افق اعتراضات اجتماعی بر ضد نتانیاهو در رژیم صهیونیستی

0 257

ادامه تظاهرات مردمی در چهار ماه گذشته بر ضد دولت حاکم به ریاست نتانیاهو در رژیم صهیونیستی تا کنون نتوانست تغییری در این ساختار ایجاد کند و یا اهدافی را تحقق دهد. تظاهر کنندگان عملکرد نتانیاهو نخست وزیر و دولتش را در ابعاد مقابله با واگیری بیماری کرونا و اداره شرایط اقتصادی را به شدت ناکارآمد می دانند و تسریع در محاکمه او به اتهام فساد را یک ضرورت اجتماعی و سیاسی می شمارند. در ابعاد کووید ۱۹ در اسرائیل تا کنون ۳۲۳۰۰۰ نفر دچار بیماری شده و ۲۷۳۲ نفر نیز فوت شدند که این آمار به ویژه در سطح واگیری با توجه به جمعیت نه میلیونی این رژیم از بالاترین در صد ها در جهان به شمار می آید. همچنین در ابعاد اقتصادی،  چند ماهی است که اقتصاد رژیم صهیونیستی وارد مرحله رکود شده و حدود یک میلیون نفر از شاغلین از کار بیکار شدند.

     استمرار اعتراضات در چند ماه اخیر، ائتلاف حاکم متشکل از جریانهای راست و وسط به ویژه دو حزب لیکود و سفید آبی را با احتمال فروپاشی روبرو کرده است. همچنین ائتلاف حاکم تاکنون در امور جاری مانند تصویب بودجه سال بعد میلادی دچار اختلاف هستند و اساسا در پارلمان مانند دو مؤتلف عمل نمی کنند و گاهی بر ضد یکدیگر در تصویب لوایح رای می دهند. اظهارات رهبران دو جریان اصلی ائتلاف، اتهام ناکار آمدی به طرف مقابل الصاق می کنند و تلاش دارند مسئولیت شرایط اقتصادی و بهداشتی کنونی را بر عهده نگیرند. نظر سنجیهای اخیر نشان می دهد چنانچه در حال حاضر انتخاباتی برگزار گردد دو جریان لیکود و آبی سفید بزرگترین بازندگان انتخابات خواهند بود. این نظر سنجیها نشان می دهد که لیکود در هر انتخاباتی که  در حال حاضر برگزار شود حدود ده کرسی از دست خواهد داد و ائتلاف سفید آبی نیز کمتر از این مقدار کرسی از دست خواهد داد و این نشان از حجم نارضایتی اجتماعی نسبت به عملکرد دولت ائتلافی حاکم به ریاست نتانیاهو است. همزمان دو جریان راستی بیت یهودی و حزب آینده است به ریاست لپید که یک جریان میان روی شمرده می شود بالاترین برندگان شرایط فعلی اند چرا که امروز انتقاد از دولت و عملکرد ضعیفش انعکاسی از نگاه مردم به دولت است.

     نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سه دهه اخیر شش بار در انتخابات پیروز شده و موفق به تشکیل دولت شده است و بسیاری از تحلیلگران معتقدند که قویترین نخست وزیر نیم قرن گذشته این رژیم به شمار می آید ولی افشای مفاسد او در چند سال اخیر و تشکیل چهار پرونده به اتهام خیانت در امانت، دریافت رشوه، حیف و میل در اموال عمومی، و سوء استفاده از بیت المال  و طرح ضرورت تلاش برای محاکمه این فرد تا حدی وجهه اجتماعی او را خدشه دار کرد و تحت سئوال برد و سنگر گرفتن او در مصونیت پست نخست وزیر برای جلوگیری از محاکمه  تا حدی خشم مردم را برانگیخت. قوه قضائیه این رژیم اخیرا تصمیمی گرفته است که بدون در نظر گرفتن مصونیت نتانیاهو محاکمه او را به زودی اغاز کند.

      نتانیاهو در یکسال اخیر تلاش داشت با کمک ترامپ رئیس جمهور امریکا به انزوای این رژیم در منطقه عربی و اسلامی پایان دهد و با گسترش نفوذ منطقه ای این رژیم تلاش کند تا به جامعه صهیونیستی این پیام را برساند که برقرای رابطه میان دولت های عربی امارات، بحرین و سودان با این رژیم بر مشروعیت این رژیم اشغالگر می افزاید و این اقدام ها ضریب امنیت این رژیم را  در آینده افزایش خواهد داد. همچنین نتانیاهو با این همپیمانیها و تغییر تضادهای عربی با رژیم صهیونیستی به تضاد عربی با جمهوری اسلامی ایران تلاش دارد هزینه های تضاد منطقه ای را میان خود و رژیم های سازشکار عربی تقسیم کند. اما جامعه صهیونیستی با ادامه تظاهرات و اظهار نارضایتی از سیاست های نتانیاهو عملا اعلام کردند که این اقدامات جزو اولویت های اجتماعی نیست و مردم یک فاسد را در راس قدرت تحمل نمی کنند.

       به اعتقاد تحلیلگران سیاسی، نتانیاهودر گذشته هرگاه با بحران روبرو می شد با اعلام انتخابات زودرس از بن بست خارج می شد و با سیاست خرید زمان بر مشکلات غلبه می کرد ولی در حال حاضر اعلام انتخابات زود رس به نفع خود و همپیمانانش در جریان سفید آبی نیست و این راهکار دیگر کارآمد نمی تواند باشد و راه حل دیگری نیز جز ادامه وضع موجود نمی بیند. در سال گذشته نتانیاهو سه بار انتخابات پارلمانی  برگزار کرد تا اینکه از دل انتخابات سوم ائتلاف کنونی بیرون آمد و قرار شد او  و بنی گانتس به ترتیب هرکدام دوسال نخست وزیرشوند. اما در حال حاضر این قول و قرارها بیشتر به سراب شباهت دارد و هیچ کس معتقد نیست که این دولت چهار سال خود را به اتمام می رساند. مردم به شدت از ائتلاف حاکم به ستوه آمدند و مردم به شرایط بد  اقتصادی و بهداشتی خود نگاه می کنند تا گسترش نفوذ منطقه ای. همچنین شکست ترامپ در انتخابات اخیر امریکا ضربه جبران ناپذیری برای نتانیاهو بود. نتانیاهو به شدت از ترامپ در انتخابات امریکا حمایت کرد و از یهودیان امریکا خواست که به ترامپ رای دهند ولی آمار نشان می دهد که تعدادی از یهودیان امریکا بر خلاف میل او به بایدن رای دادند و این شرایط برنامه های سیاسی نتانیاهو را برهم می زند. بایدن رئیس منتخب امریکا گرچه بر سیاست همیشگی امریکا در حمایت از اسرائیل تاکید کرد ولی در مدیریت بحران منطقه اعلام کرد که سفارت فلسطین در امریکا را باز گشایی خواهد کرد و طرح دمکراتها در دو دولتی در فلسطین از طریق گفتگو را دنبال خواهد نمود.

این سیاست دمکرات ها با سیاست حمایتگرانه ترامپ  بسیار متفاوت  خواهد بود. از این رو می توان گفت که شکست ترامپ در انتخابات امریکا به شدت می تواند بر شرایط بحرانی نتانیاهو تاثیر بگذارد و سقوط نتانیاهو بر رژیمهای عربی منطقه تاثیر خواهد گذاشت که براین اسب بازنده شرطبندی کرده بودند. به عبارت دیگرمی توان گفت که زلزله انتخاباتی امریکا و سقوط ترامپ بر کسانی در منطقه تاثیر خواهد گذاشت که بر همپیمانی با او حساب ویژه بازکرده بودند و تصور می کردند که این سیاست ها برای همیشه ادامه خواهد یافت و اولویتهای دیگری در این راهبردها هرگز نمایان نخواهد شد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.