به گزارش تابناک به نقل از فارس، «جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید روز جمعه در کنفرانس خبری بار دیگر موضع واشنگتن درباره برجام را تکرار کرد.
وی در سخنان خود گفت: «اگر ایران به پایبندی کامل به توافق هستهای بازگردد، واشنگتن نیز اقدام مشابه را انجام خواهد داد.»
با آنکه واشنگتن طرفی بوده که توافق هستهای را نقض کرده و از آن خارج شده است دولت آمریکا میگویند بازگشت به برجام منوط به این است که جمهوری اسلامی ایران گامهایی را که در واکنش به نقض عهد آمریکا برداشته به عقب برگرداند.
جمهوری اسلامی ایران تصریح کرده که با توجه به آنکه واشنگتن طرفی بوده که توافق را نقض کرده و کاهش تعهدات تهران در واکنش به اقدام غیرقانونی آمریکا انجام شده هر گامی از سوی تهران بعد از رفع تحریمها صورت خواهد گرفت.
آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهداتش از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد.
ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا به طور کامل تعهداتش در توافق هستهای را اجرا کرد و به کشورهای اروپایی که وعده جبران آثار این خروج را میدادند برای عمل به تعهداتشان فرصت داد.
یکسال بعد که دولتهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردند تهران اعلام کرد طبق مفاد مندرج در توافق هستهای طی چند گام تعهداتش در توافق هستهای را کاهش خواهد داد.
ایران از آن زمان اعلام کرده الزامی برای رعایت محدودیتهای مندرج در برجام در زمینه غنیسازی، میزان ذخائر اورانیوم و تحقیق بر روی سانتریفیوژهای پیشرفته ندارد. تهران علاوه بر این کار بر روی یک خط مونتاژ جهت ساخت اورانیوم فلزی را هم از سر گرفته است.
جمهوری اسلامی ایران گفته همه این گامها بازگشتپذیر هستند و چنانچه واشنگتن به برجام برگردد ایران نیز این اقدامات را به عقب برخواهد گرداند.
بنظر کارشناسان مسائل آمریکا در مورد موضع جدید کاخ سفید دو احتمال وجود دارد. اولین احتمال آن است که دولت بایدن می خواهد به برجام برگردد چون به شکست سیاست توحش آمیز تحریم حداکثری علیه مردم ایران واقف شده است ولی میخواهد این بازگشت به معنی اعتراف به شکست سیاست های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران نباشد.
دومیّن احتمال این است که اساساً این موضع جدید یک نیرنگ سیاسی جدید است و آمریکا میخواهد ایران بدست خود ذخائر اورانیوم غنی شده خود را دوباره به غرب تحویل دهد و غرب به جای لغو تحریم ها به لفاظّی های همیشگی خود و تحویل قول های بی سر وته ادامه دهد. بنظر شما کدامیک از این گزینه ها به واقعیّت نزدیک تر است؟ تمایل به عدم اعتراف گناه یا نیرنگ جدید
سیاست آمریکا کاملا روشن است نمی خواهند ایران در زمینه هسته ای پیشرفت کند
خود اوباما گفت که اگر میتوانستم تکتک پیچ و مهرههای برنامه هستهای ایران را حذف میکردم و با سختشدن تحریمها ایران متوقف نمیشود
موافقم
هر دو احتمال مطرح است. هم آمریکا نمی خواهد به عهد شکنی هایش اعتراف کند وهم در پی فریب دیپلماتهای ماست
خیلی هم نباید به تئوری توطئه فکر کرد
یعنی بعد از این همه توطئه می فرمائید توطئه ای نیست؟
تحلیل بسیار درستی بود
بنظر من قطعا نیرنگ جدیدی در کار است
دقیقاً