یک پیشنهاد برای وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دکتر محمد جواد ظریف، زمان برای تأسیس سازمان ملل مسلمان فرا رسیده است.
مقدمه:
سازمان ملل متحد کارائی خود را در برقراری عدالت در جهان نشان ما داده و جهان نیازمند سازوکار های جدید است.
سازمان ملل مسلمان سازمانی است بین المللی که بوسیله کشورهای بنیانگذار، تأسیس خواهد شد و تمام کشورهائی که اکثریّت جمعیّت آنها مسلمان هستند و یا کشورهائی که در آنها اقلیتهائی از مسلمانان زندگی میکنند که جمعیّت آنان از میانگین جمعیّت کشورهای اسلامی کمتر نیست میتوانند بعضویت آن در آیند.
”*
تاریخچه:
اندیشه تأسیس نهادهائی که بتوانند از حقوق و منافع مسلمانان دفاع کنند اندیشه دیرپائی است و متفکرینی نظیر سید جمال الدین اسدآبادی، سید قطب، مودودی، مطهری، طالقانی، بازرگان، شریعتی و از همه بارزتر امام خمینی و مقام معظم رهبری در مورد ضرورت و وحدت و اتحاد مسلمانان جهان مباحث مفصلّی را مطرح نمودهاند. سازمان کنفرانس اسلامی معروف به سازمان همکاری اسلامی یک سازمان بین المللی است که ۵۷ کشور بعضویت آن در آمدهاند و بر اساس تصمیم اجلاس رباط که در کشور مغرب در سال ۱۹۶۹ و پس از آتش سوزی عمدی مسجد الاقصی بوسیله صهیونیستها، بوجود آمد. دبیرخانه دائمی این سازمان در شهر جدّه است و از سال ۲۰۱۴ تاکنون ایادبن امین مدنی دبیر کل آن میباشد.
سازمان کنفرانس اسلامی نزدیک به نیم قرن پیش تأسیس شد ولی در طول این مدّت نتوانست کوچکترین قدم مثبتی در راه دفاع از حقوق مسلمانان جهان بویژه مردم فلسطین بر دارد. این سازمان نتوانست جلوی تجاوز مکرر صهیونیستها به فلسطینیها و لبنانیها و سوریها را بگیرد و از آن سخت این سازمان نتوانست از پیدایش گروههای تروریستی در کشورهای افغانستان، سوریه، یمن، عراق و … جلوگیری کند و ازهمه اینها دشوارتر آنکه کشوری که این سازمان در آن مستقر است در حمایت از تروریستها و حمله به مردم بی دفاع یمن و مداخله در امور عراق و سوریه و زیرپای گذاشتن موازین اسلامی سابقه دردناکی از خود بر جای گذاشته است از این رو امروز ضرورت تأسیس سازمانی که بتواند از حقوق مسلمانان دفاع کند، کاملاً احساس میشود.
عضویت:
کشورها با شرایط زیر میتوانند به عضویت سازمان ملل مسلمان درآیند:
۱- کشورهائی که اکثریت مطلق جمعیّت آنها مسلمان هستند.
۲- کشورهائی که در آنها اقلیتهای بزرگی از مسلمانان زندگی میکنند که جمعیّت آنها از میانگین جمعیّت کشورهای اسلامی کمتر نیست مانند کشورهای هند، چین و روسیه.
۳- کشورهائی که در آنها اقلیّتهائی از مسلمانان زندگی میکنند میتوانند بعنوان ناظر بدون حق رأی بعضویت سازمان ملل مسلمان در آیند مشروط بر آنکه مظنون به حمایت از فعالیّتهای تروریستی نباشد.
ستاد سازمان ملل مسلمان
ساختمان ستاد سازمان در تهران بنا خواهد شد. این ساختمان را مردم تهران میتوانند به سازمان ملل مسلمان اهدا کنند.
در معماری ساختمان سازمان ملل مسلمان از عناصر معماری کشورهای اسلامی استفاده خواهد شد نهادهای مهم وابسته به این سازمان میتوانند در کشورهای عضو و در شهرهائی نظیر کوفه، بغداد، دمشق، دهلی، بلخ، سمرقند، بخارا ، بیروت و صنعا مستقر شوند.
امور مالی سازمان ملل مسلمان
بودجه سازمان ملل مسلمان از طریق حق عضویت ثابت و مشارکتهای داوطلبانه تأمین خواهد شد. دبیرخانه سازمان ملل مسلمان بر اساس ارزیابیهای حرفهای بودجه سه ساله سازمان را تعیین و سهم هر کشوری را اعلام مینماید طرح بودجه به مجمع عمومی ارائه میشود مجمع عمومی بودجه را تصویب و به کشورها ابلاغ مینماید. معیار محاسبه سهم کشورها تولید نا خالص ملّی و جمعیّت هر کشور است کشورها این سهم را در سه قسط بصورت سالیانه پرداخت خواهد نمود. کشورهای بسیار فقیر – که بوسیله یک کمیسیون ویژه هر سال یکبار مشخص خواهند شد – از تخفیف ویژه در حق عضویت برخوردار خواهند بود.
اهداف و فعالیّتها
الف: اهداف:
۱- حمایت از صلح و امنیّت جهانی.
۲- حمایت از عدالت جهانی.
۳- تأمین حقوق مسلمانان جهان.
۴- حمایت از فعالیّتهای علمی و پژوهشی در جهت شناخت اسلام ناب محمدی.
۵- حمایت از برقراری دموکراسی و مردم سالاری در کشورهای اسلامی.
۶- کمک به مسلمانان جهت در جهت توسعه مادی و معنوی.
۷- کمک به برقراری چرخههای تصمیمگیری بینالمللی در میان کشورهای عضو با توجه به آرمانهای مترقّی و رهائی بخش اسلام.
۸- مقابله با جنگ روانی دشمنان بشریّت علیه اسلام، مسلمانان و مستضعفین جهان.
۹- حمایت از حقوق مستضعفین جهان.
ب: فعالیّتها:
۱- کنفرانسهای بین المللی
کشورهای عضو سازمان ملل مسلمان و بنگاههای تخصصی آن به ارائه راهنمائیها و اتخاذ تصمیمات در جلسات سالانه و دورهای خود میپردازند. برگزار کنندگان این جلسات مجمع عمومی، شورای امنیّت و عدالت جهانی، شورای جهانی فرهنگ، شورای جهانی اقتصاد، شورای جهانی حقوق بشر، شورای جهانی امور پناهندگان سیاسی و شورای جهانی حقوق زنان و کودکان و شورای جهانی امور اجتماعی خواهند بود.
این کنفرانسها در امور محیط زیست، جمعیّت، توسعه، زنان، کودکان، مسکن، اشتغال، آزادی، حقوق کارگران و کشاورزان و موارد دیگر به مشورت و گفتگو و جستجوی راه کارهای عمومی و جهانی خواهند پرداخت.
۲- سالها و ایّام بین المللی
سازمان ملل مسلمان سالها را با نامهای مشخص و متناسب با اهداف سالانه سازمان نامگذاری میکند تا تمام کشورهای عضو را به مشورت و همکاری در راه تحقّق این اهداف تشویق نماید.
۳- خلع سلاح و تروریسم
خلع سلاح هدف غائی و نهائی سازمان ملل مسلمان خواهد بود و بدیهی است خلع سلاح هدفی است که پس از تحقق عدالت جهانی صورت خواهد گرفت. ولی مبارزه با تروریسم که در طول خلع سلاح جهانی قرار دارد از هم اکنون قابل پیگیری است.
مبارزه با تروریسم در تمام اشکال نظامی، فرهنگی و اقتصادی آن جزء اهداف و وظایف و فعالیّتهای مداوم سازمان ملل مسلمان خواهد بود.
۴- حقوق بشر
پیگیری و دفاع از حقوق بشر فلسفه اصلی سازمان ملل مسلمان است. فقدان دیدبانی لازم برای دفاع از حقوق بشر موجب قتلعامهای گسترده در شبه جزیره ایبری، شبه جزیره بالکان، آفریقا، آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی، خاورمیانه و آسیای شرقی شده است که محدود به مسلمانان نبوده و شامل سایر گروههای انسانی نیز شده است. سازمان ملل مسلمان دیدبانی از حوق بشر و دفاع از حقوق بشر را جزء فعالیتهای مداوم خود قرار خواهد داد.
۵- کمکهای انسان دوستانه و توسعه بین المللی
سازمان ملل مسلمان کمکهای دوستانه به اعضا به خصوص کشورهای فقیر را جزء وظایف خود میداند. تأمین غذا، آموزش، آب آشامیدنی، مسکن، درمان و بهداشت و ساختمان بیمارستانها، مساجد، کتاب خانهها و مراکز فرهنگی جزء فعالیّتهای سازمان ملل مسلمان خواهد بود و برای تحقق این اهداف نهادهای مورد نیاز را تأسیس خواهد کرد.
۶- معاهدات بین المللی اسلامی
مذاکرات سازمان ملل مسلمان منجربه عقد معاهدات بین المللی در میان کشورهای عضو میشود و این معاهدات به برقراری تعامل بهتر و بیشتر در میان کشورهای عضو و تأمین صحیحتر و سریعتر حقوق مسلمانان جهان منتهی خواهد شد.
ساختار سازمان ملّل مسلمان
الف: مجمع عمومی
مجمع عمومی از نمایندگان تمام اعضای سازمان ملل مسلمان [چه اعضای کامل و چه اعضای ناظر] تشکیل میشود. تصمیمات مجمع عمومی با دو سوم آراء به تصویب رسیده و برای کشورهای عضو لازم الاجرا خواهد بود.
ب: شورای امنیّت و عدالت جهانی
شورای امنیّت و عدالت جهانی مسئولیّت دیدبانی امنیّت در میان کشورهای عضو و عدالت در مقیاس جهانی را بر عهده دارد. هر گاه یکی از کشورهای عضو مورد حمله قرار گیرد شورای امنیّت و عدالت درباره دفاع از آن کشور تصمیم گیری خواهد کرد و کشورهای عضو از تصمیمات شورای امنیّت و عدالت تبعیّت و حمایت خواهند نمود.
اعضای شورای امنیّت و عدالت عبارتند از کشورهای بنیانگذار [کشورهائی که بیانیه تأسیس را امضاء خواهند کرد] و تعداد دیگری از اعضاء که مجمع آنها را انتخاب خواهد کرد ولی در هر حال تعداد کل اعضای شورای امنیّت و عدالت جهانی بیش از ۲۵ کشور نخواهد بود.
مدّت عضویّت کشورهای عضو شورای امنیّت و عدالت جهانی سه سال بوده ولی کشورهای بنیانگذار عضویّت دائمی شورای امنیّت را خواهند داشت.
ج: نهادهای تخصّصی
نهادهای تخصّصی سازمان ملل مسلمان حسب مورد با مأموریت و ساختار پیشنهادی شورای امنیّت و عدالت جهانی و تصویب نهائی مجمع عمومی سازمان ملل مسلمان تأسیس و به انجام وظیفه خواهند پرداخت.
ملاحظات:
۱- کشورهای حامی تروریسم نمیتوانند بعضویّت سازمان ملل مسلمان در آیند.
۲- کشورهائی که مظنون به حمایت از گروههای تروریست هستند نمیتوانند بعضویّت کامل و یا ناظر سازمان ملل مسلمان در آیند مگر آنکه بتوانند این اطمینان را در تمام اعضای شورای امنیّت و عدالت جهانی بوجود آورند که دست از حمایت تروریستها برداشته و دیگر از اقدامات تروریستی حمایت نخواهند کرد.
۳- گروههای مسلحی که مسلحانه میخواهند رژیم قانونی یک کشور را عوض کنند، تروریست شمرده میشوند.
۴- نهضتهای آزادیبخش که علیه اشغالگری مبارزه میکنند [نظیر جهاد اسلامی و حماس] و یا علیه تهاجم یک کشور خارجی مبارزه میکنند [ نظیر انصار الله یمن و حزب الله لبنان] تروریست شناخته نشده و مورد حمایت سازمان ملل مسلمان خواهند بود.
۵- در سازمان ملل مسلمانان حق وتو وجود نخواهد داشت.
سوتیترها:
· روسیه، چین و هندوستان بدلیل داشتن اقلیّت های بزرگی از مسلمانان می توانند عضو این سازمان باشند.
· سازمان ملل متحد کارائی خود را در برقرار ی عدالت در جهان نشان نداده و جهان نیازمند ساز و کار های جدید است.
· کشورهائی که مظنون به حمایت از سازمان های تروریستی هستند[نظیر آمریکا، انگلیس، فرانسه و اسرائیل] نمی توانند عضو سازمان ملل مسلمان شوند.
· مقابله با جنگ روانی دشمنان بشریت علیه اسلام، مسلمانان و مستضعفین جهان از جمله اهداف سازمان ملل مسلمان است.
· فلسفه اصلی تشکیل سازمان ملل مسلمان دفاع از حقوق بشر است.
· شورای امنیت و عدالت در مقیاس جهانی را برعهده دراد.
· در سازمان ملل مسلمان حق وتو وجود نخواهد داشت.