مقدمه و طرح مساله
ریان سلیمان” کودک فلسطینی که فقط هفت سال داشت و هنگامی که از مدرسه اش در شهرک “تَقوع” در بیت لحم خارج شد، ده ها نظامی صهیونیست او و هم کلاسیهایش را دنبال کردند. ریان خودش را به خانه رساند ولی نظامیان اشغالگر به خانه یورش بردند تا بازداشتش کنند اما ریان دوباره فرار میکند که در این تعقیب و گریز بر اثر سقوط از ارتفاع و ایست قلبی جان خود را از دست میدهد. مرگ ریان یاسرسلیمان کودک و دانش آموز مدرسه ابتدایی فلسطینی که در حین عملیات تعقیب و گریز نظامیان صهیونیستی به شهادت رسید هرچند با واکنش بایسته و شایسته مجامع مجهانی و منطقه ای مواجه نشد اما نمایی از این واقعیت را آشکار کرد که نظامیان تا بن دندان مسلح صهیونیستی تا چه اندازه از کودکان فلسطینی ترس و وحشت دارند و اینکه چرا این رژیم صحنه نبرد را به مدارس کشانده است و به ایجاد رعب و وحشت در بین دانش اموزان و معلمان می کند و در روند آموزشی اخلال ایجاد می کند.
ظاهر شدن رایان ۷ ساله در قامت یک مبارز کارکشته
با وجود اینکه رایان ۷ ساله مظلومانه به شهادت رسید اما مرور صحنه ای که وی در ان به شهادت رسید وی را در قامت یک مبارز کارکشته نشان می دهد. نیروهای اشغالگر اسرائیلی صبح پنج شنبه هفتم مهرماه مدرسه ابتدایی الهاجریه در منطقه جنوبی الخلیل را مورد حمله قرار داده و به کلاسهای آن یورش برده و تعدادی از معلمان و دانش آموزان را مورد ضرب وشتم قرار دادند که به مجروحیت تعدادی از آنها منتهی شد. طبق گزارش شاهدان عینی رایان مرگ و قتل رایان ۷ ساله در حین یک عملیات تعقیب و گریزرخ داد. براساس اعلام رسانه های فلسطینی، در پی تعقیب دانش آموزان فلسطینی توسط نیروهای رژیم صهیونیستی، این کودک حین فرار پس از سقوط از ارتفاع دچار ایست قلبی شد و به شهادت رسید.به شهادت رسید. دانش آموزان مدرسه شهرک تقوع که ریان در آن درس می خواند، از حضور گسترده و روزانه نظامیان اشغالگر، شکایت داشتند. نظامیان هر روز دانش آموزان مدرسه را دچار رعب و وحشت می کنند تا آن ها و خانوادههایشان را به تعطیلی مدارس و ترک این شهروادارکنند تا زمینه تسلط شهرک نشینان فراهم شود. به گفته مادرریان فرزندش به سبب ترس ناشی از دیدن نظامیان، به سمت منزل فرار کرد، اما آن ها به منزل یورش آوردند، او از درب پشت منزل فرار کرد و ناگهان یک سرباز با سلاحش او را نشانه گرفت، آن زمان بود که قلب ریان از کارافتاد . دوستان ریان در اطراف پیکرش جمع شدند و بر پیکرش نماز خواندند آن هم در حالی که قرار بود سه هفته دیگر، جشن تولدش را بگیرند. کودکان ریان را به همراه کتاب هایش و برگه ای دفن کردند که روی آن نوشته شده بود: “وطنم را دوست دارم.”نظامیان اشغالگر حتی اجازه ندادند مراسم تشییع پیکر این کودک با آرامش برگزار شود کما اینکه درمورد تشییع پیکرشیرین ابوعاقله خبرنگار۵۲ ساله شبکه الجزیره نیز به همین منوال عمل شد که او هم در ملاء عام و در برابر دوربین های تلویزیون با شلیک عمدی تک تیرانداز صهیونیستی به شهادت رسید. صرف نظر ازتفاوت سنی، قتل ریان ۷ ساله با قتل و ترور شیرین ابوعاقله در جنین شباهت دارد که در ملاء عام و در برابر دیدگاه همه اتفاق افتاد و هر دوی آن ها در نتیجه اجرای عملیات موسوم به موج شکن به شهادت رسیدند که هدف ازان اشغال گام به گام کرانه باختری است.
مرگ رایان ۷ ساله یاد آور مرگ الدوره ۱۲ ساله
ریان یاسرسلیمان اولین کودک فلسطینی نبود که توسط نظامیان صهیونیستی به شهادت رسید و طبعا آخرین آن هم نخواهد بود. با شهادت ریان، شمار کودکان شهید فلسطینی ازسال ۲۰۰۰ به بیش از دو هزار و دویست نفررسید. خاطره فلسطینی ها مملو از نام هزاران کودک شهید شده توسط نیروهای اشغالگر اسرائیل است؛ از این جمله می توان به “آلا قدوم” دخترک پنج ساله ساکن غزه اشاره کرد که در مقابل خانه اش در محله شجاعیه در مجاورت مسجد “ابوسمره” در شرق شهر غزه مشغول بازی بود، ناگهان هدف هواپیماهای جنگی رژیم صهیونیستی قرار گرفت و دنیای کودکانه اش به خاک و خون کشیده شد. ترکش یکی از موشک های شلیک شده به سر آلای پنج ساله اصابت کرد و او را به شهادت رساند. آلا با اشتیاق و شادی هر روز به روپوش و کیف و وسایلی که تازه خریده بود فکر می کرد که به زودی قرار بود برای رفتن به کودکستان آنها را به تن کند، اما موشک صهیونیست ها مجال این شادی را به او نداد. یا لیان دختر ۹ ساله که برای بازی در ماسهها و خنک شدن در موجهای دریا به همراه مادربه ساحل غزه رفته بود در معرض ترکش موشک های اسرائیلی قرار گرفت و بعد از یک هفته درمان جان سپرد و به شهادت رسید. همینطورکودک شیرخوار “ایمان حجو” که در گلوله باران تانک های رژیم صهیونیستی در منطقه خان یونس در سال ۲۰۰۱ به شهادت رسید یا “محمد الدره” که در سال ۲۰۰۰ به هنگام پناه گرفتن پشت پدرش، هدف گلوله نظامیان صهیونیستی قرار گرفت. همچنین فلسطینی ها همچنان جنایات شهرک نشینان صهیونیست از جمله جنایت سوزاندن و کشتن کودک شهید “محمد ابوخدیر” در بیت المقدس و سوزاندن خانواده “دوابشه” در داخل خانه شان در روستای “دوما” در جنوب نابلس در کرانه باختری را به خاطر دارند.
اما شاید بتوان یک تفاوتی را بین قتل ریان و هزاران کودک شهید فلسطینی که پیش از وی به شهادت رسیدند تشخیص داد و ان اینکه اغلب کودکانی که پیش از این به شهادت رسیده بودند اغلب در جریان حملات هوایی و موشکی غافلگیرانه رژیم صهیونیستی اتفاق افتاده بود و لذا این رژیم قتل آن ها را به نوعی توجیه می کرد که مثلا هدف حمله نه کودکان بلکه مقر نیروهای مقاومت فلسطینی بود اما مرگ رایان ۷ ساله همانند مرگ محمد الدوره ۱۲ ساله که در سال ۲۰۰۰ و در بحبوحه انتفاضه دوم در خیابان صلاح الدین غزه به همراه پدرش در حال حرکت بود که مورد حمله غافلگیرانه نظامیان صهیونیستی قرارگرفت و در حالی که پدر این کودک سعی داشت با پنهان شدن پشت یک مانع بتنی از فرزندش حمایت کند، گلوله دست راست وی را شکاف و سپس به پای چپ محمد اصابت کرد و در ادامه نیز چندین گلوله دیگر به پشت محمد الدوره اصابت کرد تا بر روی زمین افتاد. همچنانکه محمد الوره به نماد انتفاضه مسجد الاقصی تبدیل شد قتل مظلومانه رایان ۷ ساله هم می تواند به نماد انتفاضه جاری تبدیل شود که از چند ماه پیش به اذعان خود محافل اسرائیلی سراسرکرانه باختری را در برگرفته است. انتفاضه دوم فلسطین در تاریخ ۲۸ سپتامبر سال ۲۰۰۰ و به دنبال ورود «آریل شارون» نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی به همراه شمار زیادی از نظامیان ارتش و عناصر پلیس صهیونیستی شعله ور شد و «محمد دره» نماد این انتفاضه به شمار میرود. در جریان این انتفاضه ۴۴۱۲ فلسطینی شهید و بیش از ۴۸ هزار و ۳۲۰ نفر مجروح شدند. در مقابل، دراین انتفاضه ۱۰۶۹ صهیونیست هم به هلاکت رسیده و ۴۵۰۰ نفر دیگر زخمی شدند. شبکه ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی به نقل از برخی منابع در ارتش رژیم صهیونیستی عنوان کرد که انتفاضه جدید فلسطینیان با انتفاضه نخست که اواخر سال ۱۹۸۷ آغاز شد و یا انتفاضه الاقصی که اوایل اکتبر ۲۰۰۰ شعلهور شد، کاملا متفاوت است و وجه تمایز این انتفاضه، بکارگیری خشونت حداکثری علیه نظامیان اسرائیلی است. به گفته منابع نظامی اسرائیلی، هر بار که نظامیان اسرائیلی برای بازداشت فلسطینیان وارد شهرها و روستاهای کرانه باختری میشوند، با عملیاتهای مقاومتی فلسطینیان اعم از درگیریهای مسلحانه یا پرتاب سنگ و کوکتول مولوتف مواجه میشوند و کار به جایی رسیده که عملیاتهای مقاومتی بخش وسیعی از کرانه باختری را در برگرفته است. به گفته این منابع، مجریان عملیاتهای مقاومتی به هیچ گروه و جنبشی وابسته نیستند و روشهایی را در پیش گرفتند که با روشهای مورد استفاده گروههای مقاومت فلسطین متفاوت است، از جمله اینکه تلاش میکنند تا صحنههای درگیری با نظامیان اسرائیلی را در شبکههای اجتماعی به ویژه شبکه “تیک تاک” به اشتراک بگذارند.
با این حال بعد از قتل الدوره موج اعتراضات دردنیا علیه رژیم صهیونیستی به راه افتاد و موج تظاهرات ضد صهیونیستی سراسر جهان را فراگرفت اما متاسفانه بعد ازقتل رایان ۷ ساله و حتی پیش از ان ده ها کودک شبیه رایان هم در غزه و کرانه باختری به شهادت رسیدند اما هیچ کدام به ایجاد موج اعتراضی در جهان علیه این رژیم نشده است که همین امر رژیم صهیونیستی را برای ادامه سیاست های توسعه طلبانه در کرانه باختری و به تبع آن کشتار و قتل بی محابای کودکان فلسطینی جری تر کرده است.
درخواست تحقیق امریکا و اروپا برای یک حقیقت روشن
اتحادیه اروپا از رژیم صهیونیستی خواست که سریعا تحقیقاتی را در مورد شهادت این کودک انجام داده و عاملان شهادت این کودک را مجازات کند. در بیانیه این اتحادیه آمده که جان باختن این کودک فلسطینی اتحادیه اروپا را شوکه کرده است.
آمریکا نیز تحقیقات اسرائیل درباره علل قتل ریان سلیمان کودک هفت ساله فلسطینی را خواستار شد.
انجام تحقیق درباره رخدادهایی که با ابهام روبروست طبعا لازم و ضروری است اما در مواردی مثل قتل رایان ۷ ساله که در ملاء عام صورت گرفته و ده ها دلیل و مدرک در تایید عمدی ان وجود دارد درخواست تحقیق تلاشی برای رفع مسئولیت از خود و خرید زمان برای طرف صهیونیستی است ضمن اینکه در مواردی مانند قتل شیرین ابوعاقله هم تحقیقات به جایی نرسید و امریکا هم به جای اینکه طالب خون ابوعاقله به عنوان تبعه خودش باشد به ماست مالی کردن این پرونده روی اورد. امریکا و اروپا در حالی خواستار تحقق درباره مرگ رایان ۷ ساله شده اند که چنین حقی را برای روشن شدن حقیقت درباره مرگ مشکوک مهسا امینی در ایران قایل نشدند و پیش از اینکه باب تحقیقات قضایی باز شود عملا با ایجاد اغتشاش و آشوب ازروشن شدن حقیقت در این زمینه جلوگیری کردند.
کودکان امروز مبارزان فردا
جدا از انگیزه های قومی و نژادی، دلایل دیگری وجود دارد که از دید رژیم صهیونیستی کشتار کودکان فلسطینی را توجیه می کند. یکی از این دلایل این است که افزایش عمدی جمعیت از هر دو طرف فلسطینی و اسرائیلی مدت هاست که در دستور کار قرار گرفته است. بعد از ان که جمعیت شناسان اسرائیلی نسبت به تغییر موازنه جمعیتی به نفع فلسطینی ها هشدار دادند ، رژیم صهیونیستی نیزبعد از قدرت گرفتن احزاب مذهبی و دست راستی افزایش جمعیتی را دنبال می کند. رشد افراط گرایی در میان صهیونیستها امروزه دیگر محدود به برخی گروهها و دستههای عمومی و مردمی نیست، صهیونیست افراطی امروز بخش مسلط جریان سیاسی تلآویو است. استدلالهای نژادپرستانه توسط رسانههای مختلف صهیونیستی علیه غیرنظامیان فلسطینی بارها و بارها تکرار میشود. به عنوان نمونه، «آتیلا سومفالوی»، مجری معروف یدیعوت آحارونوت، در حساب توئیتر خود آشکارا خواستار حذف محلههای غزه میشود. کشتار فلسطینیها پیشنهاد دیگری است که از سوی «بن کاسپیت»، روزنامه نگار صهیونیستی عنوان میشود؛ بدون این که اینگونه اظهارات در توئیتر سانسور و یا حدف شوند. این در حالی است که وقتی کاربران فلسطینی تصاویری از کودکان زخمی و شهید را منتشر میکنند، خیلی زود به بهانه انتشار تصاویر خشونتآمیز، اینگونه تصاویر حذف میشود. براین اساس نه فقط در فلسطین اشغالی اظهارنظرهای نژادپرستانه علیه فلسطینیها به راحتی عنوان میشود، بلکه حتی در شبکههای مجازی نیز اینگونه افراطگرایی هیچ محدودیتی ندارد. حتی «ناوه درومی»، روزنامه نگار صهیونیستی که برخی او را دارای گرایشهای چپ میدانند، در اظهارنظرهای خود به مانند دیگر صهیونیستها نگاهی افراطی دارد و به تازگی نیز خواستار تلاش برای تاسیس دوباره اسرائیل شده و گفته است که لازم است تا جامعه خالص تری را ایجاد کنیم. براین اساس حتی چهرههای چپ رژیم صهیونیستی نیز این روزها با افراط گرایان راست هم نوا شده تا ثابت کنند تلآویو روز به روز بیشتر تندروتر میشود.
از این دید رژیم صهیونیستی به هرکودک و نوزاد فلسطینی به مثابه یک مبارز بالقوه نگاه می کند که می تواند در اینده برای این رژیم چالش برانگیز باشد. بر این اساس اگرچه بخش عمده ای از افزایش مرگ و قتل کودکان فلسطینی به دلیل تراکم جمعیتی بخصوص در نوار غزه است اما این تمام ماجرا نیست و دلایلی هم وجود دارد که چه قتل کودکان و چه ایجاد آزاد و اذیت برای ان ها و خانواده هایشان را عمدی نشان می دهد. بر اساس اعلام وزارت بهداشت فلسطین از ابتدای سال جاری میلادی ۳۵ کودک با گلوله نظامیان اشغالگر اسرائیلی به شهادت رسیده که ۱۹ نفر از آنها در کرانه باختری و ۱۶ نفر دیگر از نوار غزه بودهاند. به گفته عبدالناصر فروانه کارشناس امور اسرای فلسطینی تاکید کرد که خطرناک ترین مسئله در جریان انتفاضه قدس که سال ۲۰۱۵ شعله ور شد، تشدید حملات و جنایات دشمن صهیونیستی علیه کودکان به ویژه در شهر قدس، افزایش موارد تیراندازی به سمت آنان از فاصله نزدیک، بازداشت گسترده کودکان و تشدید تجاوزات اشغالگران اسرائیلی علیه آنان بوده است. فروانه در گزارشی در این باره تصریح کرد که رژیم صهیونیستی از انتفاضه قدس در اکتبر سال ۲۰۱۵ تا به امروز نزدیک به ۹۰۰۰ کودک فلسطینی را در شهر قدس بازداشت کرده که مجموع ۲۰ درصد از مجموع بازداشت ها در اراضی اشغالی را تشکیل می دهند. بر پایه این گزارش، حدود ۷۰۰ نفر از این کودکان از ابتدای سال جاری بازداشت شده اند. وی تاکید کرد که رژیم صهیونیستی همچنین با شدت بیشتری سیاست حبس خانگی کودکان فلسطینی به ویژه در قدس را در پیش گرفته و صدها خانه را به زندانی برای کودکان تبدیل کرده است که این مسئله اثرات منفی زیادی به دنبال داشته و مشکلات اجتماعی زیادی را برای آنان به وجود آورده است. صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) نیز در گزارشی اعلام کرد که بیش از ۱٫۳ میلیون کودک فلسطینی در کرانه باختری، قدس شرقی و نوار غزه که این هفته به مدرسه بازگشتهاند، با خطرات و تهدیداتی جدی مواجه هستند. در این گزارش آمده است که از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۰ کودک فلسطینی در کرانه باختری به ضرب گلوله نظامیان اسرائیلی به شهادت رسیدند حال آنکه این تعداد در مدت مشابه سال گذشته برابر با ۱۲ کودک بوده است. هم اکنون ۵۶ مدرسه فلسطینی در کرانه باختری و قدس شرقی که حداقل ۶۴۰۰ کودک فلسطینی در آنجا تحصیل میکنند، در معرض تخریب قرار دارند. یونیسف تاکید کرد که رژیم صهیونیستی از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۱۵ مورد تجاوز را در مورد بخش آموزش در کرانه باختری مرتکب شده، از جمله اینکه بارها نظامیان این رژیم اقدام به شلیک گاز اشکآور و نارنجکهای صوتی به داخل مدارس کرده و در میان دانشآموزان ایجاد رعب و وحشت کردند و بعضا اقدام به بازداشت آنان کردند.
حدود ۴٫۵ هزار نفر فلسطینی در قدس غربی و بیش از ۳۴۵ هزار فلسطینی در قدس شرقی ساکن اند. این در حالی است که در قدس شرقی ۲۲۰ هزار اسرائیلی و در قدس غربی حدود ۳۵۰ هزار اسرائیلی ساکناند. یکی از تلاش های صهیونیستها در سال های اخیر مصادره مناطق قدس غربی با هدف پاکسازی کامل آن از فلسطینیها و اعراب است. مهمتر از تغییر بافت جمعیتی در قدس و مصادره به ظاهر قانونمند زمین و خانهها، تغییر هویت نسل کنونی فلسطینی است. نگرانی فلسطینی از هویت کودکان و نوجوانانشان در کرانه باختری، قدس و نوارغزه در مدارس آنروا و حتی مدارس تشیکیلات خودگردان در سال های اخیر بسیار جدی بوده است. اقدام اخیر شهرداری قدس با همکاری وزارت آموزش و پرورش اسرائیل در ورود به محتوای کتب درسی این مدارس، جنجالی شده است. مدارش شامل ۱۵۰ مدرسه با حدود ۱۰۰ هزار دانش آموز میشود.
کودکان فلسطینی قربانی سیاست شهرک سازی و رقابت های انتخاباتی اسرائیل
به نوشته روزنامه القدس با نزدیک شدن به انتخابات پارلمانی اسرائیل در اوایل ماه نوامبر آینده ، فلسطینی ها وقوع آنچه را که « سونامی شهرک سازی» در اراضی فلسطین نامیده می شود تا پیش از برگزاری انتخابات پیش بینی می کنند.
براین اساس فلسطینی ها پیش بینی می کنند تا زمان برگزاری انتخابات بخش های بیشتری از زمین های آنان در کرانه باختری رود اردن و قدس اشغال تصرف شود. شبکه “القسطل” در گزارش ماهیانه خود آورده است که تنها در ماه سپتامبر ۴۴۲۶ شهرک نشین یهودی تحت حمایت نظامیان اسرائیلی به مسجد الاقصی تعرض کردند.
شهرک نشینان صهیونیست به زودی باج خواهی از سیاستمداران اسرائیلی و چانه زنی برای آرای شان را آغاز خواهند کرد، انتخاباتی که پیروزی هیچ یک از احزاب بزرگ در آن هنوز مشخص و قطعی نیست .گسترش شهرک سازی در اراضی فلسطین نه تنها از وعده های انتخاباتی افراد تندرو و افراطی دولت اسرائیل مانند آیلت شاکد و سایر تندروهاست بلکه افراد میانه رو مانند بنی گانتس وزیر دفاع اسرائیل نیز چنین وعده را به رای دهندگان اسرائیلی داده اند. انجمنهای یهودی بازوی اصلی دولت “اسرائیل” برای توسعه پروژه شهرک سازی در اراضی فلسطینی بوده به طوری که دولت روند نظارت بر ۱۵۰ کانون شهرکی را به این انجمنها واگذار کرده است. از زمان اشغال کرانه باختری توسط “اسرائیل” در سال ۱۹۶۷ دولت “اسرائیل” ۲۸۸ شهرک در این منطقه احداث نموده که در آنها بیش از ۵۵۰ هزار شهرک نشین زندگی میکنند.
پروژه شهرک سازی در کرانه باختری با فکر و دستور کار احزاب یهودی و صهیونیستی ارتباط داشته به طوری که شهرک سازی محور اصلی برنامههای احزابی بوده است که ائتلافهای مختلف دولتهای متوالی “اسرائیل” را تشکیل دادهاند. این احزاب بر توسعه پروژه شهرک سازی بر اساس مبانی ایدئولوژیک و جمعیتی و همچنین فریبکاریهای سیاسی تکیه داشتند که بر اساس آن مسیر تحول پروژه شهرک سازی، توسعه و ویژگیهای آینده آن ترسیم گردید. دولتهای “اسرائیل” با ترکیبات مختلف ائتلافی نسبت به توسعه پروژه شهرک سازی و حمایتهای بودجهای از آن و فراهم نمودن پوشش امنیتی، نظامی و لجستیکی برای آن اقدام کردند. این روند تا جایی ادامه پیدا کرد که کانونهای شهرک سازی در اراضی فلسطینی نفوذ یافته، تجمعات یهودی آزادی عمل داشته و اراضی بیشتری از فلسطینیان تصرف گردید تا از این طریق حوزه نفوذ شهرکها افزایش یافته و هستههای جدیدی برای شهرکهای آینده با حمایت ارتش به وجود آمد. دولتهای “اسرائیل” برای توسعه این پروژه در کرانه باختری به ارتش و آنچه «اداره مدنی» نامیده میشود مجهز بوده و در این زمینه بر صدور دستورات نظامی برای مصادره بیش از پیش اراضی فلسطین اشغالی تحت عنوان اهداف امنیتی و نظامی تمرکز نمودند. بر اساس همین روند اشغالگران بر ۶۰ درصد از مساحت کرانه باختری و الاغوار تسلط یافت که مساحت آنها در مجموع ۵۸۴۴ کیلومتر مربع است. مساحت شهرکهای موجود ۱۹۶ کیلومتر مربع بوده در حالی که مساحت زمینهای خالی اطراف شهرکها تصرف شده ۳۴۳ کیلومتر مربع است. همچنین بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی مرکز اسرائیلی حقوق بشر در اراضی اشغالی به نام بتسلیم مساحت اراضی مصادره شده با اهداف نظامی که تحت نفوذ شوراهای شهرکی قرار دارد ۵۴۱ کیلومتر مربع است.
دریک چنین شرایطی می توان گفت هدف اصلی از ایجاد رعب و وحشت برای کودکان فلسطینی همانند ان چه در مورد رایان ۷ ساله هم رخ داد وادار کردن ان ها به منازل خود است که این یکی از اهداف اعلام نشده از عملیات موج شکن را در کرانه باختری نشان می دهد.
نتیجه گیری
مرگ دلخراش ریان ۷ ساله ابعاد جدیدی از فشارهای رژیم صهیونیستی را در اراضی اشغالی فلسطین آشکار می کند که این بار کودکان فلسطینی را به عنوان هدف در دستورکار خود قرار داده است. پیش از این اغلب کودکان فلسطینی که به شهادت رسیده بودند در نتیجه حملات هوایی و موشکی رژیم صهیونیستی به غزه بوده که با توجه به تراکم انسانی بالای این منطقه و ترکیب جمعیت جوان آن کودکان و نوجوانان فلسطینی نیز به شهادت می رسیدند. البته مواردی همچون محمد الدوره نیز است که در در بحبوحه انتفاضه مسجد الاقصی در سال ۲۰۰۰میلادی با آتش مستقیم نظامیان صهیونیستی به شهادت رسید. اما شاید ریان یاسر ۷ ساله را می توان نخستین کودک فلسطینی دانست که در یک عملیات تعقیب و گریز به شهادت می رسد و این ریان ۷ ساله را در قامت یک مبارز کارکشته به تصویر می کشد و نشان می دهد که چرا رژیم صهیونیستی از کودکان فلسطینی می ترسد و با آن ها به مانند مبارزان فلسطینی برخورد می کند.