میزبانی بازی های جام جهانی از سوی قطر و لزوم استفاده از ظرفیت های ایران برای برگزاری بهتر این بازی ها افق های جدیدی در توسعه روابط و همکاری ها میان دو کشور گشوده است. این بازی ها از ۳۰ آبان تا ۲۷ آذر سال ۱۴۰۱ برگزار میشود. پیش بینی ها حاکی از این است که قطر با داشتن حدود ۱۲ هزار کیلومترمربع مساحت، پذیرای بیش از ۲ و نیممیلیون گردشگر خواهد بود. شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در نشست مجمع جهانی اقتصاد، داووس، گفت: “همانطور که می دانید برای اولین بار در خاورمیانه ، قطر میزبان جام جهانی فوتبال در اواخر امسال است. ما با تمام توان تلاش می کنیم که جام جهانی فوتبال در قطر، فرصتی برای شناخت منطقه ما باشد که از تبعیض رنج می برد. هنوز برخی نتوانسته اند میزبانی کشورعربی اسلامی را در جام جهانی فوتبال بپذیرند. به همه اطمینان می دهم که این دور از رقابت های جام جهانی، رقابتی ویژه خواهد بود و ما فکر می کنیم که ورزش، ابزاری برای تغییر مثبت و تقویت همبستگی و احترام و وحدت است. ”
قطربرای برگزاری بهتر بازی های جام جهانی همه توان و تلاش خود را در چند سال گذشته بکار گرفته و سرمایه گذاری های سنگینی در این زمینه بعمل اورده است. در ۱۵ مهر ۱۴۰۰ شیخ احمد بن ناصر بن جاسم آل ثانی سفیر قطر در فدراسیون روسیه به خبرگزاری تاس گفت تاکنون دولت ما حدود ۲۰۰ میلیارد دلار برای سازماندهی این مسابقات هزینه کرده است. این مبلغ شامل هزینه های ساخت ورزشگاه، مترو، فرودگاه، شهر جدید و بندر میشود . وقتی در سال ۲۰۱۴ مشخص شد که قطر به عنوان میزبان مسابقات جام جهانی در سال ۲۰۲۲ خواهد بود، تاثیرات اقتصادی این رویداد شروع شد. تولید ناخالص داخلی این کشور سریع رشد کرد به طوری که حتی تحریم شدن از سوی کشورهای عربی تحت حمایت عربستان سعودی نیز نتوانست تاثیرات منفی زیادی بر آن بگذارد. نیاز قطر به ساخت ورزشگاه ها و مراکز تفریحی و اقامتی برای مسابقات جام جهانی فوتبال باعث شده که بزرگترین و موفق ترین شرکت های عمرانی برای ساخت این ورزشگاه ها و مراکز به قطر بیایند و اقتصاد قطر را دستخوش تغییرات بسیار مثبتی کرده اند. قطر رشد اقتصادی بسیار بالایی بالاخص در سال های اخیر داشته است. این رشد اقتصادی که مرهون مدیریت و برنامه ریزی درست اقتصادی در جذب سرمایه های خارجی و استفاده بهینه از سرمایه های داخلی به وجود آمده از فروش نفت و گاز است، سبب شده که بسیاری از سرمایه گذاران از سراسر جهان، به فکر سرمایه گذاری در بخش های مختلف این کشور رو به پیشرفت باشند.
برگزاری بهتر بازی های جام جهانی و به طور کلی اجرای ابرطرح های اقتصادی در منطقه مستلزم تثبیت ثبات وایجاد فضای امن و ارام در منطقه است اما از ان جا که رژیم صهیونیستی هیچ سهم و جایگاهی در این بازی ها ندارد و از دیگر سو از قطر به دلیل حمایت از جنبش اخوان و حماس دلخور است که اوج ان را می توان در قتل عمدی خبرنگار الجزیره مشاهده کرد به عمد برای برهم زدن منطقه از طریق مانع تراشی برای احیای برجام می کوشد. برهمین اساس بخشی از رایزنی های امیرقطر طی ماه های اخیر روی این متمرکز بوده است که بتواند با کمک به احیای برجام فضای مساعد را برای برگزاری بازی های جام جهانی فراهم کند. امیر قطر در پاسخ به سوالی درباره سفرش به ایران و نقشی که بین ایران و غرب ایفا می کند گفت : نقش راهبردی ما در منطقه در خصوص تسهیل مذاکرات صلح و همچنین رساندن انرژی لازم به بازار است. ما سال ها است این کار را انجام می دهیم و معتقدیم بهترین و تنها راه حل منازعات و اختلافات ، نشستن پای میز مذاکرات است. در خصوص ایران ، ما ادعا نمی کنیم که نقشی رسمی برای میانجی گری بین ایران و غرب داریم اما ایران همسایه ما در منطقه است و ما می دانیم که باید روابط خوبی با ایران داشته باشیم و همچنین تلاش می کنیم به همه طرف ها کمک کنیم و همه آن ها را به بازگشت به توافق هسته ای تشویق کنیم. این پیام ما به ایرانی ها بود مبنی بر اینکه ما آن ها را برای بازگشت به این توافق تشویق می کنیم. ماجد الانصاری سخنگوی وزارت امور خارجه قطرنیز در گفتگو با الجزیره درباره تلاش های قطر برای دستیابی طرف های مذاکرات هسته ای ایران به توافق با اشاره به سفر امیر قطر به اروپا گفت : سفر دوره ای که امیر قطر آغاز کرده است پس از سفر او به تهران که در آنجا امیر قطر با رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران دیدار کرد و پس از مجموعه ای از تماس ها ، صورت گرفت. تماس اول بین شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر با رابرت مالی فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران بود و تماس دیگری نیز با جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و همچنین با بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا صورت گرفت. زمانی هم که سفر اروپایی امیر قطر از اسلوونی آغاز شد ، گفتگوها با رهبران اروپایی درباره توافق هسته ای ایران و تلاش برای نزدیک کردن دیدگاهها و طبعا انتقال پیام ها درباره آنچه که به ایران و طرف های دیگر برای دستیابی به توافق کمک می کند ، شروع شد. ما به این تلاش های بین المللی بسیار خوش بین هستیم چرا که همانطور که امیر قطر گفتند روش ما همواره بر حمایت از صلح و امنیت در منطقه خلیج (فارس) متمرکز بوده است. ما امیدواریم در نزدیکترین زمان ممکن ، مذاکرات هسته ای ایران به توافقی که مورد رضایت همه باشد برسد و همه طرف ها حق ایران را در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای تضمین کنند. همانطور که امیر قطر و وزیر امور خارجه گفتند ما در قطر بدون تردید تمام تلاش خودمان را برای کاهش تنش بین طرف های مختلف ادامه خواهیم داد. ما همچنین برای پیشبرد مثبت مذاکرات تلاش می کنیم و هدف ما تضمین وجود منطقه ای عاری از سلاح هسته ای است و اینکه منطقه به طرف مسابقه تسلیحاتی پیش نرود.
با وجود یک چنین تلاش های گسترده از سوی حاکمیت قطر برای ایجاد فضای مناسب و مساعد برای بازی های جام جهانی و کسب حاصل از سرمایه گذاری های بیش از ۲۰۰ میلیاردی رژیم صهیونیستی به چند علت تمام تلاش خود را برای برهم زدن اوضاع و تشدید بی ثباتی در منطقه بکارگرفته است: نخست اینکه هیچ سهم و جایگاهی در بازی های جام جهانی ندارد و لذا هیچ دغدغه و نگرانی برای برگزار شدن یا نشدن ان ندارد بخصوص ان که می بیند ایران با درخواست قطر برای بهره گیری ازظرفیت های خدماتی و گردشگری ایران در برگزاری بهتر این بازی ها موافقت کرده است و از هیچ تلاش و کمکی دریغ نکرده است سوم ان که تل اویو از قطر به دلیل حمایت از جنبش اخوان المسلمین و حماس به شدت دلخور و خشمگین است که مصداق ان را می توان درقتل شیرین ابوعاقله خبرنگار شبکه الجزیره قطر مشاهده کرد که قطر در تلاش برای کشاندن پای اسرائیل به دیوان کیفری بین المللی است. سوم اینکه تل اویو نمی خواهد قطر به جایگزین روسیه برای تامین گاز اروپا بعد از جنگ اوکراین تبدیل شود تا تمایل اروپا به استفاده از منابع گازی دریای مدیترانه از جمله فلسطین اشغالی بیشتر شود. به نوشته روزنامه جروزالم پست روسیه سالانه حدود ۴۰ درصد از گاز موردنیاز کشورهای اروپایی را تامین می کند. اسرائیل هرگز قادر نیست جای روسیه را در بازار انرژی پر بکند اما تولیدکنندگان گاز در شرق مدیترانه می توانند سالانه حدود ۲۰ میلیارد متر مربع گاز به اروپا صادر بکنند و اسرائیل در این میان می تواند حدود نیمی از این میزان گاز صادراتی به اروپا را تامین بکند. درنهایت اینکه رژیم صهیونیستی برای حضور نامشروع خود در منطقه خلیج فارس روی رقبای منطقه ای قطر همچون امارات بحرین و عربستان حساب بازکرده است که در دشمنی با قطر دست کمی ازاین رژیم ندارند و به مدت سه سال قطر را تحت محاصره شدید اقتصادی و نظامی قرار دادند که اتفاق همین موضوع انگیزه و جدیت این کشور را برای توسعه بیش از پیش مناسبات با ایران تقویت کرد چراکه به این نتیجه رسید که هیچ دوستی مطمئن تر از ایران برای روز مبادا در اختیار ندارد.
با وجود اینکه حامیان انزوا و تحریم های ایران و در راس آن رژیم صهیونیستی به انحاء مختلف از جمله تعبیه کشتی های تفریحی کروز درسواحل قطرمی خواهند به اسکان تماشاگران و هواداران بازی های جام جهانی اقدام کنند تا ازسفر گردشگران به ایران و استفاده از ظرفیت های ان جلوگیری کنند اما علیرغم این مانع تراشی ها اراده هر دو کشور همچنان بر فرصت سازی از این بازی ها در جهت توسعه مناسبات دو کشور قرار دارد. به نوشته اندیشکده آمریکایی واشنگتن درحال حاضر، فضای محدود هتل های قطر با کشتی های کروز در تأسیسات بندری تکمیل می شود، اما یکی از طرح های پیشنهادی جایگزین، استفاده از هتل های ایرانی در جزیره کیش است که با پرواز حدود سی و پنج دقیقه تا دوحه فاصله دارد. این حقیقت که قطر به دنبال کمک ایران برای پذیرایی از طرفداران جام جهانی اواخر امسال است، ناشی از مشکلات مستمر قطر با بحرین و امارات عربی متحده است که به عربستان سعودی و مصر پیوستند و از سال ۲۰۱۷ تا سال گذشته، محاصره اقتصادی و دیپلماتیک علیه این کشور تحمیل کردند. به گفته دکتر صالح العبیدلی کارشناس مسایل اقتصادی قطر زمانی که برخی کشورهای عربی منطقه ، قطر را تحریم کردند این کشور توانست جایگزین هایی بیابد. برای مثال بر بازارهای ایران تکیه کرد اکنون پروژه هایی به طور مشترک بین ایران و قطر در کیش، بوشهر و دیگر مناطق اجرا می شود و در آینده خط کشتی رانی برای انتقال مسافر و کالا بین دو کشور برقرار خواهد شد. این یکی از راه های استفاده از کشورهای همسایه به ویژه ایران است که واقعا در بحران خلیج (فارس) نقش مهمی ایفا کرد. بر این باورم که حتی دیگر کشورهای حاشیه خلیج (فارس) به سمت ایجاد روابط متفاوت با ایران پیش می روند.
اگرچه یکی از اهداف اصلی ریاض و ابوظبی برای محاصره، اجبار قطر به کاهش روابط خود با ایران بود، اما دوحه و تهران از زمان آغاز بحران قطر روابط دوجانبه خود را تعمیق بخشیدهاند و همبستگی تهران با دوحه بیشتر شد. در بحبوحه لفاظیهای طرفهای مناقشه (عربستان و متحدانش) ، ایران محمولههای غذایی را برای کمک به دوحه در جلوگیری از بحران امنیت غذایی فراهم کرد. صادرات ایران به قطر از ۶۰ میلیون دلار بین ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ به ۲۵۰ میلیون دلار بین ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ افزایش یافت. هواپیمایی قطر (Qatar Airways) با استفاده از حریم هوایی ایران موفق به ادامه فعالیت خود شد. بهنوبه خود، حجم پروازها بیش از ۱۰۰ میلیون دلار درآمد هزینه پرواز برای ایران فراهم کرد که دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق ایالات متحده آن را تضعیف سیاست «فشار حداکثری» خود علیه ایران میدانست. ایران همچنین یک بندر خود را برای تسهیل انتقال کالاها و مواد غذایی به قطر اختصاص داد به گونهای که هر هفته سه محموله از طریق کشتی به قطر میرسید. مناسبات میان دوحه و تهران به ویژه بعد از آغاز بحران خلیج فارس در جریان محاصره قطر توسط عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر در سال ۲۰۱۷، شکل تازهتری به خود گرفت. در این دوره درواقع جمهوری اسلامی ایران به عنوان ناجی قطر نقشآفرینی کرد. درواقع محاصره طولانیمدت قطر نه تنها نتوانست رفتارهای دوحه را مطابق خواست ریاض اصلاح کند بلکه روابط ایران و قطر را برای آینده قابل پیشبینی تقویت کرد. نتیجه آن شد که روند محاصره، دوحه را به تهران نزدیک کرد و برداشتهای قطر مبنی بر اینکه تهدید فوری برای امنیت کشورش از همسایگان شورای همکاری خلیجفارس و نه ایران ناشی میشود را تقویت کرد. برای دوحه، ایران بیشتر از اینکه یک تهدید باشد، به یک حلقه نجات تبدیل شد. حتی قبل از محاصره نیز و از زمان جنگ ایران و عراق (۱۹۸۰-۱۹۸۰) قطر رابطهای صمیمانه با تهران برقرار کرده بود، زیرا این دو کشور بزرگترین میدان گازی طبیعی مشترک جهان (گنبد شمالی/ پارس جنوبی) را دارند که جنس همکاریها را فراتر از ابعاد سیاسی برده است و ازنظر اقتصادی به آن وابستگی زیادی دارند.
بعد از جنگ اوکراین که با کاهش صدور نفت و گاز روسیه به بزارهای جهانی همراه بوده هر دو کشور ایران و قطر امادگی خود را برای کمک به ثبات بازار انرژی اعلام کرده اند. امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در حاشیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس درگفتگو با «بورگه برنده»، رئیس مجمع جهانی اقتصاد و وزیر خارجه سابق نروژ ضمن اشاره به اهمیت دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، با یاداوری ظرفیتهای ممتاز ایران در حوزه های حمل و نقل و ترانزیت منطقه ای و بین المللی و نیز صنایع نفت و گاز کشور، گسترش همکاری و تجارت با کشورهای پیرامونی را اولویت سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران برشمرد . وی همچنین به اقتضائات بازسازی اقتصاد جهانی پس از کرونا اشاره کرد و ابتکار رئیس جمهور اسلامی ایران در نشست سران کشورهای صادرکننده گاز در قطر تحت عنوان «گاز برای بازسازی اقتصاد جهانی در دوره پس از کرونا» را در این راستا خوانذ و آمادگی ایران برای کار مشترک با مجمع جهانی اقتصاد با هدف شناساندن ظرفیتهای این ابتکار را اعلام کرد. امیر قطرنیز در جریان سفر اخیر خود به اروپا برنامه این کشوررا برای صادرات گاز به آلمان تایید کرد. به نوشته المانیتور شیخ تمیم بن حمد آل ثانی اعلام کرد که کشورش قصد دارد صادرات گاز طبیعی را به آلمان از سال ۲۰۲۴ از طریق شرکت «گلدن پس» در ایالت تگزاس آمریکا آغاز کند. شرکت دولتی انرژی قطر ۷۰ درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد. اولاف شولتس صدراعظم آلمان نیز در کنفرانس خبری مشترک با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در برلین پایتخت آلمان با بیان اینکه برای کاهش وابستگی به واردات نفت و گاز از روسیه با امیر قطر تبادل نظر کردیم اذعان کرد پیامدهای جنگ تجاوزکارانه علیه اوکراین و افزایش قیمت انرژی ما را با چالش های بزرگی روبرو کرده است.
تا پیش از جنگ اوکراین، ۴۰ درصد گاز اروپا توسط روسیه تامین می شد. پس از تهدیدات روسیه به قطع گاز کشورهای اروپایی که به عنوان اهرم فشاری علیه آنها توسط روسیه به کار گرفته شد، این کشورها تصمیم گرفتند تا به مرور زمان جایگزینی برای تامین انرژی خود استفاده کنند . مسکو گاز طبیعی ارسالی به لهستان و بلغارستان را به طور کامل قطع کرد، اوکراین نیز واردات گاز روسیه را به تاسیسات توزیع گاز سورانوفکا Sohranovka متوقف کرده است. در نهایت روسیه به درخواست فنلاند برای عضویت در ناتو واکنش نشان داد و گاز ارسالی خود را به این کشور قطع کرد. مسکو پیش از این نیز انتقال برق را به فنلاند متوقف کرد. به گزارش کانال تلویزیونی « تی آر تی خبر» ترکیه اروپا استفاده از ذخایر گاز طبیعی موجود در انبارها را آغاز کرده است.
روسیه، ایران، قطر، امریکا و ترکمنستان، پنج کشوری هستند که بیشترین ذخایر گازی جهان را دارند. سه کشور اول دارنده ذخایر گازی جهان، یعنی روسیه، ایران و قطر، در مجموع مالک ۵۶ درصد ذخایر گازی جهان هستند. هماکنون آینده جهان با صنعت گاز است؛ هرچند، انرژیهای تجدیدپذیر هم یکی از گزینههاست، اما در میانمدت، این گاز است که حرف نخست را در تأمین انرژی جهان میزند. برآوردها نشان میدهد تقاضای گاز جهان در طول ۲۵ تا ۳۰ سال آینده کاهش نمییابد، بلکه بهدلیل پاک بودن این سوخت (کم کربن) شاهد افزایش سالانه و مستمر تقاضای گاز در جهان خواهیم بود. مطابق پیشبینی مراکز معتبر انرژی جهان، گاز طبیعی تا سال ۲۰۳۵ بیشترین رشد مصرف را در بین سوختهای فسیلی خواهد داشت و به لحاظ میزان مصرف، در جایگاه دوم پس از نفت قرار خواهد گرفت؛ از همین رو بسیاری از کارشناسان، قرن حاضر را قرن گاز مینامند. در واقع بخش گاز طبیعی در یک دهه گذشته از یک منبع انرژی منطقهای به واسطه تولید LNG به سرعت به یک منبع انرژی جهانی تبدیل شد و فاجعه نیروگاه هستهای فوکوشیما، آلمان و ژاپن را به سوی گاز طبیعی جلب کرد. بهعلاوه پاک بودن گاز طبیعی نسبت به زغالسنگ دولتها را تشویق کرد این گزینه پاکتر را انتخاب کنند. چین با اجرای سیاست سوئیچ از زغالسنگ به گاز، این گزینه را انتخاب کرد و واردات گاز این کشور ماه گذشته ۲۶ درصد رشد سالانه داشت. اگرچه سال ۲۰۲۰ به دلیل پاندمی کووید-۱۹ برای همه بازارها فاجعه بود اما LNG به سرعت بهبود یافت. به گفته برخی از تحلیلگران، تقاضای جهانی برای LNG طی ۱۰ سال آینده میتواند ۴۰ تا ۵۰ درصد رشد کند. حتی میتواند تا اوایل دهه ۲۰۴۰ دو برابر شود. گاز طبیعی همچنان منبعی مهم و تأثیرگذار برای تأمین تقاضای انرژی در حال رشد جهان است که مشکلات زیست محیطی کمتری در پی دارد. نظر به نقش گاز طبیعی در تأمین انرژی آینده، تحولاتی درخصوص چگونگی تأمین گاز طبیعی ضروری به نظر می رسد. با توجه به تقاضای فزاینده گاز طبیعی در جهان و پتانسیل منابع گازی ایران با سرمایه گذاری مناسب، می توان در عرصه صادرات بین المللی گاز طبیعی نقش موثری ایفا کرد.
روابط و همکاری ها میان ایران و قطر با گذشت زمان ابعاد همه جانبه به خود می گیرد و همه عرصه های زندگی را شامل می شود. به تازگی مجلس وزرای قطر برنامه توافق فرهنگی بین ایران و قطر برای سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ را تصویب کرد. این برنامه در پی حضور قطر در نمایشگاه کتاب تهران بهعنوان میهمان ویژه به تصویب رسید. این موافقتنامه مشتمل بر یک مقدمه و ۱۰ ماده است. براساس این توافقنامه طرفین برای گسترش و تحکیم روابط فرهنگی فیمابین در کلیه زمینههای فرهنگی و هنری براساس حق یکسان و احترام به قوانین و مقررات داخلی جاری در هر یک از دو کشور اقدام میکنند. دیدارهای متقابل هیأتهای فرهنگی و گروههای هنری ملی و سنتی برای ارائه هنر خود، در کشور طرف متعاهد، دیدارهای متقابل مسئولان، کارشناسان و پژوهشگران ذیربط به مسائل فرهنگی، هنری و میراث فرهنگی، حفظ حقوق مالکیت فکری مؤلفین براساس قوانین و مقررات جاری دو کشور بخش مهمی از این توافق فرهنگی محسوب میشود. علاوه بر مبادله اطلاعات فرهنگی، کتاب، منابع علمی، فرهنگی و انتشاراتی در رشتههای مختلف علوم، تنظیم جشنوارهها و هفتههای فرهنگی هنری و همایشهای ادبی گوناگون ونمایشگاههای هنرهای تجسمی و صنایع دستی سنتی میان طرفین، ترجمه و انتشار مطبوعات فرهنگی و کارهای هنری برتر که در هر دو کشور تولید میشود، با رعایت قوانین و مقررات جاری در هر یک از آنها بخشهایی دیگر از این توافق است. از دیگر سو خانم حنان محمد الکواری، وزیر بهداشت قطر در دیدار با همتای ایرانی خود در در حاشیه هفتاد و پنجمین مجمع جهانی بهداشت در ژنو خواستار گسترش تعاملات دو کشور در حوزه بهداشت و درمان شد و بر تبادل دستاوردهای نظام سلامت دو کشور تاکید کرد.دکتر بهرام عین اللهی نیز با استقبال از این همکاری ها گفت روابط ایران و قطر در حوزه سلامت از دیرباز، مطلوب بوده و محورهایی برای تقویت همکاری های مشترک بین دو کشور وجود دارد. به گفته وی سرمایه گذاری در حوزه سلامت و گسترش همکاری های علمی بین دو کشور مانند برگزاری کنگره های علمی، تبادل استاد و دانشجو، اعطای بورسیه، تبادل اطلاعات در موضوعات مختلف حوزه سلامت به ویژه در موضوع بیماری های غیر واگیر می تواند به تقویت نظام سلامت دو کشور کمک کند.
ایران و قطرافق روشن و راهبردی را برای توسعه روابط و همکاری های خود تدارک دیده اند. در جریان سفر ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری کشورمان به قطر، زمزمه احداث تونل دریایی برای اتصال خاک دو کشور مطرح شد که در صورت عملی شدن اولین ان از نوع خود خواهد بود. این پروژه یک تحول عظیم برای قطر و نیز برای جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود تا خلیج فارس به شمال و جنوب متصل شود و ارتباط گستردهای با کشورهای غرب آسیا و حاشیه دریای خزر تا مدیترانه به وجود آید. کوتاهترین فاصله میان «بندر دیر» در استان بوشهر در ایران و خاک قطر، حدود ۱۹۰ کیلومتر است و این در حالی است که طولانیترین تونلی که تاکنون در جهان ساخته شده، تونلی به طول حدود ۱۳۷ کیلومتر است که البته خودرویی هم از آن عبور نمیکند. این تونل که با دانش مهندسان ایرانی ساخته خواهد شد می تواند خود به خود توانایی جمهوری اسلامی ایران را در بحث دانش به دنیا مخابره کند. هرچند امکان دارد در عمل اجرای این طرح با مانع مواجه شود اما ارائه ان نشان می دهد که دو کشور نگاه راهبردی و حتی فوق راهبردی به روابط و همکاری های خود دارند و مجموعه ای از عوامل منطقه ای و بین المللی در کنار اراده سیاسی رهبران دو کشور چشم اندازروابط و همکاری تهران- دوحه را روشن تر کرده است و در این میان استفاده از ظرفیت های ایران برای برگزاری بازی های جام جهانی ۲۰۲۲ از سوی قطر نقطه عطفی در روابط دو کشور به حساب می اید و بعید به نظر می رسد مانع تراشی های رژیم صهیونیستی بتواند وقفه ای در این زمینه ایجاد کند.