گفتگو با راهان پارسی درباره شعر،جامعه و آینده

0 163

اشاره: راهان پارسی دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی، مورخ ۱۴۰۰/۲/۹ با رای حد اکثری اعضا، به عنوان مدیریت خانه ادبیات مستقل افغانستان در اصفهان منسوب شد. راهان پارسی  با مرور فعالیتهای سالهای گذشته و بررسی نقاط قوت و ضعف، با هدف رشد و پویایی و بهبود فعالیتهای خانه ادبیات افغانستان به تغییر ساختار جدید پرداخت تا با همیاری و همکاری گروه خود گامهای بلندتری را برای رشد ادبیات بردارد.

راه اندازی برنامه اینستاگرامی با “بنامها” برای آشنایی با مفاخر ادبی، برنامه غمشریکی در سوگ شهدای مکتب دخترانه سیدالشهدا، همکاری با شب شعر سالگرد رحلت امام خمینی، چندین برنامه نقد و جشن امضای کتاب، جایزه ادبی “جان‌تان جور” و گرامیداشت جشن شب چله، کارنامه ادبی راهان پارسی در خانه ادبیات افغانستان است.با اوبه گفتگو نشسته ایم:

 

 

فرهنگ اسلامی: لطفا خودتان را معرفی کنید. کی و کجا متولدشدید ، چگونه به تحصیلات خود ادامه دادید و نقش شما در خانه ادبیات افغانستان چیس؟

 

راهان پارسی: راهان پارسی هستم. متولد تیرماه سال ۱۳۷۸ در روستای دانمنجو ولسوالی لعل، ولایت غور. بیست سال پیش به ایران مهاجرت کردیم. مدرک کارشناسی علوم سیاسی از دانشگاه اصفهان دارم و هم‌اکنون دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی در دانشگاه مازندران هستم.

در حال حاضر مدیر خانه ادبیات افغانستان هستم.

 

فرهنگ اسلامی:  شعر گفتن را از چه زمانی آغاز کردید . شعر سپید می گوئید یا کلاسیک؟ چرا؟ کدامیک را دوست دارید؟

راهان پارسی: از دروان مقطع راهنمایی به شعر علاقه‌مند شدم. یک چیزی هم آن دوران سرودم فکر می‌کردم شعر است. وقتی آن را به دبیر ادبیاتم نشان دادم، خیلی خیلی تشویقم کرد که شعر را ادامه بدهم.

آرام آرام علاقه‌ام به شعر بیشتر و بیشتر شد تا آن که در سال سوم دبیرستان وارد یک انجمن ادبی دانش‌آموزی شدم. در آنجا به سرودن شعر سپید روی آوردم.

آن انجمن را نامش را گذاشتیم آینه و مشتاق تر و منظم تر فعالیت کردیم. بنده به عنوان دبیر اجرایی آن انتخاب شدم و تا پنج سال آن را با دوستان اداره کردیم.

در سال چهارم دبیرستان با دفتر شعری به نام « از غور تا اصفهان » در بیست و دومین جشنواره جوان خوارزمی شرکت کردم. که تا آخرین مرحله یعنی رسیدن به مرحله داوری وزارت علوم هم رسیدم اما به دلیل قانون ( عدم شرکت دانش‌آموزان خارجی ) از مسابقات حذف شدم.

از سال دوم دانشگاه به سرودن شعر سنتی پرداختم.

سال ۹۸ هم برگزیده بخش جوان جشنواره بین‌المللی شعر فجر شدم.

 

فرهنگ اسلامی: در محضر کدام اساتید بودید و کدام یک از شاعران معاصر را می‌پسندید؟ آیا کتابی در دست چاپ دارید، آیا شعر میتواند در زمان ما راهگشا باشد ؟ اگر بله، بفرمایید چگونه؟

 

راهان پارسی: از نظر من استاد هر شخصی در هر هنری، علاقه‌ی اوست.

اما قطعا تک‌تک اساتید ادبیاتم در افروختن و افزایش علاقه‌ی من به شعر تاثیرگذار بوده‌اند.

همچنین هم صحبتی با دوستانم و قرار گرفتن در گروه‌ها و انجمن‌های ادبی یکی از مهم‌ترین دلایل علاقه‌مندی من و حرکت به سوی شعر و ادبیات بوده.

بله کتاب شعری در قالب سنتی در دست پرداخت دارم که اگر خدا بخواهد شاید در چندماه اخیر به چاپ برسد.

قطعا شعر راهگشا بوده و هست. شعر اندیشه و تجربه‌‌های انسان‌هاست.

از دیر باز در هر کاری شعر حضور پررنگ داشته و دارد. در صلح و در جنگ ما شعر را می‌بینیم. در شادی و غم، در عشق و نفرت، در مرگ و زندگی و… در هر جایی و در هر زبانی شعر برای راهگشایی و بیان افکار و احساسات به میدان آمده و همیشه هم کارآمد بوده.

در حال حاضر هم همینطور است. در دنیای امروز که همه چیز ماشینی و زندگی‌ها سخت تر شده، مردم برای فرار از همه‌ی این‌ها به شعر پناه می‌آورند.

 

فرهنگ اسلامی: با توجه به این نکته که زبان شعر در اعصار مختلف ممکن است تغییر کند، از نظر شما چه عوامل هایی میتواند عامل ماندگاری شعر شود؟

 

راهان پارسی: به نظرم جواب این سوال در خود سوال نهفته است. درست است که زبان در هر زمان تغییر می‌کند. اما همین ویژگی باعث ماندگی شعر خواهد شد. حالا چطور؟! زبان با گذشت زمان تغییر می‌کند و شاعر ها می‌آیند و می‌روند. هر شاعری که به زبان زمان خویش شعر بسرایید و دارای اندیشه و مبانی فکری باشد، بدون شک در تاریخ خودش و شعرش ثبت خواهد شد.

هیچگاه شاعری که به زبان شاعران گذشته شعر گفته‌اند ماندگار نبوده‌اند. اگر حافط به زبان فردوسی شعر می‌گفت یا صائب به زبان حافط هیچ کدام اینچنین که امروز مانده‌اند و هستند، نمی‌بودند.

 

فرهنگ اسلامی: آیا شعر مهاجرت توانسته است صدای مردم افغانستان باشد؟

 

راهان پارسی: از پنج دهه پیش که مهاجرت افغانستانی ها شروع شده، مخصوصاً به کشور ایران، شعر یکی از مهمترین ابزار ها در بیان و نشان دادن دردها، خواسته‌ها، مشکلات و فرهنگ‌های ما بوده است.

از نظر من شعر در تمام این سال‌ها بخش بزرگی از صدا و اعلام موجودیت مهاجرین افغانستانی بوده.

 

فرهنگ اسلامی: از نظر شما که یک شاعر آشنا به علوم سیاسی هستید، دلیل افول مسلمانان جهان چیست؟ شما به عنوان یک شاعر چه نقشی را میتوانید ایفا کنید در ابعاد رشد اقتصادی یا اجتماعی یا روحی؟

راهان پارسی: بدون شک اسلام دینی ترقی خواه و علم محور است. تا آنجا که مسلمانان تا قرن‌ها سرآمد پیشرفت و علم اندوزی بودند.

اما از یک جایی به بعد، غرب شروع به پیشرفت می‌کند که دلایل زیادی دارد و اینجا هم جای بحثش نیست.

در کل نمی‌شود گفت افول. افول یعنی نابودی، انحطاط. باید گفت از بعد از جنگ‌های صلیبی غرب نسبت پیشرفتش از اسلام پیشی گرفت.

شاعر روح یک جامعه است. شاعر با اشعارش می‌تواند یک جامعه را به امید و نشاط بکشاند و باعث پیشرفت آنجا شود. مثلا در رشد اقتصادی و اجتماعی و… . برعکسش هم هست شاعر با اشعارش می‌تواند موجب تضعیف و تخریب روحیه جامعه شود که تاثیرات خود را خواهد گذاشت.

فرهنگ اسلامی: از نظر شما که یک شاعر مهاجر ساکن ایران هستید؛ انقلاب اسلامی چه تاثیری روی شعر شاعران گذاشته؟ چقدر قوی شده و یا چقدر هنوز جای کار دارد؟

راهان پارسی: انقلاب اسلامی ایران، از ابتدا مورد توجه مردم مسلمان افغانستان بوده و هست. همان طور که الگویی شد برای مردم آنجا برای مبارزه با استعمار و نفوذ کمونیسم.

در بحث مهاجرت هم به دلیل ماهیت هم‌زبانی و هم‌مذهبی، اکثر شیعیان مقصدشان را ایران انتخاب کردند.

جریان ها و پدیده‌های سیاسی و اجتماعی همیشه خواه ناخواه بر اشعار شاعران تاثیر گذار بوده و هست. انقلاب اسلامی ایران هم به عنوان یکی از مهم‌ترین رخدادهای سیاسی پنج دهه گذشته تاثیرش را بر اشعار مهاجرین داشته.

شاعران ابتدایی مهاجرت با الهام از این انقلاب به سرودن اشعار حماسی و انقلابی در بسط و گسترش این مقوله در بین مسلمانان افغانستانی کوشیده‌اند و همین سروده‌ها باعث رشد و توسعه شعر در بین مهاجرین شد.

فرهنگ اسلامی: به عنوان حسن ختام، چه پیامی برای مخاطبان دارید؟

راهان پارسی: سپاس از شما و زحمات شما.

در روزگار خوشی به سر نمی‌بریم. وطنمان حالش خوب نیست و از آینده هراس داریم.

امیدوارم هر چه زودتر به سروسامانی برسیم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.