بررسی سیاست ها و کارنامه نظامی بایدن در خاورمیانه   

0 248

دولت بایدن  پیش از آنکه وعده خود را درباره انتشار بخش محرمانه گزارش مربوط به قتل جمال قاشقچی از حالت محرمانه خارج و ان را منتشر کند به بهانه حمله به پایگاه این کشور دراربیل عراق، مقر نیروهای حزب الله عراق را در مرزاین کشوربا سوریه مورد حملات هوایی قرار داد و درهمان حال هیچ اقدام عملی در برابر تجاوزات مستمر اسرائیل به غزه ولبنان اتخاذ نکرده است. دراین نوشتار ابعاد مختلف این موضوع با بهره گیری از مطالب رسانه های مختلف جهان تشریح و تبیین می شود.

بایدن پا جای پای ترامپ می گذارد

ترامپ فرمان ترور دو سردار بزرگ مبارزه با داعش یعنی حاج قاسم و ابومهدی مهندس را در سومین سال از ریاست جمهوری خود صادر کرد و بدینوسیله داعش را از مرگ قطعی نجات داد اما بایدن فرمان حمله اخیر به مقرحز ب الله عراق را در هفتاد و هفتمین روز از اغاز ریاست جمهوری خود صادر کرد ان هم در حالی که این گروه مسئولیت حمله مشکوک به پایگاه نظامی امریکا در اربیل عراق را برعهده نگرفته است ولی همچنان این گروه یک دشمن جدّی برای بقای داعش بشمار می رود.

پایگاه اینترنتی المعلومه :

گردان های حزب الله عراق در بیانیه ای اعلام کردند: پیش تر درباره توطئه برخی طرف های داخلی مورد حمایت عربستان و رژیم صهیونیستی بعد از حمله اخیر به پایگاه های نظامی آمریکا هشدار داده بودیم که قصد داشتند دولت شرارت را به حمله علیه مواضع حشد شعبی که مدافع وطن است سوق دهند. ما مسئولیت خود در آن حملات را قاطعانه رد کردیم زیرا حقیقت نقشه دشمنان را می دانستیم ولی با این حال دولت بایدن بازهم دست از نادانی برنداشت و بدون اراده و کورکورانه، تجاوزی جنایت کارانه و شبانه علیه مواضع رزمندگان حشد شعبی که از مرزهای عراق و سوریه دفاع می کنند مرتکب شد که مغایرقوانین بین المللی و اهانت به حاکمیت عراق است.

رویترز:

ارتش عراق اعلام کرد همکاری با ائتلاف به رهبری آمریکا صرفا به جنگ با گروه تروریستی داعش محدود می شود.
ارتش عراق همچنین تبادل اطلاعات با آمریکا در رابطه با هدف قرار دادن مکان های مشخص در سوریه را رد کرد.

همچنین حملات مشکوک اخیر به پایگاه نظامی امریکا دراربیل که به بهانه ای برای حملات امریکا به اهداف حز ب الله عراق در ابوکمال تبدیل شد بیش از همه به نفع خود امریکا و ناتو و انگلیس تمام شدو هر سه آن ها به افزایش نیروهای نظامی خود در عراق اقدام کردند.

المعلومه:

“سعد محمد الکعبی” تحلیل گر سیاسی عراقی اعلام کرد که حمله موشکی اخیر به اربیل در اقلیم کردستان عراق بهانه ای برای افزایش تعداد نیروهای ناتو در عراق بود.
العالم:

کارشناسان بر این باورند که به نظر می رسد ناتو به سرعت از حمله به فرودگاه اربیل استفاده و تصمیم جدیدش برای بیشتر کردن شمار نیروهای خود در عراق را مطرح کرد.

شبکه تلویزیونی الاتجاه:

سعد المطلبی سیاستمدار عراقی گفت “اکنون عملا واضح و روشن است که پس از عقب نشینی نیروهای آمریکایی، بازگشت آنها به اسم پیمان ناتو انجام می شود. نیروهای ناتو که وارد عراق می شوند، دیگر مربی نیستند؛ بلکه نیروهای جنگنده هستند. اما به طور کلی، حضور نیروهای آمریکایی در چارچوب پیمان ناتو, ظاهر رسمی تری به نیروهای اشغالگر می دهد.”

این شبکه تلویزیونی مشخص نکرد که هدف این نیرو های رزمی جنگ با چه نیروئی است ولی کارشناسان سیاسی معتقدندکه تقویت داعش و تضعیف حشد الشعبی می تواند از جمله اهداف مهم آنها باشد.

دیلی میل:

روزنامه «دیلی میل» انگلیس به نقل از منابعی نظامی بدون ذکر نام نوشت که نیروهای ائتلاف موسوم به ضد داعش قصد افزایش شمار نیروهای خود به ۵ هزار نفر را دارند.
این روزنامه افزود که صدها نظامی انگلیسی به عراق اعزام خواهند شد که بیشترین افزایش شمار نظامیان انگلیسی در آنجا از زمان جنگ سال ۲۰۰۳ میلادی علیه عراق به شمار میرود.
عنوان «ضد داعش» در رسانه های غربی بیشتر برای نیروهائی بکار می رود که از جمله اهداف آنها جنگیدن با نیروهائی است که واقعاً ضد داعش هستند یعنی نظیر نیروهای حشد الشعبی عراق، براین اساس دولت بایدن از یکسو با بهانه کردن حمله به پایگاه نظامی امریکا در اربیل نیروهای نظامی امریکا را در پوشش ناتو در عراق افزایش داد و از دیگر سو فرمان حمله نظامی به مقر نیروهای حزب الله را در مرز عراق و سوریه صادر کرد که حضور این نیروها نقش اساسی در قطع ارتباط بین نیروهای تکفیری درعراق و سوریه دارد. با اینحال در مواضع اعلامی دولت امریکا و همچنین رسانه های غربی به هیچ یک از این موارد اشاره نمی شود.

فرانس پرس:

  • جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) تصریح کرد دو فروند بمب افکن اف۱۵ با هفت بمب هدایت دقیق، مجتمعی را در منطقه بوکمال نزدیک مرز عراق و شمال شرقی سوریه که نیروهای تحت حمایت ایران از آن استفاده می کنند، هدف قرار دادند و ۹ ساختمان به طور کامل ویران شد و دو ساختمان دیگر نیز خسارت دید.
    به گفته این سخنگو، این مجتمع برای تسهیل عملیات نیروهای عراقی کتائب حزب الله و کتائب سیدالشهدا -زیر مجموعه های ائتلاف قدرتمند شبه نظامیان حشد الشعبی که از چند ماه پیش در دولت عراق ادغام شده اند- مورد استفاده قرارمی گرفت. وظیفه اصلی این نیروها جنگ با داعش و سایر گروههای تکفیری بوده است.
    سازمان غیردولتی دیده بان حقوق بشر سوریه اعلام کرد در این حملات هوایی دست کم ۲۲ جوان عراقی که با داعش می جنگند کشته شدند و همگی از اعضای حشدالشعبی بودند.
  • جن ساکی، سخنگوی دولت آمریکا گفت رییس جمهور جو بایدن یک پیام واضح می فرستد و آن اینکه آمریکا برای محافظت از جنگجویان خود اقدام می کند و هرگاه تهدیدی ظاهر شود این کشور حق اقدام در زمان و به شیوه ای که خود انتخاب می کند دارد.

لازم به یادآوری است که آمریکا بدون آنکه رسماً اعلام کند تروریست های تکفیری را از جمله جنگجویانی برآورد می کند که به منافع آمریکا خدمت می کنند و سعی دارند جوانانی که مانع تشکیل دولت داعش شدند را به قتل برسانند.

صدوراولین فرمان نظامی ازسوی بایدن حتی برای هم حزبی های بایدن نیز قابل توجیه و دفاع نبوده و لذا خیلی از اعضای سرشناس این حزب با صدرو بیانیه هایی به انتقاد از این فرمان پرداختند .

پایگاه اینترنتی مجلس نمایندگان آمریکا:

ایلهان عمر قانونگذار دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا بیانیه ای را در مورد حملات هوایی آمریکا در سوریه منتشر کرد.
متن این بیانیه به شرح زیر است:
“من درباره توجیه قانونی حملات هوایی در سوریه به شدت نگران هستم. اقدامات نظامی – در کشوری که کنگره اجازه جنگ نداده است – تقریباً در همه شرایط، خلاف قانون اساسی است.
دولت باید دلیل قانونی ارائه دهد که چرا این حملات ایجاب می کردند که بدون تأیید کنگره صورت گیرند. دولت همچنین باید در اسرع وقت در مورد تلفات غیر نظامیان ناشی از این حمله شفاف سازی کند. اینها همان سئوالاتی است که باید بدون توجه به دموکرات یا جمهوریخواه بودن دولت مطرح کنیم. وظیفه نظارتی ما در کنگره با توجه به اینکه چه کسی در کاخ سفید است، تغییر نمی کند.
این حمله همچنین یادآور این است که “مجوزهای استفاده از نیروی نظامی” در سال ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲، برای توجیه جنگ ها و خشونت های بی پایان در سراسر جهان استفاده شده اند. این مجوزها باید لغو شوند.
جدا از پرسش ها در مورد قانونی بودن این حمله مشخص، ما باید این موضوع را در چارچوب گسترده تر یک راهبرد شکست خورده در منطقه درک کنیم. مردم سوریه سال ها از یک جنگ داخلی وحشیانه رنج برده اند که به یک جنگ نیابتی برای قدرت ها در منطقه و در سطح جهانی تبدیل شده است.
حضور ما در جنگ هیچ کاری برای پایان دادن به خشونت انجام نداده است – بلکه فقط درد و رنج مردم سوریه را تشدید کرده است. من مشتاقم در اسرع وقت از راهبرد دولت بایدن برای پایان دادن به این چرخه وحشتناک خشونت مطلع شوم. این امر به تلاش های دیپلماتیک قابل توجه نیاز دارد و صرفا با روش نظامی قابل حل نیست. ما باید رنج های مردم سوریه را برطرف کنیم و به دنبال راههای قانونی اجرای عدالت در مورد جنایات ارتکابی اسد، داعش و قدرتهای خارجی باشیم که بسیار بی رحمانه از سوریه به عنوان میدان نبرد برای جنگهای نیابتی خود استفاده کرده اند.
خشونت، خشونت را تداوم می بخشد. وقتی ما به هر حمله نظامی با حملات هوایی بیشتری پاسخ می دهیم ، این فقط درگیری را تشدید می کند. ما به عنوان یک ملت باید به صراحت در قبال حقوق بشر و کرامت انسانی ایستادگی کنیم و باید قاطعانه متعهد شویم، با استفاده از تمام ابزارهای غیر خشونت آمیز، سرانجام یکبار برای همیشه به این کابوس پایان دهیم.”

المیادین:

تیم کاین، سناتور دموکرات ایالت ویرجینیا در این باره خواستار توضیح دولت بایدن در خصوص حمله به شرق سوریه شد.
کاین درخواست کرده کاخ سفید پاسخ دهد که چرا بدون مجوز کنگره، دستور چنین حملهای را داده است.
وی افزود: انجام اقدام نظامی بدون موافقت کنگره خلاف قانون اساسی است.
سناتور برنی سندرز نیز در واکنش به این حمله گفت: من بسیار نگران هستم که حمله نیروهای آمریکایی در سوریه، کشور ما را در مسیر ادامه جنگهای همیشگی به جای پایان آن قرار دهد.
وی افزود: این همان مسیری است که طی تقریبا دو دهه گذشته شاهد آن بودهایم. منظور او از «مسیر دو دهه گذشته» مسیری است که به ایجاد و بکارگیری داعش در سوریه و عراق انجامید.
کریس مورفی، سناتور دموکرات نیز در واکنش به این حمله اظهار کرد: کنگره باید دولت را به پایبندی به معیارهای دولتهای سابق در خصوص عملیات نظامی خارجی متعهد کند.

پایگاه اینترنتی سنای آمریکا:

سناتور مستقل برنی سندرز از ایالت ورمونت پس از حمله هوایی نیروهای آمریکایی به مکانی در سوریه، بیانیه ای صادر کرد.
متن بیانیه سندرز به شرح زیر است: “من بسیار نگرانم که حمله نیروهای آمریکایی در سوریه، کشور ما را به جای پایان دادن به جنگ های بی پایان، در مسیر ادامه آن قرار دهد. این همان مسیری است که تقریباً دو دهه در آن بوده ایم. مدت مدیدی است که دولت های هر دو طرف برای ادامه دادن به مداخلات نظامی در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) و سایر مکان ها، اختیارات خود را به روشی بسیار گسترده تفسیر کرده اند. این باید پایان یابد.
در سال ۲۰۱۹، کنگره اولین “قطعنامه اختیارت جنگی” را در تاریخِ (آمریکا) تصویب کرد تا مشارکت آمریکا در جنگ یمن را توسعه دهد. کنگره قطعنامه دیگری را در سال ۲۰۲۰ تصویب کرد تا مانع ترامپ از آغاز جنگ با ایران شود. این اقدامات مهم و تاریخی کنگره برای تأکید مجدد بر اقتدار قانون اساسی در مورد استفاده از زور (نیروی نظامی) بود و ما باید همچنان بر آن تلاش ها بیافزاییم. در حالی که رئیس جمهور مسئولیت دفاع از منافع آمریکا را به عهده دارد، قانون اساسیِ ما با صراحت اعلام کرده است: این کنگره است- نه رئیس جمهور- که اختیار اعلان جنگ دارد.”

درخارج ازامریکا، گرچه برخی از کشورهای اروپایی مانند المان و فرانسه با توجه به کنش های جدیدی که در چارچوب ناتو میان امریکا و اروپا ایجاد شده است از فرمان نظامی غیر قانونی بایدن حمایت کردند اما برخی دیگر از کشورها مانند روسیه واکنش خشمگینانه به آن نشان دادند و نسبت به عواقب پیش بینی نشده آن هشدار دادند .

خبرگزاری تاس:

آمریکا طبق معمول اسرائیل را پیش از حمله به سوریه در جریان تصمیمش برای انجام این حمله نظامی قرار داده بود.

الجزیره:

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفت: آمریکا فقط چند دقیقه قبل از حملات هوایی به سوریه، آن را به روسیه اطلاع داد. قصد داریم به زودی تماس با آمریکا درباره سوریه را از سر بگیریم. ازواشنگتن دعوت می کنیم تا تماس با ما درباره سوریه را برای توضیح موضع دولت بایدن، از سر بگیرد.
لاوروف افزود: بر اساس بعضی از گزارش ها، آمریکا اصلا قصد ترک خاک کشور سوریه را ندارد و به دنبال ویران کردن این کشور است.

رویترز:

وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد مسکو، حملات هوایی جنگنده های ارتش آمریکا به سوریه علیه تأسیساتی را که پنتاگون می گوید متعلق به شبه نظامیان تحت حمایت ایران بوده است محکوم می کند. اصطلاح «شبه نظامیان تحت حمایت ایران» در مورد شهروندانی بکار می رود که با کشتار و تخریب تروریست ها و تکفیری ها مبارزه می کنند.
بر اساس این گزارش, ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه در سخنانی اعلام کرد: «ما قاطعانه چنین اقداماتی را محکوم می کنیم.» او همچنین گفت: «ما خواستار احترام بی قید و شرط به حق حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه هستیم.”

خبرگزاری اسپوتنیک:

معاون اول رئیس کمیته امور خارجی شورای فدراسیون روسیه ولادیمیر جباروف گفت: حمله آمریکا به کشور سوریه غیرقانونی و بمباران خاک یک کشور با حق حاکمیت است. در این شرایط ممکن است خواستار برگزاری نشست فوق العاده شورای امنیت برای بررسی اوضاع شود.
وی افزود: آنچه رخ داد، بسیار خطرناک بود و ممکن است باعث وخامت اوضاع همه منطقه شود. چنین اقداماتی ممکن است به درگیری های بزرگی منجر شود.  سوریه سلاح های پیشرفته از جمله سامانه اس ۳۰۰ در اختیار دارد و آمریکایی ها باید برای چنین اقداماتی بسیار محتاط باشند. جزئیات آنچه رخ داد، مشخص نیست، بنابراین فقط می توانیم تحلیل اولیه از اوضاع ارائه کنیم. اما همه چیز تا الان بسیار خطرناک به نظر می رسد.

سانا:

دولت سوریه تجاوز آمریکا به مناطقی از استان دیر الزور در نزدیکی مرزهای سوریه با عراق را به شدت محکوم و تأکید کرد انتظار می رفت دولت جدید آمریکا به جای قانون جنگل به قانون بین الملل پایبند می بود.

بر این اساس این احتمال قوت می گیرد که با توجه به حضور نظامی روسیه در سوریه و همچنین با توجه به یانکه دولت بایدن از همان نخستین روزهای ورود به کاخ سفید مقابله با روسیه را در اولویت سیاست خارجی خود قرار داده است لذا به نظر می رسد یکی از اهداف دولت بایدن از صدور فرمان نظامی علیه نیروهای مردمی که درحال جنگ با داعش هستند در خاک سوریه هشدارغیرمستقیم به مخالفان داعش و روسیه هم بوده است هرچند که دراغلب رسانه های منطقه ای و جهانی مخاطب اصلی این حمله ارسال پیام به جمهوری اسلامی ایران گفته شده است.

پایگاه اینترنتی فارن پالیسی:

بایدن در پیامی به ایران، سوریه را بمباران کرد. آیا این اقدام که به هوای نشان دادن قدرت آمریکا بود، گشایش دیپلماتیک با ایران را به خطر می اندازد؟
رئیس جمهور بایدن نخستین اقدام نظامی جدی در دوره ریاست جمهوری خود را با دستور حملات هوایی در سوریه علیه تاسیساتی بکار گرفت که در اختیار شبه نظامیان مورد حمایت ایران بود که با تروریست ها می جنگند. شبه نظامیانی که گفته می شود احتمالاً مسئول پراندن راکت به اهداف آمریکا در عراق هستند. بایدن با بمباران یک کشور جنگ زده ظرف چند هفته بعد از ریاست جمهوری، در حقیقت مسیر دونالد ترامپ رئیس جمهور سلف خود را طی کرد که حملات موشکی را در هفتاد و هفتمین روز ریاست جمهوری خود انجام داد و یک پایگاه هوایی سوریه را در اقدامی کینه جویانه به بهانه اثبات نشده حمله شیمیایی ادعایی هدف قرار داد.
آنچه که در این دو حمله (بایدن و ترامپ) مشترک است این است که هر دو آنها به عنوان یک اقدام جنگی وسیع تعبیر نشدند بلکه به عنوان ارسال یک پیام خونین تعبیر شدند. در مورد (حمله) بایدن، این یک تلاشی است تا مرزهایی برای مسئول شناخته شدن نیروهای نیابتی ایران تنظیم کند نیرو هائی که عملاً بازی بزرگ و خونبار داعش را برهم زده اند و به معنای جلوگیری از شدت گرفتن بیشتر اوضاع علیه داعش است. اما دولت بایدن به صورت آشکار درباره از سرگیری گفتگو با ایران در خصوص بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک صحبت می کند. جای بحث دارد که آیا این حملات امکان این گفتگو را دورتر می سازد و آیا هدف اعلام شده دولت بایدن را برای استفاده از دیپلماسی به عنوان ابزار اولیه سیاست خارجی آمریکا تضعیف می کند؟

رای الیوم:

چند روز پس از حملات موشکی اسرائیل به اهداف نظامی در حومه جنوبی دمشق، جنگنده های اف ۱۵ آمریکا دست به تجاوزی زدند که به گفته وزارت دفاع آمریکا(پنتاگون)، طی آن پایگاه های گردان های حزب الله عراق در واکنش به حملات موشکی به سوی سفارت آمریکا صورت گرفته و در بغداد و حملاتی به پایگاه های نظامی آمریکا در فرودگاه اربیل و شمال عراق هدف قرار گرفت.
گردان های حزب الله عراق از مهمترین گروه های بسیج مردمی اند که ائتلاف خود با سایر کسانیکه با تروریسم مبارزه می کنند از جمله ایران را پنهان نمی کنند، پس چرا آمریکا به آنها و حملاتشان در خاک عراق یا حتی در خاک ایران واکنش نشان نداد؟
پاسخ این سوال بسیار آسان است و در این خلاصه می شود که جو بایدن که این حمله را تصویب کرد، در درجه اول نمی خواهد دولت همپیمان خود، الکاظمی را به دردسر بیاندازد و از سوی دیگر تلاش می کند ایران را که در انتظار پاسخ به دعوت برای مذاکرات داغ بر سر برنامه هسته ای است، تحریک نکند. در درجه سوم هم تلاش بایدن بر این است که از هرگونه واکنش انتقام جویانه علیه سفارت و پایگاه های آمریکا وهم پیمانان رسمی و غیر رسمی اش در شمال و غرب عراق خواه از سوی ایران یا حزب الله عراق بپرهیزد.
بایدن نه تنها یکی از مهمترین حامیان اشغال عراق بلکه از مشوقان تجزیه این کشور بر مبنای مسائل نژادی و طائفه ای به چند کشور به عنوان “اسپارت شرق” بود که خطرناکترین تهدید برای طرح رژیم صهیونیستی است. وی همچنین از مهمترین مبلغان تئوری برنارد لویس در این زمینه بود.
پایگاه ها و نیروهای نظامی آمریکا به طور غیر قانونی در خاک عراق حضور دارند و پارلمان عراق در ژانویه گذشته با تصویب قانونی، خروج فوری این نیروها را خواستار شد و از نظر طرفداران این مصوبه یعنی اکثر مردم عراق، هرگونه حمله موشکی علیه این نیروها، به مثابه اجرای آن است.

سیاست یکی به نعل یکی به میخ دولت بایدن در قبال عربستان

با وجود اینکه رویکرد عربستان در دوران ترامپ کاملا در نقطه مقابل حزب دموکرات این کشور قرار داشت و در واقع یکی از تکیه گاه های ترامپ و ترامپیسم در رویارویی با حزب دموکرات حمایت های مالی صهیونیست ها و متحدان عرب آنها و عربستان و شخص بن سلمان بوده است اما دولت بایدن بعد از استقرار در کاخ سفید با احتیاط عمل می کند و حتی با وجود دلایل روشن درباره دستور محمد بن سلمان برای قتل جمال قاشقچی دولت بایدن وی را از تحریم ها مستثنی کرده است.

پایگاه اینترنتی دفتر اطلاعات ملی آمریکا:

مدیراطلاعات ملی آمریکا این گزارش را تهیه کرده است. پرسش ها باید از افسر اطلاعات ملی در امور خاور نزدیک پرسیده شود. ما به این نتیجه گیری رسیدیم که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی عملیات استانبول برای کشتن جمال خاشقچی روزنامه نگار سعودی الاصل (مقیم واشنگتن) صادر کرده است.
ارزیابی ما مبتنی بر کنترل ولیعهد عربستان بر تصمیم گیری ها در این کشور پادشاهی ، مشارکت مستقیم یک مشاور کلیدی و اعضای تیم محافظ محمد بن سلمان در این عملیات و حمایت ولیعهد عربستان از عملیات تروریستی و خشونت آمیز برای ساکت کردن منتقدان این کشور در خارج از جمله خاشقچی است.
ولیعهد سعودی از سال ۲۰۱۷ ، به کمک آمریکا کنترل مطلق بر سازمان های اطلاعاتی و امنیتی این کشور را برعهده داشته، از این رو کاملا بعید است که مقامات سعودی عملیاتی در این ابعاد را بدون اجازه ولیعهد عربستان انجام داده باشند.
در زمان قتل خاشقچی، ولیعهد عربستان احتمالا فضایی را ایجاد کرده است که مشاورانش می ترسیدند اگر در انجام وظایف خود شکست بخورند، او آنها را اخراج یا بازداشت می کند. این نشان می دهد که بعید است این مشاوران دستورات محمد بن سلمان را زیر سوال برده باشند یا اقدامات قتل و قطعه قطعه کردن خاشقچی و فرستادن قطعات پیکر او به ریاض برای مشاهده محمد بن سلمان را بدون اجازه او انجام داده باشند.
تیم ۱۵ نفره سعودی که ۲ اکتبر ۲۰۱۸ وارد استانبول شدند، شامل مقامات رسمی بودند که برای مرکز امور رسانه ای و مطالعاتی عربستان در دادگاه سلطنتی کار می کردند یا با این نهاد همکاری داشتند. در زمان وقوع این عملیات، این مرکز تحت رهبری سعود القحطانی مشاور نزدیک بن سلمان بود که در اواسط سال ۲۰۱۸ به صورت علنی ادعا کرد بدون اجازه ولیعهد عربستان تصمیمی نگرفته است.
این تیم همچنین شامل هفت تن از اعضای تیم محافظ شخصی نخبه بن سلمان معروف به نیروی واکنش سریع بودند. این تیم – گروهی از گارد سلطنتی عربستان – برای دفاع از بن سلمان تشکیل شده است، تنها به وی پاسخ می دهد و اعضای آن پیشتر مستقیما در عملیات سرکوب مخالفان در این پادشاهی و خارج از این کشور به دستور ولیعهد عربستان مشارکت داشتند. ما معتقدیم اعضای این تیم بدون اجازه محمد بن سلمان، در این عملیات شرکت نکرده است.
ولیعهد عربستان، مقالات خاشقچی را تهدیدی برای این کشور پادشاهی می دانست و به شکلی گسترده از توسل به اقدامات خشونت آمیز در صورت لزوم برای کاملاً ساکت کردن او حمایت کرده بود. با اینکه مقامات سعودی اجرای یک عملیات نامشخص را علیه خاشقچی از پیش برنامه ریزی کرده بودند اما ما نمی دانستیم مقامات سعودی تا کجا برای نابود کردن به او پیش می روند.
ما کاملا اطمینان داریم افرادی که اسامی آنها در ادامه ذکر می شود در قتل خاشقچی از جانب محمد بن سلمان مشارکت داشته ، دستور داده یا شریک و مسئول بوده اند. ما نمی دانیم آیا این افراد از قبل می دانستند که این عملیات با چه خشونتی به مرگ خاشقچی منتهی می شود یا خیر. اسامی این افراد عبارتند از سعود القحطانی، ماهر مطرب، نایف العریفی، محمد الظهرانی، منصور عبدالحسین، بدر العتیبی، عبدالعزیز الحساوی، ولید عبدالله الشهیری ، خالد العطیبی ، ثائر غالب الحربی، فهد شهاب البلوی، مشعل البستانی، ترکی الشهیری، مصطفی المدنی، سیف الاسد القحطانی، احمد زاید العسیری، صلاح الطبیقی، محمد العطیبی.

فرانس ۲۴:

بر اساس نتیجه گیری گزارش سازمان سیا، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی دستور به دام اندختن و قتل جمال خاشقجی خبرنگار سعودی را صادر کرده است. این گزارش از طبقه بندی محرمانه سرویس اطلاعاتی آمریکا خارج و منتشر شد. در این گزارش آمده است: «محمد بن سلمان با دستور خود عملیات برای به دام انداختن و قتل خبرنگار سعودی را تایید کرده است.”
گزارشگر این شبکه در واشنگتن گفت: در گزارش سرویس اطلاعاتی آمریکا، به مسئولیت محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در قتل جمال خاشقجی خبرنگار سعودی اشاره دارد. با نگاهی به اولین سطر این گزارش می توان نتیجه گرفت، سیا بر این باور است که بن سلمان عملیات استانبول را برای به دام انداختن و کشتن روزنامه نگار سعودی هدایت کرده است.
این گزارش همچنین به حضور دست راست محمد بن سلمان در این عملیات اشاره کرده است. در گزارش آمده است که به نظر سرویس اطلاعاتی (سیا)، محمد بن سلمان نوشته های جمال خاشقجی را تهدیدی برای پادشاهی سعودی قلمداد کرده و آماده بود که حتی در صورت لزوم با خشونت وی را ساکت کند. در آمریکا همه منتظر انتشار این گزارش بودند.

پایگاه اینترنتی وزارت خزانه داری آمریکا:

دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (OFAC) احمد حسن محمد العسیری، معاون سابق اداره اطلاعات عمومی عربستان سعودی و نیروی مداخله سریع این کشور را به اتهام دست داشتن در قتل روزنامه نگار سعودی در عملیات استانبول در ترکیه تحریم کرد.
این افراد طبق فرمان اجرایی ۱۳۸۱۸ که مرتبط با قانون جهانی پاسخگویی حقوق بشر ماگنیتسکی است و عاملان نقض جدی حقوق بشر و فساد را در سراسر جهان هدف قرار می دهد، مشمول تحریم شناخته شده اند.
جنت یلن وزیر خزانه داری آمریکا گفت کسانی که در قتل نفرت انگیز جمال خاشقچی دست داشته اند، باید پاسخگو باشند. با این اقدام، وزارت خزانه داری آمریکا نیروی مداخله سریع عربستان سعودی و یک مقام ارشد را که به طور مستقیم در قتل جمال خاشقچی دست داشتند، تحریم می کند ولی از تحریم محمد بن سلمان گزارشی منتشر نشده است.
وی افزود آمریکا برای حفظ حرکت کشور خود در مقابل با تهدید به خشونت و ارعاب و در کنار روزنامه نگاران و مخالفان سیاسی عربستان سعودی ایستاده است. ما همچنان مثل گذشته و همیشه به دفاع از آزادی بیان که بستر تشکیل یک جامعه آزاد است، ادامه خواهیم داد.
احمد حسن محمد العسیری، معاون سابق اداره اطلاعات عمومی عربستان سعودی به دست داشتن در قتل خاشقچی متهم شده است. عسیری هدایت عملیات را بر عهده داشت و برای سازماندهی و اعزام یک گروه ۱۵ نفره به منظور قتل و قطعه قطعه کردن خاشقچی در دوم اکتبر ۲۰۱۸ در داخل کنسولگری عربستان در ترکیه، با سعود القحطانی هماهنگی های لازم را انجام داده بود. پس از قتل خاشقچی، عسیری از سمت خود برکنار شد و دادستانی استانبول در دادخواستی وی را به دست داشتن در قتل خاشقچی متهم کرد. علّت قطعه قطعه کردن پیکر خاشقچی انتقال راحت و سریع تر این قطعات به ریاض بوده است.

براین اساس مستثنی کردن محمد بن سلمان به عنوان عامل و مقصر اصلی قتل جمال قاشقچی از مجازات علیرغم وجود شواهد و دلایل مستدل دراین زمینه باعث انتقادهای گسترده علیه دولت بایدن شد و این احتمال را تقویت کرد که گویا دولت بایدن هم همانند دولت ترامپ قصد دارد به سیاست شیر دوشی ادامه دهد و با افشای نقش بن سلمان دراین قتل می خواهد وی را به اعطای پول بیشتر وادار کند.

ای پی تی ان:

سارا لی ویتسون، وکیل آمریکایی و مدیر سابق بخش خاورمیانه (غرب آسیا) و شمال آفریقای دیدبان حقوق بشر، در واکنش به انتشار گزارش جدید درباره قتل خاشقجی گفت:
وقتی گزارش درباره قتل خاشقجی منتشر شد و سازمان های اطلاعاتی آنچه را که از سه سال گذشته می دانستیم افشا کردند، به هیچ وجه شگفت زده نشدم. این اطلاعات درباره این بود که شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی دستور قتل جمال خاشقجی را صادر کرد. به نظر من این مسئله کاملاً روشن و آشکار بود. گزارش امروز بار دیگر این مسئله را نشان داد که کسی جز شاهزاده بن سلمان که ریاست نیروهای امنیتی عربستان را بر عهده دارد و در واقع حاکم اصلی این پادشاهی است، نمی توانست این دستور را صادر کند.
تنها سؤالی که اکنون مطرح است این است که انتشار این گزارش چه پیامدهایی را در پی خواهد داشت؟ به نظر من، این سؤال تنها یک پاسخ دارد، به ویژه درباره تحریم ها. حتی در دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا، تحریم مگنیتسکی، مصادره اموال و ممنوعیت سفر علیه ۱۷ همدست محمد بن سلمان در این قتل، اعمال شد.
با ارائه اسناد بیشتر علیه نقش محمد بن سلمان در این پرونده، اسنادی که بسیار دقیق تر از اسناد علیه همدستان او است، اکنون باید همان تحریم ها نیز علیه شخص محمد بن سلمان اعمال شود. اگر جو بایدن رئیس جمهور آمریکا تصمیم دارد به وعده های خود درباره وادار کردن قاتلان جمال خاشقجی برای پذیرفتن مسئولیت کارشان عمل کند، باید همین کار را انجام دهد.
در صورتی که این تحریم ها علیه محمد بن سلمان اعمال نشود، کارایی تحریم های اعمال شده علیه دیگر عاملان این قتل تضعیف می شود و هدف اصلی اعمال این تحریم ها که مخابره این پیام به مستبدانی مثل محمد بن سلمان است که متوجه شوند زمانی که شهروندان آمریکایی را هدف قرار دهند یا بکشند باید هزینه این کار را بپردازند، زیر سؤال می رود.

فرانس ۲۴:

انیس کالامار در مصاحبه با فرانس ۲۴ گفت: من فکر می کنم، این گزارش به گونه ای است که می بایست مجازات در پی داشته باشد. در حال حاضر دولت آمریکا هنوز در مجازات محمد بن سلمان مصمم نیست. امیدوارم بتوانیم دولت آمریکا را به چنین کاری ترغیب کنیم. چرا که عدم تعیین مجازات پس از چنین نتیجه گیری در گزارش، برای عربستان و سایر دیکتاتورهای جهان حامل پیامی مشخص است. چنین بی تحرکی حامل این پیام است تا هنگامی که: شما تحت فرمان آمریکا عمل می کنید اگر کسی را کشتید، کاری هم علیه شما انجام نمی گیرد. این بی تحرکی مورد اشکال است. این مهم است که فعالان در آمریکا ، دولت این کشور را برای تعیین مجازات علیه محمد بن سلمان تحت فشار قرار بدهند. به طور کلی تر، من فکر نمی کنم که عربستان سعودی رویه خود را تغییر بدهد. محمد بن سلمان بکمک آمریکا به شکلی قدرتمند این رژیم را در کنترل خود دارد. اما می توان امیدوار بود که دولت جدید آمریکا بن سلمان و این کشور را برای رعایت آبروی آمریکا بوسیله رعایت حقوق بنیادین بیشتر تحت فشار قرار بدهد. این اقدام تاثیرگذار خواهد بود. من دوست دارم که دیگر کشورها به ویژه فرانسه – که تا این لحظه در این ماجرا و در رابطه با احترام به حقوق بنیادین در عربستان سعودی نقشی ایفا نکرده است – همین کار را انجام بدهند. امیدوارم که این حرکت (انتشار گزارش سیا)، کشورهای دیگر را ترغیب کند تا از سعودی ها حساب کشی کنند و خواستار احترام این کشور به حرکت بین المللی آمریکا بوسیله رعایت حقوق بنیادین شوند.

العالم:

آمریکا به رغم صدور گزارش اطلاعاتی درباره قتل روزنامه نگار عربستانی و تاکید بر نقش ولیعهد عربستان سعودی در این جنایت، به سبب هزینه های سنگین تحریم مستقیم وی، از اعمال مجازات های مستقیم علیه بن سلمان خودداری کرد و تحریم ها را متوجه افراد نزدیک به او کرد که در این جنایت دست داشته اند.

پایگاه النشره:

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد با اشاره به گزارش اطلاعاتی آمریکا درباره قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی، خواستار تحریم محمد بن سلمان ولیعهد عربستان توسط آمریکا شد.
بر اساس این گزارش، «اگنس کالامارد» در بیانیه ای از واشنگتن خواست دارایی های انبوه و گسترده شخصی و فعالیت های بین المللی بن سلمان را مورد تحریم قراردهد.

از دیگر سو با وجود اینکه پیش از این دولت بایدن از بازنگری در فروش های تسلیحاتی به عربستان به دلیل فجایع انسانی در جنگ یمن خبر داده بود اما به مرور خلاف ان صورت می گیرد و این نکته در برخی از مواضع مسئولان این کشور بخصوص در پنتاگون و وزارت امورخارجه آشکار است.

خبرگزاری اسپوتنیک:

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در اولین اظهارات علنی پس از انتشار یک گزارش اطلاعاتی محرمانه بار دیگر بر تعهدات ایالات متحده برای دفاع از رژیم حاکم بر عربستان تاکید کرد و آشکارا گفت که مقامهای آمریکایی نمی خواهند از حمایت خود از بن سلمان صرفنظر کنند.
بلینکن گفت: حفظ بن سلمان اهمیت دارد. ما یک منفعت مستمر قابل توجهی داریم. ما همچنان به دفاع از این رژیم پادشاهی متعهد هستیم. اما همچنین میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که این روابط بهتر بازتاب منافع ما و ارزش های ماست. بنابراین، آنچه ما از طریق اقداماتمان انجام دادیم در واقع برای قطع روابط نیست بلکه برای تنظیم مجدد روابط است تا بهتر و بیشتر از گذشته این رژیم در مسیر منافع ما و ارزش های ما قرار بگیرد.

ای پی تی ان:

جان کربی سخنگوی پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) گفت رژیم حاکم بر,عربستان سعودی شریک راهبردی آمریکا در منطقه باقی می ماند.
کربی در یک در کنفرانس خبری گفت: باید به اندازه کافی جسور باشیم و به عنوان دوست با یکدیگر با صراحت صحبت کنیم و باید بتوانیم به صراحت حتی با دوستان و شرکایمان نگرانی های خود را درباره حاکمیت و منافع و حقوق منطقه ای و جهانی  بیان کنیم. البته اجازه دهید همکاران من در وزارت امور خارجه درباره چشم انداز نظامی نقطه نظارت خود را بیان کنند و من در این خصوص صحبتی نمی کنم. همانطور که بارها گفته ام, به شکل جدی به تعهد امنیتی خود در قبال رژیم حاکم بر عربستان سعودی برای کمک به ریاض برای حمله به یمن پایبند هستیم. آنها باید از منافع ما دفاع کنند به ویژه در مرزهای جنوبی شان. به همین علت بسیار اهمیت دارد که ما به گفتگوهای صریح خود درباره نحوه پیشبرد روابطمان ادامه دهیم.

خبرگزاری رویترز:

وزیرخارجه آمریکا اعلام کرد واشنگتن رویکرد تسلیحاتی خود را در قبال ریاض تغییر خواهد داد.
آنتونی بلینکن در جریان نشستی مطبوعاتی تاکید کرد آمریکا در حال بررسی مجدد روابط خود با عربستان سعودی، نه برای قطع رابطه، بلکه به منظور گسترش و همخوانی بیشتر آن با منافع و ارزش های خود است. وزیر خارجه آمریکا افزود: شاهد نتایج تلاش های خود برای پایان دادن به جنگ یمن با امکانات نظامی بودیم. ما رویکرد تازه ای را با کنگره در خصوص انتقال سلاح و بازگشت به نظم و اقتدار معمول در پیش گرفته ایم.

رویترز:

پس از توقف موقت فروش نیم میلیارد دلار تسلیحاتی به عربستان سعودی به بهانه نگرانی از تلفات در یمن در اوایل سال جاری، مقامات دولت بایدن در حال ارزیابی فروش تجهیزات گوناگون به عربستان هستند تا ببیند کدام یک از آنان دفاعی و نظامی هستند و سپس اجازه فروش آنان به سعودی داده شود.
ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: تمرکز ما بر پایان دادن به درگیری در یمن از طریق نظامی و یا سیاسی است وهمچنین باید اطمینان حاصل کنیم که عربستان سعودی همه چیز را برای انجام مأموریت خودش در اختیار دارد.
وی افزود: بایدن رییس چمهوری آمریکا متعهد شده است که به حمایت نظامی ایالات متحده از کارزار نظامی عربستان علیه حوثی ها پایان دهد.
سناتوردموکرات کریس مورفی در سخنرانی خود در شورای روابط خارجی گفت: ما باید به فروش تجهیزات نظامی به شرکای خود در خلیج فارس ادامه دهیم، اما باید مطمئن شویم که این تجهیزات واقعاً سلاح های مؤثر هستند.
مورفی رئیس کمیته فرعی کمیته روابط خارجی سنا در خاورمیانه گفت که فروش تجهیزاتی مانند هواپیماهای بدون سرنشین مسلح به امارات متحده عربی می تواند به یک مسابقه تسلیحاتی منطقه ای دامن بزند.

سیاست مماشات دولت بایدن در برابر رژیم توسعه طلب نتانیاهو

با وجود اینکه سیاست ها اعلامی و  اقدامات اعمالی جناح حاکم بر فلسطین اشغالی به رهبری نتانیاهو در تضاد با همه قطعنامه ها ی شورای امنیت سازمان ملل و همچنین طرح های صلح بین المللی است که در اغلب موارد با ارتکاب جنایات جنگی همراه است اما از زمانی که دولت بایدن بر سرکار امده به استثنای تماس دیرهنگام با نتانیاهو هیچ اقدام عملی موثر در قبال آن انجام نداده است حتی در مواردی که این رژیم به اقداماتی همچون توسعه فعالیت های  آشکار اتمی خود روی آورده است و یا دراراضی اشغالی فلسطین به فعالیت های اشغالگرانه و سرکوب گرانه خود ادامه می دهد که همگی در تضاد با مواضع  اصولی حزب حاکم دموکرات قراردارد.

المیادین :

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا خواستار حذف بند هفت دستور کار شورای حقوق بشر مربوط به تجاوزگری های اسرائیل علیه فلسطینیان شد.

آسوشیتدپرس:

عکس های ماهواره ای که آسوشیتدپرس آنها را تجزیه و تحلیل کرده ست، نشان می دهد، یک سایت هسته ای اسرائیل در مرکز برنامه اعلام نشده سلاح های اتمی این کشور در حال انجام پروژه ای است که به نظر می رسد بزرگترین پروژه ساخت و ساز بمب اتمی بوسیله اسرائیل در چند دهه گذشته باشد.
یک حفاری به بزرگی یک زمین فوتبال که احتمالا چند طبقه در زیر زمین خواهد بود، اکنون فقط چند متر از راکتور قدیمی در مرکز تحقیقات اتمی شیمون پرز نگو در نزدیکی شهر دیمونا فاصله دارد. این مرکز محل آزمایش های زیرزمینی است که دهها سال قدمت دارد و سوخت هسته ای مصرف شده این راکتور را برای به دست آوردن پلوتونیوم تا درجه ساخت سلاح برای برنامه هسته ای اسرائیل دوباره بازفرآوری می کند.
با این حال مشخص نیست که این ساخت و ساز در چه سطحی و با چه هدفی انجام می شود. دولت اسرائیل به سوالات کلّی اسوشیتدپرس درباره این پروژه پاسخ نداد. اسرائیل با در پیش گرفتن سیاست ابهام، داشتن سلاح های اتمی را بطور رسمی تائید یا تکذیب نمی کند. اسرائیل جزء چهار کشوری است که با حمایت غرب هرگز به پیمان منع اشاعه سلاح های هسته ای، یک توافق مهم بین المللی برای جلوگیری از سلاح های هسته ای، ملحق نشده است.
این ساخت و سازها در حالی انجام می شود که اسرائیل -در زمان بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل- انتقاد شدید خود را از برنامه هسته ای صلح آمیز ایران ادامه می دهد، برنامه ای که برخلاف برنامه خود اسرائیل زیر نظر بازرسان سازمان ملل متحد صورت می گیرد. این امر بار دیگر موجب شد کارشناسان از اسرائیل درخواست کنند جزئیات برنامه خود را اعلام کند. درخواستی که مورد توجه قرار نگرفت.
داریل جی کیمبال مدیر اجرایی انجمن کنترل تسلیحات ، گفت آنچه” دولت اسرائیل در این کارخانه مخفی تسلیحات هسته ای انجام می دهد، چیزی است که دولت اسرائیل باید درباره آن شفاف سازی کند. ”

الجزیره :

تصاویر ماهواره ای حفاری های جدید و عملیات عمرانی در اطراف نیروگاه هسته ای دیمونا در اسرائیل را به اندازه یک ورزشگاه فوتبال نشان می دهد. دولت اسرائیل مانند همیشه سکوت و از هر نوع اظهارنظر خودداری کرد. این برخورد در چارچوب سیاست سانسور و پنهان کاری شدید اسرائیل درباره برنامه هسته ایش در طول چند دهه گذشته، صورت می گیرد.

یوسی میلمن کارشناس مسایل امنیتی در روزنامه هاآرتص به الجزیره گفت: ”اسرائیل سیاست روشنی درباره سانسور و ابهام هسته ای دارد. بر اساس این سیاست، اسرائیل داشتن سلاح هسته ای را تایید یا تکذیب نمی کند. این سیاست کم اهمیت ولی بسیار بد است. زیرا اسرائیل را از فشارها بویژه با کمک آمریکا دور نگه می دارد. دیگر کشورها درباره سلاح هسته ای سوال می کنند، اما آمریکا به علت سیاست اسرائیل از این اقدام خودداری می کند.“

ارزیابی ها نشان می دهد زمان انتشار این عکس ها، بی دلیل نیست و شاید حامل یکی از این دو پیام باشد. یا پیام اسرائیل به ایران، برای نشان دادن قدرت هسته ایش یا پیام آمریکا برای اسرائیل، برای کاستن از شدت لحن این رژیم علیه توافقنامه هسته ای است.

المیادین:

تصاویر ماهواره ای، ساخت و ساز و حفاری های جدید را در تاسیسات رئاکتور دیمونا نشان می دهد. خبرگزاری آسوشیتدپرس از حفاری به اندازه یک ورزشگاه فوتبال خبر داد. اسرائیل تنها طرفی در منطقه است که بکمک غرب سلاح هسته ای در اختیار دارد و با هیچ اقدام بازدارنده یا تحریمی روبرو نشده است. هیچ نوع نظارت بین المللی بر این رئاکتور سری اسرائیل که خطری برای همه منطقه است، وجود ندارد. اگر نشت رادیواکتیو یا نقص فنی در این رئاکتور صورت بگیرد، باعث وقوع فجایعی در همه خاورمیانه خواهد شد.

خبرگزاری قدس نت :

اداره اوقاف اسلامی اعلام کرد شهرک نشینان صهیونیست با پشتیبانی دهها مامور پلیس اشغالگر از باب المغاربه( یکی از درهای ورودی به مسجد الاقصی) وارد مسجد الاقصی شدند و نقشه های مربوط به هیکل ادعایی ( سلیمان) را به نمایش گذاشتند.
اداره اوقاف افزود: برای اولین بار از زمان آغاز یورش های سازمان یافته به مسجد الاقصی در سال ۲۰۰۳ ، یورش شخصی ( فردی) شهرک نشینان با پشتیبانی ماموران پلیس اشغالگر ثبت شده است.
اوقاف اسلامی تاکید کرد این اقدام تحولی جدی و خطرناک است که نسبت به تشدید اهداف رژیم اشغالگر برای متزلزل کردن وضعیت موجود در مسجد الاقصی هشدار می دهد، چون مجموعه ای از شهرک نشینان به صورت پراکنده و غیرعادی به داخل مسجد یورش بردند و ماموران پلیس اسرائیل هم فقط بر فعالیت های آنان نظارت و به صورت مشکوکی پشتیبانی کردند که این اقدام آنان می تواند هشداری برای اجرای طرح های یهودی سازی باشد که این اجازه و امکان را می دهد تا یورش به داخل مسجد الاقصی به شکلی متفاوت نسبت به گذشته صورت گیرد.

خبرگزاری وفا:

لین هاستینگز هماهنگ کننده امور سازمان ملل در سرزمین های اشغالی فلسطین از رژیم صهیونیستی خواست تخریب خانه ها و املاک فلسطینی ها را متوقف کند.
لین هاستینگز تاکید کرد براساس قوانین و حقوق بین الملل، اسرائیل باید همه عملیات تخریب خانه ها و املاک فلسطینی ها را فوری متوقف سازد ولی اسرایئل سالهاست که به عملیات تخریب خانه فلسطینی ها ادامه می دهد.
هاستینگز هشدار داد شرایطی که برای اعمال فشار با هدف جابجایی فلسطینی ها انجام می گیرد، خطر واقعی کوچ اجباری آنان را به همراه دارد.

خبرگزاری شهاب :

نظامیان اشغالگر صهیونیست تظاهرات در ام الفحم را که در اعتراض به جنایات و تبانی مقامات صهیونیست با باندهای جنایتکار برگزار شده بود سرکوب کردند. آنان زنان جوان را مورد ضرب و شتم قرار دادند، شماری از تظاهرکنندگان از جمله کودکان را بازداشت کردند و تعدادی نیز زخمی شدند.
نظامیان صهیونیست برای متفرق کردن تظاهرکنندگان، از خودروهای آب پاش و گاز اشک آور و سایر تسلیحات مجاز استفاده کردند

وبگاه خبری الرساله نت:

صدها شهرک نشین صهیونیست با محافظت نظامیان رژیم اشغالگر شامگاه پنجشنبه به مقبره یوسف نبی (ع) در شهر نابلس یورش بردند.
شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل اعلام کرد حدود ۶۰۰ شهرک نشین از جمله یوسی دجان رئیس شوراهای شهرک نشینان در کرانه باختری رود اردن شامگاه پنجشنبه به مقبره یوسف نبی یورش بردند.

القدس العربی:

”صندوق نژاد یهود“ که کمک های مالی یهودیان را از سراسر جهان جمع آوری می کند قصد دارد در شهرک سازی در کرانه باختری سرمایه گذاری کند.
صندوق نژاد یهود یکی از ارکان اساسی طرح صهیونیسم در فلسطین است و تعجبی ندارد که سال ۱۹۰۱ در پنجمین کنفرانس یهود و با اصرار شدید شخص تئودور هرتزل تاسیس شد. این صندوق قبل از نکبت, نقشی محوری در گسترش سیطره یهودیان بر صدها هزار هکتار زمین داشت و اقدامات خود را بعد از نکبت با این تفاوت ادامه داد که شامل مصادره اراضی فلسطینی های آواره و غایب می شد که یهودیان آنها را با شعار معروف «اراضی فروخته نشدند زیرا در اصل مال ما بودند», تصاحب کردند.
داده های کنونی نشان می دهد این صندوق ۱۵ درصد از اراضی فلسطین اشغالی را تملک کرده و آنها را در چارچوب این اصل تبعیض آمیز و نژادپرستانه اداره می کند که زمین برای یهودیان است و فلسطینی ها حق تملک یا اقامت در آنها را ندارند. این سیاست در طول چندین دهه ای که صندوق تحت کنترل حزب کار بوده ادامه داشته است و بعد از آن که ریاست به راست گرایان متدین با سیاست های شهرک سازی رسید هم تغییری نکرد ضمن آن که از احکام صوری دادگاه عالی اسرائیل بنا بر شکایت های سازمان های داخلی و جهانی فعال در امر حقوق بشر و قوانین بین المللی نیز تاثیر نپذیرفت زیرا بیشتر این احکام مبتنی بر اعطای زمینی با مساحت مشابه توسط صندوق به شکایت کنندگان فلسطینی بود.
با آن که قدیمی ترین پشتوانه صندوق، تامین منابع مالی به صورت مستقیم یا با استفاده از واسطه هایی بود, اما تلاش این صندق برای جذب کمک های میلیونی از یهودیان جهان و کشورهای غربی همسو با رژیم اشغالگر مانع ورود آن به روند حمایت مالی از شهرک های مسکونی در کرانه باختری به ویژه بعد از جنگ ۱۹۶۷ شد, اما شورای مدیریت صندوق اخیرا پیش نویس طرحی را تصویب کرد که به آن اجازه می دهد در توسعه شهرک های اسرائیلی در مرزهای الخلیل رام اللهبیت لحم و سایر مناطق مشارکت کند.
پیش نویس این طرح جز با موافقت شورای صندوق نهایی و عملی نخواهد شد و بنی گانتس وزیر دفاع (جنگ) قبلا در نامه ای به رئیس صندوق او را به تعویق تصویب طرح با توجه به حساسیت آن در مرحله کنونی و احتمال بروز اختلاف با دولت جدید آمریکا تشویق کرده است. خاخام ریک جاکوبز رئیس جنبش صلاح یهودی در آمریکا نیز از این اقدام صندوق ابراز خشم کرده است زیرا باعث به هم خوردن نظم گروههای فشار یهودی در جمع آوری کمک ها برای صندوق به ویژه از سوی کشورهایی می شود که شهرک سازی را در کرانه باختری مخالف قانون بین المللی می دانند.
با وجود این, احتمال نمی رود که صندوق از این اقدام عقب بنشیند به دو علت اصلی؛ یکی این که وظیفه تاریخی آن خدمت به شهرک سازی به عنوان رکن اساسی طرح صهیونیستی است و دوم این که توسعه شهرک سازی در سالهای اخیر جریانی است که هم حکومت هم احزاب و هم قشرهای مختلف اسرائیلی از آن حمایت کرده اند.

نتیجه گیری

از آنچه که گفته شد تقریبا سه رویکرد متفاوت از سوی دولت نوپای بایدن در خصوص سه بازیگرد منطقه دیده می شود:

درخصوص ایران با وجود اینکه در ابتدا تصورمی شد دولت بایدن در قبال ایران و متحدان منطقه ای آن در مقایسه با دولت راستگرای ترامپ سیاست و رویکرد منعطف اتخاذ کرده است اما این تصوربه سرعت نقش برآب شد و دولت بادین نه تنها به بهانه حملات  مشکوک درعراق از جمله در اربیل نیروهای نظامی خود را در پوشش ناتو افزایش داد بلکه باز همین بهانه مقر نیروهای حزب الله را در مرز عراق و در داخل خاک سوریه مورد حمله هوایی قرار داد و این در حالی است که این نیروها همانند سایر نیروهای حشد الشعبی نقش اساسی در مبارزه با داعش داشته و اکنون نیز با استقرار در این منطقه خطوط ارتباطی تکفیری ها را بین عراق و سوریه قطع کرده و لذا یکی از اهداف از حمله به نیروهای حزب الله عراق در مرز ابوکمال می تواند برقراری خطوط ارتباطی بین بقایای نیروهای تکفیری در عراق و سوریه باشد هرچند که در سطح تبلیغات هدف از یان حملات ارسال پیام به ایران جلوه داده شد.

درخصوص عربستان با وجود اینکه شواهد متقن در خصوص نقش مستقیم محمد بن سلمان در قتل جمال قاشقچی اما دولت بایدن عیلرغم انتشار گزارش سازمان های اطلاعاتی این کشور در این زمینه از اعمال مجازات و تحریم علیه وی خودداری کرد که این مسئله نه تنها انتقادهایی را از سوی مراجع مختلف از جمله گزارشگر ویژه سازمان ملل بر انگیخت بلکه این احتمال را نیز در محافل سیاسی تقویت کرد که گویا دولت بایدن نیز قصد ادامه سیاست شیردوشی ترامپ را دارد و لذا با انتشار گزارش نقش محمد بن سلمان در قتل قاشقچی بدون اعمال مجازات علیه وی خواسته است از ان به عنوان اهرم فشاری برای دوشیدن بیشتر استفاده کند.

و اما درخصوص رژیم صهیونیستی و جناح حاکم بر آن به رهبری نتانیاهو می توان گفت با وجود اینکه رویکردهای جنگ طلبانه و توسعه طلبانه این رژیم و بخصوص در دوره نتانیاهو همه مواضع اصولی حزب حاکم دموکرات را در التزام به اصول و مبانی حقوق بشر و صلح و امنیت بین المللی و مقابله با تسلیحات هسته ای به چالش گرفته است و در همه این موارد برخلاف این سیاست ها گام برداشته است اما در خلال ماه های گذشته هیچ برخورد عملی از سوی دولت بایدن دیده نشده است و حتی در مواردی وزارت امورخارجه دولت بایدن به صراحت رویکرد دولت ترامپ را تایید کرده است که این نقش و نفوذ مافیای صهیوینستی را در جهت دهی به سیاست های دولت بایدن در قابل خاورمیانه همانند دولت ترامپ آشکار می کند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.