بمناسبه سالگرد شهادت سید حسین حوثی رهبر و پایه گذار قیام علیه رژیم سابق یمن و نهضت کنونی یمن، اداره صنایع تسلیحاتی ارتش یمن نمایشگاهی با نام ایشان برگزار کرد و آخرین صنایع تسلیحاتی تولیدی این کشور را به نمایش گذاشت. در این نمایشگاه بیش از بیست نوع موشک بالستیک و کروز با نام های برکان، ذوالفقار، قاهر، نکال، بدر، قاصم، سعیر ، و قدس و بیش از پانزده نوع پهباد از جمله صماد و ام کا عرضه شده بود. همچنین انواع سلاح های سبک و نیمه سبک از جمله تک تیر اندازها و موشک اندازهای کاتیوشا را نیز در معرض دید بازدید کنندگان قرار گرفته بود. این نمایشگاه نشان می دهد که در یمن تحول جدی در زمینه تولید تسلیحات اتفاق افتاده و بسیاری از معادلات نظامی را تغییر داده است.
شش سال پیش زمانیکه عربستان سعودی بر ضد یمن اعلام جنگ داد، خیلی ها تصور می کردند به علت تفاوت شاخص های قدرت نظامی میان یمن و عربستان سعودی جنگ ظرف چند روز یا حد اکثر چندهفته به نفع ریاض به پایان خواهد رسید ولی اکنون پس از شش سال از آغاز این جنگ، عربستان سعودی و حامیان بین المللی آن به ویژه امریکا از انصار الله التماس می کنند تا عملیات جنگی در مارب را متوقف کند و از شلیک موشک و پهباد به مراکز نظامی و نفتی عربستان خودداری کند. این تحول چگونه صورت گرفت و ملت یمن چگونه سرمشق ملت های مقاوم در منطقه جنوب غرب آسیا و جهان تبدیل شد؟ همه تحلیلگران سیاسی در پاسخ به این پرسش می گویند اراده ای که در ملت یمن در این چند سال دیده شد در هیج جایی از منطقه دیده نشده است و این علت برتری جنگی یمن شد.
همه می دانند که میان یمن و عربستان سعودی تفاوت فاحشی در زمینه های ثروت و کیفیت تسلیحات و اتحاد و ائتلاف های بین المللی وجود دارد اما یمنی ها با آغاز جنگ تسلیم نشدند و از تجارب ملت های مقاوم منطقه مانند حماسه دفاع مقدس ایران در برابر تجاوز صدام و حزب بعث عراق و حماسه مقاومت حزب الله در برابر رژیم صهیونیستی به ویژه در جنگ ۳۳ روزه و حماسه تکراری غزه در ایستادگی و برقراری معادله بازدارندگی در برابر رژیم صهیونیستی استفاده کردند و مدل بالاتری از مقاومت در منطقه ایجاد کردند. در حماسه دفاع مقدس یک دولت در ایران وجود داشت که با همه امکانات از این جنگ حمایت می کرد و مقاومت در لبنان و فلسطین نیز از حمایت کامل ایران و سوریه برخوردار بود اما یمن از همان روز اول در محاصره کامل قرار گرفت و حجم کمک های محور مقاومت به آن محدود بود و با اتکا به خداوند متعال و کمک محدود اما مؤثر برادران مقاومت اسلامی، فرآیند تولید نیازهای تسلیحاتی را در داخل ایجاد کرد و به توفیقات بزرگی دست یافت. در عملیات اخیر انقلابیون یمن بر ضد اهداف سعودی از دهها پهباد و چندین موشک بالستیک و کروز استفاده شد که توان بالای مدیریت این جنگ افزارهای مدرن را نمایان می سازد. مهمتر از این مساله توان عبور این جنگ افزارهای یمنی از امکانات بسیار پیشرفته راداری و سامانه های موشکی ساخت امریکا در عربستان سعودی است که مستلزم آشنایی با جنگ های الکترونیک و توان خنثی سازی امکانات جنگی دشمن است.
عربستان سعودی که از وجود چنین اراده ای در جامعه یمن به شدت غافلگیر شده است با متهم کردن ایران به تحویل سلاح به یمن تلاش می کند تا از ذلت شکست در برابر یمنی ها فرار نماید. اما این اتهام، عربستان را دچار تناقض گویی می کند چون ریاض به خوبی می داند که محاصره هوایی، دریایی و زمینی یمن بسیار محکم است و به این راحتی امکان شکستن آن ممکن نیست مگر اینکه ادعا کنیم که عملیات قاچاق سلاح با همکاری سعودی انجام می گیرد که محال به نظر می رسد.
تلاش دولت سعودی برای بسیج تکفیریهای القاعده و استمداد از کشورهایی مانند ترکیه و درخواست ارسال تکفیریهای سوری به یمن عمق بحران ریاض را نمایان می سازد.همچنین تلاش دولت جدید امریکا برای پایان دادن به جنگ یمن تلاشی در جهت حفظ آبروی از دست رفته سلاح امریکایی و نجات همپیمان خود در ریاض است. البته این شکست نظامی عربستان در این جنگ، امریکا را نیز در بر می گیرد. دستور بایدن رئیس جمهور جدید امریکا در توقف کامل همکاریهای جنگی در پایگاه های سعودی بر ضد یمن ثابت کرد که امریکا تا کنون در این عملیات مشارکت داشته است و اکنون می کوشد شکست را به گردن عربستان بیندازد و خود ژست میانجی بگیرد که تلاش دارد جنگ را متوقف کند. اعلام رهبران انصار الله به فرستاده امریکا در بحران یمن در اینکه عملیات آزادسازی مارب زمانی متوقف می شود که جنگ ریاض بر ضد صنعاء به طور رسمی متوقف شود، نشان داد که انصار الله پیچیدگی های سیاسی را به خوبی درک می نمایند و در دام امریکا سقوط نمی کنند.
آنچه مسلم است پایان جنگ در یمن بسیار نزدیک است و شکی نیست که امروز فردا ریاض ناچار است این جنگ ظالمانه را متوقف کند و توقف این جنگ یک تحول بزرگ در معادلات منطقه ای پدید خواهد آورد. شکست جنگ عربستان در ممانعت از ورود یمن به محور مقاومت و ورود رسمی یمن پیروز به این محور پس از شش سال جهاد، تحولات سیاسی و راهبردی در معادلات منطقه ایجاد می کند. البته انقلابیون یمن اکنون باید هوشیار باشند چرا که دشمن تلاش دارد آنچه در جنگ به دست نیاورده در صلح و تحت عنوان نیاز یمن به بازسازی به دست بیاورد. از این رو یمن باید توقف جنگ و تامین نیاز دشمن را به بازسازی ویرانه های جنگ مشروط کند و دشمن را به پرداخت هزینه بازسازی وادار نماید.
حسین کربلایی