حوادث اقتصادی لبنان و پیامدهای سیاسی و اجتماعی آن در یکسال اخیر نشان می دهد که لبنان به سمت شرایط بحرانی تر در حال حرکت است و تنها عنصر رسمی نگه دارنده این کشور یعنی ارتش نیز اخیرا با ظهور تصاویری از آموزش گروه های شبه نظامی درزی و فلانژ ممکن است با اولین جرقه های جنگ داخلی دچار بحران شود. جنگ داخلی لبنان در سال ۱۹۷۵ در شرایط مشابه امروز آغاز شد و به مدت پانزده سال ادامه یافت و دهها هزار کشته و زخمی برجای گذاشت. سئوالی که در این میان مطرح می شود اینکه چرا لبنان به این روز افتاده؟ و اینکه چه کسانی مسئول این فاجعه هستند ؟ و اینکه چرا عناصر پشت پرده الان تصمیم به چنین کاری گرفته اند؟ و اینکه آیا این شرایط یک سرنوشت محتومی است یا نه ؟
حوادث یکسال اخیر در لبنان بسیار شک برانگیز است چرا که چند ده میلیارد دلار موجودی مردم در بانکهای بومی لبنان به خارج جابجا شد و پس از اعلام تحریم های امریکایی بر ضد لبنان امکان بازگردادن این پولها دیگر ناممکن شد و کسانی که به پس انداز خود تکیه داشتند یکباره و بدون مقدمه بی پول شدند. برای افزایش روانی این شوک بانکها اعلام کردند که تنها حاضرند هفته ای فقط صد دلار از موجودی مشتریان را به آنها پرداخت کنند. با این اقدام حسابشده امکان باز کردن ال سی برای واردات به علت تحریم های امریکا منتفی شد و به تبع آن کمبود کالا اغاز گردید و دیگر کسی از جمعیت مهاجر میلیونها لبنانی مقیم خارج قادر به حواله کردن پول برای خانواده خود نشدند. به موازات این فاجعه دولت نیز به علت محدودیت ذخیره ارزی بانک مرکزی روز به روز و به تدریج قیمت کالاهایی را آزاد می کرد که قبلا دولت بابت آنها سوبسید پرداخت می کرد مانند سوخت، آرد و برخی مواد غذایی. همچنین قیمت لیر لبنان که هر ۱۵۰۰ لیر آن معادل یک دلار بود شروع به سقوط کرد تا جایی که به یک دهم قیمت قبلی خود رسید یعنی هر دلار معادل ۱۵۰۰۰ لیرلبنانی.
به موازات این تحولات اقتصادی، شرایط سیاسی لبنان بهم خورد و مردم به اتفاقهای افتاده شروع به اعتراض کردند. جالب اینجاست که علیرغم گذشت یکسال از این حوادث ریاض سلامه رئیس بانک مرکزی و عامل مستقیم امریکا تاکنون حاضر به توضیح نشده و اینکه چگونه و توسط چه کسی این خیانت های بانکی اتفاق افتاده معلوم نیست و اینکه چرا بانک مرکزی به وظیفه قانونی خود در نظارت بر کار بانکها عمل نکرد و اجازه خروج پس اندازهای مردم به خارج را داد. اقدام دولت برای گرفتن وام از بانک بین المللی پول به علت تراکم بیش از صد و بیست میلیارد دلار بدهی بر لبنان و فشارهای امریکا نیز به نتیجه نرسید. با آغاز اعتراضات فرا قومی و مذهبی مردم در لبنان و قطع راه ها و جاده ها ، دولت حسان دیاب نخست وزیر استعفا داد و رئیس جمهور پس از مشورت با پارلمان سعد حریری را مأمور به تشکیل دولت جدید کرد که حریری پس از پنج ماه به علت اختلاف سنگ اندازی عربستان سعودی و دستوراتی که به سعد حریری داده و اختلاف او با رئیس جمهور نتوانست کابینه جدید را تشکیل دهد. حریری شرطش این است که دولت تکنوکرات و خارج از اکثریت سیاسی پارلمانی تشکیل دهد و تاکنون اکثریت پارلمان نیز اعلام کردند که از دادن رای اعتماد به افراد ناشناخته خودداری می کنند و از حریری خواستند که بر اساس عرف سیاسی عمل کند.
بنظر میرسد در خواست حریری از پارلمان مبنی بر تشکیل دولتی که مورد رضایت اکثریت اعضای پارلمان نباشد یک درخواست غیر عادی و ضد دموکراسی است که به دستور عربستان سعودی صورت گرفته است.
نیروهای طرفدار اسرائیل در لبنان می گویند که همه این مشکلات به علت وجود نیروهای مقاومت است و اگر حزب الله حاضر به تسلیم باشد و به مبارزه با اسرائیل و دفاع از مردم لبنان در مقابل حملات اسرائیل به یک حزب سیاسی تبدیل گردد این مشکلات حل خواهند شد. نیروهای طرفدار مقاومت اعلام می کنند که این یک توطئه بر ضد دمکراسی است و نیروهای طرفدار غرب به بهانه ضرورت تشکیل دولت تکنوکرات در پی عبور از پارلمان و نمایندگان مردم هستند. افزون بر آن مگر قبل از تشکیل مقاومت در سال ۱۹۸۲، اسرائیل و حامیان غربی آن لبنان را رها کرده بودند. مگر لبنان از سال ۱۹۷۸ تا ۲۰۰۰ محل تاخت و تاز نیروهای اشغالگر صهیونیستی و غربی نبود و مگر نیمی از لبنان و پایتخت این کشور در سال ۱۹۸۲ به اشغال درنیآمد و آنچه امروز لبنان را حفظ کرده وجود مقاومت است که پس از جنگ ۲۰۰۶ معادله بازدارندگی را بر دشمن تحمیل کرده است و اجازه نداده است که دشمن صهیونیستی نگاه چپ به لبنان داشته باشد. پنتاگن امریکا اخیرا اعلام کرده بود که در لبنان چند میلیارد دلار خرج کرده تا یک شرایط مطابق با منافع آمریکا به وجود آورده و تقریبا می توان ادعا کرد که فرایند ضد دمکراسی در لبنان توسط نیروهای طرفدار امریکا مدیریت می شود.
بسیاری از تحلیلگران سیاسی معتقدند که علت اصلی رفتارغرب بر ضد دموکراسی و حتی موجودیت لبنان برمی گردد به علت کشف ذخایر وسیع گازی در سواحل لبنان در مقابل سواحل شهر صور است. غرب تلاش دارد تا مردم این کشور را رام خود سازد و بر این ثروت عظیم تسلط داشته باشد. شرکت توتال فرانسه طرف قرارداد اکتشافات در سواحل لبنان اخیرا بدون اعلام نتیجه به دولت لبنان عملیات لرزه نگاری و اکتشاف را به پایان برد. خیلی ها معتقدند این شرکت فرانسوی مناطق وجود ذخایر گاز را علامتگذاری کرده ولی حاضر به اعلام این مساله به دولت لبنان نیست. امریکا همواره نگران وابستگی اروپا به گاز روسیه است و تلاش دارد گاز شرق مدیترانه را جایگزین گاز روسیه کند اما امریکا نمی خواهد وابستگی اروپا به روسیه را با طرف دیگری جایگزین کند و تلاش دارد که اروپا در زمینه گازی وابسته به امریکا باشد. به عبارت دیگر امریکا تلاش دارد بر ذخایر گاز شرق مدیترانه تسلط یابد تا از این رهگذر اروپا را از روسیه دور سازد. همچنین کاخ سفید معتقد است که یافتن منابع جدید پولی برای لبنان می تواند شرایط اقتصادی و سیاسی لبنان را بهبود ببخشد واز حجم وابستگی آن به غرب بکاهد و این استقلال به نفع مردم لبنان و موجب تقویت محور مقاومت خواهد بود که در لبنان دست بالا را دارد. غرب اکنون تلاش دارد قبل از بهره برداری از ثروتهای گازی با بحران سازی در لبنان، این کشور را به مدار سلطه خود برگردانند و کاملاً مطیع خود سازد و سپس بهره برداری از گاز و ایجاد شرایط بهتر اقتصادی برای مردم لبنان به نام امریکا تمام شود. درخواست برخی شخصیت ها و احزاب طرفدار غرب برای اداره لبنان زیر نظر سازمان ملل یکی از طرح های غربی است که در داخل لبنان روی آن کار می شود. امروزه برخی ها از بردن لبنان تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل و اشغال لبنان از سوی ناتو را مطرح می کنند اما وجود مقاومت که نیروهای غربی را در سالهای ۱۹۸۲از لبنان اخراج کرد و دشمن صهیونیستی را در سال ۲۰۰۰ وادار به عقب نشینی نظامی کرد مانع اصلی اجرای چنین طرح های استعماری است.
علیرغم توطئه های گوناگون بر ضد لبنان از سوی غرب به ویژه امریکا و فرانسه حضور مقاومت ضامن اصلی استقلال این کشور است و هیچ نیروی سیاسی در لبنان توان رویارویی با مقاومت را ندارد و این مهمترین نقطه قوت امروز لبنان است. امروزه مقاومت هم در پارلمان با متحدینش در ائتلاف ۸ مارس اکثریت کرسی ها را دارند و هم به عنوان یک نیروی مقاومت مردمی از امکانات وسیعی برخوردار است که اجازه نمی دهد غرب دچار خطای محاسبه گردد و در پی فروپاشی لبنان باشد یا این کشور را به تحت سلطه خود برگرداند.