چرایی قتل و ترور ایمن الظواهری و قهرمان سازی بایدن از یک برگه سوخته در این مقطع زمانی توام با نیم نگاهی به رویکرد بی بی سی در قبال این ترور

0 219

تا پیش از اینکه خبر ترور ایمن الظواهری رهبر القاعده در بالکن محل مسکونی خود در منطقه دیپلماتیک کابل پایتخت افغانستان منتشر شود مدت ها بود که هیچ خبری از این سازمان و القاعده نبود و هروقت اسمی از گروه های تکفیری و تروریستی نام برده می شد به داعش اشاره می شد. بنابراین در عمل القاعده و مسئولان آن از جمله ایمن الظواهری به مهره سوخته تبدیل شده بودند. بر این اساس اولین سوالی که در خصوص ترور ایمن الظواهری و به راه انداختن تبلیغات گسترده در قبال آن وجود دارد این است که امریکا چه هدف یا اهدافی را از این مسئله دنبال می کنند و چرا در این مقطع زمانی به این اقدام دست زده است؟

دستکم به چهار عامل می توان در این زمینه اشاره کرد که هریک بخشی از اهداف امریکا را در این زمینه آشکار می کند:

نخست اینکه طی چند روز گذشته خبرهای از ورود اقتصاد امریکا به رکود منتشر شده بود و اگرچه حزب حاکم دموکرات از پذیرفتن این موضوع طفره می رفت اما آمارهای منتشره در این زمینه کاملا گویاست. به نوشته روزنامه واشنگتن پست ، آمریکا در بازه زمانی آوریل تا ژوئن (فروردین تا خرداد) برای دومین بار پیاپی، کوچک شدن ۰.۹ درصدی اقتصاد را تجربه کرده است. در گزارش وزارت بازرگانی آمریکا آمده است که تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه اول سال نیز کاهش ۱.۶ درصدی را تجربه کرده بود و تداوم این روند می‌تواند شاخصی غیر رسمی اما قطعی از وقوع رکود در این کشور باشد. این آمار زمانی منتشر شده که مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارهای آمریکا با تورم شدید و نرخ بهره بالاتر دست‌وپنجه نرم می‌کنند. بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره در این کشور را سه چهارم درصد افزایش داده که دومین اقدام پیاپی برای غلبه بر تورم بی سابقه این کشور ظرف چهار دهه گذشته است. بانک مرکزی آمریکا (فدرال ریزِرو) قصد دارد از این طریق با یک «فرود نرم»، بدون زدن جرقه رکود، از سرعت افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها بکاهد. با وجود افزایش دستمزدها، هزینه‌ها همچنان سریع‌تر از درآمدها افزایش می‌یابند. تورم در ایالات متحده در ماه گذشته به ۹.۱ درصد افزایش یافت که  به طور عمده ناشی از افزایش قیمت سوخت و مواد غذایی بوده است.

این نرخ تورم بالاترین میزان از سال ۱۹۸۱ است که بسیار بالاتر از هدف رسمی ۲ درصدی دولت می باشد. اقدامات اخیر فدرال ریزرو با هدف افزایش هزینه استقراض و وادار کردن مردم و مشاغل به گرفتن وام کمتر و پایین آوردن هزینه ها و در نتیجه کم کردن از قیمت ها انجام می شود. با این حال، نرخ های بالاتر بهره می تواند فعالیت های اقتصادی را کاهش دهد و باعث رکود شود. «جروم پاول» رئیس فدرال رزرو اعتراف کرد که بخش‌هایی از اقتصاد در حال کند شدن و حرکت به سوی رکود هستند اما وی عنوان داشت که ممکن است درماه‌های آینده با وجود خطرات، افزایش نرخ بهره بیشتری رخ دهد. فدرال رزرو از ابتدای همه گیری کووید-۱۹ نرخ بهره معیار خود را نزدیک به صفر نگه داشته بود، اما در ماه مارس ۲۰۲۲ روند حرکتی را آغاز کرد که به طور گسترده به عنوان یکی از تهاجمی ترین چرخه های سیاستی در دهه های اخیر توصیف شده است. «نوریل روبینی» اقتصاددان مشهور، که توسط وال استریت به دلیل پیش‌بینی بحران مالی سال‌های ۲۰۰۸-۲۰۰۹ «دکتر عذاب» لقب گرفت، گفته است که کشور به سمت یک رکود شدید و یک بحران بدهی و مالی شدید پیش می‌رود. مارک زاکربرگ، یکی از بنیان‌گذاران فیس‌بوک و شرکت مادر آن یعنی متا، روز چهارشنبه طی اظهاراتی تأکید کرد که اقتصاد ایالات متحده در حال کوچک شدن است و شرکت او باید در آینده نزدیک با برخی اقدامات ریاضتی مواجه شود.زاکربرگ در جریان نشستی درباره درآمد سه ماهه دوم این شرکت گفت: به نظر می‌رسد وارد یک رکود اقتصادی شده‌ایم که تأثیر گسترده‌ای بر تجارت تبلیغات دیجیتال خواهد داشت.

 

در چشم انداز اقتصادی کنونی آنچه بیشترنگران کننده به نظر می‌رسد این است که هیچ سناریوی تاریخی قابل مقایسه‌ای وجود ندارد که بتواند راهنما باشد. در اواخر دهه ۱۹۷۰ و تا دهه ۱۹۸۰، زمانی که جهان با رکود و تورم مشابهی، رکود تورمی، دست و پنجه نرم می‌کرد، جهانی شدن یعنی ادغام اقتصاد جهانی به رشد اقتصادی و باز کردن بازارهای جدید برای ملیت‌های مختلف آمریکا کمک کرد. در این دوره شاید هیچ چیز بیشتر از عادی سازی روابط تجاری بین ایالات متحده و چین و همچنین سیاست‌های اصلاحی، مؤثر نبود. اما اکنون، تنش‌ها و جنگ تجاری بین چین و ایالات متحده، تحت رهبری ایالات متحده برای جدا کردن اقتصادهای غربی از چین، اقتصاد جهانی را به سمت عدم رشد سوق داده است. در چنین شرایطی قتل و ترور ایمن الظواهری و تبلیغات گسترده ناشی از ان که با بازنمایی حوادث ۱۱ سپتامبر همراه بود این کارکرد را برای آمریکا به همراه داشته که ذهن افکار عمومی داخلی را از مسایل و مشکلات اقتصادی داخلی به مسائل امنیتی و برون مرزی منحرف کند. از این دید با توجه به ادامه دار بودن مشکلات و بحران اقتصادی آمریکا،  قتل و ترور ایمن الظواهری می تواند بخشی از یک پروژه امنیتی باشد و لذا می توان منتظر حوادثی از این دست و یا هر اقدامی که بتواند ذهن مردم را از مسائل داخلی به بیرونی منحرف کند، بود.

هدف دومی  که می توان در این راستا به آن اشاره کرد کاهش محبوبیت شخص جوبایدن و ضعیف و ناتوانی جسمی آن بخصوص بعد از ابتلا به کروناست که بعد از سفر به اسرائیل و عربستان اتفاق افتاد و حرف و حدیث های جدیدی نیز به همراه اورد. نظرسنجی مؤسسه «سیویکز» نشان داد که محبوبیت بایدن برای اولین بار در دوران ریاست جمهوری او به کمتر از ۳۰ درصد کاهش یافته است. طبق این تحقیق فقط ۲۹ درصد از رای‌دهندگان آمریکایی، عملکرد بایدن را تایید می‌کنند، در حالی که ۵۸ درصد مخالف اقدامات و نحوه اداره دولت توسط او هستند. این افکارسنجی نشان داد که محبوبیت بایدن در میان هم‌حزبی‌های خود یعنی دموکرات‌ها نیز کاهش داشته و ۶۳ درصد از اعضای این حزب عملکرد او را تایید می‌کنند که نسبت به ماه ژوئن ۲۵ درصد درصد کاهش داشته است. طبق این گزارش، فقط ۳۶ درصد از دموکرات‌ها خواهان حضور بایدن در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۴ هستند.مؤسسه «گالوپ» نیز توضیح داد که بجز بایدن، فقط پنج رئیس جمهور پیشین آمریکا محبوبیت زیر ۳۰ درصد داشته‌اند که شامل هری ترومن (۲۲ درصد)، ریچارد نیکسون (۲۴ درصد)، جیمی کارتر (۲۸ درصد)، جورج بوش پدر (۲۹ درصد)، جورج بوش پسر (۲۵ درصد). بریت‌بارت در تحلیل این نظرسنجی نوشت: «محبوبیت بایدن به دلیل عوامل مختلف به طور پیوسته در حال کاهش است. محبوبیت او در ماه آگوست و از زمانی که عقب‌نشینی مرگبار از افغانستان را هدایت کرد که صدها یا هزاران شهروند آمریکایی را در پشت خطوط دشمن گرفتار کرد، به سرازیری افتاد”. بر این اساس، تورم بی‌سابقه آمریکا در دولت بایدن در ۴۰ سال گذشته و قیمت بالای بنزین نیز عاملی در کاهش محبوبیت رئیس جمهور دموکرات این کشور است. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که مسئله اقتصاد برای ۴۳ هفته متوالی مهمترین موضوع برای رای‌دهندگان آمریکایی است. این پایگاه خبری همچنین نوشت: «در ماه‌های اخیر، بایدن به دلیل وضعیت روان‌شناختی خود نیز مورد انتقاد قرار گرفته است.

 

اکثر رأی‌دهندگان معتقدند بایدن برای ریاست جمهوری مناسب نیست و به توانایی ذهنی او شک دارند. ۶۲ درصد می‌گویند او برای ریاست جمهوری مناسب نیست زیرا سنش بسیار بالا است. ۵۹ درصد هم نگران آمادگی روحی و جسمی او هستند”. همچنین بیشتر آمریکایی ها از نوع عملکرد دولت بایدن در قبال روسیه در موضوع جنگ اوکراین رضایت ندارند. رویکرد دولت واشنگتن در قبال جنگ اوکراین ابهامات زیادی برای مردم این کشور دارد و باعث شده تا بسیاری از آمریکایی به نگاه تردید به آن بنگرند. از سوی دیگر شکست دولت بایدن در محقق کردن وعده هایش در زمینه مبارزه با همه گیری کرونا در آمریکا، دلیل دیگری برای کاهش بی سابقه محبوبیت رئیس جمهوری کنونی امریکا است . دولت بایدن نتوانست آنگونه که مردم کشورش انتظار داشتند، شیوع مرگبار کرونا را در این کشور مهار کند و آمریکا همچنان در صدر فهرست آمار مرگ و میر و مبتلایان به کرونا باقی ماند و بطوری در طول سال گذشته، آمریکا چندین ماه متوالی با این تراژدی مرگبار روبرو بود.برخی نظرسنجی ها و گزارش ها حاکی است بایدن نسبت به تمام روسای جمهوری آمریکا در تاریخ این کشور، بیشترین افت محبوبیت را داشته است.ادامه موج خشونت های مسلحانه و مرگبار در آمریکا و تدوام تبعیض ها علیه رنگین پوستان نیز از جمله دیگر مواردی است که پرونده چالش ها و گرفتاری های حل نشده در دوره دولت بایدن را سنگین تر کرده است. ازاین دید جوبایدن با اعلام اینکه فرمان قتل ایمن الظواهری را شخصا صادر کرده خواسته  ضمن ارائه  چهره قدرتمند از خود ماجرای باراک اوباما را در قتل و ترور بن لادن و ماجرای ترامپ را در جریان قتل و ترور ابوبکر البغدادی رهبر داعش تکرار کند . از این دید گویا خود بایدن نیز به این نتیجه رسیده است که این اخرین دوره ریاست جمهوری وی خواهد بود و لذا خواسته است میراثی همچون اوباما و ترامپ در قتل رهبران القاعده و داعش برای خود دست وپا کند.

دلیل یا هدف سوم از قتل و ترور ایمن الظواهری در این مقطع زمانی می تواند در پیش بودن انتخابات میان دوره ای کنگره باشد که طبق گزارش های موجود دموکرات ها وضعیت مطلوبی ندارند و از این دید هدف از این قتل و ترور تهیه  یک برگ انتخاباتی است تا بلکه بتوان موقعیت حزب حاکم دموکرات را ترمیم و تقویت کرد. ناکامی جو بایدن دربرابر چالش‌های متعدد پیش‌روی دولت و کشور او و سقوط محبوبیتش از یک سو و از سوی دیگر، نفوذ بالای دونالد ترامپ درحزب جمهوریخواه و انگیزه او برای حضور دوباره در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، باعث شده تا انتخابات میان‌دوره ای امسال کنگره از حساسیت فوق العاده برخوردار باشد.هم اکنون نظرسنجی ها حاکی از آن  است که اکثریت آمریکایی های قصد دارند تا درانتخابات میان دوره ای کنگره در سال جاری به نامزدهای حزب جمهوریخواه رای دهند؛ موضوعی که به کابوسی برای دموکراتها تبدیل شده است. تحلیلگران گمانه زنی می کنند که در صورت پیروزی حزب جمهوریخواه در انتخابات میان دوره  ای و بدست گرفتن اکثریت  در دو مجلس نمایندگان و کنگره ، ممکن است این حزب  با بهانه قرار دادن  ضعف جسمی و ذهنی جو بایدن ۷۹ ساله و  با متهم کردن به این موضوع که وی که صلاحیت بودن در کاخ سفید را ندارد، موجبات استیضاح و برکناری وی از سمت ریاست جمهوری آمریکا را در دستور کار قرار دهند. با شرایط ملتهب کنونی جهان و بحرانی که کشورهای اروپایی در مجاورت شرق خود  با آن مواجه اند ، بیش از هرزمانی نتیجه انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا و اینکه قرار است کدام حزب قدرت را دراین دو نهاد به دست گیرد، بسیار حائز اهمیت بوده، بویژه آنکه نتیجه انتخابات ۱۷ آبان ماه می تواند دورنمای مبهم انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا را اندکی روشن  سازد، آنکه چه کسی قرار است سکاندار کاخ سفید باشد، آیا کشتی سیاست خارجی و داخلی آمریکا به همین منوال پیش خواهد رفت و یا با چرخشی عظیم مواجه خواهد شد؛ با این وجود هردو حزب تا آخرین لحظه کارت های خود را درمورد انتخابات ریاست جمهوری آتی و پس از انتخابات میان دوره ای کنگره؛  رو نخواهند کرد.

و در نهایت درباره  دلیل و هدف چهارم می توان گفت که یکی از ایرادهای وارده بر سیاست خارجی جوبایدن این بود که هزینه های چندین تریلیون دلاری امریکا را در جنگ افغانستان بر باد داد و با خروج نیروهای امریکایی، این کشور را به همپیمانان القاعده در داخل و به رقبای امریکا در خارج تحویل داد. از این دید امریکا و جوبایدن از ترور ایمن الظواهری در پی القائ این پیام بوده که بازیگری خود را همچنان در تحولات افغانستان حفظ کرده و در عین حال تلاش کرده  چنین وانمود کند که توانسته طالبان را نیز در این ماجرا با خود همراه سازد بخصوص ان که این ترور بلافاصله بعد از ان رخ داد که امریکا بخشی از دارایی های بلوک شده افغانستان را در جهت کاستن از فشارهای اقتصادی این کشور ازاد کرد و از این دید این ترور می تواند مابه ازای این رهاسازی باشد. با وجود اینکه پیش از بایدن، ترامپ باب مذاکرات را با طالبان برای خروج از افغانستان باز کرده بود و چندین نشست در دوحه برگزار شده بود اما از زمانی که بایدن خروج یکجانبه از افغانستان را صادر کرد زیر انتقادهای جمهوریخواهان قرار داشته است. دولت ترامپ  با طالبان مذاکرات خروج نیروهای نظامی از افغانستان را در فوریه ۲۰۲۰ آغاز کرد و در ازای خروج آمریکا تا ۳۱ مه ۲۰۲۱ ضمانت ضد تروریسم از این گروه خواست. دولت جو بایدن تصمیم به تاخیر این خروج تا ۳۱ اوت ۲۰۲۱ گرفت. برخی اعتقاد دارند بایدن می توانست این توافقنامه را رد کند و تعداد سربازان کمتری را در افغانستان نگه دارد تا توافقنامه صلح بهتر پیش می رفت. براساس این دیدگاه، هزینه نگهداشتن نیروها در افغانستان به نسبت تهدیدهای امنیتی که مرتبط با سقوط افغانستان است به مراتب کمتر می بود.  بر این اساس جمهوری‌خواهان از سخنرانی جو بایدن برای تمجید از عملیات قتل رهبر ارشد القاعده  نیز با الفاظ شدید انتقاد کردند. لیندسی گراهام، عضو سنا حمله هواپیمای  بدون سرنشین امریکا در شهر کابل که منجر به قتل رهبر القاعده شد را “نمایش وقیحانه‌ای از اتحاد بین القاعده و طالبان” خواند. این سناتور با انتقاد از سیاست جو بایدن در قبال افغانستان گفته است  که رئیس‌جمهور امریکا در هنگام خروج نیروهای این کشور از کابل، گفته بود که القاعده از افغانستان خارج شده است. سناتور گراهام می‌گوید من در بدترین خواب‌هایم هم نمی‌دیدم که رهبر القاعده بتواند به کابل برود تا با اعضای خانواده خود در آن شهر زندگی کند. او تاکید کرده است که “الظواهری ممکن است در افغانستان مرده باشد، اما القاعده در این کشور از بین نرفته است.” دیلی میل نیز نوشته است القاعده مثل سال‌های پیش از ۲۰۰۱ در حال افزایش اردوگاه‌های خود در افغانستان است. این موارد نشان می دهد که جمهوریخواهان خروج یکجانبه و بی محابای امریکا از افغانستان ان هم بعد از دو دهه تحمل هزینه های سنگین را به یکی از اهرم های فشارخود علیه دموکرات ها در انتخابات میان دوره ای کنگره تبدیل کرده اند.

نمایی از رویکرد بی بی سی در پوشش قتل و ترور ایمن الظواهری

بی بی سی فارسی در برنامه چشم انداز بامدادی ۱۱ مرداد به طور مفصل به بررسی و تحلیل ترور ایمن الظواهری رهبر القاعده پرداخت. تحلیل محتوای کمی از متن تولید شده در این برنامه ۸ دقیقه ای که از سه بخش:۱-  طرح مساله توسط مجری ، ۲- ارائه یک  گزارش خبری و ۳- برگزاری مصاحبه کارشناسی تشکیل یافته است، نشان می دهد که واژگان: ایمن الظواهری با ۱۹ بار، امریکا و طالبان هرکدام با ۱۶ بار، القاعده با ۱۳ بار، جوبایدن با ۱۰ بار و بن لادن با ۶ بار از فراوانی بیشتری برخورداربوده است . اگر ایمن الظواهری در کنار القاعده و بن لادن قرارداده شود در این صورت فروانی این واژگان به ۳۶ مورد افزایش پیدا می کند که این با توجه به تصویری که بعد از حملات ۱۱ سپامبرامریکا از ان ها در ذهن افکار عمومی امریکا و جهان ترسیم شده ترور ایمن الظواهری را توجیه پذیر می کند و درعین حال به اهداف امریکا از این ترور کمک می کند که به نظر می رسد تحت الشعاع قرار دادن بحران اقتصادی امریکا و منحرف کردن افکار عمومی امریکا از مسائل اقتصادی و بیماری بایدن به مسائل امنیتی با توجه به شناخت افکار عمومی  امریکا از مثلث القاعده، بن لادن و ایمن الظواهری از جمله مهمترین ان ها در این مقطع زمانی می باشد.

ساختار بندی واژگان در جهت تولید گفتمان مورد نظرامریکا

۱- قهرمان سازی از بایدن و ایجاد فاعلیت مشروع برای امریکا

  • جو بایدن رئیس جمهور امریکا می گوید ایالات متحده در عملیاتی در افغانستان ایمن الظواهری رهبر القاعده را به قتل رسانده است. او گفت شخصا مجوز این حمله را که روز شنبه انجام شده تاصادر کرده است.
  • اقای بایدن عصر دوشنبه در کاخ سفید تایید کرد که رهبر ۷۱ ساله القاعده در حمله هوایی در کابل کشته شده
  • اقای بایدن می گوید نیروهای اطلاعاتی آمریکا پیشتر در سال جاری محل اختفای الظواهری را پیدا کردند. این بعد از ان بود که به گفته او ایمن الظواهری به کابل نقل مکان کرد تا در کنار اعضای خانواده اش باشد. اقای بایدن گفت که بعد از بررسی دقیق شواهد قانع کننده درباره موقعیت الظواهری دستور شلیک برای حذف اواز میدان نبرد صادر کرد.
  • مقام ها گفتند که الظواهری روی بالکن خانه محل اختفای خود بود که پهپاد امریکای دو موشک به طرف او شلیک کرد . به گفته ان ها برخی دیگراز اعضای خانواده الظواهری هم در خانه حضور داشتند اما کسی غیر از رهبر القاعده اسیب ندید.
  • اقای بایدن گفت که ایمن الظواهری در طول دو دهه ردی از قتل و خشونت علیه شهروندان امریکایی از خود بجاگذاشته بود. او گفت امیدوار است که مرگ الظواهری مایه ارامش بیشتری برای بستگان قربانیان حملاتی باشد که او ترتیب داده بود.
  • اقای بایدن همین قدر گفت که یه مدتی است که می دانستند که ظواهری در افغانستان است و مدتی است که می دانند در کابل بود آن هم در منطقه شناخته شده حوزه دیپلماتیک کابل

۲- پیوند ایمن الظواهری با بن لادن و القاعده برای یاداوری و بازخوانی حملات ۱۱ سپامبر

  • ظواهری که به همراه اسامه بن لادن حملات ۱۱ سپتامبر امریکا را طراحی کرده بود بعد از مرگ بن لادن در ۲۰۱۱ هدایت القاعده را بدست گرفت.
  • ایمن الظواهری بعد از مرگ اسامه بن لادن در ۲۰۱۱هدایت القاعده را بدست گرفت. او و بن لادن طراح حملات ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱ به امریکا شناخته می شدند و نام او در فهرست بزرگترین ترویست های فراری امریکا قرار داشت الظواهری که جراح چشم بود تا پیش از ان عمدتا دست راست بن لادن و نظریه پردازالقاعده شناخته می شد .به اعتقاد برخی از کارشناسان او مغز عملیاتی حملات ۱۱ سپتامبر بود.
  • یقینا که کشته شدن ایمن الظواهری رهبر القاعده نه تنها که یک عمل مهمی پنداشته میشه از طرف امریکا و سایر جامعه جهانی، چون الظواهری از سال ۱۹۹۸ تا حال من حیث یقین از عاملین و رهبران گروه القاعده شناخته شده بود و در بسیاری از حملاتی که صورت گرفته بود گفته می شد طراحش بوده و یا به شکلی از اشکال دست داشته و تا زمانی که بن لادن  کشته شد نفردوم متفکر از این گروه شناخته می شد.

۳- القائ همکاری طالبان با امریکا در ترور و قتل ایمن الظواهری

طالبان پیش ازتاییدخبر توسط جو بایدن از یک حمله پهپادی امریکا به کابل خبر دادند و آن را محکوم کردند اما نامی از ایمن ظواهری نبردند.

الظواهری با سن و سالی که داشت هیچ امکان نداره که طالبان بی خبربوده باشد یقینا طالبان باخبر بودند

موضوع دیگر تفاهم نامه ای است که دو سال قبل بین طالبان و امریکا به امضاء رسید که در آن جا طالبان تعهد دادند که نمی گذارند یک گروه تروریستی بخصوص القاعده از خاک افغانستان طراحی بکند ویا عملیاتی را به راه بیندازد.

با توجه به اینکه پیش ازاین امریکا بخشی از دارایی های بلوک شده طالبان و افغانستان را آزاد کرده بود لذا این همکاری می تواند مابه ازای آن باشد.

همچنین بی بی سی فارسی در برنامه چشم انداز۱۲ مرداد برای دومین روز متوالی به بررسی ابعاد دیگری از قتل اسامه بن لادن رهبر القاعده در بالکن محل مسکونی خود در منطقه دیپلماتیک  و اعیان نشین کابل پرداخت و حدود ۱۳ دقیقه و نیم از برنامه خود را به این موضوع اختصاص داد. در این برنامه ابتدا واکنش های مختلف به قتل و ترور اسامه بن لادن بخصوص در عرصه خارجی مورد بررسی قرار گرفت و درادامه گزارشی با مضمون مروری بر سابقه پیداپیش القاعده منتشر شد. در این متن حدود سه دقیقه و نیم ۱۳بار از واژه القاعده و ۸بار از واژه بن لادن و در مقابل تنها دوبار از واژه ایمن الظواهری استفاده شده که به نظر می رسد هدف از تهیه این گزارش جبران ناشی از عدم شناخت کافی افکار عمومی بین المللی بخصوص در کشورهای غربی از ایمن الظواهری بوده تا به واسطه شناختی که درباره القاعده و بن لادن وجود دارد این خلاء جبران شود تا هدف اعلام نشده از قتل و ترور ایمن الظواهری در این مقطع زمانی که به نظرمی رسد منحرف کردن توجه افکار عمومی از عمق و گستره بحران اقتصادی در آمریکا و احتمال گسترش آن به سایر کشورهای غربی است، تامین شود. نکته قابل توجه دیگر در این متن این است که در آن تنها دوبار به نام آمریکا اشاره شده که به نظر می رسد هدف از ان سرپوش گذاشتن بر نقش آمریکا در تاسیس القاعده است حال آنکه طبق مستندات موجود امریکا نقش اساسی در تاسیس القاعده داشته است تا به واسطه آن بتواند با حضور شوروی سابق در افغانستان مقابله کند.

مخلص کلام

حتی اگر روایت آمریکا از ماجرای قتل ایمن الظواهری پذیرفته شود که نیروهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا از مدت ها پیش ایمن الظواهری را تحت نظر داشتند انتخاب مقطع زمانی کنونی برای قتل و ترور وی نمی تواند تصادفی باشد و بی تردید با تعقیب اهداف سیاسی و انتخاباتی همراه است که برخی از آن ها مانند کاهش محبوبیت بایدن و دموکرات ها در استانه انتخابات میان دوره ای کنگره جنبه حزبی دارد اما برخی دیگر مانند ورود اقتصاد آمریکا به دوره رکود هرچند برای دموکرات ها هزینه سیاسی و انتخاباتی دارد اما موضوعی است که به کل حیات و ممات آمریکا بستگی دارد و از این دید ترور ایمن الظواهری و متعاقب آن بازخوانی و بازنمایی واقعه ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ ان هم چند روز بعد از انتشار اخبار مربوط به ورود اقتصاد آمریکا به دوره رکود نمی تواند تصادفی باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.