فرار شش زندانی سیاسی فلسطینی از زندان به شدت امنیتی جلبوع در شمال اسرائیل در سه بعد جامعه فلسطینی ، حقوقی و بین المللی و پیامدهای آن در داخل جامعه صهیونیستی قابل بررسی است. بازداشت مجدد برخی از این زندانیان از سوی نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی در روزهای بعد از اهمیت و تاثیر گذاری این اقدام نمی کاهد.
در داخل جامعه فلسطین اقدام زندانیان فلسطینی به آزادسازی خود از زندان مخوف جلبوع با استقبال بسیاری زیادی روبرو شد. این اقدام که با استفاده از یک قاشق و برای مدت دو سال انجام شد پیام مهمی به جامعه فلسطینی داد که برای مبارزه با اشغالگران فقط اراده لازم است و زمان و مکان مانع از مقاومت نیست و در هر شرایطی می توان مبارزه را استمرار داد و رژیم صهیونیستی در برابر این اراده پولادین مبارزان، ضعیف است. جامعه فلسطینی این پیام را گرفت و با تشدید تظاهرات به ویژه در شهرهای مختلف کرانه باختری و از سرگیری عملیات استشهادی بر ضد اشغالگران این پیروزی را جشن گرفتند. اتحاد جامعه فلسطینی در کرانه باختری، نوار غزه و سرزمینهای اشغالی ۱۹۴۸ در مبارزه بر ضد اشغالگران و در مقابل سکوت دولت خودگردان فلسطینی به رهبری محمود عباس نشان داد که این دولت نمی تواند نماینده این جامعه انقلابی باشد و این ملت به پا خواسته چیزی کمتر از استقلال کل فلسطین قبول ندارد. این حادثه هرچند محدود بود اما یک مرحله ای از مبارزه فراگیر و مستمر جامعه فلسطینی به شمار می رود که استمرار آن می تواند معادلات اشغال را تغییر دهد. بدون شک استمرار مبارزه بی امان فلسطینیان بر ضد رژیم نژاد پرست صهیونیستی نیاز به اینگونه پیامها دارد و مبارزان پیشگام این جامعه مسئولیت دارند تا ضعف دشمن را آشکار و امید به پیروزی را در این جامعه تقویت کنند.
در ابعاد بین المللی اقدام زندانیان فلسطینی در آزادسازی خود از بند رژیم صهیونیستی یک بار دیگر مقررات بین المللی و قواعد آمرانه آن را یادآور شد. بر اساس قطعنامه های ۲۴۲ و ۳۳۸ شورای امنیت سازمان ملل، رژیم صهیونیستی به عنوان رژیمی اشغالگر تعریف شده که باید فورا ! از این سرزمینها عقب نشینی کند. همچنین بر اساس کنوانسیون الزام آور ژنو که ناظر به حقوق بشر در شرایط جنگ و اشغال است، هرگونه مقاومت در برابر اشغالگر حقی اکتسابی است و هر گاه افراد مقاوم بازداشت شوند و در بند اشغالگر قرار گیرند، اسیر جنگی شناخته می شوند ولی متاسفانه رژیم صهیونیستی افراد مقاوم فلسطینی را با قانون تروریسم محاکمه می کند و آنان را با شدیدترین و طولانی ترین زمان زندانی محکوم می کند. شش نفر فلسطینی از زندان رسته همه با احکام بالا و ابد محکوم شده بودند و جرم آنها تنها مقاومت در برابر اشغالگر است. متاسفانه نقض فاحش حقوق انسان دوستانه در فلسطین به صورت آشکار انجام می گیرد و سازمانهای بین المللی اقدامی در جهت متوقف شدن این احکام غیر قانونی انجام نمی دهند و هرگاه این موضوع به شورای امنیت سازمان ملل رسید امریکا با استفاده از حق وتو مانع از محکومیت این جنایات ضد بشری رژیم صهیونیستی شده است. این اقدامات غرب رژیم صهیونیستی را گستاخ تر و فرا قانونی کرده و این رژیم در چند سال اخیر فلسطینیان را حتی بدون اتهام و برای مدت های مدید بازداشت می کند.
فرار زندانیان از زندان جلبوع که به علت ساخت محکم و ترتیبات امنیتی به گاو صندوق شناخته می شود یک شکست سیاسی برای رژیم صهیونیستی شمرده می شود. با فرار ۶ اسیر فلسطینی از زندان جلبوع شرایط سیاسی در سرتاسر فلسطین در ابعاد امنیتی وارد مرحله جدیدی شد. کارشناسان صهیونیستی این حادثه را یک بحران جدی و امنیتی قلمداد کرده اند .البته برخی هم از آن به فرار معمولی زندانیان از زندان ها تعبیر کردند که در همه جای دنیا رخ می دهد.اما هیچ دولتی از آن به بحران امنیتی و یا فروپاشی امنیتی یاد نمی کنند. سوال این است که چرا صهیونیست ها این اقدام را به معنی فروپاشی امنیتی اسرائیل می دانند؟ زندان جلبوع یکی از مهمترین و امنیتی ترین زندان های رژیم صهیونیستی به شمار می رود و به همین دلیل زندانیانی که بر اساس تعاریف رژیم صهیونیستی خطرناک محسوب می شوند و امکان فرار آن ها می رود، به این زندان منتقل شده اند. امکانات امنیتی این زندان بسیار پیشرفته و به روز بوده است و به همین دلیل المان ها که آن را ساخته اند از آن به «گاو صندوق» تعبیر می کردند. فرار این ۶ نفر بر اساس یک سناریوی چندین ماهه از پیش طراحی شده انجام گرفته است. اقدام رژیم صهیونیستی در بسیج کردن چهار گروهان و نزدیک به ده هیلکوپتر برای یافتن این زندانیان نشان می دهد که این مساله تا چه حد برای این رژیم چالشی بوده است و شاید به همین دلیل احتمال همکاری برخی از مسئولان زندان و نیز همکاری عواملی از بیرون را مطرح کرده است. حفر تونل و فعال نشدن سنسورهای الکترونیکی کارگذاشته در زیر زمین! معلوم نبودن چگونگی انتقال حجم بالای خاک حفر شده! تلفن همراه پیدا شده در نزدیکی دهانه خروجی! خودروی آماده انتقال آنها از محل! شاخصه های مهمی در این ارتباط محسوب می شود. نوع ورود جامعه فلسطینی در حمایت از این اسیران که تقریبا پس از وقایع مربوط به شیخ جراح و نبرد سیف القدس تقریبا بی نظیر است مانند اعتراضات گسترده در جغرافیای فلسطین، شورش های مستمر زندانیان فلسطینی، تشدید اعتراضات مردمی در مرزهای غزه با اراضی اشغالی، ازمایش موشکی مقاومت در غزه و غیره همه با هدف گسترش شرایط ناامنی در جغرافیای فلسطین و ایجاد فرصت برای رسیدن اسرا به مکان امن در خارج از اراضی اشغالی صورت گرفته است.
کارشناسان معتقدند فرار اسیران فلسطینی از زندان جلبوع و مجموعه اقدامات جامعه فلسطینی پس از آن در واقع نشان تائیدی بر وجود یک سناریوی دقیق برای اجرای این عملیات است. بنابراین اجرای این سناریو خود بیانگر مطالعه و شناخت دقیق ساختار امنیتی رژیم صهیونیستی و تهیه سناریو فرار بر اساس آن است. لذا وقتی کارشناسان صهیونیستی در واکنش به حادثه فرار اسیران فلسطینی، صحبت از بحران و فروپاشی امنیتی اسرائیل می کنند با توجه به همین موضوع است. نکته مهمی که با این حادثه – جدای از موفقیت یا عدم موفقیت اسیران – باید به آن توجه شود، یکپارچگی ملت فلسطین است که پس از وقایع سیف القدس مجددا خود را نشان داد. بی تردید رویدادهای این چنینی در صورت تکرار می تواند به یک راهبرد فراگیر از سوی جامعه فلسطینی تبدیل شود و جریان خائن و سازشکار فلسطینی را که همکاری های گسترده ای با دشمن صهیونیستی دارد، بیشتر از گذشته رسوا، محدود و ناگزیر از بازنگری در انتخاب هایش کند.