نوآوری عملیات نظامی یمنی ها و تنوع اهداف در یک هفته اخیر، جنگ افروزان سعودی را مستاصل کرده و به سمت درخواست کمک از سازمانهای بین المللی سوق داده است. عملیات اخیر زمینی انصار الله و ارتش یمن در استان مارب در شرق صنعا و سقوط پایگاه “ماس” پس از حمله سنگین نظامی عملا خط دفاع اصلی از شهر مارب را از بین برده و زمینه آزادسازی این شهر را در آینده نزدیک فراهم کرده است. ازادسازی استان مارب در آینده می تواند تحول جدی در معادلات نظامی یمن ایجاد کند چراکه این استان نفتخیز است و عمده عملیات استخراج نفت یمن در گذشته در این استان تمرکز دارد و این استان چهارراه ارتباطی شمال و جنوب به شمار می رود و ازادسازی آن از سوی انصار الله و ارتش یمن، ارتباط عربستان با نیروهایش در جنوب یمن را به شدت سخت خواهد کرد. همچنین حمله به تاسیسات بندری ارامکو در جیزان در ساحل دریای سرخ با قایقهای بمبگذاری شده یک نوآوری عملیاتی است که به شدت عربستان را غافلگیر کرد. استفاده از موشک کروز بالدار نیز در زدن تاسیسات نفتی در بندر جده و به آتش کشیدن این تاسیسات تحول بزرگی شمرده می شود که عربستان را تا حد زیادی در آینده در برابر این سلاح جدید که وارد معادله شده آسیب پذیر می سازد. آسیب دیدن نفتکش یونانی در اجاره ارامکو در نتیجه انفجار ناشی از حمله قایق بمبگذاری شده یا مین دریایی در دریای سرخ نیز یک تحول جدید است که نشان می دهد انصار الله تا دوردست ترین اماکن، عملیات خود را گسترش داده و مراکز نفتی و راه های دریایی سعودی را تهدید کرده و قصد دارند تا توقف کامل جنگ ظالمانه سعودی بر ضد یمن اینگونه عملیات را ادامه دهند. نماینده عربستان سعودی در سازمان ملل در واکنش به موج عملیات اخیر یمن از شورای امنیت این سازمان خواست تا در برابر نا امن سازی امدادات نفت به جهان تدابیر جدی اتخاذ گردد.
به اعتقاد تحلیلگران نظامی نوآوریهای جنگی یمنیها بر ضد جنگ افروزان سعودی تا حد زیادی شرایط معادلات نظامی را به زیان ریاض تغییر داده است. به کارگیری موشکهای بالدار کروز در زدن تاسیسات نفتی در بندر جده اخطار جدی است به عربستان سعودی که در برابر موشکهای کروز یمنی ها توان مقاومت ندارد و همه سیستمهای ضد موشکی خریداری شده از غرب به ویژه امریکا امکان رهگیری و انهدام این نوع از موشکها را ندارد. شلیک تنها یک موشک به بندر جده نیز نشان می دهد که انصار الله در حال حاضر دارند به عربستان هشدار می دهند و اگر اسیب رسانی بیشتر مد نظر یمنی ها بوده قطعا شرایط و گستردگی این عملیات متفاوت می شد. درخواست دولت سعودی از شورای امنیت برای دفاع از راه های امداد جهانی سوخت فسیلی نشان از موضع ضعف سعودی ها در این جنگ است که شش سال پیش بر ضد یمن آغاز کردند. عربستان سعودی ثروتمند ترین کشور عربی است که سالانه تنها خرید نظامی آن از غرب از هفتاد میلیارد دلار تجاوز می کند و به عنوان سومین خریدار عمده سلاح در جهان به شمار می رود و نظامی است که بزرگترین کلکسیون دار پیشرفته ترین سلاح های امریکا، انگلیس و فرانسه را در اختیار دارد و اکنون در برابر یکی از فقیرترین کشورهای عربی و جهان شکست خورده و از جامعه بین المللی استمداد می کند تا به او کمک کنند. جالب اینجاست که تغییر کنونی وضعیت نظامی زمانی اتفاق می افتد که یمنی ها شش سال است که در محاصره کامل هستند و طبق گزارشهای سازمان ملل وضعیت بهداشتی و اقتصادی این کشور در شرایط بحرانی قرار دارد و میلیونها نفر از آنها درگیر بیماریهای واگیر مانند وبا و کرونا و سوء تغذیه هستند.
همزمان سخنگوی انصار الله اعلام کرد که عملیات نظامی برون مرزی یمنی ها ادامه خواهد یافت و متوقف نخواهد شد مگر اینکه عربستان جنگ را متوقف کند و نیروهای خود را از یمن به طور کامل خارج کند و به مداخله در امور داخلی این کشور پایان دهد و هرگونه گفتگو برای پایان دادن کامل به این مخاصمه نیز باید متضمن پرداخت هزینه های بازسازی این کشور از سوی ریاض باشد که در نتیجه آغاز این جنگ ظالمانه این خسات ها را به بار آورد. طبق برآورد کارشناسان نظامی، عربستان سعودی در این جنگ شش ساله که بر ضد یمن اعلام کرده بیش از سیصد و پنجاه میلیارد دلار هزینه نظامی کرده و میلیارد ها دلار نیز بابت بازسازی تاسیسات نفتی آسیب دیده از جنگ شرکت ارامکو در دمام، جیزان ، نجران، عسیر، و جده و نیز خط انتقال نفت موسوم به تاپ لاین هزینه کرده که نفت این کشور را از شرق به غرب و دریای سرخ انتقال می دهد. عربستان سعودی نیز صدها میلیون دلار کمک به کشورهایی پرداخت کرد مانند سودان که سربازانش در این جنگ در کنار ریاض در عملیات جنگی شرکت کرده اند.
شکی نیست که جنگ ریاض بر ضد صنعا با مقاومت افسانه ای یمنی ها اکنون به پایان خود نزدیک می شود و یمنی ها در چند سال اخیر موفق شدند که هزینه های جنگ را برای متجاوز به حدی بالا برند که ادامه جنگ برای آنان به صرفه نباشد. از طرف دیگر ترامپ رئیس جمهور امریکا و حامی اصلی سیاستهای محمد بن سلمان سعودی در انتخابات اخیر شکست خورده و بعید به نظر می رسد ریاض بتواند بدون حمایت کامل واشنگتن به جنایات جنگی خود بر ضد مردم غیر نظامی یمن ادامه دهد. اقدام اخیر بن سلمان در دیدار با نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی با حضور پمپئو وزیر خارجه امریکا در شهر نیوم در شمال عربستان نیز نمی تواند او را از باتلاقی که در آن قرار گرفته نجات دهد چون به سادگی اسرائیل هرچه در توان داشته در این شش سال به طور مخفیانه در اختیار عربستان گذاشته بود و کمک بیش از این به دلایل داخلی برای این رژیم مقدور نیست و عربستان راهی جز تغییر سیاستهای خصمانه خود در منطقه و آشتی با محیط عربی و اسلامی در پیش رو ندارد.