درروزهای گذشته به یکباره رشته حملاتی به طور متناوب علیه پایگاه های امریکایی در عراق صورت گرفت و این تصور پیش آمد که گویا این حملات با هدف یاد آوری لزوم خروج امریکا ازعراق برای دولت جدید بایدن صورت می گیرد.
میدل ایست نیوز:
یک منبع امنیتی از اصابت ۳ راکت به پایگاه هوایی بلد در استان صلاح الدین عراق خبر داد. پایگاه خبری شفق نیوز گزارش داد که بر اساس اطلاعات اولیه، دو نفر در این حمله زخمی شده و از داخل پایگاه ستون های دود به آسمان بلند شده است.
در پایگاه هوایی بلد که در استان صلاح الدین قرار دارد، سربازان ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا حضور دارند.
این حمله یک هفته پس از حمله راکتی به فرودگاه بین المللی اربیل روی داد که طی آن، ۸ تن زخمی شدند.
شبکه تلویزیوین المیادین:
ستاد اطلاع رسانی امنیتی عراق اصابت چهار راکت کاتیوشا به داخل پایگاه هوایی بلد در جنوب استان صلاح الدین را تأیید و اعلام کرد این حمله خسارت قابل توجهی نداشت.
ایرنا:
به نوشته رسانه های آمریکایی، پایگاه بلد در فاصله ۸۰ کیلومتری شهر بغداد واقع است که تعدادی از نظامیان آمریکایی در آن مستقر هستند و پیشتر آمریکا برخی از مستشاران خود را به دلایل امنیتی از این پایگاه خارج کرد.
برپایه این گزارش، شرکت امنیتی آمریکایی «سالی پورت گلوبال» مسئولیت تامین امنیت یک اسکاداران متشکل از ۲۴ هواپیمای «اف ۱۶» را در این پایگاه برعهده دارد. این درحالی است که پیمانکاران شرکت تسلیحاتی «لوکهید مارتین» پشتیبانی فنی و نگهداری هواپیماها را انجام می دهند اما آنها اوایل سال ۲۰۲۰ میلادی از این پایگاه خارج شدند.
ائتلاف بین المللی موسوم به ضد [بخوانید متحد] داعش به سرکردگی آمریکا در پایگاه بلد مستقر هستند.
پیش از اینکه ناتو به افزایش ۸ برابری نیروهای خود درعراق اقدام کند، تصور می شد که رشته حملات علیه پایگاه های امریکایی در این کشور این کشور را به کاهش حضور نظامی خود وادار خواهد کرد و لذا این حملات در این راستا قرار دارد اما گویا ناتو و امریکا و انگلیس در کمین این حملات نشسته بودند تا به بهانه آن به افزایش نیروهای خود اقدام کنند. همچنین متعاقب اعلام مواضع ناتو، دولت نوپای بایدن از تامین سه چهارم نیروهای مورد نظر ناتو خبر داد و بر همین اساس این احتمال قوت گرفت که گویا دولت بایدن نه تنها قصدی برای تکمیل روند خروج نیروهای امریکایی از عراق (که هنوز ۲۰۰۰ نفر آنها در عراق مستقر هستند ) ندارد بلکه درست برعکس می خواهد نیروهای خود را در پوشش ناتو افزایش دهد و در عین حال از بار هزینه های خود بکاهد و آن را بر دوش ناتو بگذارد .
العالم:
کارشناسان بر این باورند که به نظر می رسد ناتو پس از حمله به فرودگاه اربیل تصمیم به هشت برابر کردن شمار نیروهای خود در عراق را مطرح کرد است.
شبکه تلویزیونی الاتجاه:
وزارت دفاع آمریکا با اعزام نیروهای خود در چارچوب به اصطلاح پیمان ناتو و افزایش شمار آنها به سه هزار سرباز موافقت کرد. کارشناسان حقوقی در خصوص این تصمیم آمریکا که در پی تصمیم ناتو اتخاذ شد، گفتند این تصمیم با قانون اساسی عراق و تصمیم پارلمان برای اخراج همه نیروهای خارجی مغایرت دارد.
این در حالی است که پیش از این، شمار این نیروها در عراق محدود و حدود پانصد نظامی بود که به بهانه آموزش نیروهای عراقی در عراق حضور دارند. اما این بار دولت آمریکا به دنبال افزایش شمار آنها تا سه هزار نظامی است.
سعد المطلبی سیاستمدار عراقی گفت “اکنون عملا واضح و روشن است که پس از عقب نشینی نیروهای آمریکایی، بازگشت آنها به اسم پیمان ناتو انجام می شود. نیروهای ناتو که وارد عراق می شوند، دیگر مربی نیستند؛ آنها برای جنگ آمده اند. اما به طور کلی، حضور نیروهای آمریکایی در چارچوب پیمان ناتو, ظاهر رسمی تری به نیروهای اشغالگر می دهد.”
نیویورک تایمز:
یک مقام در وزارت خارجه آمریکا به نشریه آمریکایی نیویورک تایمز گفت که بلینکن درحال تنظیم سندی درباره بازنگری در سیاست آمریکا در عراق است و این سند پس از کسب نظر پنتاگون به کاخ سفید ارائه خواهد شد.
این مقام تأکید کرده که دولت آمریکا درحال بررسی بازگرداندن صدها نظامی و دیپلمات آمریکایی به پایگاهها و سفارت این کشور در بغداد است. در ماه مه گذشته شمار بالایی از کارکنان سفارت آمریکا در بغداد که بزرگ ترین سفارت آمریکا در جهان است، از عراق خارج شده بودند و وزارت خارجه بر کاهش شمار کارکنان خود در عراق تأکید کرده بود.
در این گزارش آمده است که دولت آمریکا هنوز آمادگی بازگشایی کنسولگری خود در بصره را که در سال ۲۰۱۸ پس از یک حمله راکتی تعطیل شد، ندارد. آمریکا در حال بررسی محدودیت هایی است که دولت ترامپ برای خرید انرژی از ایران بر عراق وضع کرده بود.
این مقام آمریکایی تأکید کرده که واحد آمریکایی توسعه بین المللی در حال بررسی افزایش یگان های نظامی در عراق به خصوص در بخش های غربی و شمالی است.
دیلی میل:
روزنامه «دیلی میل» انگلیس به نقل از منابعی نظامی بدون ذکر نام نوشت که نیروهای ائتلاف موسوم به ضد [بخوانید متحد] داعش قصد افزایش شمار نیروهای خود به ۵ هزار نفر را دارند.
این روزنامه افزود که صدها نظامی انگلیسی به عراق اعزام خواهند شد که بیشترین افزایش شمار نظامیان انگلیسی در آنجا از زمان جنگ سال ۲۰۰۳ میلادی علیه عراق به شمار میرود.
برپایه این گزارش، پیش بینی می شود که شمار نظامیان انگلیسی در قالب این ماموریت ناتو در امسال به ۲ یا سه برابر افزایش یابد. هم اکنون یکصد نظامی جنگ آزموده انگلیسی در عراق به بهانه آموزش نیروهای امنیتی عراق درقالب ماموریت ائتلاف بین المللی موسوم به داعش – همراه با امکان ایفای نقش های امنیتی- حضور دارند.
با توجه به کاسه زیر نیم کاسه ای که تصور می شود پشت افزایش نیروهای ناتو در عراق وجود دارد از همان ابتدا اعلام خبر افزایش حضور نیروهای ناتو در عراق با واکنش و مخالفت های گسترده بخصوص از سوی جریان های پارلمانی وابسته به حشد الشعبی مواجه شد.
ایرنا:
“نوری المالکی” رئیس ائتلاف دولت قانون در سخنانی تصریح کرد: ما نیازی به نیروهای آمریکایی در عراق نداریم.
وی افزود: مصوبه پارلمان درخصوص اخراج آمریکایی ها نقض شده است.
رئیس ائتلاف دولت قانون تاکید کرد: دلیلی برای بقای نیروهای آمریکایی در عراق وجود ندارد و ما نیاز نظامی به آنها نداریم.
وی همچنین وجود آمریکایی ها را خطری برای اهل سنت و کردهای عراق دانست و گفت که آنها تمایلی به بقای نیروهای آمریکایی ندارند.
نوری المالکی گفت: تمایل به وجود آمریکایی ها همان برچسب غیرواقعی است که به اهل سنت و کردها زده شده است چرا که آمریکایی ها خطری برای آنها به شمار می روند. ما نیازی به حضور نظامیان آمریکایی نداریم.
العالم:
گروه های سیاسی این تصمیم [حضور نیروهای ناتو] را نقض مصوبه پارلمان عراق برای اخراج نیروهای بیگانه از عراق دانستند و تاکید کردند دولت موظف است با تصمیم ناتو مخالفت کند.
عباس العطافی نماینده پارلمان عراق گفت: پارلمان در جلسه ای رسمی به خروج نیروهای بیگانه صرف نظر از این که وابسته به کدام کشور هستند، رای داده است. به حضور هیچ یک از نیروهای بیگانه در عراق نیاز نیست. پارلمان دولت را ملزم به اجرای این مصوبه [اخراج نیروهای بیگانه] کرده است. عباس العرداوی کارشناس مسائل سیاسی گفت: این سومین بار است که آمریکا تلاش می کند ناتو را جلو بیندازد بخصوص که همه می دانند ناتو بازوی آمریکا در منطقه است و از طریق آن تلاش می کند در منطقه حضور پیدا کند بخصوص در مناطق شمال و غرب عراق که مایل به حضور در آنجاست.
صباح العکیلی کارشناس مسائل سیاسی گفت: مصوبه پارلمان به عنوان قوه مقننه درباره حضور نیروهای بیگانه در عراق کاملا روشن است و این مصوبه برای دولت الزام آور است.
المعلومه:
“سعد محمد الکعبی” تحلیل گر سیاسی عراقی اعلام کرد که حمله موشکی اخیر به اربیل در اقلیم کردستان عراق بهانه ای برای افزایش تعداد نیروهای ناتو در عراق بود.
وی افزود: طرف های بین المللی اعلام کرده اند که این افزایش تعداد نیروهای ناتو، با موافقت دولت عراق صورت گرفته است. الکعبی ادامه داد: این در حالیست که دولت عراق هیچ توضیحی در خصوص این افزایش نیروها ارائه نداده است.
وی گفت: حمله موشکی به اربیل طی روزهای گذشته در واقع یک بهانه برای افزایش تعداد نیروهای ناتو در عراق بود. این اقدام با مصوبه پارلمان این کشور مبنی بر اخراج نیروهای خارجی از عراق در تضاد است.
ائتلاف «الفتح» در پارلمان عراق، اعلام کرد که دولت برای هرگونه افزایش شمار نیروهای خارجی در کشور نیازمند موافقت و تایید پارلمان است و بدون این موافقت نمیتواند با افزایش شمار نیروهای خارجی موافقت کرد.
“عباس الزاملی” نماینده ائتلاف الفتح در گفتوگو با «المعلومه» تصریح کرد: توافق های دولت عراق درباره حضور نیروهای آمریکایی یا هر نیروی دیگری باطل است تا زمانی پارلمان با آن موافقت نکرده باشد.
وی افزود: دولت ملزم است که موافقت پارلمان را پیش از موافقت با هرگونه افزایش نیروهای خارجی در عراق جلب کند چه برای نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و چه نیروهای آمریکایی.
«بدر صائغ» عضو کمیسیون دفاع پارلمان عراق اعلام کرد که دولت این کشور باید برای اخراج نظامیان خارجی از عراق یک موضع محکم اتخاذ کند.
وی افزود: پارلمان به وظایف خود در خصوص تصویب یک مصوبه مبنی بر اخراج نظامیان خارجی از عراق عمل کرده است.
صائغ ادامه داد: اکثریت اعضای پارلمان عراق این مصوبه را تصویب کردند و اینک نوبت دولت است تا به وظایف خود در این خصوص عمل کند.
وی گفت: دولت عراق وظیفه دارد مدت زمان حضور نظامیان خارجی در این کشور را کاهش دهد چرا که مردم عراق با حضور این نظامیان در خاک کشورشان مخالف هستند.
“کریم الکرعاوی” تحلیل گر مسائل سیاسی عراق به تصمیم اخیر سازمان «پیمان آتلانتیک شمالی» موسوم به ناتو برای افزایش ۸ برابریِ شمار این نیروها در خاک عراق واکنش نشان داد.
بر اساس این گزارش، وی در این خصوص گفت: سؤالی که در این زمینه وجود دارد این است که مأموریت اصلی نیروهای نظامی ناتو در عراق چیست. این بدان معناست که ابهاماتی در خصوص مأموریت اصلی ناتو درعراق وجود دارد.
با وجود مخالفت های پارلمانی موضع شفاف و قاطع از سوی دولت کاظمی در همراهی با مخالفت های پارلمانی و اجرای مصوئبه پارلمان دیده نمی شود و حتی برخی اظهارات حاکی از همراهی و موافقت دولت کاظمی با افزایش نیروهای ناتو و امریکا در عراق می باشد
میدل ایست نیوز
«پییر اولسن»، فرمانده نیروهای ناتو در عراق در دیدار با «قاسم الاعرجی»، مشاور امنیت ملی عراق تاکید کرد: حضور ناتو در این کشور و توسعه ماموریت این نیروهای این پیمان بنا به درخواست دولت عراق انجام میشود و ناتو از عراق برای مقابله با تروریسم و افراط گرایی حمایت می کند.
در این دیدار که در دفتر مشاور امنیت ملی عراق برگزار شد، الاعرجی تاکید کرد: بغداد علاقه مند به همکاری با جامعه جهانی است و نیروهای عراقی تجربیات بزرگی از نبردهای میدانی کسب کرده اند و تبادل این تجربیات برای مقابله با تروریسم مهم است.
از دیگر سودر پی اعلام تصمیم ناتو برای افزایش نیروهای خود در عراق، وزرای کشور و امور خارجه دولت کاظمی به طور غیر منتظره به ریاض سفر کردند و این درست پس از آن صورت گرفت که شبکه های رسمی سعودی از جمله العربیه به پخش مصاحبه اختصاصی خود با رغد دختر صدام اقدام کرد و متعاقب آن این تصور و ذهنیت شکل گرفت که گویا جناح حاکم بر ریاض به رهبری محمد بن سلمان قصد ارسال پیام به دولت نوپای بایدن دارد که اگر چنانچه به اقدامات خود علیه وی در داخل و خارج عربستان ادامه دهد، عربستان نیز همانند اوایل سال های اشغال عراق به برهم زدن این کشور و ساقط کردن نظام سیاسی حاکم بر آن روی خواهد آورد و در کنار تکفیری ها ، بعثی ها را نیز دوباره تجهیز و تقویت خواهد کرد. البته عربستان در عمل هم این کار را شروع کرده است و اولین حملات انتحاری در عراق درست در روز مراسم تحلیف بایدن در بغداد صورت گرفت که توسط دو تبعه سعودی به اجرا در امد و بیش از یکصد زخمی و کشته برجای گذاشت. در واقع تکفیری ها و بعثی ها دو ابزارعربستان برای جلوگیری از شکل گیری و تثبیت نظام سیاسی جدید عراق بوده است که توسل به این ابزارها در ۱۷ سال گذشته معمولا با فراز و نشیب همراه بوده و در مواقعی که عربستان بازی را باخته فرض کرده به نابودی کل نظام سیاسی جدید روی اورده و در مواقعی که توانسته احزاب و افراد مودر نظر خود را به قدرت برساند با احتیاط برخورد کرده است و اکنون به نظر می رسد در تعارض گرفته است زیرا از یک سو با دولت جدیدی در امریکا روبروست که سیاست های منطقه ای اش کاملا با سیاست های خارجی و داخلی بن سلمان تعارض دارد و امکان برقراری آشتی میان آن ها در مواردی کاملا امکان ناپذیر است و از دیگر سو در عراق دولتی بر سرکار است که با رضایت و حمایت عربستان و دولت وقت ترامپ بر سرکار امده است و لذا به نظر می رسد سفر غیرمنتظره وزرای کشور و خارجه دولت کاظمی به ریاض که به دعوت بن سلمان صورت گرفته با هدف حل این تعارض صورت گرفته است و حتی این احتمال نیز وجود دارد که بخشی از اهداف دولت بایدن و ناتو از افزایش حضور نیروهای خود در عراق مقابله با چالش های امنیتی باشد که تصور می رود از سوی عربستان ایجاد خواهد شد هرچند که باید توجه داشت که افزایش این نیروها مخاطرات چند بعدی دارد و می تواند به پوششی برای حضور نیروهای صهیونیستی درعراق نیز باشد .البته پیش ازاین و در اواخر دولت ترامپ جایگاه رژیم صهیونیستی از یورکام به سنتکام منتقل شد تا پوششی برای تحکیم روابط نوپای این رژیم با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس باشد و از این دید تصمیم جدید ناتو برای افزایش حضور نظامی خود در عراق می تواند مکمل این روند باشد بخصوص آنکه از چند سال پیش ناتو به سمت تقویت حضور خود در خاورمیانه گام برداشته بود و اکنون به نظر می رسد آن را گام به گام به پیش می برد.
بهرحال روند افزایش نیروهای نظامی غرب در عراق زنگهای خطر را در بغداد و دمشق به صدا در آورده است و جان گرفتن دوباره داعش همزمان این افزایش برنگرانی ها افزوده است. راستی افزایش نیروهای اشغالگر ناتو در عراق چرا و به چه دلیل صورت می گیرد؟