مقدمه و طرح مساله
هرچه اززمان تشکیل دولت جدید نتانیاهو می گذرد صف بندی های داخلی نیروهای سیاسی رقیب در برابر یکدیگر علنی تر می شود و درعین حال شکل گسترده ای به خود می گیرد. از یک سو، دولت ائتلافی کابینه توافقات درون ائتلافی را یکی پس ازدیگری به مرحله اجرا می گذارد چرا که بقای خود را در اجرای این توافقات می بیند اما در همان حال اجرای این توافقات درون ائتلافی واکنش و خشم گروه های مخالف را برمی انگیزد و ان ها را به فشرده کردن دست های یکدیگر برای مقابله با دولت نتانیاهو وادار می کند. لذا هر دو دو طرف خود را در وضعیتی احساس می کنند که راه بازگشت برای خود نمی بینند وپل های پشت سر خود را تخریب شده می بینند .
خط و نشان دولت قبلی و فعلی رژیم صهیونیستی در برابر یکدیگر
نگاهی به اظهارات مسئولان دولت فعلی و قبلی رژیم صهیونیستی که هر کدام بخشی از بدنه جامعه صهیونیستی را نمایندگی می کنند به روشنی از عمق و گستره رئیس رژیم صهیونیستی پرده بر می دارد که یکدیگر را به دامن زدن به جنگ داخلی و ریختن خون اسرائیلی ها متهم می کنند.
یائیرلاپید، رئیس حزب “آیندهای وجود دارد”، بنی گانتس رئیس ائتلاف “بلوک ملی”، آویگدور لیبرمن رئیس حزب “اسرائیل خانه ما”، میراف میخائیلی، وزیر رئیس حزب کار و منصورعباس، رئیس لیست مشترک پیش از تحویل قدرت به دولت نتانیاهو با صدور بیانیه ای هم قسم شدند که به مبارزات خود علیه دولت جدید ادامه دهند. ان ها ازدولت جدید نتانیاناهو به عنوان دولتی سیاه و ضد دموکراتیک یاد کردند که اسرائیل را از درون متلاشی میکند.
یائیرلاپید نخست وزیر قبلی در توییتی تهدید کرد:” تحریک علیه دولت با ریخته شدن خون پایان خواهد یافت”.
بنی گانتس وزیرجنگ سابق دولت لاپید با اشاره تلویحی به پرونده های مفتوح نخست وزیر رژیم صهیونیستی در دادگاه های صهیونیستی، خطاب به بنیامین نتانیاهو گفت: اگر تصور میکنی ظلمی قانونی و حقوقی بر تو وارد شده است، نمی توانی با یک ظلم دیگر به جامعه و اسرائیل آن را تصحیح کنی. اگر به حرکت در مسیری که در آن هستی، ادامه دهی، مسئولت جنگ داخلی که در جامعه اسرائیل رخ میدهد، برعهده تو خواهد بود. من به شفافترین وجه میگویم: تو مسیر ننگ را انتخاب کردی و ما مبارزه عادلانه را انتخاب خواهیم کرد.”
گانتس پس از دیدار با یوآو گالنت، وزیر جنگ جدید دولت نتانیاهو که به تازگی مسئولیت وزارت جنگ را به وی سپرده گفت:” به او گفتم بسیار ناراحت دودستگی در این وزارتخانه و پیامدهای برخوردهای افراطی دولت هستم که احتمالا پیامدهای استراتژیکی داشته باشد”.
یائیرگولان از شرکای سیاسی لاپید از حزب چپ گرای مرتز نیز در توییتی خواهان نافرمانی مدنی برای سرنگونی دولت نتانیاهوشد. گولان که یک ژنرال سابق ارتش و معاون سابق وزیر اقتصاد است، گفت که دولت نتانیاهو یک دولت فاسد است و حریدیهای تندرو نیز اموال اسرائیلیها را به دست میآورند و هرکاری که میخواهند انجام میدهند. وی خواهان مبارزه با آن و بسنده نکردن به تظاهرات در روزهای شنبه شد.
موشه یعلون رئیس سابق ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی از «کوبی شباتی» رئیس پلیس خواست از نیروهایش مقابل تصمیمات و دستورات «بنگویر» حمایت کند. یعلون، دستورات بنگویر را عامل هرج و مرج و ناامنی دانست و در توئیتر نوشت: «گناه شما نیست که کسی را به عنوان وزیر انتخاب کردهاند که یک مجرم است.»
یحیام وایس در مقالهای در روزنامه عبری «هاآرتص» تأکید کرد: «من بر اهمیت اقدام سریع مردم اسرائیل برای پایان روزهای دولت جدید تحریف شده به رهبری بنیامین نتانیاهو تأکید میکنم؛ دولتی که در آن بسیاری از احزاب راستافراطی مشارکت دارند که رفتار آنها منجر به شعلهور شدن سرزمینهای اشغالی خواهد شد».
درمقابل، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر جدید دو شنبه شب در نشستی با حضور نمایندگان لیکود در کنست به اعتراضها اشاره کرد و گفت که از تشکیل کمپینهای اعتراضی و راهپیمایی علیه خود ترسی نداریم، چرا که حمایت ۲ میلیون نفر را پشت سر خود داریم، اظهار نظری که حاکی از چشمانداز تقابلی میان طیفهایهای سیاسی در تل آویو است. متقابلاً، چهرههای سیاسی مخالف کابینه هم باصدایی بلندتر، مخالفتهای خود را ابراز میکنند.
تسویکا فوگل، یکی ازنمایندگان کنست ازحزب قدرت یهود به رهبری ایتمار بن غفیروزیر امنیت داخلی با خطرناک خواندن یائیرلاپید و شرکای پارلمانی اش، آن ها را به حبس و بازداشت تهدید کرد وگفت :” آن ها دعوت به جنگ میکنند،…آنها با زبان جنگ صحبت میکنند، از نظرمن این خیانت به اسرائیل است، بله این دلیلی برای حبس است”. وی تاکید کرد لاپید و گانتس (عضو کنست ازحزب چپگرای مرتز) یائیر گولان نماینده حزب مرتز و موشه یعالون، وزیر جنگ اسبق باید بازداشت شوند. الموگ کوهن، یکی دیگر ازمسئولان کابینه نتانیاهو نیزبه شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی گفت، اگر لاپید و گانتس دست از تحریک، اختلاف و تقسیم و تمایل به ریخته شدن خون در خیابان برندارند، بازداشت خواهند شد.
با توجه به این صف آرایی ها و تهدیدهای متقابل، اسحاق هرتزوگ رئیس رژیم صهیونیستی از چهرههای سیاسی این رژیم خواست در فضای دو قطبی شدید حاکم بر فلسطین اشغالی ، نزاع میان دولت ائتلافی تندروی جدید و مخالفان چپ میانه را متوقف کنند. هرتزوگ در توییتی با استمداد از افراد تاثیرگذار نوشت: “این مقطع زمانی در زندگی اسرائیلیها حساس است، از شما نمایندگان منتخب و شهروندان اسرائیلی در گروههای مختلف مردمی و سیاسی میخواهم خویشتندار بوده و مسؤولانه رفتار کنید، ما نیازداریم شرایط را آرام کنیم و شدت تنش (در اختلافات سیاسی) را کاهش دهیم”.
سرمنشاء اختلافات به نتانیاهو می رسد
این باورعمومی در فلسطین اشغالی وجود دارد که نتانیاهو برای منافع شخصی خود و رهایی از پرونده های فساد حاضر به هر کاری است و با تشکیل دولت یکدست و راستگرا و حذف رقبا و مخالفان از آن زمینه را برای جنگ داخلی فراهم کرده است و در این راستا با انتصاب یاریو لوین به وزیر دادگستری به اصلاحات قضایی با هدف کاهش اختیارات قوه قضاییه و تضعیف دادستان عالی روی اورده است که این امر نیز با واکنش منفی گسترده از سوی احزاب مخالف، قضات، وکلا و ساکنین سرزمینهای اشغالی همراه شده است.
یدیعوت آحارنوت به نقل از یائیرلاپید نوشت که طرح ارائه شده از سوی «یاریو لوین» وزیر دادگستری اسرائیل به کاهش اختیارات دادگاه عالی منجر خواهد شد. وی گفته که این طرح، قضات و سیاستمداران و مشاوران حقوقی را در کابینه به عروسک بدل خواهند کرد، اما باید دید که چه کسانی هزینه این اقدامات را پرداخت خواهند کرد؟ یاریو لوین ۵۳ ساله که تبار روسی دارد، از نزدیکترین و وفادارترین سیاستمداران به نتانیاهو است. مأموریت اصلی لوین در وزارت دادگستری، تضعیف قدرت دیوان عالی و مسلط کردن کابینه و کنست بر آن است و به نظر میرسد هدف در پس پرده این پروژه متوقف کردن روند رسیدگی به پروندههای پنجگانه بنیامین نتانیاهو باشد.
به نوشته آسوشیتدپرس نتانیاهو و متحدانش در داخل سرزمین های اشغالی از طرح گسترده برای بازنگری در سیستم قضایی کشور پرده برداری کرده اند. طرح اصلی به پارلمان این اختیار را می دهد که تصمیم های دیوان عالی را با اکثریت ساده لغو کنند.به باور منتقدان این مسئله سیستم کنترل و تعادل اسرائیل را نابود می کند.
هزاران اسرائیلی اواخر هفته به معترضانی که علیه اصلاحات قانونی پیشنهادی پیوستند و رئیس پیشین دادگاه عالی هشدار داد که این طرح ساختار اسرائیل را توخالی خواهد کرد. بنی گانتز، وزیر دفاع پیشین هم که امروز یکی از چهره های اپوزسیون است، هشدار داد که نتانیاهو، این رژیم را به سوی جنگ داخلی سوق می دهد. نتانیاهو که در آستانه محاکمه قرار داشت می خواست با این گروه هم صدا شود تا هم خود مصون باشد و هم با چهره هایی که به مانند وی با سیستم قانونی که نخبه گرایانه توصیف می شود، مخالف هستند در این حوزه تغییر ایجاد کند. اعتقاد بر این است که اصلاحات قانونی که توسط وزیر دادگستری اسرائیل رهبری می شود؛ چهره ای که از نزدیکان نتانیاهو است، در نهایت موجب رد اتهام های وارد شده به نتانیاهو خواهد شد.
نشریه تایمز چاپ اسرائیل در گزارشی نوشت: نتانیاهو به طور سیستماتیک در حوزه های ایدئولوژیک، قضایی، پارلمانی، نظامی، امنیتی، روابط خارجی، اقتصادی و اجتماعی در حال تضعیف اسرائیل است و برای اجرای برنامه های رادیکال خود مجبور شد قانون اساسی را تغییر دهد؛ این ضربه ای جدی به مفهوم قانون وارد کرد. کسانی که از اسرائیل متنفر هستند، باید آرامش داشته باشند و از تماشای صحنه ها لذت ببرند، زیرا بنیامین نتانیاهو تمام ستون های معبد اسرائیل را ویران می کند. وی همان فردی است که چند ماه پیش مدعی شد تنها خودش می تواند امنیت اسرائیل را در برابر دشمنان داخلی و خارجی تضمین کند، اما در واقع همان کسی است که بسیاری از سران اسرائیل هشدار داده اند با دامن زدن به اختلافات داخلی و از دست دادن حمایت های خارجی، زمینه نابودی و انحطاط اسرائیل را فراهم می کند.
نگرانی ها از کشیده شدن اختلافات به ارتش
وزیرجنگ اسرائیل نسبت به کشیده شدن شکاف ها و اختلافات داخلی این رژیم به درون ارتش ابراز نگرانی کرد.
آویو کوخاوی رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی گفت: این روزها مرز بندی ها و خطوط اختلاف که از مدت ها قبل وجود داشته مشخص شده است.
امیربوخبوط تحلیلگر امور نظامی در پایگاه خبری واللا نوشت: نمی توان به نگرانی های رو به افزایش ناشی از رشد نفرت و اختلاف در جامعه اسرائیلی و تلاش سیاستمداران برای تبدیل کردن ارتش به یک کیسه بوکس بی توجه بود و سیاسیون ما نباید ارتش را وارد مجادلات سیاسی خود کنند.
آویگدور کهلانی وزیر سابق امنیت داخلی رژیم صهیونیستی تاکید کرد که نسبت به سرنوشت اسرائیل در نسل آینده نگران و معتقد است مشکلات داخلی، اسرائیل را نابود خواهد کرد.
یاییرلاپید تصریح کرد، چالش های خطرناکی در عرصه داخلی وجود دارد که ارتش اسرائیل در سال های آینده با آنها مواجه خواهد شد.
یوال دیسکن رئیس اسبق سرویس امنیت داخلی رژیم صهیونیستی موسوم به شاباک در مقالهای در روزنامه عبری زبان یدیعوت آحارونوت تصریح کرد که تمایل نسل جدید اسرائیلیها به خدمت نظامی به ویژه در یگانهای جنگی هر روز کمتر میشود.
نتایج یک نظرسنجی انجام شده توسط ائتلاف جنبش های جوانان در رژیم صهیونیستی که توسط شبکه ۱۲ تلویزیون این رژیم پخش شد حاکی از آن است که یک سوم جوانان صهیونیست علاقه ای به گذراندن دوره سربازی ندارند. علاوه بر آن یک سوم جوانان در اراضی اشغالی اعتقاد دارند اسرائیل تا ۲۵ سال آینده وجود نخواهد داشت.
صهیونیست ها از تکرار کابوس های گذشته وحشت دارند
این هشداررا «یوال دیسکن» رئیس اسبق سرویس امنیت داخلی رژیم صهیونیستی موسوم به شاباک در مقالهای در روزنامه عبری زبان یدیعوت آحارونوت مورد اشاره قرار داده و گفته است که رژیم صهیونیستی در سه مرحله با خطر حقیقی و وجودی مواجه بوده است: «مورد اول و دوم طی سالهای ۱۹۴۸ و ۱۹۷۳ اما سومین خطر حقیقی که پیش روی موجودیت این رژیم قرار دارد، در سال جاری است. خطر وجودی کنونی با دو خطر قبلی که عبارت بود از جنگ با ارتشهای عربی، کاملاً متفاوت است، چرا که خطر کنونی، خطر تجزیه و فروپاشی داخلی و در نهایت جنگ داخلی شدید است.
رئیس اسبق شاباک در ادامه هشدار میدهد که هرگز به اندازه امروز نگران نبوده، چرا که ایدئولوژیهای مختلف و اختلاف در آرا و نظرات همیشه بوده و ضروری هم بوده، اما در دهه دوم و سوم پس از سال ۲۰۰۰ ایدئولوژیها تقریباً به طور کامل متفاوت از سیاستهای اسرائیلی بوده و به سمت تنفر و انزجار پیش رفته که برخی شخصیتهایی که دارای منافع شخصی هستند، آن را شعلهور کردند. این موج تنفر بازی خطرناکی را در سیاست رژیم صهیونیستی آغاز کرده، به گونهای که دیگر کسی تاب تحمل مخالف خود را ندارد، چه در میان راستگرایان و چپگرایان، چه در بین عربها و یهودیان، چه بین اشکنازیها و شرقیها و چه بین مذهبیها و سکولارها.
پیشترنیز«نفتالی بنت»، نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی در سخنانی گفته بود: «ما دو بار کابینههایمان را از دست دادیم. اولی در دوران داوود که پس از ۸۰ سال با درگیری داخلی از بین رفت و معبد دوم که یک حکومت مستقل و متحد بود در ۷۷ امین سالش با نزاع داخلی و اختلاف نابود شد ما ۲۰۰۰ سال آواره شدیم؛ چون تسلیم نزاع و اختلاف داخلی شدیم. ما در دولت سوم هستیم و در حال نزدیک شدن به بحران دهه هشتاد. این درس تاریخی برای ماست و از تکرار آن خسته نمی شوم”
مخالفان نتانیاهو ازخشم و تلافی فلسطینی ها می ترسند
به نوشته آسوشیتدپرس : سیاست های اتخاذی نتانیاهو نباید موجب تعجب شود، پس از چهار شکست پی در پی در سه سال، نتانیاهو توانسته در دور پنجم رای گیری با هم صدایی رادیکال ها به پیروزی دست یابد. ائتلافی که او رهبری شان را عهده دار است متشکل از تندروهایی است که از فلسطینی ها تنفر دارند و با ایده مذاکرات صلح مخالف هستند و تشکیل کشور فلسطینی را برنمی تابند. به عنوان نمونه بن گویر خواهان اخراج دسته جمعی فلسطینی ها است. او بیش از یک دهه متهم به تحریک و اقدام های تروریستی علیه فلسطینی ها بود اما حالا یکی از وزرای ارشد کابینه بی بی است که بر نیروی پلیس نظارت دارد. بزالل اسموتریچ، یکی دیگر از رهبران شهرک نشین که مسئولیت ساخت شهرک ها در کرانه باختری را بر عهده گرفته و به سان بن گویر رادیکال است.
براساس دستور العمل های کابینه جدید قرار بر آن است که ساخت و ساز شهرک ها در کرانه باختری توسعه یافته، ده ها پاسگاه غیر قانونی تعریف و کرانه باختری در اختیار اسرائیل قرار بگیرد. چنین سیاست هایی تقریبا رویارویی ایالات متحده، فلسطینی ها، جامعه بین الملل با اسرائیل را تضمین خواهد کرد. کرانه باختری امروز شاهد مرگبارترین خشونت ها در قیاس با دو دهه گذشته است. تا به امروز دولت بایدن تلاش داشته تا با تکیه بر ادبیاتی محتاطانه سیاست های رادیکال کابینه بی بی را مهار کند.
پایگاه خبری صهیونیستی «آی۲۴» نوشت بن غفیرمجدداً به دنبال تصمیمی جدید است و دستور دستگیری تظاهرکنندگانی را صادر خواهد کرد که خیابانها را مسدود کرده و بنرها و نوشتههای تحریکآمیز حمل میکنند. «آی-۲۴» از قول شبکه کان نوشته که علاوه بر دستگیری تظاهرکنندگان، بن غفیر دستوری صادر خواهد کرد که طبق آن جشنها و خوشحالیهای پس از آزادی اسرا یا بازداشتشدگان فلسطینی سرکوب خواهد شد. او تصمیم سختگیرانه جدیدی درخصوص ملاقات با اسرای فلسطینی در بند رژیم صهیونیستی اتخاذ کرده بود که رسانهها از آن به عنوان «اعلام جنگ» یاد میکنند.
ترس از فروپاشی از درون
ترس از فروپاشی از درون در سالهای اخیر برای صهیونیستها جدی تر هم شده است. یکی از این چالشها یهودیان تندرو که به اصطلاح حریدی خطاب میشوند، هستند. طیفی که اگر در سالهای ابتدایی اعلام جعلی رژیم صهیونیستی اندک بودند، امروزه به یک چالش، بازیگر و یک اقلیت در کنار دیگر اقلیتها قرار گرفتهاند.
شکاف اجتماعی، نزاع داخلی، عدم شکل گیری هویت و کلیدواژههایی از این دست، به کرات از داخل رژیم صهیونیستی اعم از مسئولان ، رسانهها و یا محققان خارجی شنیده میشود.
آلون پینکاس سرکنسول سابق رژیم صهیونیستی طی سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۴ در شهر نیویورک آمریکا در روزنامه اسرائیلیهاآرتص نوشت: «افرادی در تل آویو قدرت را بهدست گرفته اند که در ارتش خدمت نکردهاند، اما در مورد مسائل صلح و جنگ تصمیم خواهند گرفت. آنها مذهبیهای تندرویی هستند که در جامعه کار نمیکنند، اما می خواهند اقتصاد را مدیریت کنند. حاکمان کابینه تل آویو با نقض قوانین سابقه جنایت دارند، اما می خواهند قوه قضائیه را اصلاح کنند. این افراد هرگز تاریخ، ریاضی یا انگلیسی نخواندهاند، اما بهدنبال اداره سیستم آموزشی هستند.”
ایهود باراک، نخست وزیر و وزیر جنگ سابق از حزب کارگر نیز در یادداشتی که در روزنامه یدیعوت آحارونوت منتشر شد، نوشت: “مسؤولان این دولت با تعصب برخورد میکنند، پزشکان با توجه به نژاد و رنگ پوست به درمان بیماران خود میپردازند، به جرم خیانت بر نخست وزیر و دو وزیر سابق جنگ حکم بازداشت صادر میکنند و قضات، بازرگانان، مدیران اجرایی و مشاوران حقوقی فاقد تجربه حرفهای انتخاب میشوند که همگی مقدمهای برای پاکسازی سیستماتیک است.” وی با درخواست از اسرائیلی ها برای شرکت در تظاهرات روز شنبه تاکید کرد آنچه امروز علیه حکومت کنونی انجام میدهیم مهمترین نبرد زندگی ماست و مقابله از طریق تظاهرات خیابانی، میادین، جادهها، محل کار و دانشگاه خواهد بود. باراک همچنین با هشدار به اینکه اختلاف موجود با دولت بنیامین نتانیاهو به مرحله جنگ میرسد تصریح کرد خطر در کمین است و در صورت سکوت اسرائیلیها وقوع اتفاقات بد ادامه خواهد یافت، بنابراین شرایط ایجاب میکند که اسرائیلیها با چشم باز عمل کنند و ببینند که کجای این نبرد ایستادهاند. باراک در تشریح دلایل مخالفت خود با دولت نتانیاهو نوشت:”
نتیجه گیری
دولت نتانیاهو توافقات درون ائتلافی را یکی پس از دیگری به مرحله اجرا می گذارد چراکه بقای آن را در اجرای این توافقات می بیند و در غیر اینصورت باید منتظر فروپاشی آن باشد اما درست در نقطه مقابل، اجرای این توافقات علاوه بر اینکه واکنش های فلسطینی ها و طرف های منطقه ای و بین المللی را به همراه دارد، در داخل نیز با خشم و مخالفت گسترده احزاب چپ گرا و سکولار مواجه شده و برخی از آن ها را به مهاجرات معکوس و ترک اسرائیل واداشته و برخی دیگر را به تشکیل جبهه پایداری و مقاومت در برابر دولت جدید نتانیاهو واداشته و به توسل به اقداماتی همچون برگزاری تظاهرات و یا مقاومت مدنی واداشته است. هر دو طرف درگیر پل های پشت سر خود را خراب شده فرض می کنند که هیچ راهی جز حرکت روبه جلو پیش روی خود نمی بینند و برهمین اساس گزینه درگیری داخلی به صورت یک احتمال جدی مطرح شده است و به تبع آن این احتمال نیز قوت گرفته است که دولت افراطی نتانیاهو برای غلبه بر شکاف های داخلی به فرافکنی بحران دست بزند.