زیر پوست اقتصاد به ظاهررونق یافته امریکا ؛رشد بی خانمانی و باج گیری ترامپ

0 268

این روزها دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا هرجا سخنرانی می کند از بهبود اوضاع کسب و کار و معیشت در این کشور در دوره ریاست جمهوری خود سخن می گوید . البته نمی توان منکر بهبود نسبی اوضاع در برخی زمینه ها شد اما در عین حال نمی توان این واقعیت را نیز نادیده گرفت که این بهبود نسبی نه حاصل روند طبیعی بلکه نتیجه سیاست های غیرمتعارفی است که دونالد ترامپ در عرصه خارجی در پیش گرفته به گونه ایی رقباء و حتی دوستان را به جنگ تجاری کشانده و از هر شیوه ممکن برای باج گیری استفاده می کند و اگر این شیوه ها در کوتاه مدت منافع تجاری و اقتصادی برای امریکا به بار می اورد اما به نظر می رسد در یک پروسه میان و بلندمدت سرمایه اجتماعی امریکا را به عنوان بالاترین گونه سرمایه به مخاطره می افکند چراکه بتدریج اعتماد به امریکا را بیش از پیش تضعیف می کند حال آنکه پیش از به قدرت رسیدن ترامپ خیلی از صاحب نظران امریکایی بر این اعتقاد بودند که مهمترین خطر و تهدید این کشور کاهش ضریب سرمایه اجتماعی این کشور است.

از دیگر سو حتی اگر این ادعای ترامپ پذیرفته شود که اوضاع اقتصادی تا حدودی بهبود یافته است اما هیچ تردیدی در این نیست که این بهبود بیشتر به نفع یک درصدی ها بوده و اقشار نیازمند و آسیب پذیر از این مسئله بی بهره بوده و هستند. یکی از شاخص های موجود در این زمینه رشد افراد بی خانمان در امریکا در دوره ترامپ است. بر اساس آمارها شمار این افراد برای سومین سال متوالی روندی رو به رشد داشته است. براساس گزارش وزارت مسکن و توسعه ی شهری امریکا (HUD) هر شب حدود ۶۰۰ هزار شهروند بی خانمان در این کشور شب را به صبح می رسانند. پدیده ی بی خانمانی خانوادگی که در ابتدا نوعی مشکل موقت به نظر می رسید، حال به معضلی جدی و حل نشدنی تبدیل شده و ۳۷ درصد از کل جمعیت بی خانمان ها و ۵۰ درصد از جمعیت بی خانمان هایی که در پناهگاه های دولتی به سر می برند را خانواده های بی خانمان تشکیل می دهند.یک خانواده ی بی خانمان معمولا از یک مادر تنها و دو فرزند کم سن و سال تشکیل می شود.خشونت خانگی که تجربه ی مشترکی است بین افراد بی خانمان جوان، افراد بالغ مجرد و خانواده ها، به عنوان اولین دلیل ترک خانه شناخته می شود.اساسا می توان گفت در ۳۹ درصد از شهرها خشونت خانگی نخستین دلیل بی خانمانی است.بیشتر این افراد شب ها را یا در پناهگاه های دولتی و یا در خانه های موقت کوتاه مدت می گذرانند. یعنی تقریبا بیش از یک سوم آنها در ماشین ها، زیر پل ها و یا سایر پناهگاه های خودساخته می خوابند.در سال ۲۰۱۷ تعداد ۱۸۳۴ نفر ، در سال ۲۰۱۸ ، ۴ هزار نفر و در سال ۲۰۱۹ ، ۲۱ هزار نفر بر آمار بی خانمان ها افزوده شد و این افزایش در سال ۲۰۱۹ نسبت به ۲۰۱۸ پنج برابر بوده است.  از این تعداد  ۸۳ هزار و ۱۷۰ نفر، یا به عبارت دیگر ۱۵ درصد از کل جمعیت افراد بی خانمان، گرفتار بی خانمانی دائمی هستند.

۹۰ درصد بی خانمان های زن هستند که برای فرار از خشونت بی خانمان شده اند. بی خانمانی خانوادگی مشکل اجتماعی رو به وخامتی است که در تمامی ایالات به چشم می خورد و در سال های اخیر روند رو به افزایشی داشته است.در منطقه ی پایتخت نشین واشنگتن دی سی، اگرچه در دوره ای پنج ساله از سال ۲۰۱۳ تا سال ۲۰۱۷ دولت موفق شد تعداد افراد بی خانمان را ۴ درصد کاهش دهد، اما بی خانمانی خانوادگی چالشی بود که در همین دوره ی پنج ساله ۶/۱ درصد افزایش داشته است.میزان بالای اجاره خانه یکی از دلایل بی خانمان شدن است. از سال ۲۰۰۸ تاکنون بیش از ۵ میلیون خانه مصادره شده است. این یکی از دلایل عمده افزایش بی خانمان ها است. از هر ۵ بی خانمان یک نفر بیماری روانی شدید دارد و ۵۰ درصد از آنها افراد بالای ۵۰ سال هستند. یک چهارم بی خانمان ها کودک هستند. طبق گزارش وزارت مسکن و توسعه ی شهری امریکا (HUD)هر شب حدود ۱۳۸ هزار کودک بی خانمان زیر هجده سال در امریکا شب را به صبح می رسانند که هزاران نفر از آنها تنها و بی سرپرست هستند. طبق همین گزارش  هر شب بیش از ۵۷ هزار بازنشسته ی ارتشی بی خانمان در امریکا شب را به صبح می رسانند که از این میان ۶۰ درصد در پناهگاه های دولتی و غیردولتی اسکان داده می شوند و سایرین نیز آواره ی خیابان ها هستند.بازنشستگان بی خانمان در بسیاری از درگیری ها از جمله جنگ جهانی دوم و جنگ اخیر افغانستان و عراق خدمت کرده اند. واشنگتن دی سی با ۸/۱۴۵ بازنشسته ی بی خانمان ارتش از هر ۱۰ هزار بازنشسته، بیشتری تعداد بازنشستگان بی خانمان ارتش را به خود اختصاص داده است. ۴۵ درصد از بازنشستگان بی خانمان ارتش سیاهپوست یا لاتین هستند و هرچند کمتر از ۱۰ درصد این افراد (حدود ۵ هزار نفر) را زنان تشکیل می دهند اما این رقم در حال افزایش است، به طوری که ۴/۱ میلیون بازنشسته ی این نهاد با خطر بی خانمان شدن دست و پنجه نرم می کنند.

علت این امر می تواند فقر، جمعیت بالای کسانی که محتاج مسکن دولتی هستند و فقدان یک شبکه ی حمایتی قوی و کارآمد باشد. بسیاری از بازنشستگان بی خانمان ارتش از بیماری ها و عواقب ناشی از جنگ همچون نقص عضو، آسیب های مغزی، افسردگی، خشم و اعتیاد رنج می برند. کارشناسان سیاست های نادرست دولت، کاهش پرداخت های رفاهی و درآمد خانوارها را از دلایل اصلی افزایش فقر و بی خانمانی در آمریکا می دانند. ترامپ کمک به حل معضل بی خانمان ها در کالیفرنیا ، پایان دادن به حمایت از مهاجران غیرقانونی منوط کرده است که می تواند به معنای باج گیری ترامپ و قربانی کردن بی خانمان ها باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.