اظهارات محمد بن سلمان در ضرورت حسن همجواری با ایران و الزامات عملی آن

0 269

محمد بن سلمان ولیعهد عربستان دربخشی ازمصاحبه نشریه آتلانتیک با وی از لزوم ادامه گفتگوها میان ایران و عربستان برای رسیدن به توافق و اینکه هر دو کشور به دلیل همسایگی و جبرجغرافیایی محکوم به همکاری با یکدیگر هستند ، سخن گفت که بازتاب نسبتا گسترده پیدا کرد.

شبکه تلویزیونی الجزیره (۱۴۰۰/۱۲/۱۲): در خبری فوری به نقل از تلویزیون عربستان گزارش داد: ولیعهد گفت ایران برای همیشه همسایه است و ما نمی‌توانیم از آنها خلاص شویم و آنها نمی‌توانند از ما خلاص شوند. بهتر است مسائل را با ایران حل کنیم و به دنبال راه هایی برای همزیستی باشیم. ولیعهد عربستان تصریح کرد: عربستان در چهار ماه گذشته با ایران گفتگو کرده است .

شبکه تلویزیونی العالم (۱۴۰۰/۱۲/۱۳): ولیعهد عربستان سعودی تاکید کرد کشورش به گفتگو با ایران برای دستیابی به توافقی که قابل قبول دو کشور باشد ادامه می دهد.  محمد بن سلمان ضمن اعلام این مطلب در گفتگو با نشریه آتلانتیک تاکید کرد گفتگوهای مستقیم با ایران امکان دستیابی به نتیجه قابل قبول برای دو کشور را فراهم می کند و آینده روشنی را برای دو کشور رقم می زند.  وی تاکید کرد ایران همسایه عربستان است و تا ابد همسایه خواهد بود؛ عربستان نمی تواند آن را حذف کند و ایران نیز نمی تواند عربستان را حذف کند به همین سبب گفتگوها باید ادامه پیدا کند تا به راه حل های مشترکی برسند.

اظهارات محمد بن سلمان  با استقبال وزیر امورخارجه و دبیرشورای امنیت ملی کشورمان همراه شد:

ایرنا(۱۴۰۰/۱۲/۱۴): حسین امیرعبداللهیان در گفت وگو با ایرنا در پاسخ به سوال خبرنگار سیاست خارجی در ارتباط با مناسبات ایران و عربستان و اظهارات اخیر یک مقام عالی رتبه عربستان اظهار داشت: روابط جمهوری اسلامی ایران با عربستان بر اساس تصمیم ریاض به قطع رابطه دیپلماتیک از سوی این کشور برقرار نیست. ولیکن این روابط در سال های پیشتر ازروند تقریبا ثابت و همراه با دعوت ایران برحسن مناسبات همراه بوده است. وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه تاکید کرد: ما در برخی مسایل منطقه دیدگاه ها و رویکردهای متفاوتی داریم ولی مدیریت اختلاف از سوی طرفین میتواند در خدمت منافع دو ملت و همچنین کشورهای دوست و برادر قرار گیرد.ما طی سالی که گذشت چهار دور گفت وگو با عربستان داشتیم. این گفت وگوها هم فضای خوبی را ترسیم کرد و هم نتایجی ولو اندک به همراه داشت و ما از اینکه عربستان مسیر گفت وگو را در پیش گرفته است خرسندیم و ادامه این نگاه می تواند به نتایج  مثبتی بینجامید، زیرا بهبود مناسبات و همکاری به نفع دو کشور است.وزیر امور خارجه کشورمان اظهارات اخیر مقام عالیرتبه عربستان را مبنایی برای نشان دادن تمایل جدید ریاض به پیشبرد مناسبات دوجانبه ارزیابی کرد و اظهار داشت: از آن استقبال می کنیم.

خبرگزاری صداوسیما (۱۴۰۰/۱۲/۱۴): دبیر شورای عالی امنیت ملی، گفت: گفتگوهای دوجانبه با عربستان از راهبرد اصولی ایران در زمینه همکاری با همسایگان بر مبنای تامین منافع دوجانبه و منطقه‌ای است. آقای علی شمخانی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: ”حضور فعال و با برنامه ایران در گفتگوهای دوجانبه با عربستان سعودی به میزبانی‌ عراق، نشأت گرفته از راهبرد اصولی جمهوری اسلامی در زمینه همکاری و مودت با همسایگان بر مبنای تامین منافع دوجانبه و منطقه‌ای است. نباید فراموش کنیم که رژیم صهیونیستی بزرگترین دشمن جهان اسلام و جهان عرب است.“

اظهارات محمد بن سلمان درباره لزوم آشتی و حسن همجواری با ایران با واکنش هیچ مقام غربی همراه نشد و این نشان می دهد که آن ها متاسفانه منافع نامشروع خود را همچنان در ادامه اختلاف میان دولت های منطقه بخصوص ایران و عربستان به عنوان دو قدرت در منطقه می دانند. در ادامه این رویکرد رسانه های غربی ] بویژه آنها که گرایش های صهیونیستی دارند[ نیز یا این بخش از اظهارات محمد بن سلمان را منعکس نکردند و یا اینکه بلافاصله پس از اشاره به خبر، شکاف های مذهبی میان دو کشور را یادآوری کردند.

خبرگزاری فرانسه از تهران (۱۴۰۰/۱۲/۱۵):  حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز شنبه از اظهارات محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، استقبال کرد و این سخنان را ناشی از اراده ریاض برای برقراری روابط با تهران دانست.  عربستان سعودی و ایران به عنوان دو قدرت سنی و شیعی منطقه ای رقیب روابط خود را در سال ۲۰۱۶ میلادی به دنبال حمله تظاهر کنندگان خشمگینبه نمایندگی دیپلماتیک عربستان در تهران قطع کردند. حمله به سفارت بعد از اعدام و شهادت یک روحانی و رهبرشیعه توسط ریاض روی داد.

دراین میان واکنش محافل صهیونیستی نشان می دهد که آن ها هرچند از اظهارات و رویکرد محمدبن سلمان در نزدیکی به این رژیم استقبال کرده و به شدت به تبلیغ و انعکاس ان پرداخته اند در همان حال در برابر تمایل وی تنش زدایی با ایران موضع منفی گرفته و این نشان می دهد که این رژیم منافع خود را در ادامه و تشدید تنش میان ایران و عربستان و دیگر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس می بیند و از نزدیکی به این کشورها برای تخریب روابط این کشورها با جمهوری اسلامی ایران استفاده می کند.

توییتر(۱۴۰۰/۱۲/۱۴): جاشوا زارکا معاون مدیرکل امور راهبردی وزارت خارجه رژیم صهیونیستی در واکنش به توئیت علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان درخصوص گفتگوهای دوجانبه با عربستان در توئیتی به زبان فارسی نوشت:کشورهای عربی و مردم ایران مدت‌هاست فهمیده‌اند که رژیم آیت‌ الله‌ها خواهان تضعیف ثبات منطقه از طریق نفرت ‌پراکنی ] بخوانید انتشارانقلاب اسلامی[ ، ترور و ویرانی ] بخوانید مبارزه با تروریست های داعش و جبهه النصره [  است. وقت آن رسیده که این رژیم نیز با صلحی که در منطقه ما در حال گسترش است، کنار بیاید. منظور این رژیم از « صلحی که در منطقه ما در حال گسترش است به  فرایند تسلیم و سازش در مقابل رژیم صهیونیستی از سوی دولت های وابسته به غرب است .

توئیتر (۱۴۰۰/۱۲/۱۴) : ادی کوهن روزنامه نگار صهیونیست در حساب کاربری خود در توئیتر بخشی از سخنان محمد بن سلمان ولیعهد عربستان را در گفتگو با نشریه آتلانتیک که در آن می گوید: «به اسرائیل به چشم دشمن نگاه نمی کنیم» برجسته کرد و نوشت: از امروز به بعد هر شهروند سعودی که بگوید اسرائیل دشمن است، مخالف رویکردهای ولیعهد و نیز عربستان سخن گفته است]. ودر نتیجه باید مجازات شود[

پایگاه اینترنتی سعودیلیکس(۱۴۰۰/۱۱/۲۴):  رسانه های صهیونیستی ضمن تمجید از سیاست های سرسختانه ولیعهد سعودی اعلام کردند او در حال تغییر هویت عربستان و پیش رفتن به سوی سازش آشکار بین ریاض و تل آویو است.کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل اعلام کرد محمدبن سلمان ولیعهد عربستان در حال تغییر هویت عربستان است و هیچ کشور دیگری چنین کاری نمی کند و ظاهرا همه چیز از جمله پرچم و سرود ملی در حال تغییر است.

بلومبرگ(۳مارس) ولیعهد عربستان: اسرائیل یک متحد بالقوه است نه یک دشمن

خبرگزاری فرانسه (۱۴۰۰/۱۲/۱۳): محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی، تل آویو را ” متحدی بالقوه ” خواند و در مصاحبه مفصلی که روز پنجشنبه منتشر شد، اعلام کرد خواهان حل و فصل مسائل با ایران است. ولیعهد ۳۶ ساله عربستان سعودی همچنین قتل جمال قاشقچی روزنامه نگار سعودی را “اشتباهی بزرگ” خواند که انگشت اتهام به شکلی غیرمنصفانه به سوی وی نشانه گرفته شده است و نسبت به سریال تلویزیونی “بازی تاج و تخت” ابراز علاقه کرد. وی در گفتگو با نشریه آتلانتیک که نسخه ای از آن را خبرگزاری رسمی عربستان سعودی منتشر کرد گفت: امیدواریم مناقشه اسرائیلی ها و فلسطینی ها حل و فصل شود.  وی افزود: “ما به اسرائیل نه به عنوان دشمن، بلکه به عنوان متحدی بالقوه نگاه می کنیم و منافع بسیاری داریم که می توانیم با یکدیگر دنبال کنیم، اما پیش از آن باید برخی مسائل را حل و فصل کنیم.”


شبکه تلویزیونی الجزیره ( (: ۱۴۰۰/۱۱/۳۰ در خبری فوری گزارش داد ، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در نشست امنیتی مونیخ گفت به همکاری با شرکاء برای تضمین ثبات در بازار (نفت) پایبندیم.

شبکه تلویزیونی الجزیره (۱۴۰۰/۱۱/۳۰ ): در خبری فوری گزارش داد ، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در نشست امنیتی مونیخ گفت امیدواریم تمایلی جدی از طرف ایران برای ایجاد راهی جدید برای همکاری وجود داشته باشد.

شبکه تلویزیونی الجزیره (۱۴۰۰/۱۱/۳۰ ): لحظاتی پیش در خبری فوری گزارش داد ، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در نشست امنیتی مونیخ گفت اگر شاهد تحولی اساسی در مسائل منطقه‌ ای با ایران باشیم، در این صورت امکان نزدیک‌ شدن وجود دارد.

خبرگزاری رویترز (۱۴۰۰/۱۱/۳۰): وزیر خارجه عربستان گفت اگر دولت عربستان پیشرفت معتنابهی در پرونده های منطقه ای با ایران ببیند امکان آشتی دو کشور وجود دارد. منظور وی از پرونده های منطقه ای انقلاب اسلامی مردم یمن و مقاومت ضد صهیونیستی مردم فلسطین است .

شبکه تلویزیونی المیادین (۱۴۰۰/۱۲/۰۲): در خبر فوری گزارش داد: وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد مسکو برای میانجی گری بین ایران و عربستان سعودی آمادگی دارد.

خبرگزاری تسنیم به نقل از اکونومیست((۱۴۰۰/۱۲/۱۴)):  یک مجله انگلیسی از پروژه گسترش کابل های اینترنت برای اتصال اسرائیل به عربستان سعودی خبر داد و این در حالی است که رژیم اسرائیل امیدوار است که این اقدام قدم هایی برای عادی سازی روابط عربستان با آن باشد. پروژه جدید بخشی از دو کابل زیر دریایی است که از فرانسه تا هند ادامه دارد. این پروژه نه تنها نوید بهبود سرعت و کاهش هزینه انتقال اطلاعات بین اروپا و آسیا را میدهد، بلکه یک اتحاد منطقه ای جدید بین اسرائیل و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس را نیز تشکیل می دهد. این پروژه که توسط گوگل و تلکام ایتالیا اجرا شده ، قرار است در سال ۲۰۲۴ تکمیل شود. تمام کابل های اینترنت دیگر بین اروپا و آسیا از مصر تا کانال سوئز می گذرد یا مسیر طولانی تری را در اطراف آفریقا طی می کند. برای اسرائیل، پروژه جدید به نام (بلو رامان) تنها پروژه انتقال داده نیست؛ بلکه این رژیم آن را مقدمه ای برای ایجاد روابط دیپلماتیک با برخی کشورهای عربی در منطقه می داند. اینکه این  پروژه تا چه اندازه فنی و تا چه اندازه سیاسی است یک مسئله است ،ولی روشن است که اسرائیل برای فرار از مشکلات داخلی خود روی به گسترش رابطه با رژیم های غربگرای عرب آورده است.
خط انتقال داده با سرعت بالا به منظور متصل کردن اروپا به هند، از ایتالیا آغاز می شود و سپس با عبور از فلسطین اشغالی، سعودی و عمان به هند می رسند.

با توجه به این موارد می توان گفت مواضع اعلامی عربستان و شخص محمد بن سلمان درلزوم آشتی و تنش زدایی با جمهوری اسلامی ایران زمانی می تواند جامه عمل بپوشاند که با دوری آن از رژیم صهیونیستی همراه شود زیرا یکی از اهداف این رژیم از نزدیکی به کشورهای عربی از جمله عربستان حفظ و تشدید شکاف بین رژیم های سیاسی این کشورها وجمهوری اسلامی ایران است تا بتواند به ائتلاف نظامی با آن ها دست یابد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.