به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، نشست علمی«سیاستگذاری ادبیات در دولت سیزدهم» شامگاه روز دوشنبه، ۱۷ خرداد با حضور محمدرضا سنگری، دکتر محمدحسن زورق، استاد دانشگاه و نویسنده معاصر؛ محسن پرویز، معاون اسبق وزارت فرهنگ و ارشاد، مهدی کاموس و احمد شاکری از سوی گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه با همکاری اندیشکده ادبیات پایداری برگزار شد.
دکتر محمدحسن زورق در این نشست با بیان اینکه باید در دولت آینده به فرهنگ در یک نگاه سیستمی توجه کنیم، گفت: در قرن ۱۹ نظریه سیستمها مطرح شد و طبق آن هرگاه ۴ ویژگی بین مجموعهای از اجزا ایجاد شود،یک سیستم درست خواهد شد که شامل تناسب، ارتباط، تعامل و هدفمندی اجزاست. با این نگرش باید ببینیم که در نظام ملی ما چه بخشهایی وجود دارد؛ [بخش اقتصاد، فرهنگ، سیاست و مسائل اجتماعی فرهنگی]و ادبیات مهمی ازاست . باید میان این بخش ها تناسب ، ارتباط وتعامل هدفمند وجود داشته باشد؛ یعنی اگر میخواهیم در اقتصاد و سیاست و فرهنگ و امور اجتماعی موفق شویم، باید نگاه سیستمی داشته باشیم.
دکتر زورق با ذکر اینکه در برخی عرصهها از جمله سیاست بویژه در جبهه مقاومت اسلامی و مسائل نظامی پیشرفت کردهایم، تصریح کرد: دشمنان از ابتدای پیروزی انقلاب، جنگ در جبهه های روانی، اقتصادی، امنیتی ، اجتماعی و ساختاری را به راه انداختند و از ۳۱ شهریور ۵۹ جنگ نظامی هم بر آن ها افزوده شد وآنها پیشبینی نمیکردند که انقلاب در مقابل این جبهه های متعدد ،دوام بیاورد.
دکترزورق بیان کرد: در جبهه سیاسی حقانیت جمهوری اسلامی محور مقاومت اسلامی به همه شناسانده شده است؛ در جبهه اقتصادی همین که چهل سال در حال جنگ هستیم ولی “هستیم” معجزه است ولی در جبهه فرهنگ ومقابله با تهاجم فرهنگی کجاییم؟ چگونه برخی از اشخاص حقیقی ویا حقوقی از درون به ارزشهای انقلابی ضربه میزنند و ادبیات ما تا چه اندازه ایدئولوژی انقلاب مظلوممان را پشتیبانی میکند؟ مشکل اصلی این است که اهل فرهنگ معمولا نگاه سیاسی ندارند و اهل سیاست نوعا با خم و چم فرهنگ آشنائی ندارند و آن ها را نمیشناسند و اهل اقتصاد غالبا با هر دو بیگانه هستند.
وی اضافه کرد: در حالی که کشور نیاز به نخبگانی دارد که درمسائل اقتصادی ، سیاسی ، امنیتی ، اجتماعی و فرهنگی به صورت سیستمی فکر کنند. وقتی که ما در عرصه نظامی شاهد پدیدار شدن مردان بزرگی چون سردار سلیمانی هستیم ، چرا در عرصه فرهنگ شاهد پیدایش چنین چهره هائی نباشیم؟ ما سردار سلیمانی را قدر مینهیم، چون میدانیم اگراو نبود تروریستها ئی که سوریه و عراق را بخاک و خون کشیدند امروز در تهران با ما میجنگیدند ولی چقدر قدرشناس چهرههای فرهنگی انقلاب هستیم که اگر آنها نیز نبودند امروز با تهاجم فرهنگی شدیدتری روبرو بودیم. چقدر آثار حمید سبزواری، پدر شعر و سرود انقلاب ، در کتب درسی وجود دارد؟ چرا در جبهه فرهنگی از مقابله با دشمن عقب افتاده ایم؟ سرودههای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس چقدر پخش میشود؟ چرا به دانشآموزان فرصت داده نمیشود تا شعرا و آهنگسازان انقلاب و سرودسرایانی مانند حمید سبزواری ، مجتبی کاشانی ، شاهرخی ، مشفق و سپیده کاشانی را بشناسند.
زورق تصریح کرد: آیا کسانی که خاطرات رزمندگان را به صورت رمان منتشر کردهاند در کتب درسی معرفی میشوند؟ آیا منتقدان و رسانهها نگهبان ادبیات انقلاب ما هستند؟ باید برای دولت آینده برنامه جامعی فراتر از آموزش و پرورش و آموزش عالی و ارشاد اسلامی داشته باشیم. وزارت ارشاد باید فضای مجازی و رسانهای سالمی را فراهم کند. ما همه از ترس کرونا ماسک زدهایم ولی آیا از ویروسهایی که فرهنگ ما را می کشند و نابود می کنند هم میترسیم؟ کتب دانشگاهی ما در علوم انسانی پر از تئوریهای غربی شده است وبعضی از دانشجویانمان کانت را بیشتر از امام صادق(ع) میشناسند. چرا وزارت علوم در علوم انسانی ، قرآن، احادیث صحیح اهل بیت و آثار دانشمندان مسلمان را مانند آثار نظریه سازان غربی مورد توجه قرار نمی دهد؟ و استفاده از آنها را در تمام شاخه های علوم انسانی توصیه نمی کند و در این باره بخشنامه هائی صادر نمیکند.
وی اظهار کرد: چه کسی باید این خواستهها را مطرح کند؟ افراد دست به قلم هستند که باید واقعیات را بگویند و سردار سلیمانی را الگو قرار دهند. اگر در پی سیاستگذاری هستیم، باید آرمانهای شهدا را در انقلاب فرهنگی پیاده و با شجاعت و منطق از این انقلاب مظلوم دفاع کنیم.
او افزود اگر صد نفر قلم بدست متعهد با هم هم سوگند شوند که از آرمانهای انقلاب اسلامی و ارزشهای آن که همان صفات ربوبی هستند دفاع کنند و نهاد های فرهنگی نیز از آنها حمایت کنند شرایط تغییر خواهد کرد.