اردوغان و بازی سوّم؟!

0 273

پس از آنکه رجب طیب اردوغان و چند نفر از دوستانش بعضویّت حزب فضیلت ترکیه به رهبری نجم الدین اربکان در آمدند. نجم الدین اربکان پس از مدتی  در مورد آنها گفت آنها غوره هائی بودند که تبدیل به شراب شدند.

در سال ۲۰۰۰ میلادی و در دورانی که حزب عدالت و توسعه هنوز تاسیس نشده بود٬ عبدالله گل که در کنار اردوغان٬ آرنچ٬ باباجان و دیگران٬ جناح تجددخواه حزب اسلام‌گرای فضیلت را هدایت می‌کرد٬ نزد مرحوم نجم‌الدین اربکان رفته و می‌گوید: قربان! با دوستان مشورت کردیم و تصمیم گرفته‌ام در کنگره حزب٬ من نیز نامزد رهبری شوم.

اربکان در پاسخ می‌گوید: عبدالله بیگ! چرا باید چنین تصمیمی بگیرید؟ در سنت ما چنین چیزی وجود ندارد که دو نفر نامزد شوند. ما که همین الان جناب رجایی کوتان را به عنوان نامزد رهبری حزب بر صحنه آورده‌ایم.

گل در پاسخ می‌گوید: قربان! من برای مذاکره نیامده‌ام. ما تصمیمان را گرفته‌ایم. شرط ادب بود که مساله را از زبان خود بنده بشنوید. آمدم اطلاع بدهم.

چنین شد که برخلاف میل اربکان٬ گل نیز نامزد رهبری حزب شد، اما در انتخابات کنگره٬ رجایی کوتان۶۳۳ رای و گل فقط ۵۲۱ رای آورد. گل٬ اردوغان و دیگران بعد از این شکست٬ از فضیلت جدا شده و حزب عدالت و توسعه را تاسیس کردند.

حزب عدالت و توسعه راهی غیر از راه حزب فضیلت در پیش گرفت. حزب فضیلت در پی احیای استقلال کشور بود ولی حزب عدالت و توسعه راه همکاری و پیروی از سیاست های انگلستان را در پیش گرفت.

در ترکیه اربکان را دادگاهی کردند و اورا از هر گونه فعالیّت سیاسی منع کردند ولی حزب عدالت و توسعه اجازه فعالیّت یافت و کار بجائی رسید که رسماً در رأس قدرت کشور ترکیه قرار گرفت.

در اواسط سال ۱۳۹۰ در حالیکه عبدالله گل از حزب عدالت و توسعه بعنوان رئیس جمهور ترکیه بر مسند قدرت تکیه داشت ملکه انگلیس اورا بحضور پذیرفت.

ملکه انگلیس در دیدار با رئیس‌جمهوری ترکیه روابط فیمابین دو کشور را تحسین و از این روابط به عنوان “شراکت بسیار مدرن” یاد کرد.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری پرس آسوسیشن، ملکه انگلیس در دیدار با عبدالله گل، رئیس‌جمهوری وقت ترکیه افزایش روابط تنگاتنگ آنکارا و لندن را مورد تاکید قرار داد.

ملکه انگلیس همچنین در مراسم استقبال از عبدالله گل که در کاخ باکینگهام برگزار شد به سخنرانی درباره تاریخ مشترک انگلیس و ترکیه پرداخت.

در این مراسم حدود ۱۷۰ تن از جمله دیوید کامرون، نخست وزیر وقت انگلیس حضور داشتند.

ملکه گفت: ما در کنار یکدیگر تلاش بسیاری برای آنچه می‌توان شراکت بسیار مدرن تلقی کرد، به عمل آورده‌ایم.

رئیس جمهوری ترکیه نیز اظهار کرد: من از اینکه اینجا هستم تا روابط مستحکم و دیرینه‌ دو کشور را مورد تاکید قرار دهم، بسیار خشنودم.

وی با اشاره به روابط تاریخی ترکیه و انگلیس و اهمیت جایگاه کنونی دو کشور در دنیا عنوان داشت: ما تجربیات و تاریخچه مشترک بسیاری داریم.

رئیس جمهوری ترکیه تصریح کرد که لندن و آنکارا شرکای استراتژیک هستند و هر دو مشتاقانه مایل هستند در کنار یکدیگر برای کاستن از دشواری‌های دوران مدرن همکاری کنند.

در همین حال ملکه انگلیس این مساله را مطرح کرد که ترکیه و انگلیس دو هم‌پیمان نزدیک در سازمان پیمان آتلانیک شمالی (ناتو) هستند.

بعقیده برخی از صاحبنظران منظور از «دشواری های دوران مدرن» در این مذاکرات شکل گیری محور مقاومت ضد صهیونیستی در لبنان، سوریه، عراق و ایران بود.

متعاقباً ملکه انگلیس بازدیدی از ترکیه نمود و برخلاف انتظار با نخست وزیر وقت ترکیه یعنی رجب طیب اردوغان به گفتگو نشست. رجب طیب اردوغان برای دیدار با ملکه انگلیس به سفارت انگلیس رفته بود.

به گزارش روزنامه ترک زبان “ینی شفق”، الیزابت دوم ملکه انگلیس و رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه امروز با همدیگر در محل سفارت انگلیس در آنکارا دیدار و گفتگو کردند.
ملکه الیزابت بعد از این دیدار ترکیه را ترک کرد.

با برقراری روابط خوب با دربار انگلیس اردوغان راه خود را به سوی قلّه های قدرت هموار کرد و بجای عبدالله گل بر مسند ریاست جمهوری ترکیه تکیه زد و به دیدار لندن شتافت.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه در سفر سه روزه خود به انگلیس با ملکه الیزابت، وترزا می، نخست وزیر وقت این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد.

همچنین اردوغان در سفرش در ضیافت شام ششمین نشست انجمن “تاتلی دیل” (زبان شیرین) انجمن ترکیه – انگلیس شرکت کرد.

انجمن تاتلی دیل، در سال ۲۰۱۱ تاسیس شد که در این نشست چهره‌هایی از دانشگاه، تجارت، رسانه و سیاست برای تقویت روابط میان دو کشور گردهم می‌آیند.

همچنین رئیس‌جمهور ترکیه در اندیشکده چتم‌هاوس که مقر آن در لندن است سخنرانی کرد.

وبدین ترتیب توانست به عنوان مهره ای که چشم شطرنج بازان انگلیس را بخود جلب کرده است، در لندن ظاهر شود.

رجب طیب اردوغان تا کنون در این وضعیت جدید در دو بازی بزرگ شرکت کرده است. نخستین بازی تحمیل جنگ تروریستی به سوریه و عراق تحت عنوان اسلام گرائی بود که تاکنون موجب قتل عام و آوارگی میلیون ها نفر شده است و بازی دوّم تصفیه ارتش و نهاد امنیّتی ترکیه از عناصر اسلام گرا تحت عنوان مقابله با فتح الله گولن و کودتا گران مورد حمایت او صورت گرفته است.

او آنچنان در تحمیل جنگ تروریستی به سوریه اصرار داشت که تروریست های مورد حمایت خود را به دلیل نجنگیدن در سوریه دستگیر کرد.

ترکیه ده ها تروریست مورد حمایت خود را در منطقه “راس العین” واقع در استان “حسکه” در شمال شرق سوریه به دلیل سرپیچی کردن از حضور در نبرد ادلب و مقابله نکردن با ارتش سوریه و نیز فرار به سوی مرزهای ترکیه دستگیر کرد.

به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، ترکیه با بستن مرزهای خود بر روی تروریست های مورد حمایت خود که قصد فرار از سوریه به این کشور را داشتند، آنان را به دلیل حاضر نشدن در نبرد ادلب دستگیر کرد.

در حالیکه ترکیه انواع گروههای تروریستی از جمله عناصر داعش را مورد حمایت قرار داده و آنها را آموزش داده و تجهیز می نمود و به داخل سوریه و عراق می فرستاد.

ولی در عین حال رجب طیب اردوغان می گفت.

ترکیه تنها کشور عضو ناتو است که در سوریه با داعش به شکل تن به تن مبارزه می‌کند

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه طی سخنرانی ویدئویی در اجلاس مجازی سران بیست اقتصاد بزرگ جهان «گروه G20» که به ریاست عربستان سعودی برگزار شد، گفت: «ترکیه تنها کشور عضو ناتو است که در سوریه با داعش به شکل تن به تن مبارزه می‌کند.»

او به قاطعیت آنکارا در مبارزه با تروریسم اشاره کرد و افزود: «علی ‌رغم عدم همکاری دیگر کشورها، تاکنون نزدیک به ۹ هزار ستیزه جوی تروریست خارجی را دستگیر و به کشورهایشان مسترد کرده ایم».

اردوغان با اشاره به میزبانی ترکیه از میلیون‌ها پناهجو و آواره از کشورهای مختلف منطقه و جهان، اظهار داشت: «ترکیه طی شش سال اخیر میزبان بیشترین شمار پناهجویان در جهان بوده است.» این در حالی بود که سیل تروریست ها از ترکیه به سوریه جاری شده بود.

مأموریت ترکیه در سوریه با ویرانه ساختن این کشور و قربانی کردن میلیون ها انسان بی گناه که کشته، زخمی و آواره شدند پایان یافت.

نمونه ای از سیاست ترکیه در سوریه در تجاوز به ادلب آشکار است.

“هیثم حسون” سرتیپ بازنشسته و کارشناس نظامی سوریه در گفتگو با خبرنگار بین‌الملل تسنیم  با اشاره به عملیات ارتش سوریه در ادلب  برای مبارزه با گروههای تروریست اظهار داشت: نیروهای ارتش سوریه از زمان آغاز مرحله دوم عملیات آزادسازی ادلب واقع در شمال کشور، سخت در تلاش بوده‌اند، موازنه قدرت را که به نفع آنان در حرکت است، عامل اصلی عملیات نظامی قرار دهند.

حسون ادامه داد: ارتش سوریه مهارت و انعطاف پذیری بالایی را به نمایش گذاشتند و به سرعت به اقدامات گروههای تروریستی در هر مرحله واکنش مناسبی نشان دادند.

وی تصریح کرد: رئیس جمهور ترکیه در واقع بخشی از تجاوز به سوریه به شمار می‌آید و به دلیل حمایت از جبهه النصره و گروههای تروریستی بخش اصلی تجاوز به خاک سوریه محسوب می‌شود و در مرحله کنونی به شکل مستقیم وارد مبارزه شده است.

این کارشناس نظامی سوریه در توضیح این مطلب گفت: نیروهای ترک در کنار گروههای تروریستی و تحت فرماندهی و پشتیبانی آتشبارها و کمک‌های اطلاعاتی و جاسوسی وارد جنگ در سوریه شده‌اند و در پی آن در حملات مشارکت داشته‌اند که نمونه آن را در شهر «سراقب» و برخی شهرک‌های دیگر سوریه شاهد بودیم.

وی تاکید کرد: اقدامی که ترکیه در پیش گرفته است، از نظر قانون بین‌المللی اقدامی تجاوزکارانه علیه یک دولت دارای حاکمیت به شمار می‌آید و علاوه بر این ترکیه در جنگ گروه‌های تروریستی در خاک سوریه مشارکت داشته است.

پرسشی که امروز مطرح است این است که آیا رجب طیب اردوغان بازی سوّم خود را در قفغاز و بویژه جمهوری آذربایجان آغاز کرده است و در صدد است تشیّع را در آذربایجان هدف قرار داده و از جمهوری آذربایجان یک فلسطین جدید به نفع صهیونیست ها بسازد؟ انشاءِالله که چنین نباشد ولی از خطر صهیونیسم برای قفغاز غفلت کرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.