین ، نژاد ، طایفه و مذهب تقسیم بندی نمی شوند .
بدون شک،وحدت امت به نفع مساله فلسطین و محور مقاومت است چون این محور به خاطر اختلافات داخلی امت در گذشته بسیار زیان دید مانند اخوان المسلمین با آن گستردگی اش، درگیر مشکلات است و به همین دلیل باید با حل مشکلات اساسی ، قوای خود را باز یابد ، این در واقع خدمتی به خودمان است که بیش از همه از آن سود می بریم .
تاریخ مصاحبه: دی ماه ۱۳۹۳