همه آوارها یکی پس از دیگری بر سر رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو خراب می شود. این رژیم و شخص نتانیاهو ابتدا بزرگترین حامی خود یعنی ترامپ را از دست داد و پس از ان هر انچه در دوره ترامپ بدست آورده یکی یکی داره از دست می دهد. نتانیاهو طی چند سال گذشته به گونه ای عمل می کرد که انگار کار فلسطین را به پایان رسانده و حاکمیت خود را بر قدس برای همیشه تحمیل کرده است اما رخدادهای اخیر که یک بار دیگر حوادث انتفاضه های گذشته را برای مردم فلسطین و جهان تداعی کرد، نشان داد که تازه ماجرا در فلسطین شروع شده است و به یک جنگ فراگیر تبدیل شده است. باوجود اینکه رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو زمینه ساز دور جدید درگیر ی ها بود وتصور می کرد با توسل به این جنگ اهداف خاص خود را محقق خواهد کرد اما درست برعکس همه اهدافش نقش بر آب شده و یک شکست دیگر همانند جنگ ۳۳ روزه و بلکه بدتر از آن برای این رژیم رقم خورده است.
رژیم صهیونیستی ونتانیاهو مسبب اغاز دور جدید درگیری ها و جنگ همه جانبه: درگیری های جاری یک عامل اصلی و یک عامل شتاب زا دارد که هر دو به رژیم صهیونیستی بر می گردد. عامل اصلی این درگیری ها به همان رویکرد اشغالگرانه برمی گردد که از ابتدای اشغال فلسطین برای تغییر بافت جغرافیایی و جمعیتی اراضی اشغالی در چارچوب شهرک سازی ها ادامه داشته است و اکنون به محدوده مسجد الاقصی رسیده است وعامل شتاب زا به حکم دادگاه این رژیم در حکم تخلیه ۲۸ خانوار فلسطینی در منطقه شیخ جراح مربوط می شود که در هر دو نقش این رژیم و شخص نتانیاهو بارز و آشکاراست . از هر نظر که به موضوع نگاه شود نقش و برخورد عمدی رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو دردامن زدن به درگیری های جاری دراراضی اشغالی فلسطین بارز و آشکاراست اما این رژیم برای اینکه بر نقش خود در این زمینه سرپوش بگذارد یا حماس و گروه های مقاومت و گاهی ایران را را به درگیری ها متهم می کند حال آنکه گروه های مقاومت بعد از ماه ها صبوری وارد صحنه شدند و هیچ راهی جز مقاومت برایشان باقی نمانده بود.
امحای هویت اسلامی قدس و تغییربافت جمعیتی آن سیاست دیرینه رژیم صهیونیستی است: رژیم صهیوینستی بعد از اینکه در جنگ سال ۱۹۴۸ ، برخلاف قطعنامه ۱۸۱ مجمع عمومی سازمان ملل مبنی بر تقسیم ۴۹درصدی فلسطین به دو بخش اسرائیلی و فلسطینی ، ۷۸ درصد خاک فلسطین از جمله غرب بیت المقدس را به زیر اشغال خود دراورد بلافاصله به جای فلسطینی های رانده شده مهاجران صهیونیست را اسکان داد و بعد از اینکه موقعیت خود را در این اراضی تثبیت کرد در جنگ سال ۱۹۶۷ بقیه خاک فلسطین شامل شرق قدس ، کرانه باختری و نوار غزه را که ۲۲ درخاک فلسطین را تشکیل می دهند به زیر اشغال خود در اورد و از همان روزهای نخست اقدام به اجرای شهرک سازی در قالب استراتژی موسوم به اشغال خزنده کرد و کوشید بافت جغرافیایی و جمعیتی این مناطق بخصوص شرق بیت المقدس را نیز به نفع صهیونیست ها تغییر دهد. این شهرک ها در سه نوار امنیتی جداگانه از شمال به جنوب کرانه باختری امتداد می یابند و در حوالی قدس این شهر را از هر چهار سو تحت محاصره قرار می دهند و به نوعی این شهر را از بقیه مناطق کرانه باختری جدا می کنند. این رژیم در چند سال های اخیر شهرک های جدید را درست در نقاطی می ساخت که این شهررا از بقیه کرانه باختری جدا کنند. هدف اصلی اعمال فشار و ایجاد تنگنا برای فلسطینی های ساکن قدس است تا مجبور به ترک خانه و کاشانه خود کنند. این سیاست دیرینه اکنون به نزدیک حرم مسجد الاقصی رسیده و رژیم صهیونیستی با صدور حکم دادگاه این رژیم به فلسطینی های ساکن منطقه شیخ جراح در نزدیکی حرم یک ماه فرصت داده است تا خانه خود را ترک کنند تا صهیونیست های افراطی موسوم به حریدی ها در انجا ساکن شوند و این در حالی است که همه این فلسینی ها سند خانه های خود را در دست دارند و اردن هم که در بین سال های ۱۹۴۸ و ۱۹۶۷ حاکمیت کرانه باختری و شرق قدس را برعهده داشته است صحت و اعتبار سند مالکیت فلسطینی ها را مورد تایید قرار داده است. از ان جا که فلسطینی ها از کشورهای عربی و تشکیلات خود گردان برای دفاع از حقوق خود سلب امید کرده اند و از دیگر سو تعرضات صهیونیست ها به حد اعلای خود رسیده است لذا به طور خودجوش برای دفاع از حریم مسجد الاقصی و همچنین مقابله با کوچ اجباری به میدان امده اند و دیگر فلسطینی ها نیز اعم از ساکنان ۱۹۴۸، کرانه باختری و نواز غزه به همراهی و پشتیبانی ان ها امده اند و انتفاضه جدید را رقم زده اند و به نظر می رسد تا زمانی که رژیم صهیونیستی در کوچ اجباری فلسطینی ها ی ساکن شیخ جراح تجدید نظر نکند، کماکان ادامه خواهد یافت چراکه برای فلسطینی ها دیگر کارد به استخوان رسیده و هیچ راهی جز مقاومت برایشان باقی نمانده است.
خطای محاسبه نتانیاهو : نتانیاهو در ابتدا به دنبال این بود که با دادن آزادی عمل بیشتر به شهرک نشینان صهیونیست بتواند نظر مساعد ان ها را برای حضور در کابینه جدید جلب و دولت جدید را به کمک آن ها تشکیل کند اما بعد از آنکه نتوانست در فرصت یک ماهه، کابینه جدید را تشکیل دهد و مسئولیت تشکیل کابینه به رقیب وی از حزب راست میانه واگذار شد، اینبار با تشدید سیاست سرکوب( که طبعا واکنش فلسطینی ها را به همراه داشت) کوشید برای حزب رقیب مانع تراشی کند و از تلاش های وی برای تشکیل دولت و کابینه جدید جلوگیری کند. به نوشته روزنامه الری الیوم نتانیاهو, دستور سرکوب وحشیانه حمایت کنندگان از خانواده های محله شیخ جراح را که به مصادره خانه هایشان تهدید شده اند و نیز سرکوب افراد حاضر در داخل مسجد الاقصی را در شبهای قدر صادر کرد و اصرار داشت همه نمازگزاران و مدافعان این مسجد را با همه ابزارهای موجود بیرون کنند. اشتباه نخست وی در تعرض به مسجد قبه الصخره و شلیک نارنجکهای صوتی و نارنجکهای خفه کننده گازی به داخل این مسجد بود. اشتباه دوم در حمله به همه فلسطینیان اعم از نمازگزار و مدافعان و امدادگران و خبرنگاران بود. اما بزرگترین اشتباه نتانیاهو به چالش طلبیدن فلسطینیان و تحریک آنان با فراخوانی هزاران شهرک نشین و بی احترامی به صحنهای مسجدا لاقصی و گرفتن جشن اشغال قدس بود. تصمیم واحد فلسطینیان آن بود که سران رژیم غاصب با ضربه ای تنبیه شوند تا رفتارهای نژادپرستانه شان را علیه مسجد الاقصی و خانواده های محله شیخ جراح و ساکنان قدس و هر فلسطینی حاضر در صحنهای مسجد الاقصی تکرار نکنند. هیچ تردیدی باقی نمی ماند که رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو اغاز گر دور جدید درگیری ها در اراضی اشغالی بوده است و مسئولیت عواقب این درگیری ها متوجه این رژیم و شخص نتانیاهو است و حتی قبل از اینکه این درگیری ها اغاز شود درداخل فلسطین اشغالی نیز خیلی از رسانه ها و مسئولان صهیونیستی به این مسئله اذعان می کردند که نتانیاهو عمدتا برای منافع شخصی خود دست به ماجراجویی می زند و به هر طریق ممکن برای تمدید نخست وزیری تلاش می کند تا ازمصونیت آن برای رهایی از زندان استفاده کند.
تل آویو و همه مناطق اسرائیل زیر آتش موشک های مقاومت: نتانیاهو این را مد نظر قرار نداده بود که گنبد آهنین در اطراف نوار غزه و همه تأسیسات حیاتی در فلسطین اشغالی نمی تواند در برابر موشک های مقاومت تاب بیاورد . گزارش ها ثابت کرده است سازمان اطلاعات نظامی رژیم غاصب کمترین اطلاعی از توانایی موشکی مقاومت ندارد. یکی از ابعاد جنگ جاری در سرزمین های اشغالی، افزایش برد موشک های حماس است به گونه ایی که اکنون قادرند همه مناطق فلسطین اشغالی از جمله اسرائیل را زیر موشک های خود قرار دهند. نتانیاهو در روز دوم حمله دستور داد زیرساختهای غزه با وحشیگری نابود شود و برج مسکونی هنادی کاملا ویران شد. در گذشته حزب الله تا حومه تل آویو و در حد هشدار پیش رفته بود اما اکنون بیش از ۱۰۰ موشک به تل آویو شلیک کرده است و قادر است دیگر مناطق این رژیم را نیز مورد هدف قرار دهد. به دلیل موشکباران فرودگاه های رژیم بسته شده و مجبور شده است از حریم قبرس استفاده کند. اسرائیل در تاریخ خود اینگونه فرودگاه های خود را برای این مدت نبسته بود. همچنین رزمایش گسترده ای که بنا بود رژیم در مرزهای خود انجام دهد به حالت تعلیق در آورده است. روزنامه اسرائیلی هاراتض در مقاله ای با اذعان به خسارت روز افزون این رژیم در جنگ جاری نوشت: ” هر سه روز یک بار خسارت هایی که متحمل می شویم عبارت است از: ۹۱۲ میلیون دلار ناشی از به پرواز درآمدن جنگنده ها و هواپیماها، قیمت موشک های پاتریوت، و تجهیز دستگاه ها به سوخت و مصرف مهمات. افزون بر آن، به اختلال در فعالیت های تجاری، کاهش شاخص بورس، تعلیق اکثر موسسات و فعالیت های ساختمانی، مرگ دام و طیور در مزارع به ارزش ده ها میلیون دلار، اختلال در برخی فرودگاه ها و برخی خطوط قطار و هزینه تغذیه کسانی که به پناهگاه ها روی می آورند نیز می توان اشاره کرد. همچنین تخریب خانه ها، مغازه ها، خودروها و کارخانه ها با موشک های مقاومت فلسطینی نیز از جمله خسارت هاست، ما در معرض جنگی قرار داریم که خود، آن را مدیریت نمی کنیم و قطعا ما کسانی نیستیم که به این جنگ پایان می دهند، به خصوص که ساکنان شهرهای عربی در اسرائیل همه را با این انقلاب عظیم علیه ما، شگفت زده کردند؛ این در حالی است که ما فکر می کردیم ساکنان آن هویت فلسطینی خود را از دست داده اند. این یک هشدار ناگوار برای دولتی است که سیاستمدارانش تاکید کردند که محاسباتشان همه اشتباه از آب درآمده است و سیاست های آنها نیاز به افق فراتر ازآنچه فکر می کردند داشت، چرا که شهروند فلسطینی یک اماراتی، قطری یا عمانی نیست. آنها واقعا صاحبان این سرزمین هستند بنابراین با جان و مال و فرزندانشان و با این سرسختی و غرور از آن دفاع می کنند. من به عنوان یک یهودی بر این باورم که محال است اسرائیلی ها این وابستگی و این پایبندی و ریشه داری در زمین را داشته باشند”.
همبستگی عرب های ساکن ۴۸ با قدس و ورود به درگیری با صهیونیست ها : این جنگ فقط بین نوار غزه و اسرائیل نیست بلکه بین ملت فلسطین و اسرائیل است. تاکنون سابقه نداشته است که اعراب ساکن اراضی اشغالی سال ۱۹۴۸ موسوم به اسرائیل تا این اندازه با فلسطینی های قدس و کرانه باختری و نوار غزه همراهی نشان دهد و حتی برای درگیری با نظامیان صهیونیست و شهرک نشینان در مناطق خود وارد عمل شوند. این دسته از فلسطینی ها ضمن اینکه به راهپیمایی دست زدند بلکه فلسطینی های شمال فلسطین اشغالی حتی زنان سالخورده با پای پیاده برای همبستگی با ساکنان قدس راهی این شهر شدند و صحنه های زیبایی را خلق کردند. قیام فلسطینی های ساکن ۱۹۴۸ دو دلیل داشته است نخست همان احساس مسئولیتی است که همه فلسطینی های ساکن اراضی اشغالی اعم از اراضی اشغالی سال ۱۹۴۸ موسوم به اسرائیل و یا ساکنان کرانه باختری و نوار غزه در قبال صیانت از مسجد الاقصی در نبرد نهایی دارند و دوم تشدید برخوردهای تبعیض آمیزی است که طی دوران نخست وزیری ۱۲ ساله نتانیاهو علیه ساکنان اراضی اشغالی ۱۹۴۸ صورت گرفته است و بارها چه خود نتانیاهو چه مسئولان کابینه وی در راستای طرح موسوم به تشکیل دولت خالص یهودی این دسته از فلسطینی ها را به طور صریح و تلویحی به کوچ اجباری تهدید کرده اند. همچنانکه اسماعیل هنیه رهبر سیاسی حماس خاطر نشان کرد : “نبرد امروز، به صهیونیست ها و جهانیان ثابت کرد، قدس موضوعی گذرا نیست چون قلب برنامه ملی فلسطین است، موضوعی است که توانست بار دیگر سبب وحدت و همدلی مردم فلسطین در جای جای سرزمین تاریخیشان شود، نبرد امروز توانست هر آنچه را که اشغالگران از زمان آغاز اشغالگری تا به الان در پی تحمیلش بوده اند فرو افکند تا همگان در این موضوع که همزیستی اشغالگران غاصب با مردمی مظلومی که سرزمینشان اشغال و حقشان پایمال شده است به تردید برسند، همانگونه که واکنش های فلسطینیان و غیر فلسطینیان ثابت کرده است مردم فلسطین در این نبرد تنها نیستند بلکه حامیان گسترده ای در اراضی عربی و اسلامی دارند، در این میان هماهنگی جوانان با قضیه فلسطین واقعا اتفاق بزرگی است.
قطورتر شدن پرونده جنایات جنگی رژیم صهیونیستی: سازمان عفو بین الملل از دادگاه بین المللی کیفری خواست درباره بمبارانی که باعث قتل هشت کودک شد به عنوان جنایت جنگی تحقیق کند. عفو بین الملل تاکید کرد قتل هشت کودک در غزه هسمو با سیاست مجازات دسته جمعی فلسطینی هاست که اسرائیل در پیش گرفته است. ایمن الصفدی وزیر امور خارجه اردن در سخنرانی خود در نشست فوق العاده سازمان همکاری اسلامی گفت: کوچ اجباری ساکنان محله الشیخ جراح قدس، جنایت جنگی است که جامعه جهانی نباید اجازه وقوع آن را بدهد. این رژیم که توان رویارویی مستقیم با نیروهای مقاومت را ندارد و به دلیل ترس از ورود به غزه از حمله زمینی منصرف شد تمام توان خود را برای بمباران هوایی شهر غزه گرفته است که بالاترین تراکم انسانی را در جهان دارد و به همین دلیل عمده تلفات فلسطینی ها از ساکنان غیرنظامی این شهر است. به نوشته روزنامه نیویورک تایمز استفاده از توپخانه و حملات هوایی برای درهم کوبیدن چنین منطقه ای محدود که مملو از افرادی است که به شکلی نامناسب محافظت می شوند، باعث شده است تلفات ناشی از حملات آنها ۲۰ برابر حملات حماس باشد. در حملات اسرائیل ۱۲۳۵ نفر نیز زخمی شده اند. طبق گزارش وزارت بهداشت فلسطین شمار شهدای فلسطینی ناشی از حملات و تجاوزات وحشیانه ارتش رژیم صهیونیستی به نوار غزه و مناطق مختلف کرانه باختری رود اردن از جمله قدس اشغالی تنها در هفته اول به ۲۱۸ تن رسید و بیش از ۵۶۰۷ فلسطینی هم زخمی شدند. براساس تحقیقی که شبکه الجزیره منتشر کرد اشغالگران اسرائیلی در بمباران برج های مسکونی در نوار غزه از بمب های بالدار از نوع جی پی یو ۳۱ و ۳۹ استفاده کرده اند که قابلیت انفجار و تخریب شدید دارند.این تحقیقات بعد از اقدام جنگنده های اسرائیل در بمباران برج الجلاء صورت گرفت که دفتر شبکه الجزیره هم در آن قرار داشت. در این تحقیق آمده است: کارشناسان نظامی با استفاده از تصاویر بمباران برج های مسکونی در نوار غزه و بررسی آنها به این نتیجه رسیدند که بمب های استفاده شده برای تخریب این ساختمان ها از نوعی است که برای نفوذ به مواضع نظامی بسیار مستحکم استفاده می شود. هواپیماهای اسرائیلی شنبه گذشته برجی در محله الرمال در غزه را هدف رشته حملاتی قرار دادند که بر اثر این حملات ساختمان ۱۱ طبقه کاملا تخریب شد. در این ساختمان ها دفتر رسانه های عربی و بین المللی و نیز مراکز تغذیه اینترنت نوار غزه وجود داشتند.
قرار گرفتن صیانت از قدس و مسجد الاقصی در کانون جنگ و درگیری های جدید: جنگ جدید در دفاع از حقوق فلسطینی ها در قدس و مقابله با کوچ اجباری ساکنان منطقه شیخ جراح شروع شد و به یک جنگ هویتی میان فلسطینی ها تبدیل شده است و همه آن ها را در هر جایی که هستند به هم جوش زده است.
کاهش امید صهیونیست ها به ارتش و افزایش مهاجرت معکوس : به نظر می رسد یکی از آثار و نتایج جنگ جدید کاهش اعتماد صهیونیست ها به ارتش خواهد بود. در فلسطین اشغالی با توجه به اینکه تشکیل دولت حول گروه های تروریستی شکل گرفته است که بعدها به ارتش این کشور تبدیل شدند لذا ارتش تکیه گاه مردم محسوب می شود و با ضعف ان مهاجران صهیونیست امید خود را برای حضور در این سرزمین از دست می دهند و لذا یکی از اثار این جنگ تسریع مهاجرت معکوس از سرزمین های اشغالی خواهد بود.
رژیم صهیونیستی درجنگ نامتقارن بازنده است: اکنون جنگ نامتقارن در جریان است و ماهیت این جنگ این است که بزنی اما نخوری و مقاومت توان تسلیحاتی خود را از دید دشمن پنهان نگه داشته است و رژیم را مستاصل کرده و لذا تنها برتری این رژیم در عرصه هوایی است و مناطقی را هم که با موشک می زند با توجه به تلفاتی که از غیرنظامیان برجای می گذارد اعتراض های جهانی را علیه این رژیم تحریک می کند و در واقع پرونده جنایات جنگی ان را قطورتر می کند. اکنون نیروهای مقاومت اول تهدید می کند و حتی زمان را مشخص می کند و درست در زمانی که همه شاهد و ناظر هستند موشک های خود را درست به اهداف اعلامی می زند و امکان راستی ازمایی را به همه می دهد .
تقویت پایگاه حماس و گروه های مقاومت و افول پایگاه عباس و تشکیلات رو به افول: عباس و تشکیلات خودگردان از زمان تحرکات رژیم صهیونیستی و شهرک نشینان در شیخ جراح هیچ کار مثبتی انجام نداده اند و حتی در مواردی مانند لغو انتخابات فلسطین با این رژیم همراهی کرده اند اما درمقابل همراهی گروه های مقاومت با مردم قدس بر اعتبار آن ها نزد مردم فلسطین افزوده است.
پس لرزه های داخلی در انتظاررژیم صهیونیستی و نتانیاهو: تا پیش از جنگ نتانیاهو سیاست های خود را با اتکاء به حریدی ها( صهیونیست های متدین)پیش می برد که ۱۵ درصد جمعیت صهیونیست ها را تشکیل می دهند اما بسیار منسجم هستند. اما جنگ باعث شد که سکولارها بیشترین هزینه را بپردازند و لذا به نظر می رسد بعد از پایان جنگ فشارها و اعتراض های داخلی از جانب سکولارها علیه نتانیاهو افزایش خواهد یافت و اگر چنانچه رژیم و نتانیاهو مجبور به عقب نشینی از مواضع تحریک امیز خود در قدس و مسجد الاقصی شود حریدی ها هم علیه نتانیاهو وارد عمل خواهند شد. به گفته عبد الباری عطوان انتفاضه اول تقریبا سه سال به طول انجامید. انتفاضه دوم نیز حدود چهار سال طول کشید. هیچ کس نمی داند این انتفاضه کی متوقف می شود. اگر انتفاضه موشکی غزه به طول بینجامد اسرائیل با آینده تاریکی روبرو خواهد شد. انتفاضه موشکی غزه روند سرنگونی نتانیاهو و افتادن وی به زندان را تسریع خواهد کرد همانگونه که در خصوص ایهود اولمرت دیدیم.
آوارجنگ مسجد الاقصی برسر معامله قرن و آشتی زودهنگام امارات و بحرین: در طرح موسوم به معامله قرن تلاش می شد مسئله فلسطین و قدس برای همیشه از دستور کار حذف شود و برخی از کشورهای عربی مثل امارات و بحرین پیش از حل بحران در مسیر آشتی وارد شدند اما اکنون می بینند که مسئله فلسطین و قدس تازه شروع شده است و همه مردم فلسطین یکصدا وارد میدان شده اند و ازاین جهت جنگ جاری پاسخی به معامله قرن و آشتی زودهنگام این دسته از کشورهای عربی هم محسوب می شود. به نوشته روزنامه الری الیوم فقط چند ماه پیش بود که اسرائیلی ها و برخی از هم پیمانان سازشکار جدید آنان به تصور اینکه آرمان فلسطین مرده و ملتش نیز تسلیم شده و پرچمهای سفید بلند کرده است و دولت اشغالگر جایگزین حمایت از این سازشکاران خواهد بود, «صلح آبراهام» را جشن گرفتند اما الان موشکهای «مبارک» فلسطینی ارزیابی غلط آنان و شکست دو سویه نظامی و اطلاعاتی شان را بر ملا و بیش از شش میلیون شهرک نشین یهودی و در صدر آنها نتانیاهو و اعضای دولتش را که همگی امنیتی هستند مجبور کرد در پناهگاهها زندگی کنند. اسرائیل می جنگید و می کشت و مطمئن بود دست برتر را دارد و هیچ دستی بالای دستش نخواهد بود زیرا موشکهای مقاومت که «بیهوده» یا «لوله های توخالی» خوانده می شدند و در بهترین حالت بیشتر از یک کیلومتر برد نداشتند و کلاهکهای منفجر شونده نیز نداشتند اما الان همین موشکها به هر نقطه از فلسطین اشغالی می رسند و همه معادلات قدرت و بازدارندگی را دگرگون می کنند و پاک و منزه است خدایی که تغییر دهنده احوال است. اکنون اسرائیل پس از ۷۳ سال و برای نخستین بار یک فرودگا امن ندارد و همه هواپیماهای سازشکاران نیز باندی برای فرود پیدا نمی کنند و سفرای این کشورها نیز راه گریزی از موشکهای مقاومت ندارند تا جانشان را نجات دهند و به کشورشان بازگردند.
همبستگی آوارگان فلسطینی ساکن کشورهای همجوار بی سابقه است: فلسطینی های ساکن اردن و لبنان راهی مرز شده اند و در تلاش برای ورود به فلسطین اشغالی هستند و به همین منظورارتش های لبنان و بخصوص اردن در مرز مستقر شده و چند نفر هم در هنگام ورود به داخل اراضی اشغالی به شهادت رسیده اند. مصری ها هم درمرزغزه تجمع کرده و قصد ورود به غزه دارند. این اقدام به این شکل سابقه نداشته است و حتی احتمال شکسته شدن مرز بخصوص در اردن وجود دارد. به نوشته روزنامه رای الیوم” وقتی نیروهای امنیتی اسرائیل دو جوان اردنی مسلح به چاقو را در حالی دستگیر می کنند که در راه قدس برای ملحق شدن به نگهبانان و پاسبانان مسجدالاقصی قرار دارند و موفق به عبور از مرزها با همه موانع امنیتی شده اند، این پیامی است که خطرش کمتر از موشک های مقاومت نیست که ظرف هفت روز گذشته مانند باران بر تل آویو و عسقلان و اسدود و بئرالسبع باریده اند و کلاهک هایی از جنس ترس داشته اند و آینده ای سیاه و خونین برای اشغالگران را وعده می دهند.
اگر بخواهیم بیشتر توضیح بدهیم باید بگوییم عده ای فردا یا پس فردا با در دست داشتن کلاشینکف یا بمب های دستی و شاید حتی موشک های قابل حمل بر دوش به سوی قدس خواهند رفت. مرزهای اردن با فلسطین اشغالی طولانی ترین مرز در میان کشورهای عربی است و بیش از ۶۰۰ کیلومتر طول دارد. اگر هزاران تظاهرکننده در میدان الکرامه در دشت اردن از این مرزها عبور کنند و سلاح یا پرچم یا بنرهایی با مضمون شعاری در دست داشته باشند چه کاری از دست نیروهای امنیتی اسرائیل ساخته است؟ مرزها از بین رفته اند و هویت ها در زمین مقاومت، لغو توافقنامه های عادی سازی، قرارداد گاز سرقت شده فلسطین، از بین رفتن همه موانع بین شهروندان یک کشور و سپس مرزهای ساختگی بین دو کرانه (رود اردن) توسط استعمارگران با همکاری عرب های سازشکار با یکدیگر متحد شده اند. جبهه های کشورهای حوزه مقاومت که بعد از توافقنامه های عادی سازی از هم پاشیده بودند درحال فعال شدن هستند تا برای مرحله ای جدید در آینده بعد از سالها سکوت و آرامش آماده شوند. شاید تجمع هزاران تظاهرکننده در میدان سرباز گمنام و در سرزمینی که شاهد پیروزی بر دشمن اسرائیلی در جنگ الکرامه در مارس سال ۱۹۶۸ یعنی یک سال بعد از شکست ماه ژوئن شاخص مهمی در این زمینه و پایان دوران ضعف و سستی و صلح مسموم باشد. امت عربی این روزها در حالتی از خیزش به سر می برد که آن را به سرعت به سمت اصول عربی، قومیتی، اسلامی و مسیحی در بیت المقدس و ایستادن در سنگر مرابطان مقاوم و مدافعان مسجدالاقصی و بازپس گرفتن حقوق غصب شده پیش می برد”.
شروط آتش بس در دست مقاومت است نه رژیم: با توجه به روند تحولات جنگ، شروط آتش بس در دست مقاومت است و تا زمانی که این شروط تامین نشود جنگ ادامه خواهد یافت. با توجه به اینکه این جنگ از زیادخواهی رژیم و شهرک نشینان در قدس شروع شد لذا عقب نشینی از این زیادی خواهی ها و انصراف از کوچ اجباری فلسطینی ها درشیخ جراح حداقل شروط فلسطینی هاست. البته در کنار این، اسماعیل هنیه برداشتن محاصره غزه، پرداخت غرامت برای بازسازی مناطق اسیب دیده را نیز مطرح کرده است.
میانجی کیست و به نفع کیست؟: امریکا ابتد ازقطر و مصر خواست برای توقف جنگ میانجی گری کنند اما هنیه به درخواست آن ها پاسخ نداد ضمن اینکه مصر بعد از اینکه رژیم با موشک باران برج ها نقض تعهد کرد خود را کنار کشید و بعد از ان فرستاده بایدن وارد عمل شد. درخواست از قطر هم احتمالا برای تقبل هزینه خسارت و پرداخت غرامت است.
ادامه جنگ به ضرر رژیم است : جنگ جاری جنگ بین جامعه رفاه زده صهیونیستی و جنگ جامعه فقر زده غزه است و لذا مردم غزه به غیر از تلفاتی که متحمل می شود چیزی برای از دست دادن ندارد حال انکه هر روز که جنگ می گذرد رژیم خسارات زیادی متحمل می شود و ادامه حضور طولانی در پناهگاه ها صدای اعتراض جامعه رفاه زده صهیونیستی را در می اورد.
فضای سر بر روابط دولت بایدن و نتانیاهو حاکم است: جنگ جاری در شرایطی ادامه دارد که فضای سرد بی سابقه ای بر روابط میان امریکا و رژیم حاکم شده است و بعد از اینکه رئیس موساد پاسخ منفی دولت و شخص بایدن را در امتناع از ورود به مذاکرات برجام و لزوم اتخاذ رویکرد نظامی علیه ایران را دریافت کرد در بازگشت به فضاسازی علیه دولت بایدن دست زدند و اکنون نیز در بحبوحه جنگ پنتاگون ۱۲۵ نفر از نیروهای نظامی خود را از فلسطین اشغالی خارج کرده است. نشانه های موجود حاکی از این است که این باور در میان متحدان غربی این رژیم اعم از اروپا و دولت جدید امریکا ایجاد شده است که نتانیاهو با دست زدن به ماجراجویی های بی مورد بارها خواسته است برای ان ها نیز چالش سازی کند و سیاست های آن ها را به بازی بگیرد. به نوشته پایگاه اینترنتی اکسیوس سناتور باب منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز شنبه با انتشار بیانیه ای اسرائیلی ها را متعجب کرد. در این بیانیه آمده است: “گزارش های مربوط به اقدامات ارتش اسرائیل که منجر به کشته شدن غیرنظامیان بی گناه در نوار غزه شده است و نیز اقدام اسرائیل در هدف قرار دادن ساختمان های متعلق به رسانه های خارجی به شدت موجب نگرانی من شده است. ” علاوه بر این، گروهی از قانونگذاران یهودی در نامه ای به جو بایدن رئیس جمهور آمریکا از تخلیه اجباری فلسطینیان در شرق قدس انتقاد و اعلام کردند فلسطینیان باید بدانند که ملت آمریکا برای جان آنها و نیز جان اسرائیلی ها ارزش قائل است. سناتور برنی سندرزنیز در حساب توئیتری خود نوشت :” ویرانی در غزه بی وجدانی است . ما باید بر آتش بس فوری پافشاری کنیم. کشتار فلسطینی ها و اسرائیلی ها باید پایان یابد. همچنین ما باید بررسی دقیق تری درباره ۴ میلیارد دلار کمک نظامی امریکا به اسرائیل داشته باشیم. حمایت از نقض حقوق بشر با استفاده از کمک های امریکا غیرقانونی است. به نوشته روزنامه نیویورک تایمز:” اعضای حزب دموکرات آمریکا در خصوص مسئله فلسطین دچار اختلاف شده اند و چپ گرایان این حزب درگیری خاورمیانه را به عنوان یک مسئله عدالت نژادی تلقی می کنند که بازتاب سیاست های آمریکا است. هنگامی که جیمز زاگبی بنیانگذار “موسسه اعراب آمریکا ” سال ۱۹۸۸ دموکرات ها را وادار کرد تا در خط مشی های خود به مسئله حق حاکمیت فلسطین اشاره کنند، رهبران حزب دموکرات اعلام کردند:” حتی اگر حرف اول کلمه فلسطین نیز در خط مشی حزب دموکرات وجود داشته باشد، اتفاق های ناخوشایندی روی می دهد.” این موضوع بدون رای گیری کنار گذاشته شد تا جلوی وقوع رویارویی های خشمگینانه در حزب دموکرات گرفته شود. اکنون که خشونت در اراضی فلسطینی و اسرائیل (فلسطین اشغالی) موجب شده است تا مسئله فلسطین به کانون توجه در صحنه سیاست آمریکا برگردانده شود، میان کادر رهبری حزب دموکرات و فعالان سیاسی حزبی، اختلافاتی بوجود آمده است. در حالی که دولت بایدن این مناقشه فزاینده را یک چالش بسیار حساس دیپلماتیک مربوط به یک متحد دیرینه می داند، دیدگاه های چپ گرایانه، این وضعیت را یک مسئله عدالت نژادی می دانند که عمیقا با سیاست های آمریکا درهم آمیخته است. از نظر این فعالان، حقوق فلسطین و مناقشه چند دهه ای بر سر اراضی خاورمیانه با عللی مانند خشونت پلیس و شرایط مهاجران در مرز آمریکا و مکزیک مرتبط هستند. فعالان حزبی که برای برقراری عدالت نژادی فعالیت دارند، اکنون پیام هایی را ضد “مستعمره سازی فلسطین” تبلیغ می کنند”.از دیگر سو سردبیر خبری ارشد خبرگزاری آسوشیتدپرس خواستار اجرای تحقیقی مستقل درباره بمباران ساختمانی در غزه شد که محل استقرار سازمان خبری وی و نیز شبکه تلویزیونی الجزیره بود”.سالی بازبی، دبیر اجرایی آسوشیتدپرس گفت سازمان وی هنوز هیچ گونه شواهدی از مقامات اسرائیلی در توجیه این بمباران مشاهده نکرده است. نتانیاهو گفته بود ساختمان محل استقرار دفاتر آسوشیتدپرس و الجزیره یک هدف کاملا مشروع (برای بمباران و تخریب) بود.
سناریوهای پیش رو: آتش بس یا جنگ فراگیر؟: اکنون دو سناریو پیش رو است. یا رژیم شروط مقاومت را قبول می کند و آتش بس می شود که این پیروزی سیاسی و نظامی جدید برای مقاومت به حساب می آید و یا اینکه جنگ با ورود یمنی ها و یا شکسته شدن مرز اردن فراگیر می شود. البته زمینه های ورود حزب الله به جنگ نیز وجود دارد بخصوص اینکه رژیم صهیوینستی دو نفر از فلسطینی های ساکن لبنان را که تابعیت لبنانی داشتند در خاک لبنان به شهادت رسانده است و لذا بهانه برای حزب الله وجود دارد اما از انجا که حز ب الله با دور اندیشی می خواهد ژست مظلوم نمایی را ازرژیم صهیونیستی بگیرد لذا با ورود به جنگ در این مقطع موافق نیست و تعویق سخنرانی سیدحسن نصرالله هم ناشی ازهمین ملاحظه است. سوریه هم با وجود اینکه یک موشک از خاک این کشور شلیک شده اما با توجه به مسائل داخلی و انتخابات احتمال ورودش کم است اما ورود یمنی ها به جنگ با شلیک موشک به بنادر اسرائیلی و یا زدن کشتی های اسرائیلی در دریای سرخ یک گزینه بسیار محتمل در صورت فراگیرتر شدن جنگ است.
درمجموع به اعتقاد اغلب کارشناسان جنگ جدید نقطه عطف در تاریخ فلسطین و قدس است و شرایط منطقه و فلسطین در قبل و بعد از این جنگ به کلی متفاوت خواهد بود و از این جهت نقطه عطف در تاریخ منطقه و فلسطین و بخصوص قدس خواهد بود.