به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، شیرابه زباله از آلودهترین ترکیبات تولید شده از پسماند دپو شده صنعتی و شهری است که حاوی حجم بسیار بالایی از مواد آلی و ترکیبات شیمیایی و معدنی است. این ترکیبات یکی از بزرگترین تهدیدها برای سفرههای آب زیرزمینی به شمار میآید که شرکت آب و نیرو به منظور ارتقای کیفی آب رودخانه قشلاق با ایجاد خط انتقالی به طول هشت و نیم کیلومتر، مجرای شیرابه حاصل از دفن پسماند و زباله سنندج را به تصفیهخانه فاضلاب این شهر منتقل و در آنجا پس از رقیقسازی تصفیه میشود.
سایت زباله شهر سنندج در سال ۱۳۷۲ در محلی واقع در ۱۲ کیلومتری جاده سنندج- کامیاران و در محوطهای به مساحت تقریبی ۳۶ هکتار احداث شده که تقریبا روزانه، پذیرای بیش از ۳۷۰ تن زباله شهر سنندج و روستاهای اطراف آن تا شعاع ۲۰ کیلومتری ماست و پیش از این شیرابه حاصل از آن بدون هیچ تصفیهای به رودخانه قشلاق سرازیر میشد.
شرکت آب و نیرو همچنین به منظور ارتقای تصفیهخانه فاضلاب و کاهش یا حذف شیمیایی فسفر پسابها، جهت جلوگیری از تغذیه گرایی سد ژاوه، یک ساختمان شیمیایی احداث کرده است که با افزودن محلول نمکهای فلزی سبب واکنش این نمکها با فسفات محلول در فاضلاب و تشکیل رسوبات جامد و تهنشینی آنها در کیک لجن میشوند.
ساماندهی شیرابه به تصفیه خانه سنندج موجب کاهش و حذف فسفر میشود
مدیر طرح ارتقای تصفیهخانه سنندج در جریان بازدید اصحاب رسانه استان از تصفیه خانه فاضلاب سنندج و مسیر شیرابههای زباله اظهار کرد: در سالهای اخیر برای حفاظت از آبهای زیرزمینی اقدامات خوبی انجام شده و همکاریهایی که در سالهای اخیر بین سازمانها و ادارات از جمله استانداری، شرکت آب منطقهای و محیط زیست شاهد بودیم، موجب شد که شاهد توسعه آب و فاضلاب در استان باشیم.
رضا کیانی اعلام کرد: ساماندهی شیرابه محل دفن زباله سنندج و راهاندازی واحد شیمیایی تصفیه خانه سنندج از جمله اقدامات انجام شده است.
وی افزود: از نقاط خوب پروژه این است که مشاور همکار خارجی داریم و بطور حتم کاری که در این تصفیه خانه انجام شده اولین تجربه در کشور است.
وی با بیان اینکه ساماندهی شیرابه به تصفیه خانه برای کاهش و حذف فسفر انجام میگیرد، اضافه کرد: این اقدام در سطح کشور دستاورد بزرگی است که در سطح کشورهای توسعه یافته انجام میگیرد.
مدیر طرح ارتقای تصفیهخانه سنندج با بیان اینکه ارتقا و توسعه تصفیهخانه فاضلاب در سنندج طی سالجاری برای جمعیت ۴۵۰ هزار نفر است، اضافه کرد: تکمیل ارتقا و توسعه تصفیه خانه در خرداد ماه سال ۱۴۰۰جمعیت ۷۰۰ هزار نفر را تحت پوشش قرار میدهد.
کیانی بیان کرد: اتمام عملیات اجرایی اتصال شیرابه محل دفن زبالههای شهر سنندج به تصفیهخانه و افتتاح واحد تزریق مواد شیمیایی تصفیهخانه فاضلاب از طرحهای موثر در حوزه آب و فاضلاب استان کردستان است.
وی با بیان اینکه ۳۵ میلیارد تومان برای این پروژه از منابع داخلی هزینه شده است و قرار است ۵۰ میلیارد تومان دیگر تا پایان سال برای تکمیل این پروژه اختصاص یابد.
میزان فسفر تصفیه خانه فاضلاب به زیر یک میلی گرم در لیتر کاهش مییابد
سرناظر تصفیه خانه سنندج نیز در بازدید اصحاب رسانه از ساحتمان شیمایی بیان کرد: این ساختمان شیمیایی موجب ته نشینی فسفر میشود و بخشی از فسفر به زیر یک میلی گرم در لیتر کاهش مییابد.
عباس موقوفه با تشریح عملیات تزریق رسوب در تصفیه خانه فاضلاب سنندج از طریق ساختمان مواد شیمایی عنوان کرد: تجهیزات این ساختمان نصب شده و از امروز شروع به کار خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در هیچ تصفیه خانهای ساختمان شیمایی وجود ندارد، اضافه کرد: این ساختمان برای تصفیه خانههایی که بالا دست سد هستند ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه ساختمانهای ته نشینی تصفیه خانه فاضلاب سنندج نیز بالای ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، افزود: این ساختمانها روند تصفیه فاضلاب در سنندج را ارتقا میدهد.
سرناظر تصفیه خانه سنندج همچنین در بازدید از محل تجمع زبالههایی که از سال ۷۲ دپو میشود، اعلام کرد: آبگیرهایی (کچمنتهایی) در مسیر شیرابه این زبالههای دپو شده ایجاد شده تا شیرابه پشت این آبگیرها متوقف شود و با لولهگذاریهای انجام شده شیرابه وارد تصفیه خانه شود.
وی بیان کرد: طول مسیر لولهگذاری شیرابه هشت و نیم کیلومتر لوله گذاری با قطر لوله ۱۴۰ انجام گرفته است که ۲۷ لیتر بر ثانیه ظرفیت دارند.