مقدمه و طرح مساله
درچند روز اخیر تحولات جدیدی در کرانه باختری به وقوع پیوست که در نوع خود بی سابقه بوده است و از جهاتی نقطه عطف به شمار می رود. کابینه جدید نتانیاهو که به صورت یکدست از احزاب دست راستی با گرایشات فاشیستی و با هدف پیشبرد طرح های یکجانبه این رژیم برای تسلط مجدد بر کرانه باختری و تکمیل روند یهودی سازی بیت المقدس تشکیل شده است اولین عملیات نظامی خود را با یورش و تهاجم گسترده به اردوگاه جنین در ششم بهمن آغاز کرد. عملیات جنین را میتوان نقطه آغاز افزایش تنشها میان عناصر افراطی رژیم صهیونیستی و مقاومت فلسطین دانست. پس از به قدرت رسیدن نتانیاهو در انتخابات کنست، وی برای کسب امتیازات سیاسی پستهای مهم وزارت امنیت داخلی را به ایتامار بن گویر و بخشی از اختیارات وزارت جنگ را به اصموطریچ واگذار کرد و موجب تهاجمیتر شدن سیاستهای این رژیم در قبال مناطق فلسطینی نشین شد.
درمقابل گروه های مقاومت فلسطینی نیز با این پیش بینی دقیق که اگر در قبال این عملیات کوتاه بیایند باید منتظر عملیات های بعدی باشند ضرب شست محکم در قبال این عملیات نشان دادند و علاوه بر این که از غزه شهرک های صهیونیست نشین را موشک باران کردند بلکه سه عملیات مسلحانه پیاپی در قدس انجام دادند و به نوع جدیدی از توازن دست یافتند. در جریان دو عملیات مسلحانه یک جوان ۲۱ ساله و یک نوجوان فلسطینی دیگردر قدس ۹ صهیونیست کشته و ۱۴ نفر دیگر زخمی شدند که با تلفات یورش گسترده ارتش صهیونیستی به اردوگاه جنین تقریبا برابری می کند که در جریان آن نه فلسطینی شهید و ۲۰ نفر دیگرزخمی شدند و این نشان می دهد که مقاومت فلسطینی موفق شده است به موازنه جدیدی در خصوص تلفات انسانی دست پیدا کند و این پیام را به طرف اسرائیلی ارسال کند که از این پس هر تعدادی که بکشد کشته خواهد داد. همین امر مانع از این شد که رژیم صهیونیستی و کابینه جدید نتانیاهو جرات تلافی گسترده این عملیات ها را به خود بدهد و تصمیمی هم که در خصوص افزایش تسلیح شهرک نشینان گرفته شد مسبوق به سابقه بوده و اجرای آن می تواند سرزمین های اشغالی را وارد فاز دیگری از جنگ داخلی بین فلسطینی هاو صهیونیست ها بکند ضمن آنکه با تشکیل دولت راستگرای نتانیاهو و تشدید شکاف های مذهبی و قومی داخلی، به اعتراف خود صهیونیست ها جنگ داخلی در بین خود صهیونیست ها نیزاستارت خورده و طی هفته های اخیر اسحاق هرتزوگ دستکم دو بار ضمن ابراز نگرانی شدید از این روند به عواقب ادامه آن هشدار داده است.
اردوگاه جنین سراغاز دور جدید تحولات؛ چرا کابینه دست راستی نتانیاهوجنین را برای نشان دادن ضرب شست انتخاب کرد؟
سحرگاه پنج شنبه ششم بهمن ۱۴۰۱، ارتش صهیونیستی به بزرگترین عملیات نظامی از آغاز کابینه جدید نتانیاهو دراردوگاه جنین دست زد که دستکم ۹ شهید و ۲۰ زخمی برجای گذاشت. این اقدام تجاوزگرانه با واکنش های گسترده داخلی و بین المللی مواجه شد.
جنین زادگاه گروه های مقاومت از عزالدین قسام تا عرین الاسود و گردان های جنین
اردوگاه جنین برخاسته از شهری است که به نام عزالدین قسام مشهور است. شهر جنین از دهه ۳۰ به مرکز اولین گروه مبارزات مسلحانه علیه استعمار و صهیونیسیم تبدیل شده بود. در سال ۱۹۳۵ نخستین حلقه مقاومت مسلحانه سازمان یافته در فلسطین از سوی شیخ «عزالدین قسام» از برجسته ترین شخصیت های مقاومت علیه اشغالگران انگلیسی در جنین شکل گرفت؛ وی حلقه مقاومتی خود را از کشاورزان جنین که به مقاومت و اصول آن ایمان داشتند انتخاب کرد و به مبارزه پرداخت و در نهایت در اطراف جنین به دست نظامیان بریتانیا به شهادت رسید.
درزمان یوم النکبه و جنگ نخست اعراب و اسرائیل هم، جنین به محل نبرد با صهیونیست ها و حضور ارتش عربی بالاخص ارتش عراق تبدیل شد. مقاومت ارتش عربی در جنین در سال ۱۹۴۸ یکی از نقاط عطف تاریخ فلسطینی است به گونه ای که نیروهای صهیونیست در چهار ژوئن ۱۹۴۸ متحمل خسارات سنگینی بالغ بر ۱۲۴۱ نفر کشته یا مفقودی شدند. آرامگاه سربازان عراقی در جنین که بیش از ۳۰ نفر در آن به خاک سپرده شده اند از مناطق مورد توجه فلسطینی ها و یادآور ایستادگی جنگ ۱۹۴۸ است.
درحال حاضرهم جنین به زادگاه گروه های جدید التاسیس همچون عرین الاسود و گردان جنین تبدیل شده است. این دو گروه به گروهان های قدس شاخه نظامی جهاد اسلامی وابسته هستند.
گردان جنین با تعداد افراد کمی فعالیت خود را پس از نبرد سیف القدس در غزه در ماه می سال ۲۰۲۱ تحت رهبری جمیل العموری از فرماندهان گروهان های قدس آغاز کرد. العموری ژوئن ۲۰۲۱ به همراه دو نفر از نیروهای اطلاعاتی فلسطینی، توسط نیروهای ویژه ارتش رژیم صهیونیستی ترور شد اما با این حال فعالیت های این گردان ادامه و گسترش یافته است.
اززمان تاسیس گردان جنین، رژیم صهیونیستی به طور هدفمند رهبران جهاد اسلامی را هم در کرانه باختری و هم در غزه مورد هدف قرار داد که این حملات تا به امروز هم به شیوه های مختلف ادامه دارد. گردان جنین در حال تقویت بیشتر خود است و ده ها مبارز کاملا آماده و مجهز به سلاح و مهارت را جذب کرده است و نیروهای ویژه این گردان به حدود ۱۰۰ نفر می رسد. این گردان دارای ۳ دسته از نیروها است: نیروهای تعقیب و رصد، نیروهای مواد منفجره و نیروی درگیری و مقابله.
گردان جنین ازاولین روزی که اعلام موجودیت کرد، رویارویی و درگیری مستقیم با نیروهای اشغالگر اسرائیلی را در دستور کار خود قرار داد و بارها به مقابله با یورش صهیونیست ها به کرانه باختری پرداخت. یکی از مهمترین عملیات های این گردان، عملیات حومش بود که با هدف اسارت نظامیان اسرائیلی انجام گرفت.
نام عرین الاسود نیزپس از چندین عملیات ضدصهیونیستی در کرانه باختری بر سر زبان ها افتاد اما سرویس های امنیتی دشمن صهیونیستی بارها در ترور اعضای این گروه ناکام ماندند.
رژیم صهیونیستی تاکنون عملیات های گسترده برای ترور فرماندهان و اعضای گروه عرین الاسود انجام داده اما به اذعان خود صهیونیست ها این ترورها مانع از قدرت گرفتن هرچه بیشتر گروه های مقاومت فلسطین نشده است. ایتان دانگوت هماهنگ کننده سابق عملیات های دولت رژیم صهیونیستی در کرانه باختری اذعان کرده که جنبش جهاد اسلامی سال هاست که در اردوگاه جنین به نیروهای این رژیم ضربه وارد می کند.
دیگر ویژگی های بارز و ممتاز شهر و اردوگاه جنین
یکی ازمهم ترین ویژگی های اردوگاه جنین موقعیت جغرافیایی آن است. آنچه به موقعیت اردوگاه جنین اهمیت می دهد این است که در یک نقطه مواصلاتی قرار دارد، زیرا در ۲۵ کیلومتری جنوب ناصره، ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی حیفا و ۴۳ کیلومتری شمال نابلس قرار دارد. لذا اردوگاه و شهر جنین نقطه بههمپیوستن راههای ارتباطی منتهی به حیفا، ناصره، نابلس و قدس بهشمار میرود.
بیشتراهالی این اردوگاه از حیفا هستند و این نزدیکی اردوگاه به آن محل باعث شده هنوز هم علی رغم سخت گیری های رژیم صهیونیستی به این مناطق رفت و آمد داشته باشند. علاوه بر این، اهمیت این اردوگاه به دلیل جاده های منطقه ای است که از شهر جنین می گذرد، جاده اول از کرانه باختری به شهر ناصره در سرزمین های اشغالی است و جاده دیگر الخلیل را به حیفا در شمال فلسطین اشغالی وصل می کند که از شهرهای نابلس و رام الله می گذرد.
همچنین یکی دیگر از دلایل اهمیت این اردوگاه در غرب شهر جنین، نزدیکی آن به خط سبز (مرز کرانه و سرزمین های اشغالی ۱۹۴۸) است. این باعث شده جنین به مرکز خرید و رفت و آمد فلسطینی ها آن طرف مرز سبز و دیوارحائل تبدیل شود. این نزدیکی به مرز و رفت و آمدها اهمیت امنیتی این شهر و اردوگاه جنین را بیش از گذشته کرده است.
یکی دیگراز ویژگی های جنین که آن را از دیگر استان های کرانه باختری متمایز می کند، بافت جنگلی آن است. منطقه جنین و طوباس از جنگلهای فراوانی برخوردار است که حدود ۸۵ درصد از جنگلهای کرانه باختری را تشکیل میدهند.
از همه مهم تر اینکه اردوگاه جنین به قلب مقاومت در کرانه باختری تبدیل شده است. امروزه اردوگاه جنین یک مرکز مسلح در دل کرانه باختری است که به چالش اصلی صهیونیست ها در کرانه باختری تبدیل شده است. بخصوص آن که بیشتراردوگاه جنین از جمعیت جوان تشکیل شده و براساس گزارش آنروا ۴۲ درصد جمعیت اردوگاه زیر ۱۸ سال سن دارند. حدود ۴۵ درصد از جمعیت جنین را «افراد جوان» تشکیل میدهند که در پیشبرد اهداف و عملیات مقاومت یک «امتیاز برجسته» محسوب میشود.
اردوگاه جنین یکی از پایگاههای مقاومت فلسطین بهویژه «سرایا القدس» شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین است که از زمان اشغال تا دهه ۹۰ جنین به مرور شاهد رشد جریان های مقاومتی بود با واگذاری این اردوگاه به تشکیلات خودگردان پس از توافق اسلو، سرعت رشد مقاومت در این اردوگاه دوچندان شد و علی رغم تلاش های نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان کنترل این اردوگاه از دست آنان و نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی کاملاً خارج شد.
با توجه به این شاخص ها و ویژگی هاست که کابینه جدید نتانیاهو که از آن به افراطی ترین و راستگراترین کابینه درتاریخ رزیم صهیونیستی یاد می شود جنین را برای اولین عملیات نظامی گسترده خود انتخاب کرد.
کابینه راستگرای نتانیاهو هم ضربه فنی شد
اولین عملیات نظامی گسترده ارتش صهیونیستی در کابینه جدید از غزه تا قدس با حملات موشکی و عملیات های مسلحانه فردی فلسطینی ها مواجه شد.
پاسخ های کوبنده مقاومت فلسطینی به یورش گسترده به اردوگاه جنین؛ از موشک پراکنی تا تک تیراندازی
صبح جمعه ۷ شهریور درست یک روز بعد از حمله ارتش صهیونیستی به اردوگاه جنین، نیروهای مقاومت اولین پاسخ موشکی را به شهرکهای اطراف غزه ارسال کرد و بعد از چندین سال، آرامش نسبی حاکم بر این مناطق به هم ریخت و صدای آژیر خطر به صدا در آمد.
جنبش جهاد اسلامی فلسطین، مسئولیت حمله بامدادی به شهرکهای صهیونیستی عسقلان اشغالی را برعهده گرفت. خالد البطش از اعضای ارشد جهاد اسلامی در تظاهرات نوار غزه در این باره اظهار داشت: «در راستای نمایان ساختن یکپارچگی میدانها، مقاومت حتما میبایست حرف خود را میزد ازاینرو یگانهای موشکی سرایا القدس (شاخه نظامی جهاد اسلامی) پاسخ دادند”. منابع عبری زبان اعلام کردند که حداقل ۴ راکت در ساعات ابتدایی بامداد جمعه از نوار غزه به سمت شهر اشغالی عسقلان شلیک شده است. همچنین گفته شد که دو موشک نیز از نوار غزه به سمت شهر اشغالی عسقلان شلیک شده است.
وقتی هم که جنگده های صهیونیستی به حملات هوایی دست زدند برای اولین بار با پدافند هوایی نیروهای مقاومت مواجه شدند که این ابعاد دیگری از توان و قدرت بازدارندگی نیروهای مقاومت را نشان می دهد.
شامگاه جمعه یک جوان ۲۱ ساله فلسطینی به یکی از بی سابقه ترین عملیات های مسلحانه در قدس دست زد که در جریان آن ۹ صهیونیست در جلوی کنیسه یهودیان واقع در محله بنی یعقوب و بیت حنینا کشته و ۱۲ نفر دیگر زخمی شدند. شهید خیری عقلم قبل از اجرای عملیات مسلحانه در قدس در یادداشتی نوشته بود : تکتیراندازی مناسب (ماهر) در مکانی مناسب بهترو از هزار سرباز در میدان نبرد است.
در حالی که صهیونیست ها در شوک عملیات قدس به سرمی بردند صبح شنبه یک جوان ۱۳ساله فلسطینی به یک عملیات مسلحانه دیگر در جلوی شهرک سلوان دست زد که در نتیجه آن دو شهرک نشین دیگر نیز زخمی شدند.
همچنین بامداد یکشنبه ۹ بهمن یک فلسطینی بعد از نفوذ به شهرک صهیونیستنشین کدومیم در شمال کرانه باختری، به روی اشغالگران آتش گشود که نهایتاً بعد از درگیری به شهادت رسید.
این عملیات های مسلحانه فردی دستکم از دو بعد تحول جدیدی را در مقاومت فلسطینی ایجاد کرد :
نخست اینکه موازنه جدیدی را به لحاظِ تلفات انسانی برقرار کرد که این تحول می تواند به ایجاد نوع جدیدی از بازدارندگی کمک کند. در گذشته تلفات انسانی ناشی از درگیری ها به نفع صهیونیست ها بود و تعداد تلفات وارده بر فلسطینی ها به مراتب خیلی بیشتر از صهیونیست ها و همین امر رژیم صهیونیستی و شهرک نشینان صهیونیست را به حملات بیشتر به وسوسه می انداخت کما اینکه دولت جدید نتانیاهو هم اولویت را به تشدید حملات و سرکوب ها داده است. اما تلفات انسانی وارده به صهیونیست ها در جریان حملات موشکی و مقاومت مسلحانه فلسطینی ها موازنه را تا حد زیادی به نفع فلسطینی ها تغییر داده و این پیام را به صهیونیست ها داده است که به هر تعدادی که بکشند کشته خواهند داد.
دوم اینکه سن مجریان عملیات های مسلحانه را به ۱۳ سال تقلیل داد و با توجه به اینکه ترکیب جمعیت فلسطینی ها بخصوص در غزه جوان و نوجوان است که این یارگیری فلسطینی ها را در دور جدید مقاومت مسلحانه بیشتر می کند.
سایه حمایتی غزه بر کرانه باختری؛ غزه و کرانه دو روح در یک بدن
رژیم صهیونیستی بعد از آن که با قدرت بازدارندگی نیروهای مقاومت فلسطینی در غزه مواجه شد به تجاوزات خود بر این منطقه پایان داد و تلاشهای توسعه طلبانه خود را بر بر کرانه باختری متمرکز کرد تا بتواند طرح موردنظر راستگرایان صهیونیستی مبنی بر توسعه مرزهای این رژیم از اراضی اشغالی سال ۱۹۴۸ موسوم به اسرائیل را به کرانه باختری گسترش دهد تا بدین وسیله بتواند هم طرح یهودی سازی قدس را تکمیل کند وهم اینکه شهرک های یهودی نشین واقع در این مناطق را به فلسطین اشغالی ملحق کند.
اداره کرانه باختری بعد از امضای قرار داد سازش در ۱۹۹۳ به تشکیلات خودگردان واگذار شده و لذا هرگونه توسعه طلبی رژیم صهیونیستی در این مناطق در وهله اول سلطه این تشکیلات را تضعیف و آن را به خطر می اندازد. با این حال با وجود اینکه گروه های مقاومت با رویکرد سیاسی این تشکیلات از همان ابتدا مخالف بوده و هستند اما هیچ وقت خود را از خطرات جدیدی که متوجه کرانه باختری و بخصوص قدس است کنار نکشیده و به شدت در مقابل آن واکنش نشان میدهد.
زمانی که دولت قبلی نتانیاهو می خواست محله فلسطینی نشین شیخ جراح را در نزدیکی مسجد الاقصی تخریب و آن را به صهیونیست ها واگذار کند با عملیات شمشیر قدس گروه های مقاومت مواجه شد و دولت جدید نتانیاهو هم که اولین عملیات نظامی گسترده خود را در اردوگاه جنین به مرحله اجرا گذاشت ضمن اینکه با مقاومت گسترده نیروهای مقاومت در جریان این عملیات مواجه و ناچار به عقب نشینی شد مواجه شد بلکه سه پاسخ دیگر را هم از نیروهای مقاومت دریافت کرد که باز موازنه را نسبت به گذشته به نفع فلسطینی ها تغییر داد.
واکنش کابینه افراطی به مقاومت مسلحانه؛ هیاهو برای هیچ
با وجود اینکه رژیم صهیونیستی و کابینه جدید نتانیاهو بزرگترین ضربه نظامی و حیثیتی را در جریان مقاومت مسلحانه فلسطینی ها متحمل شد اما برخلاف سال های قبل که معمولا بر شدت و گستره حملات خود می افزود اینبار نوعی خویشتن داری به خرج کرد که در این زمینه دو احتمال وجود دارد: یا اینکه نمی خواهد به دلیل حساس شدن موضوع هسته ای ایران جبهه فلسطین تقویت شود چراکه به ضرراین رژیم است و یا اینکه به این نتیجه رسیده است که اگر دوباره دست از پا خطا کند متحمل ضربات سنگین تری خواهد شد. لذا دفترنخستوزیری رژیم صهیونیستی اعلام کرد که کابینه سیاسی-امنیتی این رژیم بعد ازیک نشست سه ساعته تصمیم گرفت که در واکنش به عملیات مسلحانه در قدس اشغالی، تدابیر امنیتی در شهرکهای صهیونیستنشین واقع در کرانه باختری را افزایش دهد.
کابینه امنیتی تلآویو همچنین تصمیم گرفت که خانه مبارز فلسطینی که عملیات موفق در قدس اشغالی را انجام داد، به منظور آمادهسازی برای تخریب فوراً پلمپ شود. علاوه بر این مقرر شد حقوق، بیمه و سایر مزایا از خانوادههای عملیاتکنندگان فلسطینی سلب شود.
کابینه امنیتی صهیونیستی اقداماتی را نیزبرای تسریع و گسترش صدور مجوز سلاح گرم برای شهرکنشینان و تقویت نیروهای امنیتی بهمنظور بازداشت بیشتر فلسطینیان و عملیات هدفمند برای جمعآوری سلاحهای رزمندگان مقاومت اتخاذ کرد. رسانههای صهیونیستی به نقل ازسخنگوی پلیس رژیم صهیونیستی اعلام کردند که هر کس مجوز حمل سلاح دارد، آن را با خود حمل کند.
این بدین مفهوم است که تسلیح بیشتر شهرک نشینان در واقع از قبل اتخاذ شده بود و از عملیات های مسلحانه فلسطینی ها در قدس که به تلافی یورش گسترده نظامی به اردوگاه جنین صورت گرفت، به عنوان بهانه ای برای اعلام رسمی این تصمیم استفاده شده است.
به نوشته نشریه نیویورکر آمریکا تا پیش از این، خریدار و حامل اسلحه باید از یکسری شرایطی برخوردار می بود. یعنی دارای حداقل سن ۲۷ سال باشد و خدمت سربازی را پشت سر گذاشته باشد و در تست ایمنی اسلحه و دریافت نامه از پزشک مبنی بر برخورداری از سلامت جسمی و روانی پذیرفته شده باشد”. اما با این تصمیم جدید این شرایط برداشته می شود و شرایط حمل سلاح تسلیح وامکان استفاده عمومی از آن تسهیل می شود.
تسلیح شهرک نشینان تلاشی برای تثبیت و گسترش اشغالگری است
آمارهای موجود نشان می دهد که رژیم صهیونیستی به طور موازی هم شهرک ها و شهرک نشینان را به طور غیرقانونی افزایش می دهد و از این طریق به اشغال گری استمرار می بخشد وهم اینکه مسلحین شهرک نشینان را روز به روز افزایش می دهد .
اطلاعات ارائه شده از سوی شورای شهرکی یشع بیانگر آن است که تعداد مجموع شهرک نشینان در کرانه باختری و منطقه وادی اردن تا ژانویه سال جاری میلادی ۴۹۱۹۲۳ نفر بوده است که در ۱۵۰ شهرک بزرگ و کوچک زندگی می کنند. براساس این گزارش جمعیت شهرک نشینان در سال ۲۰۲۱ رشد ۳٫۳ درصدی داشته در حالی که این میزان در سال ۲۰۲۰ در حدود ۲٫۶ درصد بوده است. علاوه بر آن رشد جمعیت در شهرک ها بسیار بیشتر از رشد جمعیت در کل اراضی اشغالی بوده که این میزان ۱٫۷ درصد تا پایان سال ۲۰۲۱ بوده است. از سال ۲۰۱۱ تعداد شهرک نشینان رشد ۴۳ درصدی داشته که به طور میانگین سالانه ۳٫۷ در صد جمعیت شهرک نشین رشد را تجربه کرده است. اطلاعات ارائه شده در این گزارش بیانگر آن است که تعداد ساکنان حریدیم در شهرک ها حدود ۳۶ درصد بوده در حالی که ۳۶ درصد از شهرک نشینان صهیونیست مذهبی و ۲۹ درصد از آنها نیز سکولار هستند. شهرک های مودیعین، عیلیت، بیتار عیلیت، معالیه ادومیم و اریئیل از بزرگترین شهرک های کرانه باختری به شمار می روند که در آنها بیش از ۲۱۱۷۵۱ شهرک نشین زندگی می کنند که این میزان ۴۳ درصد از مجموع شهرک نشینان ساکن در اراضی اشغالی محسوب می شوند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی بعد از عملیات اخیر قدس اعلام کرد: ما به زودی تصمیمی درباره تقویت شهرک سازی در شهرک «یعقوب نبی» در قدس میگیریم. قرار است رهبران شهرک نشینان پنجشنبه با بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی دیدار و درباره طرحهای شهرک سازی صحبت کنند. رهبران شهرک نشینان از دولت میخواهند تصمیم توقف شهرک سازی در قدس شرقی را لغو کند. وزارت شهرک سازی رژیم صهیونیستی پیشتر طرحی را برای ایجاد محله عطروت در قدس شرقی که شامل احداث ۹۰۰۰ واحد مسکونی است و تقویت شهرک سازی در E۱ بین قدس و شهرک معالیه ادومیم ارائه کرد
از دیگر سو، دادهها و اطلاعات منتشر شده توسط وزارت امنیت داخلی دولت رژیم صهیونیستی حاکی از آن است که درخواستهای شهرکنشینان صهیونیست ساکن اراضی اشغالی برای دریافت مجوز حمل سلاح در سال ۲۰۲۱ در مقایسه با سال ۲۰۲۰، ۱۲۰ درصد افزایش یافته است. طبق این گزارش، شهرکنشینان مذکور در سال ۲۰۲۱، ۱۹ هزار و ۳۷۵ درخواست برای صدور مجوز ارائه کردهاند و این درحالی است که این درخواستها طی سال ۲۰۲۰ ، ۸۸۱۴ مورد بوده است.
این موارد نشان می دهد که تصمیم به تسلیح فراگیر شهرک نشینان خواسته دوجانبه شهرک نشینان و رژیم صهیونیستی بوده است و آن ها تمام تلاش خود را برای تثبیت اشغال بسیج کرده اند.
انجمن اسرائیلی موسوم به «ابتکارات ابراهیم» که طبق ادعای خودش، درصدد تحقق برابری بین عربها و یهودیان اراضی اشغالی در واکنش به این اعداد و ارقام اعلام کرد: این آمار نشان دهنده دو پدیده نگران کننده موازی است؛ یکی اینکه بسیاری از شهروندان احساس میکنند که پلیس در جریان حوادث امنیتی از آنها محافظت نخواهد کرد، نگرانی دوم نیز این است که احزاب خواستار استفاده از سلاح با اهداف قومی هستند. این انجمن همچنین تاکید کرد: برای اینکه جنگ داخلی شکل نگیرد، انحصار تسلیحات توسط پلیس باید حفظ شود؛ چراکه سناریوی تسلیح شهروندان در مقیاس وسیع به وضعیتی دهها برابر خطرناکتر از آنچه در ماه مه رخ داد، منجرخواهد شد.
تسلیح شهرک نشینان فاز جدیدی از جنگ داخلی را رقم می زند
یکی ازنتایج تسلیح بیشتر صهیونیست ها در کرانه باختری افزایش کشته های صهیونیست ها خواهد بود.زیرا در طرف فلسطینی نیز بعد از شکست روند سازش هیچ راه دیگری جز مقاومت مسلحانه باقی نمانده است و این گزینه به سرعت در سراسر فلسطین در حال گسترش است و همچنانکه در جریان عملیات مسلحانه در جلوی شهرک سلوان هم مشاهده شد سن داوطلبان شرکت کننده درعملیات های مقاومت مسلحانه به ۱۳ سال تقلیل یافته است و این بدین مفهوم است تعداد بیشتری از فلسطینی ها آمادگی ورود به نبردهای مسلحانه جدید را دارند.
فلسطینی ها برخلاف صهیونیست ها برای عملیات های مسلحانه خود دلیل قانونی و حقوقی دارند زیرا برابرهمه قطعنامه های سازمان ملل از جمله قطعنامه های ۲۴۲ و ۳۳۸ شورای امنیت، کرانه باختری همانند دیگر مناطق اشغال شده در جنگ ۱۹۶۷ اراضی اشغالی محسوب می شود که باید دهه ها پیش برای تشکیل دولت فلسطینی در اختیار فلسطینی ها قرار می گرفت اما رژیم صهیونیستی با زیر پاگذاشتن این قطعنامه ها نه تنها ازتحویل این مناطق خودداری کرد بلکه با ایجاد شهرک های صهیونیست نشین و اسکان صهیونیست های افراطی در آن به اشغال این مناطق ادامه داد و در حال حاضر هم به تسلیح همگانی صهیوینست ها روی اورده است.
براین اساس یکی ازنتایج تسلیح بیشتر صهیونیست ها در کرانه باختری افزایش کشته های صهیونیست ها خواهد بود.زیرا در طرف فلسطینی نیز بعد از شکست روند سازش هیچ راه دیگری جز مقاومت مسلحانه باقی نمانده است و این گزینه به سرعت در سراسر فلسطین در حال گسترش است و همچنانکه در جریان عملیات مسلحانه در جلوی شهرک سلوان هم مشاهده شد سن داوطلبان شرکت کننده درعملیات های مقاومت مسلحانه به ۱۳ سال تقلیل یافته است و این بدین مفهوم است تعداد بیشتری از فلسطینی ها آمادگی ورود به نبردهای مسلحانه جدید را دارند. در مجموع تصمیم به افزایش تسلیح شهرک نشینان مسبوق به سابقه بوده و اجرای آن می تواند سرزمین های اشغالی را وارد فاز دیگری از جنگ داخلی بین فلسطینی هاو صهیونیست ها بکند ضمن آنکه با تشکیل دولت راستگرای نتانیاهو و تشدید شکاف های مذهبی و قومی داخلی به اعتراف خود صهیونیست ها جنگ داخلی در بین خود صهیونیست ها نیز اغاز شده است خورده است.
تسلیح شهرک نشینان به تسلیح بیشتر کرانه باختری می انجامد
ضرورت تسلیح کرانه باختری در راستای اعمال حق ملتها در تعیین سرنوشت است که از اصول اساسی حقرق بینالملل به شمار میرود: چنانکه در قالب حق دفاع مشروع و قانونی نیز میگنجد. کشورهای غربی میکوشند اقدامات علیه اسرائیل را تروریستی معرفی کنند؛ اما میان دفاع مشروع و تروریسم تفاوت آشکاری وجود دارد که معلوم میسازد تسلیح کرانه باختری به هیچوجه با مسئله کمک به تروریسم و تامین منابع و امکانات آن منطبق نیست. مبنای دیگر تسلیح کرانه اختری استناد به منابع حقوق بینالمللی اشغال است که در کنوانسیونهای چهارگانه ژنو کنوانسیون مربوط به ملل تحت اشغال یا مسئولیتهای دولتهای اشغالگر در خصوص مردم یا سرزمینهای تحت اشغال بدان تاکید شده است. یکی دیگر از مبانی تسلیح کرانه باختری اقدام علیه تروریسم است و شش مقاولهنامه چندجانیه صریح ناظر به اقدامات تروریستی بینالمللی وجود دارد.
نخستین نشانه های جرقه انتفاضه جدید در قدس
منابع خبری بامداد دوشنبه دهم بهمن گزارش دادند، در پی درگیری میان نظامیان صهیونیست و جوانان فلسطینی در قدس اشغالی دهها فلسطینی زخمی شدند. نظامیان صهیونیست و جوانان فلسطینی در منطقه «جبل المکبر» قدس اشغالی درگیر شدند. بر اساس این گزارش، نظامیان صهیونیست با پرتاب گاز اشک آور و بمبهای صوتی و تیراندازی، دهها فلسطینی را زخمی کردند. یک نظامی صهیونیست نیزطی درگیری بین دو طرف بر اثر برخورد سنگ زخمی شده است.
درگیری ها پس از آن روی داد که نظامیان صهیونیست با یورش به شهرک «جبل المکبر» قصد سرکوب تظاهرات فلسطینیان در این منطقه را داشتند که در حمایت از خانواده یکی از شهدای فلسطینی انجام شده بود. طی روزهای گذشته و به ویژه پس از دو عملیات در قدس که به کشته شدن ۹ صهیونیست و زخمی شدن ۱۴ نفردیگر از آن ها شد، تنشها در این شهر افزایش یافته است.
این درگیری ها دستکم از دو جهت حائز اهمیت است:
نخست اینکه نشان می دهد بعد از واکنش گسترده مقاومت فلسطینی به یورش گسترده ارتش صهیونیستی به اردوگاه جنین در سحرگاه پنج شنبه گذشته که ۹ شهید و ۲۰ زخمی برجای گذاشت، مردم فلسطین نیز بتدریج وارد صحنه می شوند که این یکی از نشانه های انتفاضه است که رسانه ها و تحلیل گران نظامی صهیونیستی با نگرانی درباره آن هشدار داده اند. به نوشته رون بن یشای، تحلیلگر نظامی روزنامه یدیعوت آحارونوت حوادث جنین و قدس طی دو روز گذشته میتواند سطح خشونت شدیدی را که در ماههای اخیر به صورت نسبی مهارشده بود به یک انتفاضه واقعی تبدیل کند که فلسطینیهای زیادی به همراه افراطیهای یهودی در آن مشارکت داشته باشند. براین اساس، روزنامه معاریو با توجه به ملتهب بودن اوضاع ، دولت صهیونیستی را به مهار سریع تنش ها فراخواند و نوشت:” عملیات ارتش اسرائیل در جنین که به شهادت ۱۰ فلسطینی منجر شد و در مقابل عملیات بزرگ یک فلسطینی در قدس که به کشته شدن ۹ شهرک نشین منجر شد. این عملیات از حدود ۱۵ سال پیش بزرگترین عملیات بوده است. مأموریت اصلی دولت و دستگاه امنیتی اکنون مهار تنشها است هرچند حتی اگرموج عملیات در روزهای آتی مهار شود؛ اما تنشها با فرا رسیدن ماه رمضان اوج میگیرد”.
دوم، همچنانکه یورش گسترده ارتش صهیونیستی به اردوگاه جنین زمینه را برای ازسرگیری حملات موشکی مقاومت فلسطین و همچنین سه عملیات مسلحانه فردی فلسطینی ها فراهم کرد، استمرار این عملیات ها و یا کم و کیف ورود مردم فلسطین به این عرصه نیز به این بستگی خواهد داشت که کابینه جدید نتانیاهو که ائتلافی از احزاب دست راستی و افراطی است تا چه اندازه در برنامه های اعلامی خود و همچنین مجازات هایی که در واکنش به عملیات های مسلحانه اخیرعلیه خانواده ها و بستگان عاملان این عملیات ها تعیین کرده اند بازنگری کنند. در صورتی که بازنگری دراین عرصه ها صورت گیرد احتمال کاهش نسبی عملیات ها و درگیری ها وجود خواهد داشت اما اگر چنانچه چنین بازنگری صورت نگیرد عملیات های مقاومت مسلحانه کماکان ادامه و متعاقب آن عرصه ورود مردم فلسطین در نقاط مختلف کرانه باختری نیز گسترش خواهد یافت و حتی امکان دارد دامنه ان به فلسطینی های ساکن اراضی اشغالی ۱۹۴۸ موسوم به اسرائیل نیز گسترش یابد.
نتیجه گیری
زمانی که کابینه راستگرای نتانیاهو با دستور کار افراطی تشکیل شد همواره این سوال وجود داشت که آیا این کابینه موفق به اجرای برنامههای اعلامی خود خواهد شد و اگر چنین شود واکنش فلسطینی ها چه خواهد بود. تحولات چند روز اخیر در کرانه باختری به خصوص درقدس به وضوح پاسخ این سوال ها را روشن کرد. این تحولات نشان داد که کابینه جدید نتانیاهو در اجرای برنامههای اعلامی خود جدی است اما دست به عصا حرکت می کند. در این راستا کابینه جدید نتانیاهو اولین عملیات نظامی گسترده خود را به اردوگاه جنین انجام داد اما با چند واکنش که شاید انتظار آن را نداشت مواجه شد: نخست اینکه این عملیات با مقاومت سرسخت نیروهای مقاومت مواجه شد و در نتیجه ارتش صهیونیستی مجبور شد از اردوگاه عقب نشینی کند.
دوم اینکه نه تنها نیروهای مقاومت از غزه به حملات موشکی دست زد و از این طریق پیوند غزه را با کرانه حفظ کرد و نشان داد که در برابر حملات این رژیم به کرانه باختری بی تفاوت نخواهد بود بلکه مبارزان فلسطینی در شهرهای مختلف کرانه باختری نیز به عملیات مسلحانه فردی دست زدند.
سوم اینکه تحولات جدید ضمن اینکه به لحاظ تلفات انسانی توازن جدیدی را بین رژیم صهیونیستی و مقاومت فلسطینی رقم زد بلکه در برابر کابینه جدید نتانیاهو بازدارندگی ایجاد کرد و این پیام را ارسال کرد که اجرای برنامههای اعلامی این رژیم با پاسخ های دردناک و کوبنده همراه خواهدشد. با اینکه کمتر از یک ماه از آغاز سال جدید میلادی گذشته است اما حداقل ۱۲ اسرائیلی کشته و ۳۰ فلسطینی به شهادت رسیدهاند، آماری که نشان میدهد طبق پیشبینیها سالی پر از تنش و تحولات در انتظار فلسطین و سرزمینهای اشغالی است.
چهارم اینکه توپ ادامه یا توقف درگیری ها و عملیات ها در زمین رژیم صهیونیستی است اما شواهد موجود نشان می دهد که کابینه جدید نتانیاهو هیچ تجدید نظری در برنامه های اعلامی خود نخواهد کرد چرا بقای آن در اجرای این برنامه ها می بیند و به نوشته روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحارونوت کابینه نتانیاهو منتظر پایان سفر آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه به اراضی اشغالی است که بعد از آن طرح های جدید شهرک سازی بالغ بر ساخت دستکم ۹ هزار واحد مسکونی جدید را در شرق قدس به اجرا بگذارد .