فرهنگ اسلامی: جناب آقای محمودی کمی درباره گروه سرود منادیان بصیرت بفرمایید.
اکبر محمودی: مختصر و مفید عرض میکنم گروه سرود منادیان بصیرت در سال ۱۳۹۵ در شهرک مهر رشت در مسجد صاحب الزمان با بچههای کلاس قرآن و هیئت همان جا تشکیل شد. با توجه به ظرفیت خوبی که در بچهها وجود داشت در عرض یکی دوسال توانستیم تا حد زیادی خلاء استانی را پوشش دهیم و سرودهای خیابانی و مراسمهای مناسبتی را از ابتدا در سال اول با بازخوانی کارهای دیگران شروع کردیم و بعد هم اندک اندک به تولید سرودهای جدید روی آوردیم.
فرهنگ اسلامی: تا کنون در چند زبان کار تولید کردهاید و چه موضوعاتی؟
اکبر محمودی: با توجه به این که بنده خودم، در رشته زبانهای عربی و انگلیسی تدریس میکنم، و بحث زبانهای خارجی بسیار برای من حائز اهمیت و مهم بوده و دغدغهام این است که چرا ما باید کارهای وارداتی و از تولیدات کشور های دیگران استفاده کنیم. لذا خود ما میتوانیم بهترین کارها را تولید، منتشر و استفاده کنیم. چرا باید شخص انگلیسی زبان برای ما بخواند یا چرا شخص انگلیسی زبان برای ما عربی بخواند. زیرا خودمان شخصیت هایی داریم، و ظرفیتهای بسیاری وجود دارد، و ما توانستم الحمدالله به هفت زبان زنده دنیا تولید کنیم از جمله بوسنیائی، اردو، عربی و انگلیسی.
در مورد اینکه تاکنون به چه موضوعاتی پرداختیم، باید عرض کنم که جدای از بحث مناسبتهای شادی و غم اهل بیت علیهم السلام، ما به مسائل اجتماعی روز، اقتدار، انقلاب، شهدای مدافع حرم، شهدای گمنام، ورزش وبحث اقتدارکشور خارج از مرزها و برون مرزی مثل حوادث بزرگ مسلمانان بوسنی واز این دست موضوعات پرداختیم و به موضوعات اجتماعی و بحث جوانی و نشاط و غیره از آن جایی که دغدغهها و اقتضائات تغییر میکنند، نیاز جامعه و روز برای ما هم بسیار مهم هست به همین دلیل به خلق آثاری دست زدیم که تکراری نباشند و موضوعات نو و بر زمین مانده. [تاکید میکنم که ما موضوعات بر زمین مانده را دست گرفتیم] که الحمدلله در برخی از موارد کار ما بسیار خوب توانست خود را نشان دهد، و خلاء بخش بسیاری از محصولات فرهنگی و هنری را پوشش دهد.
فرهنگ اسلامی: اگر بخواهید از کارهای درخشان این گروه نام ببرید، به کدامیک از کارهایشان اشاره خواهید کرد؟
اکبر محمودی: در همان سالهای اول نماهنگ برایمان بسیار ارزش داشت. با توجه به این مسئله در سال ۱۳۹۸ دو نماهنگ بسیار خوب تهیه شد، که عبارتند از: نماهنگ شور و خدمت که در جشنواره ملی جهادگران حائز رتبه برتر شد و دیگری نماهنگ سالار جنگل که در باره میرزا کوچک بود و در کشور عمان تقدیر شد و مقامهای بسیاری در کشورهای مختلف کسب کرد.
فرهنگ اسلامی: کارهایی که تولید کردهاید، چه بازتابی داشتهاند؟
اکبر محمودی: بازتاب برخی از کارها به شدت غیرقابل وصف و غیر قابل تصور بوده است. به طور مثال، یک نمونه عرض میکنم خدمت شما که در بحث دههی کرامت شعری داشتیم به نام “راه بهشت” که در خصوص میلاد باسعادت حضرت معصومه (س) و امام رضا (ع) عزیزمان هست که در این شعر این دو بزرگوار را وصف کردیم به نام راه بهشت و مسیر قم به مشهد را ترسیم نمودیم که از مسیر حرم حضرت معصومه(س) تا حرم امام رضا(ع) را راه بهشت میگوییم و در مورد این شعر بسیار مضموندار، جالب و کودکانه و در عین حال بسیار فاخر که دارای موسیقی ملایم و گوش نواز و سنگین و در عینحال بسیار لطیف که بارها و بارها شاهد این صحنه هستیم که محافل و دلهای بسیاری از مردم را میکشاند به سمت حرم می کشاند و اشکهای مردم را میبینیم که حتی شاید اصلا به ظاهرشان هم نخورد و اگر بخواهیم چنین اشکهایی از مردم بگیریم، باید کلی مقدمه بچینیم تا این فضا و این حس زیبا را به آنها القاء کنیم. ولی این سرود زیبای پنج دقیقهای بچهها با آن حس و حالشان و با آن خلوص نیتشان تاثیری میگذارد که ما به سادگی نمیتوانیم در عرصههای دیگر به آن دست پیدا کنیم.
در زمینهی تاثیرات متفاوت و مختلف که شاید هر گروهی به این دستمایه دست پیدا نکردهاند ولی الحمدلله خدا به ما توفیق داد که به این کار نایل بشویم. تاثیرات در زبانها و قومیتهای مختلف به عنوان مثال هنگامی که کارهای اردو پخش شد، از پاکستان تماسهای متعددی در اینستا، واتساپ و شبکههای اجتماعی داشتیم و درخواستهای متفاوت که همچنان این ارتباطات وجود دارد. و از بچههای گروه درخواست میکنند حتی بعضی افراد میگویند به ما فارسی آموزش دهید. بعضی میگویند شعر آموزش دهید و بعضی میگویند شعر داریم، موسیقی آموزش دهید و بعضی میگویند اگر از صفر شروع کنم چه کارهایی باید انجام دهیم؟ و بعضی افراد دیگر از غزه پیام میدهند و دست مریزاد میگویند بابت کارهای وحدتبخش که ما در مورد حضرت محمد رسول الله (ص) خواندیم. و از خود کشور بوسنی، در اروپا درخواست دعوت رسمی میآید، دعوت حضوری که بیائید در آنجا همراه گروه برای اجرای کار و در پیامهایشان هم که با دنبال کردن هشتگگردی منادیان و اسم آثار میتوانید در شبکه های اجتماعی مثل اینستا، فسبوک، آثار ما را مشاهده کنید که دست به دست میچرخند در خارج از مرزها.
در بحث قشر جوان و نوجوان باید گفت این آثار تاثیردارد به فراخور نوع کار از حیث میلاد موسیقی، ملودی و ترانه و به تبع آن قشر والدینشان که الآن به شدت در فقر محصول فرهنگی از این دست به سر میبرند. آن ها هم خیلی مشتاق اند و متقاضی و بعضا ملتمس تولید و انتشار این اثار هستند. ولی از آنجایی که ما متأسفانه در بحث توزیع شبکه مشکل داریم. در همهی وجوه رسانهی انقلاب هست این شامل حال ما هم میشود و ما از این قضیه مستثنی نیستیم که متاسفانه اگر هم تولیدی فاخر انجام شود، ما در بحث انتشار با مشکلاتی مواجه خواهیم بود. بعضا هزینههای انتشار از هزینه تولید بسیار بسیار بیشتر خواهد شد، که متأسفانه ما به آن امکانات دسترسی نداریم یا ثروت عظیم میخواهد و یا رانت بسیار بزرگ.
فرهنگ اسلامی: در زمینه انقلاب اسلامی تا کنون چه کارهایی صورت گرفته است از طرف شما؟
اکبر محمودی: اما در مورد انقلاب اسلامی اگر بخواهم عرض کنم، یک تاریخچهی خیلی کوچک را بازگو خواهم کرد و ارتباط آن ها و انقلاب را عرض میکنم. انقلاب در همان راه اول با گفتمانسازی که توسط سرود انجام شد، شروع کرد. اگر دقت کنید حضرت امام هنگامی که به تهران تشریف آوردند، ۱۲ بهمن اولین کاری که ایجاد شد، یک هنر به نام سرود بود با این بیت که ” خمینی ای امام ،خمینی ای امام”. بعد تشریح میکند که ایشان چه شخصی هست و انقلاب چه چیزی هست و کلا گفتمان انقلاب را خیلی خلاصه در سرود میآورد در همان روز که دقیقا امام تشریف میبردند به “بهشت زهرا” و در جوار شهدا شعر معروف “برخیزید ای شهیدان” و بالاخره در همان یک روز دو اثر هنری سرود در جلوی بالاترین مقام انقلاب اسلامی که بعد از سالهای زیادی برگشته بود به وطنش و میخواست یک انقلاب عظیم را بنا کند، خوانده میشود، یعنی جایگاه سرود در همان موقع شناخته شده بود. هر چند دستخوش حوادث زیادی شد. فراز و فرود های زیادی داشت. ولی الحمدلله دوباره در این چند سال اخیر جایگاه واقعیش را پیدا میکند. انقلاب دوباره سرود را هویت بخشید و از آن ترانههای بی هویت و مبتذل در آورد. در جمهوری اسلامی، الحمدلله مردم ما به ترانه ها و سرود های انقلابی روی آوردند. از طرفی سرود هم به حدی حقش را در انقلاب دارد ادا میکند. هر چند بسیار راه دارد و بسیار کار دارد و از بحث انقلاب که خارج شویم، و بحث دولت را بخواهم عرض کنم و جدا کنم از سوالتان، دولت هم در این زمینهها بعضا حمایت میکند. ولی دستخوش یک رانتهایی میشود متاسفانه که این به هر حال تا حدی طبیعی است و تا حدی هم باید جلویش گرفته شود، که آن چیزی که لایق و شایسته هست باید منتشر و بازنمایی شود، نه آن چیز و کاری که ضعیف و یا درجه چندم هست و مورد ایراد. لذا ما بعضا مورد حمایت و بعضا حتی شاید بعضی جاها مورد نامهربانی و بیمهری هم قرار میگرفتیم که خدا توفیق داد ما همچنان ادامه دادیم. با توجه به اینکه اصلی ترین آثاری که داریم، سه یا چهار تا از آن اسپانسر داشت که هزینه کل کار را پرداختند و ما توانستیم مقروض نشویم. بقیه کار را از خزانه گروه و با هماهنگی گروه از هزینه بچهها بر میداریم و تولیدات را انجام میدهیم. موانعی که بر سر راه سرود هست که بسیار هم مهم هست، عبارتند از: تغییر ذایقه مخاطب. بعضی گروه ها ذایقه مخاطب را میبرند به طرفی که فقط و فقط افزایش فالور هست به هر قیمت که شده با پست کردن سبک کار و با سخیف کردن محتوا و با تصاویر بسیار دست پایین و آن محتوای معنی را به حداقل میرسانند که این ارزش کار را پایین میآورد.
فرهنگ اسلامی: چه موانعی سر راهتان وجود داشته است؟
اکبر محمودی: موانعی که متاسفانه سد راه ما هست عبارتند از: عدم حمایت و عدم استفاده از محصول توسط برخی از نهادهای مدعی که متاسفانه بیشتر باید حساسیت بکار ببرند در انتخاب اثر مورد انتشارشان نه اینکه صرفا یک اثر ارزان تمام شود و یک اثر دمدست باشد و همان را استفاده کنند. مانع دیگر که بسیار حساسیت ویژه ای دارد، این کار با قشر جوان و بعضا کودک سروکار دارد که بحث تربیتشان، بحث انضباطشان و حتی بحث ایمنی رفت و برگشت کلاسشان به دلیل اینکه هر کار گروهی مانند فوتبال و ورزشهای رزمی بیمه خاص خودش را دارد و اگر خدای نکرده در مورد آنها حوادثی پیش بیاد، پاسخ گو هستند. اما چیزی به نام سرود همچین مقولهای را در خودش ندارد و یکسری عواقب دارد، که اگر مربی، مسئول و سرپرست این کار را با جدیت، ایمنی و حساسیت هر چه بیشتر پیش نبرد، خدای نکرده گاهی باعث حوادث دلخراش و حوادث خاصی خواهند شد که شاید این گروه را اذیت و به خطر جدی بیندازد. اجراهای مختلف هم همین مشکل را دارند و اجراهایی که به شهرستان ها و راههای دور و نزدیک انجام میشوند، موقع رفت و برگشت میتوانند بچهها را با چنین مشکلاتی مواجه کنند، و هزینههایی در بر خواهد داشت.
در مورد هزینه های تولید از شعر و ترانه، ملودی، آهنگ سازی، تنظیم و بعد هم میکس و میسترینگ فایلها هم باید گفت که همهی این کارها انجام میشود تا به مرحله تولید برسد، که بخش انتشار هم هزینههایی دارد که متاسفانه یا باید رسانه بسیار قوی داشته باشیم یا رانت و یا هزینه بسیار زیادی تقبل شود برای انتشار و کاری که تولید شده است.
مانع دیگری که مانع استفاده از سرود هست، در بحث سرود متاسفانه رفتهایم به سمت اجرای کارهایی که از گروههای دیگر را بر میدارند و استفاده میکنند، که البته این کار را ما هرگز انجام نمیدهیم. تعدادی از گروهها اجرای دیگران را صدایشان را پخش میکنند، و با همان کار لب خوانی میکنند. صرفا اینکه سرود را حفظ کرده باشند، برایشان کفایت میکند. و فقط لبخوانی انجام میشود و آن هم نه از روی صدای خودشان بلکه از روی صدای سایر گروهها که این بسیار بسیار کار ناپسند هست که باید جلویش گرفته شود، که به سرود کشور ضربه میزند.
ولی مانع بسیار بزرگ که خدمت شما عرض کردم، بحث تغییر ذایقهها هست و به انحراف کشیدن ذایقه هنری است. که هم یک بخش از گروها را شامل میشود و هم فضای مجازی را و هم بخشی از سایر رسانه ها را شامل میشود.