محمد حسن زورق: جوشش های معنوی نوینی در سطح قارۀ آمریکا قابل مشاهده است. کلیسای معترض و انقلابی و اللهیات رهائی بخش در آمریکای لاتین یک پدیده درخشان و قابل توجه است . در کنار این گرایش انقلابی توجه به اسلام نیز بویژه توجه به اسلامی که انقلاب اسلامی در ایران پرچمدار آن است در قاره آمریکا قابل ردیابی است . موج نوین حرکت های اجتماعی و سیاسی در آمریکای لاتین تمایل به آزادی و استقلال و مقابله با امپریالیزم آمریکا و همکاری با جمهوری اسلامی ایران دارد.مظهر کامل این تمایل روابطی است که بین ونزوئلا وجمهوری اسلامی ایران پدیدار شده است. تشیع در مجمع الجزایر کارائیب از قرون گذشته حضور داشته است ولی امروز گرایش به اسلام و تشیع منحصر به جزایر کارائیب یا همان جزایر غرائب نیست.
علی اکبر اشعری: یک تجربه خوب من در زیمباوه دیدم که حکایت از علاقه مردم جهان به اسلام ناب محمدی می کند یک زن و شوهر شیعه از یک کشور آفریقایی به آنجا آمده بودند آنها خیرخواهانه ایتام مردم را جمع کردند و بچههای بیسرپرست را گردآوری کردند و مؤسسهای درست کردند و این بچه ها را تحت سرپرستی خود گرفتند من رفتم در جمعشان شرکت کردم واقعاً وقتی که می دیدم اینها صمیمانه سلام به امام رضا میدادند مخلصانه نماز میخواندند آدم منقلب میشد.
حسین ریوران: زیمباوه همان رودزیای سابق است که در آنجا نظام آپارتای بود زیمباوه مستعمره انگلستان بوده است .
علی اکبر اشعری: ما پایتخت زیمباوه را دیدیم. شب ها شهر تاریک است چون برق ندارند و خیلی کم دارند. در زیمباوه یک آبشار بسیار بزرگ هست که بسیار زیبا و جالب توجه است.
حسین ریوران: در ونزوئلا هم همین طبیعت است بزرگتراز آبشارنیاگارا در ونزوئلا وجود دارد که زیباترین آبشار جهان از لحاظ عظمت و ارتفاع است.
محمد حسن زورق : منابع آب و مواهب طبیعی وجود دارد ولی استعمار مردم این کشورها را در شرایط قحطی و بحران غذا قرار داده است . کما اینکه در مورد جمهوری اسلامی ایران نیز غرب بیشترین فشار رابروی اقتصاد ایران می آورد تا بدین وسیله از تداوم حرکت استقلال طلبانه و آزادیخواهانه ملت ایران که موجب بیداری اسلامی در منطقه شده است جلوگیری کند.بنظر من دولت آقای رئیسی دولتی است که موفقیتش برای موفقیت انقلاب ضروری است. این دولت کوچکترین زاویهای با مواضع رهبری انقلاب ندارد کم داشتیم دولتی که این طور هماهنگ باشد این وضعیت را دو قوه دیگر هم دارند و کاملا هماهنگند،زاویهای ندارند و این یک انسجام کم نظیر است ولی در عین حال این انسجام بطور طبیعی توقع را بالا برده است اگر این دولت موفق نشود شکست آن در نظر برخی، شکست انقلاب خواهد بود انقلاب شکست نمیخورد ولی برخی ناکامی ها می تواند پیروزی نهائی انقلاب اسلامی را به تاخیر بیندازد. نکته دوم اینکه مسئله ماهیت پول، مسئله ای است که نخبگان حوزه و دانشگاه باید درباره آن مطالعه و اندیشه ورزی کنند.پول در اسلام ارزش ذاتی داشت یعنی دینار یک مقدار مشخص طلا بود و درهم مقدار مشخصی نقره بود بنابر این دینار و درهم ارزش ذاتی داشته اند از زمانی دولت ها بجای رواج مسکوکات طلا و نقره ،حواله طلا و نقره بدست مردم دادند یعنی طلا جایش را به حواله طلا داد یک حوالههایی به دست مردم دادندوگفتند این حواله اینقدر طلا از بیت المال است و کم کم شد این اسکناسی که الان دارید میبینید. یعنی پول ارزش اعتباری پیدا کرد.
معاملهای که با پولی که ارزش ذاتی دارد میشود غیر از معامله با این پول است که ارزش ذاتی ندارد گاهی اصلاً معلوم نیست چی هست مرتب ارزش اعتباری آن در حال نوسان و کم و زیاد شدن است از طرف دیگر یک تئوری در شرایط اخیر مطرح شد آمدند یک چارچوب ذهنی ساختند وبه دولت فعلی میگویند تو که به اصطلاح میآیی سوبسید میدهی قیمتها را میآوری پایین خوب این قیمتها برای همه میآید پایین چه کسی که دارد و ثروتمند است وچه کسی که ندارد وفقیراست اتفاقاً کسی که دارد بیشتر مصرف میکند بنابراین تو سوبسید بیشتر داری به آن ثروتمندِ میدهی بعد میگوید راه حلش این است که این سوبسید را بیا و بده به مصرف کننده فقیر اگر پول ارزش ذاتی داشت این کار درست بود یعنی اگر دولت میآمد یک مقدار مشخصی طلا میداد به طبقات فقیر نوسانات بازار نمیتوانست ارزش این طلا را نابود کند دارند پول میدهند پولی میدهند که معلوم نیست چی هست آقای رجائی آمد گفت ۳۰۰ تومان بدهید به روستاییان ۶۰ سال به بالا یک روستایی که ۶۰ سال به بالا داشت در سال ۱۳۶۰ با ۳۰۰ تومان تأمین میشد الان با ۳۰۰ تومان یک آدامس هم نمیشود خرید امروز آمدند و میگویند ۴۰۰ هزار تومان به فقرا میدهیم به سه دهک پایین بقیه تا دهک نهم هم ۳۰۰ هزار تومان میدهیم.
۳۰۰ هزار تومان دارد میدهد ولی برنج شده کیلویی ۱۰۰ هزار تومان یعنی معادل پول ۳ کیلو برنج را دارد می دهد ۶ ماه دیگر میشود قدرت خرید این پول کم و کم می شود ناگهان می بینید بخش عظیمی از مردم زیر بار تورم کاملا پای مال شده اند.من احساس می کنم یک خطای راهبردی رخ داده است.این یک نکته، نکته دیگر از جهت روانی است کسی که یک ۳۰۰ هزار تومان میآید به حسابش یک دفعه خوشحال میشود ولی هربار در طول ماه میرود که برای خرید می رود میبیند جنسها قیمتش رفته بالا وهربار ناراحت میشود این هم یک مکانیزم روانی دیگری است که دارد در افکار عمومی کار میکند. سفارتخانه های غربی شرایط اقتصادی ما را رو.زانه رصد می کنند و به دولت های خود گزارش می دهند و با تئوری های القائی سعی می کنند ما را دچار خطای راهبردی در مسائل اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی و سیاسی بنمایند.
حسین ریوران: دکتر سبحانی معتقد است آزاد سازی اقتصادی یک خواسته غربی است و معمولاً مقدمۀ جامعه سرمایه داری است حالا یک رتوشی فقط روش هست آن هم بحث همین ۳۰۰ یا ۴۰۰ تومان است که دارند میدهند که دردش را کمتر بکنند والا حرکت، حرکت به این سمت است الان متأسفانه کمکم این شرایط دارد واکنش ایجاد می کند.
محمد حسن زورق:این یک نمونه دیگر است که نشان می دهد تغییر در ذهنیت تاثیرات راهبردی دارد و تاکتیک هائی که در عینیت بکار گرفته می شود را بی تاثیر می کند.