محمد مهدی احمدی:شعر مهاجرت صدای مردم افغانستان است

0 452

اشاره: محمد مهدی احمدی از برادران افغانستانی ماست که در تهران متولد شد و هم اکنون دبیر بخش شعر خانه ادبیات مستقل افغانستان است.

 

 

فرهنگ اسلامی:لطفا خودتان را معرفی کنید. محل تولد ، میزان تحصیلات  و سمت‌تان در خانه ادبیات مستقل افغانستان را بفرمایید.

محمدمهدی احمدی: محمدمهدی احمدی هستم متولد استان تهران . دیپلم تجربی و گرافیک و دبیر بخش شعر این خانه هستم.

فرهنگ اسلامی: بفرمایید شعر گفتن را از چه زمانی آغاز کردید . شعر سپید یا کلاسیک؟ چرا کلاسیک؟ چه ژانری را دوست دارید؟ جدای از شعر چه فعالیتهای دیگری دارید؟

محمدمهدی احمدی: تقریبا سال ۹۵ شعر را بصورت جدی دنبال کردم و قبل از آن هم جسته گریخته مطالعه و خط خطی می کردم.

معمولا کسی که میخواهد شروع به نوشتن شعر کند قالب های شعری را امتحان می کند و مطابق ذائقه و علاقه قالب مورد نظر را انتخاب می کند. برای من هم اینطور بود ابتدا شعر کلاسیک را انتخاب کردم و بعد بصورت جدی به نوشتن شعر سپید روی آوردم.

اگر منظورتان از ژانر، موضوع در شعر است بیشتر اجتماعی، جنگ و مهاجرت موضوع هایی است که می پسندم.

از فعالیت های دیگری که علاقه دارم و دنبال می کنم گرافیک و عکاسی است

فرهنگ اسلامی: در محضر کدام اساتید بودید و کدام یک از شاعران معاصر را می‌پسندید؟ آیا کتابی در دست چاپ دارید،

بعقیده شما آیا شعر میتواند در زمان ما راهگشا باشد ؟ اگر بله، چگونه؟

محمدمهدی احمدی: در ابتدا شعر را در حضور اقای رسول سیمیا فرا گرفتم اما یکی از تاثیرگذار ترین اساتید برای من کتاب و مطالعه است. معمولا به کسانی که تازه پای در این راه میگذارند بهترین استاد و راهنما مطالعه است.

نمی توانم به فرد خاصی اشاره کنم چون شاعران زیادی هستند که از خواندن شعر های شان لذت می برم . اما بیشتر ، شاعران خراسان را بخاطر فضای شعرشان می پسندم.

هم اکنون در حال جمع آوری اشعارم برای چاپ کتاب هستم و اگر مشکلی پیش نیاید به امید خدا سال بعد منتشر خواهد شد.

بله قطعا شعر می تواند تاثیر گذار است . شعر یا در دسته بندی بزرگتر ادبیات قدرت آن را دارد جریان سازی کند اگر کلمات را در جایگاه اصلی شان قرار بگیرد.

فرهنگ اسلامی: با توجه به این نکته که زبان شعر ممکن است تغییر کند، از نظر شما چه عواملی میتواند عامل  تحول شعر شود؟

محمدمهدی احمدی: شعر دارای ویژگی هایی است که آن را از نثر متمایز می کند مانند فرم، خیال ، عاطفه و … اما فارغ از ویژگی هایی که یک اثر شعر می شود یک بحثی در نوشتن هست که میگویند نویسنده باید فرزند زمانه خویش باشد یعنی کسی که می نویسد باید از جامعه و با زبان جامعه بنویسد . به زعم من باید هوشمندانه عمل کرد با جامعه بود و در عین حال مفهوم مورد نظر را هم در اثر لحاظ کند.

فرهنگ اسلامی: آیا شعر مهاجرت توانسته است صدای مردم افغانستان باشد؟

محمدمهدی احمدی: بله ، همانطور که در اهمیت شعر و ادبیات بصورت مختصر اشاره کردم شعر اگر از قدرت کافی برخوردار باشد می تواند راه گشا باشد . در شعر مهاجرت هم همینطور اگر از قدرت کافی برخوردار باشد میتواند صدای مردم باشد. و خوشبختانه در شعر امروز روند خوبی را شاهد هستیم .

فرهنگ اسلامی: از نظر شما که یک شاعر سپید‌سرا  هستید، دلیل افول مسلمانان جهان را  در چه چیزی میبینید؟ شما به عنوان یک شاعر چه نقشی را میتوانید ایفا کنید در ابعاد رشد اقتصادی یا اجتماعی یا معنوی؟

محمدمهدی احمدی: یکی از مهمترین دلایل به نظر من نبودن همبستگی و اتحاد است . در فیلم های مستند های تلوزیون شیر ها وقتی میخواستند به گله ای حمله کنند ابتدا گله را از هم جدا می کردند و بعد وقتی به دسته های کوچک تر تقسیم شدند حمله می کنند وآنها را از پای در می آورند . این روزگار ماست اگر متحد نباشیم مورد حمله قرار میگیریم و از پای در خواهیم آمد. یک شاعر و یا نویسنده مسلمان می بایست در اثر خود بر اهمیت اتحاد و همبستگی بیشتر تاکید کند

فرهنگ اسلامی: از نظر شما که یک شاعر مهاجر ساکن ایران هستید؛ انقلاب اسلامی چه تاثیری روی شعر شاعران افغانستان گذاشته؟ چقدر قوی شده و یا چقدر هنوز جای کار دارد.

قطعا تاثیر داشته است ، برپایی انجمن های ادبی و پرورش شاعران جدید. اما در هر برهه ای از زمان شعر همواره راه تعالی خویش را پیدا می کند و این مستلزم زمان هست . و این روند در شعر مهاجرت هم نیاز به زمان دارد

فرهنگ اسلامی: به عنوان حسن ختام، چه پیامی برای مخاطبان ما دارید؟

سپاسگزارم از لطف شما . تنها دغدغه ای که در این مدت من و گروه مان به آن فکر می کنیم، آشتی مردم با کتاب است. مطالعه مطالعه مطالعه… عاملی که در افغانستان باعث شده طالبان ، داعش و امثالهم از آن هراس پیدا کنند و بترسند دانش و آگاهی مردم است و از همین روست که مدارس و دانشگاه ها را مورد حمله و انتحاری قرار می دهند. آنها نمیتوانند چیزی که درون ذهن و قلب ماست را از ما بگیرند و این جوانه ها روز به روز، به درختی تنومند بدل خواهد شد .امیدوارم به این مهم نزدیک و نزدیک ت

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.