جوبایدن حدود ۱۰۰ حاکم جهان را در نشست مجازی برای موضوع دموکراسی آمریکائی گرد هم آورد.
به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، «جو بایدن»، رئیسجمهوری آمریکا حدود ۱۰۰ کشور را در «اجلاسی برای دموکراسی» گرد میآورد البته هیچ کشور مستقلی که زیر نفوذ آمریکا نباشد به این کنفرانس دعوت نشد.
بنا بر اعلام کاخ سفید، این رویداد که به طور مجازی توسط واشنگتن سازماندهی شده است، با هدف افشای تضاد بین آنچه آمریکا آنها را دموکراسیها، نامید با کشورهائی که آن ها را دیکتاتوریها و رژیمهای استبدادی نامید که در مرکز سیاست خارجی بایدن قرار دارند.
«اوزرا زیا»، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور امنیت، دموکراسی و حقوق بشر گفت: «ما بدون شک در لحظه حقیقت برای دموکراسی قرار داریم».
وی افزود که دموکراسیهای جهان با چالشهای فزایندهای مواجه هستند که ناشی از تهدیدهای جدید است و تقریبا در سراسر جهان این کشورها درجه های مختلفی از عقب ماندگی دموکراتیک را تجربه کردهاند.منظور او از دموکراسی هائی که با چالش های فزاینده قرار دارند رژیم های صهیونیستی و رژیم حاکم بر عربستان است .
در این اجلاس نمایندگانی از صد دولت و سازمان های غیردولتی، شرکتها و سازمانهای خیریه گرد هم آمدند اما فهرست دعوتشدگان تنش زیادی ایجاد کرد.
چین و روسیه که بایدن آنها را برجستهترین کشورهای دیکتاتور مآب میداند، این اجلاس را محکوم کردند.«آناتولی آنتونف» سفیر روسیه در واشنگتن نوشت: «اینکه ایالات متحده به خود اجازه دهد تعیین کند کدام کشور دموکراسی است و کدام کشور واجد شرایط این وضعیت نیست، ذهنیت جنگ سرد را آشکار میکند.»
دعوت از تایوان برای حضور در این نشست همچنین خشم پکن را برانگیخته است.رژیم تایوان تحت الحمایه آمریکا قرار دارد و برای مدتی آمریکا حق وتوی چین را به رژیم تایوان سپرده بود.
از طرف دیگر رژیم های عربستان سعودی،اسرائیل،مراکش،اردن،بلیوی،کانادا و اتحادیه اروپا از این نشست استقبال کردند.
شبکه العالم در مورد این نشست نوشت:
شهر واشنگتن پایتخت امریکا ، میزبان نشست به اصطلاح سران کشورهای دموکراتیک با مشارکت حدود ۱۱۰ کشور بود. عنوان این نشست آنچنان بی در و پیکر است که آن جدیتی را که انسان می تواند از عنوان نشست و شرایط اطراف کشور میزبان و نیز وضعیت جهانی تصور کند، درآن به چشم نمی خورد.
جوبایدن رئیس جمهوری امریکا برای هدفی مشخص، میزبان سران کشورهای به اصطلاح دموکراتیک بود، چنانچه وزارت امور خارجه امریکا اعلام کرد هدف از برگزاری این نشست، تهیه تریبونی برای سران شرکت کننده دراین نشست به منظور سخن گفتن درباره پایبندی ها ، اصلاحات و طرح های فردی و گروهی برای دفاع از دموکراسی و حقوق بشردر داخل و خارج و درخواست تفکر جسورانه و عملی درباره دفاع از اقدامات علیه استبداد و مبارزه با فساد و تقویت احترام به حقوق بشر بود.
درباره اهداف اصلی برگزاری این نشست می توان گفت که این اهداف در سطحی مشخص متمرکز است و این امید را ایجاد می کند که برخی ها هستند که برای دموکراسی و آزادی بیان و حقوق بشر در مناطق مختلف دنیا اهمیت قائل هستند. کسانی که این نشست را دنبال می کنند، حق دارند این سوال را بپرسند که آمریکا خواهان چه گونه دفاعی از دموکراسی است؟ و به دنبال تحقق کدام حقوق بشر است و برای تضمین آزادی ها و حقوق بشر می خواهد رودروی چه کسی بایستد؟ و به دنبال مقابله با استبداد درکدام نقطه از زمین است؟
قبل از هرچیز و با نگاهی سریع به رسانه های امریکایی، اولین نشست سران دموکراتیک در دوره بایدن ، قبل از این برگزار شود، با شکست مواجه شد.
انتقاد از این نشست در داخل امریکا، تاکیدی براین مطلب است. اولین واکنش منطقی به این نشست، سوال درباره کشوری است که میزبانی این نشست را عهده دار شده است. چرا که کشور میزبان ، از نژادپرستی و کینه و تنفر از امریکایی های افریقایی الاصل و لاتین و مسلمانان و آسیایی ها رنج می برد، کشوری که درجریان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری خود، شاهد رویدادهایی بود مشابه رویدادهایی در کشورهایی که امریکا آن ها را به این دلیل که آن ها را غیردموکراتیک می داند، مورد انتقاد قرار می دهد.
اما دشوار است که واشنگتن بتواند برای سوالاتی که مطرح شد، پاسخی پیدا کند. به این دلیل که بخش عمده سیاست امریکا مبتنی بر تعامل و همکاری با نظام های فراگیر و استوار بر شخصیت ها و با کشورها و نظامی هایی است که از حداقل ملاک های دموکراسی که خود واشنگتن آنرا وضع کرده و کشورهای دیگر را بر اساس آن ارزیابی می کند، محرومند.
آیا نشست سران کشورهای به اصطلاح دموکراتیک از برخی کشورهای هم پیمان امریکا و دوست واشنگتن خواسته است که سرنوشت ده ها زندانی را که صرفا به این دلیل که خواهان آزادی بیان هستند، مشخص کنند؟
آیا شرکت کنندگان دراین نشست درباره موارد نقض حقوق بشر در جنگ علیه یمن از جهت گرسنه نگاه داشتن مردم و بمباران مناطق آنان و جلوگیری از رسیدن دارو و غذا به دست آنان سوال کرده اند؟
درخصوص ایستادگی با یکدیگر به منظور تضمین آزادی ها، آیا واشنگتن نظر فعالان در برخی کشورهای مشخص را فقط به این خاطر که آن ها در توئیتر پست های بر خلاف خواسته های مقامات آن کشورها توئیت کرده اند، پرسیده است؟
شاید امریکا تعریف خاصی از استبداد داشته باشد که مختص خودش باشد، تعریفی که بر اساس آن، منافع عالی خود و منافع رژیم اسرائیل را تامین می کند، و طبق این تعریف ، استبداد در آن نمی گنجد حتی اگر هیچ یک از ملاک های آزادی و دموکراسی و حقوق بشر را نداشته باشند، اما به تدریج شاهدیم که کشورهای مخالف سیاست های واشنگتن، رسانه ها و شبکه های اجتماعی منتقد، دیکتاتوری، استبداد و سرکوبگری آمریکا را فریاد می زنند.
آن نوع دموکراسی که رئیس جمهوری آمریکا می خواهد، دموکراسی است که رژیم اسرائیل و برخی کشورهای منطقه و جهان، مصداقی بارز برای آن به شمار می روند.
نکته جالب آنکه رئیس جمهور آمریکا در این نشست هشدار داد هنجارها و حقوق دموکراتیک در سراسر جهان از جمله در آمریکا تحت تهدید قرار دارند.
منظور او از تهدید دموکراسی در آمریکا،احتمال سقوط کابینه او و یا رای نیاوردن در دور بعدی انتخابات و پیروزی دونالدترامپ در انتخابات آینده آمریکاست.
گاردین گزارش داد، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی از طریق ویدئو کنفرانس خطاب به دهها تن از رهبران جهان که تصاویرشان در دو مانیتور بزرگ در مقابلش قرار داشت گفت: از نظر من این یک موضوع دارای فوریت برای همه ما است زیرا دادههایی که ما مشاهده میکنیم از حرکت در مسیری غلط خبر میدهند.او بیش از این به آنچه در انتخابات قبلی گذشت اشاره نکرد.درآن هنگام کنگره آمریکا به تسخیر طرفداران ترامپ در آمد.
وی گفت که کشورهای دموکراتیک برای رویارویی با چالشهای پیشرو نیاز به «قهرمانانی» دارند.بعقیده ناظران سیاسی این عبارت باید حاکی از عدم رضایت او از عملکرد برخی از رژیم های عربی است.
بایدن به مطالعاتی اشاره کرد که نشان دادند آزادی در سطح جهان اکنون برای پانزدهمین سال متوالی در وضعیت پسرفت قرار داشته و بیش از نیمی از همه کشورهای دموکراتیک جهان افول دموکراسی را در یک دهه گذشته تجربه کردهاند.
او تصدیق کرد یکی از کشورهایی که این افول دموکراسی را تجربه کرده کشور خود او یعنی آمریکا است.
جو بایدن از دولتهای دموکراتیک در سراسر جهان [از آن جمله دولت های عربستان،اسرائیل و اردن ] خواست تا در برابر رشد نظامهای اقتدارگرا متحد شوند.
جو بایدن در “نشست دموکراسی” کە با مشارکت بیش از ١٠٠ کشور برگزار شده، گفت: مستبدان شیوههای سرکوبگرانه را به عنوان راهی کارآمد برای مقابله با چالشهای امروز میبینند.او مشخص نکرد که منظور از شیوه های سرکوب گرانه،مبارزه مردم یمن با اشغالگران سعودی است یا مبارزات مردم فلسطین با اشغالگران صهیونیست.
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه سخنان خود بیان کرد: باید از ارزشهایی دفاع کنیم که ما را متحد میکند. ما باید برای برقراری عدالت و حاکمیت قانون، برای آزادی بیان، آزادی اجتماعات، آزادی مطبوعات، آزادی مذهب، برای همه حقوق انسانی هر فرد تلاش کنیم.او هنگامی که این عبارت را می خواند اشاره ای به گورهای دسته جمعی کودکان بومیان آمریکائی و کانادائی که بوسیله دولت های آمریکا و انگلیس قتل عام شده اند نکرد.
واشنگتن در چهارچوب اجرای یکی از وعدههای انتخاباتی جو بایدن برای برگزاری اجلاسی با حضور کشورهای دموکراتیک از حدود یکصد کشور برای شرکت در این نشست دعوت کرده است. این در حالی است که انتخاب کشورهای شرکت کننده و معیارهای دعوت از کشورها بحث برانگیز شده است.
محورهای اصلی این نشست مجازی، دفاع از دموکراسی در برابر استبداد، مبارزه با فساد و ترویج احترام به حقوق بشر اعلام شده است. علاوه بر مقامات دولتی، از فعالان و نمایندگان جامعهمدنی کشورهای گوناگون نیز برای شرکت در این نشست دعوت شد. اولاف شولتس، صدراعظم جدید آلمان نیز در این نشست حضور دارد.هنوز گزارشی از شرکت روسای گروههائی نظیر فالانژیست ها،منافقین و جبهه النصره در متن یا حاشیه این نشست منتشر نشده است .
به گفته کاخ سفید، آمریکا سال آینده میلادی ۴۲۴ میلیون دلار (حدود ۳۷۵ میلیون یورو) برای آزادی مطبوعات و مبارزه با فساد در سراسر جهان هزینه خواهد کرد.واین بودجه را در اختیار رسانه هائی قرار خواهد داد که اهداف آمریکا را در جهان پیگیری می کنند.
پیش از شروع این اجلاس آنلاین، انتقادهایی به فهرست دعوتهای کاخ سفید وارد شد.
به گفته رسانههای روسیه، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه هم در واکنش به این نشست گفته است که برگزاری نشست دمکراسی با هدف تقسیم کشورها به دو دسته دموکراتیک و غیردموکراتیک است.در این تقسیم بندی کشوری دموکراتیک نامیده می شود که از دستورات سران آمریکا بدون چون و چرا اطاعت کند.
البته کاخ سفید تاکید کرده که دعوت کشورها به این نشست به معنای دموکراتیک بودن آنها نیست.چون برخی از این کشورها کاملا مطیع آمریکا نیستند.
پاکستان یکی از کشورهایی است کە بە این نشست دعوت شدە است. وزارت امور خارجه پاکستان در این مورد بیانیەای منتشر کرده و گفت: میتوانیم در فرصتی مناسب در آینده با آمریکا همکاری داشته باشیم.
اسلام آباد که میانجیگر توافقنامه صلح دوحه بین آمریکا و طالبان در سال ٢٠٢٠ بود، از واشنگتن خواسته است تا داراییهای مسدود شده افغانستان را آزاد کند تا از بروز یک “بحران انسانی” قریب الوقوع در این کشور جلوگیری شود.
از طرف دیگر نماینده جامعهالمصطفی العالمیه در آمریکا و کانادا گفت: متحدان سنتی و کشورهایی که به حمایت آمریکا دلبسته بودند، در اعتماد خود به آمریکا تردید پیدا کردهاند. آمریکا با برگزاری این کنفرانس درصدد است که آبروی ازدسترفته خودش را بازگرداند.
بگزارش حوزه نیوز در پاسخ به پرسش هدف آمریکا از برگزاری کنفرانس دموکراسی چیست؟
سه نکته مورد توجه قرار میگیرد اولاً: به نظر میرسد که آمریکا به دنبال تحمیل ایده، نظر و تعریف خاص خودش از دموکراسی به جهان است. چنانکه تاکنون همیشه تلاش کرده است مفاهیمی مانند آزادی، حقوق بشر، تروریست و… را طبق تعریف خودش به ملل جهان تحمیل کند. همه این مفاهیم در راستای گسترش فرهنگ آمریکا در جهان است.
بنا بر روحیه استکباری که در آنها وجود دارد و خودشان را آقای جهان میبینند، میخواهند همه ملل جهان بهگونهای زندگی کنند که خود میخواهند. اولین سؤال که پیش میآید، این است که آمریکا به چه حقی و طبق چه قانونی میخواهد و میتواند از جهان چنین انتظاری داشته باشد؟ آیا صِرف اینکه فرضاً بزرگترین و قدرتمندترین کشور نظامی و اقتصادی جهان است، چنین حقی برای او ثابت میشود؟ و یا بر اساس چه منطقی در سرنوشت کشورها دخالت میکند و نوع حکومت و رهبران دلخواه خودش را به کرسی مینشاند؟ ملل جهان چه التزامی به اطاعت دارند؟ آیا صرف اینکه ضعیف هستند و نیازمند پشتیبانی و حمایت سیاسی و اقتصادی آمریکا، این مسئله را توجیه میکند که تابع نظرات و خواستههای آمریکا باشند؟ آیا سایر کشورها حق ندارند بر اساس تاریخ و فرهنگ خودشان، مفاهیم را تعریف و حکومت دلخواه خودشان را انتخاب کنند؟
رژیم آمریکا،به دنبال بازگرداندن آبروی رفته خود است
ثانیاً: با قدرتگرفتن کشورهایی مثل چین و تضعیف روزافزون آمریکا به عنوان ابرقدرت جهان، به نظر میرسد جنگ سرد شروع شده و روز به روز داغتر میشود. واقعیت این است که با شکستهای مفتضحانه آمریکا در کشورهایی مانند افغانستان، عراق، سوریه، یمن، آمریکای جنوبی و بسیاری از کشورهای عربی خاورمیانه، موقعیت آمریکا در جهان از هر زمان دیگر ضعیفتر شده است.
خود اندیشمندان آمریکا و جهان نیز به این امر اذعان دارند. از این رو، متحدان سنتی و کشورهایی که به حمایت آمریکا دل بسته بودند، در اعتماد خود به آمریکا تردید پیدا کردهاند. آمریکا با برگزاری این کنفرانس درصدد است که آبروی ازدسترفته خودش را بازگرداند. از سویی به کشورهای همسو با خودش دلگرمی بدهد واز سوی دیگر، در مقابل قدرت جدید لشکرآرایی کند تا شاید بتواند در این جنگ سرد دست بالاتر را بیابد.
ثالثاً: سیاستها و شیوه برخورد رئیسجمهور قبلی آمریکا، دونالد ترامپ، در خصوص تکروی و تکقطبی بودن آمریکا در جهان با شکست مواجه شد و موقعیت آمریکا را بیشتر متزلزل کرد. بایدن با این کنفرانس به دنبال ترمیم آن شکست است و میخواهد بگوید در جهان تنها نیست.
واقعیت تاریخ که توسط خود غربیها نگاشته شده، نشان میدهد سنگ بنای آمریکا بر دموکراسی و خواست مردم گذاشته نشده است. پس از کشف قاره آمریکا، استعمارگران اروپایی اکثریت قاطع مردم منطقه را یا کشتند یا سرکوب کردند و یا به بردگی گرفتند. طبقه استعمارگر حاکم دولت مستقل تشکیل داد و باصراحت با دموکراسی مخالف بود. از نظر بنیانگذاران آمریکا، تودههای مردم تهدیدی برای ساختار حکومت بودند. در بیشتر ایالتها، زنان و بومیان و بردگان که اکثریت جمعیت را تشکیل میدادند، از حق رأی محروم شدند. به قول یکی از اندیشمندان، حکومت آمریکا یک اشرافسالاری استبدادی بود. اکنون نیز در این کشور کسی حاکم میشود که از حمایتهای مالی عدهای ثروتمند و یک طبقه خاص برخوردار باشد که نمیتوان آن را دموکراسی نامید. حتی بنا به تعریف خاص خودشان از دموکراسی، انتخابات اخیر نشان داد که دموکراسی در آنجا بسیار متزلزل است.
ایالات متحده در سرنگونی حداقل پنجاه دولت خارجی که طی فرایند دموکراتیک به حکومت رسیده بودند، دست داشته است و همهروزه شاهد اینگونه مداخلات در شرق و غرب عالم هستیم. طبق ارزیابی دقیق «ویلیام بلوم» در کتاب «مرگبارترین کالای صادره از آمریکا، دموکراسی»، بارها در انتخابات حداقل سی کشور مداخله کرده است. همچنین کوشیده است حداقل بیش از پنجاه تن از رهبران جهان را ترور کند، در بیش از سی کشور بمب ریخته و کوشیده است جنبشهای مردمی را در حداقل بیست کشور سرکوب کند.
اکنون شاهد هستیم آمریکا از غیردموکراتترین کشورهای جهان، مثل برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس که حتی یک مورد انتخابات را تجربه نکردهاند، حمایت همهجانبه میکند و حاضر نیست در کشوری مانند فلسطین اشغالی، مردم سرنوشت خودشان را بر اساس اصول دموکراسی تعیین کنند.
با توجه به نکات فوق، آمریکا چگونه میخواهد سردمدار دموکراسی در جهان باشد!؟
یکی از ناظران سیاسی در یک طنز سیاسی گفت رهبران دموکراسی در تاریخ عباتند از شارون،شیخ سلمان و شاه مراکش و در جهان امروز عبارتند از بایدن ،بن سلمان و بن زاید.
او در حالیکه می خندید گفت : دنیای مسخره ایست!