میزگرد سیاسی و فرهنگی با شرکت :علی اکبر اشعری ،حسین رویوران،محمد حسن زورق واحمد کاظم زاده(قسمت اول)
ریوران: بسم الله الرحمن الرحیم من فکر میکنم با سفر آقای مادورو به ایران ربطهای بین ایران و ونزوئلا وارد مرحلۀ تازهای شده است آقای مادورو در دیدار مقام معظم رهبری به این مسئله اشاره کرد که زمانی که هیچ کسی در دنیا هنگامی که ما در محاصره بودیم کمک نکرد مگر ایران .ایران به ما کمک کرد با ریسکهای بسیار بالا و بسیاری از نیازهای پالایشگاهی ما را تأمین کرد آنها در آنجا مشکل بنزین داشتند وایران فرستاد الان هم حدود هشت یا نُه توافق شد یکی از آنها ا صدا و سیما اشاره کرد که بحث چهارسوپر تانکر است که هریک هشتصد هزار بشکه نفت حمل میکند و جالب است ایرانیها موتورهای بیشتری گذاشتند که معمولاً سه چهار روز طول می کشد تا اینها پر بشود چون ایرانیها موتورهای بیشتری نصب کرده اند مکشهای بیشتری دارد به سرعت ظرف ۲۴ ساعت پر میشود همکاری در ابعاد مختلف صنایع بین دو کشور در جریان است در ابعاد نفتی، استخراج، پالایش، پتروشیمی قراردادهای زیادی بین ما و آنها برقرار شد و امضاء شد و فکر میکنم در آینده رابطۀ ما و ونزوئلا جزو رابطههای ویژه خواهد بود هم از لحاظ حجم همکاری و هم مبادلات تجاری البته خوب متأسفانه ارتباط با آمریکای لاتین یک ارتباط صرف سیاسی است پیوست فرهنگی ندارد حتی خود بُعد سیاسیش هم محدود است حالابعد اقتصادیش که نبوده ولی الان دارد پایهگذاری میشود برای ایجاد یک رابطۀ متوازن در ابعاد فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی برقرار بشود به نظرم باید یک برنامهای متنوعی در کشور داشته باشند.
رئیس جمهور قزاقستان هم دارد میآید ایران، چندین کشورهای آسیای مرکزی ایران را به عنوان یک شریک مناسب میدانند در شرایطی که آمریکا از روابط به عنوان ابزار فشار بر کشورهای دیگر دارد استفاده میکند به نظرم در شرایط و محیط بینالمللی فعلی تعریف این روابط در چارچوب و الگوی جدید یک نکتۀ مهمی است اتفاقاً یکی صاحبنظران به من گفت: مسئولان کشورهای آسیای میانه به دلیل پیوستگی تاریخی کشورهایشان با ایران با علاقه رابطه با جمهوری اسلامی ایران را پیگیری می کنند. رئیس جمهور قزاقستان و مسئولان آن کشور مجموعهای از مسائل را مطرح کردند که زمینه مناسبی برای گسترش روابط است.
زورق: سؤال این است که چرا استعمار از غرب، آغاز شد؟و از کشورهای دیگر نظیرچین نشد ویا دیگر کشورها نظیر مصر و یونان و روم و….. چیزی که به ذهن من میرسد این است که ریشۀ تمکن فعلی غرب به این جریان حاکم بر غرب بر میگردد جریان سامی که ریشه در تاریخ اسلام دارد و امویان از ابتدا خودشان را در رقابت با پیغمبر تعریف کردند به همین دلیل در حکومت وکشورداری هم یک پدیده دیگری شدند اساساً مثل عباسیان نشدند عباسیان خودشان را در رقابت با پیغمبر تعریف نکردند فقط میخواستند سلطنت کرده باشند اولین درسی که امویان از زندگی پیغمر گرفتند این بود که پیغمبر انقلاب خود را از ایجاد تغییر در اذهان عمومی آغاز کرد ذهن بود که عین را ساخت.
کاظمزاده: آیا امویان متوجه این نکته شده بودند
زورق: بله قطعاً شده بودند
ریوران: برای همین ایجاد انحراف در همین مسیرکردند
زورق: هم این از نظر تفسیری قابل اثبات است هم نص سریع تاریخی دارد
کاظمزاده: ببخشید این را از این جهت گفتم که به لحاظ به اصطلاح آن ظهور اندیشههای سیاسی این اندیشههای معناگرا یعنی به نوعی مادی بعد از بن بست اندیشههای مادیگرایی بوجود آمد.
منظورم این است که اگر مادیگرا بودند چگونه چنین کشف مهمی کردند.
زورق: کشف مهمی نیست آنها دیدند که قبایل مختلف با خصومتهای تاریخی که با همدیگر داشتند وقتی فکرشان عوض میشد با همدیگر متحد میشدند برادر میشدند نمونه خیلی ساده اوس و خزرج گفتم جنگهای دهها ساله باهم داشتند یعنی اصلاً دستشان درخون همدیگر بود وقتی مسلمان شدند شدند انصار شدند انصار رسول الله این قضایا اینقدر روشن بود که اصلاً بحثهای پیچیده فلسفی نداشت خیلی آشکار بود نص تاریخی هم داریم. مغیره بن شعبه در مکه ایمان آورد ولی خیلی با امویان همکاری داشت پسرش نقل میکند که شبها این پدر میرفت ندیم معاویه بود در جلسات معاویه شرکت میکرد هر شب که میآمد از هوش معاویه ستایش میکرد یک شب آمد دیدم خیلی عصبانی است گفتم چه شده؟ گفت که من از پیش پستترین آدم آمدم به معاویه گفتم که بنیهاشم چیزی در دستشان نیست اینها هم بالاخره از ما هستند یک کمی نوازش کن معاویه پاسخ داد من سر جای خودم آرام نمینشینم مگر این صدای اذان را خاموش کنم بله آنها کاملاً متوجۀ اندیشۀ پیغمبر بودند آنها متوجه شدند که پیغمبر تغییر اذهان را آغاز کرد و آنها این درس را از تاریخ اسلام گرفتند.
ریوران: یک جملهای از یزید است که میگوید لعبت هاشم بالملک فلا خبرٌ جاء ولا وحی نزل اصلاً این جمله نفی وحی و قرآن و معنویت اینهاست.
زورق: افراد آن جریان هستند که هر جا رفتند تا حدامکان تغییر ذهن ایجاد کردند دقت میکنید؟ علت اینکه امویان تاثیرات پایداری در تاریخ اسلام و جهان گذاشتند همین درسی است که از تاریخ اسلام گرفتند آنها خود را در رقابت با اسلام و پیغمبر(ص) تعریف کردند آنها الان هم آرام نمینشینند آنها فیلم علیه پیغمبر(ص) درست میکنند فیلم علیه امام رضا (ع)درست میکنند کینه نسبت به اسلام از درون آنها میجوشد این کینه، جنبه استراتژیک دارد و آنها می دانند رابطه سلطه آمیز وقتی استراتژیک میشود که بعد ذهنی هم داشته باشد وقتی که روابط اقتصادی و سیاسی مبتنی بر تغییرات ذهنی نباشد در حد تاکتیک باقی مانده ما در رابطهای که با ساندینیستها ایجاد کردیم در دهه اول انقلاب رابطه فقط در سطح مسائل تجاری بود.
ریوران: فقط سیاسی بود فرهنگی نبود البته اقتصادی هم نبود
زورق: تا حدی اقتصادی بود همان موقع گفتند حدود ۵۰ میلیون دلار آن موقع خیلی رقم درشتی بود به نیکاراگوئه ایران کمک کرده است این رقم، رقم سنگینی بود کل بازار نیکاراگوئه را با مقدار محدودی دلار میشد خرید خیلی اقتصاد ضعیفی داشتند .
کاظمزاده: چه سالی؟
زورق: دهه ۶۰ بود غذا کم آمد و نیکاراگوئه خیلی کشور فقیری بود ۵۰ میلیون دلار ایران کمک کرد آنجا اما آمریکا رفت روی ذهن مردم کار کرد که منجر شد به اینکه که آن زنِ طرفدار غرب آمد روی کار بعد هم ساندینیستها خودشان را متحول کردند بعد به ساندینیستها هم اجازه حضور دادند که الان نیکاراگوئه بیشتر از ونزوئلا در مشت آمریکاست در حالی که انقلاب نیکاراگوئه اولین انقلاب به اصطلاح ضد استعماری و معنوی در آمریکای لاتین بود ساندنیستها توانسته بودند ۶۰ هزار بسیجی داشته باشند .