بازتاب سفر رئیس جمهور به چین در رسانه ها و محافل سیاسی

0 52

سفر رسمی آقای رئیسی، رئیس جمهور محترم کشورمان به  چین در هفته آخر بهمن ماه سال جاری از نادر دیدارهای است که بنحو گسترده ای مورد توجه و تحلیل محافل سیاسی و اقتصادی جهان قرار گرفته است.

وارد فاز اجرائی شدن قرارداد ۲۵ ساله،سرمایگذاری صدها میلیارد دلاری چین در ایران، حمایت و همکاری ایران از ابتکار «کمربند و جاده چین»از مقوله های بالندگی و اهمیت بالای این دیدار است. از آنجاکه در ابعاد سیاسی و رسانه‌ای توجه و تمرکز رسانه ها و قدرت های جهانی و منطقه ای به این دیدار حائز اهمیت است مروری گذرا به مهمترین موضعگیری های سیاسی در رسانه‌ای در این خصوص به شرح زیر ضروری به نظر می رسد:
وال استریت ژورنال: پکن از شاهراههای حیاتی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران است.
آسو شیتد پرس:رئیس جمهور چین در حالی که غرب به ایران فشار می آورد از این کشور حمایت می‌کند.
سخنگوی وزارت خارجه چین: نزدیکی با ایران به ارتقاء صلح و ثبات در خاورمیانه کمک می کند.
مجله تایم :پیوند ایران و چین بخشی از نظم سازی جدید در سیاست جهانی است. این سفر اولین دیدار رئیسی به یک کشور شرق آسیا و اولین سفر رئیس جمهور ایران در ۲۰ سال گذشته به پکن است.


روزنامه پولینکو: ایران و چین که به نوعی رقیب آمریکا به شمار می روند برای توسعه همکاری ها تلاش می کنند و انتظار می‌رود سفیر رئیسی به چین روابط دو کشور را بیش از پیش عمیق ترکند
پایگاه خبری «صدای آمریکا»: انتظار می‌رود سفر رئیسی به چین روابط بین دو شریک سیاسی و اقتصادی را که مخالف سلطه غرب به رهبری آمریکا هستند ژرفتر کند.
چاینا دیلی: قرار است در این سفر روسای دو کشور بیشتر بر برنامه همکاری که جامع فی ما بین و حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی دو کشور را در دستور کار مقامات ارشد قرار دهند.
تارنمای روزنامه گلوبال تایمز چین: مشارکت راهبردی و جامع ایران و چین، قراردادی ۲۵ ساله را بیش از پیش اجرایی خواهد کرد. این امر موید عزم راسخ دولت رئیسی برای پیشبرد سیاست نگاه به شرق است.
ژوبونگیبائومدیرعامل مرکز تحقیقات دانشگاه لانروی چین: این سفر را می توان مقدمه ای برای یک تحول و پیشرفتی بسیار مهم در روابط چین و ایران توصیف کرد.


-رسانه های عرب زبان منطقه و جهان از سفر رئیسی به چین به عنوان دیداربسیار مهم یک مقام عالی رتبه ایران در طول سالیان گذشته به پکن یاد کرد که فصل جدیدی از همکاری های تهران- پکن را خواهد گشود و نقشه جدید پیش روی غرب خواهد گذاشت.
فرانس۲۴ : با وجود نگرانی های تهران از روابط چین با کشورهای حاشیه خلیج فارس ، روابط ایران و چین رو به گسترش است و هر دو برسر مواضع ضد آمریکایی و ضد غربی اتفاق نظر دارند.
-سخنگوی وزارت خارجه چین: نزدیکی به ایران به ارتقاء صلح و ثبات در خاورمیانه کمک می کند.
آرسین ادیب مقدم (استاد سیاست و مطالعات شرقی و آفریقایی لندن): ما درحا ل نظم سازی جدید و احساس خطر در سیاست جهانی هستیم. از این‌رو الگوهای اتحاد جدید در حال ظهور و تقویت هستند. لهذا باید پیوند ایران و چین را به عنوان بخشی از این آرایش جدید تلقی کرد.
پایگاه خبری «صدای آمریکا»: انتظار می‌رود سفر رئیسی به چین روابط بین دو شریک اقتصادی و مخالف سلطه غرب به رهبری آمریکا در امور بین المللی را عمیق‌تر میکند.


-تارنمای روزنامه گلوبال تایمز چین: تحلیل گران مسائل سیاسی،سفررئیسی به چین ،مشارکت راهبردی جامع ایران و  چین را بیش از پیش اجرائی خواهد کرد.این امر نشاندهندۀ عزم راسخ دولت رئیسی برای پیشبرد سیاست نگاه به  شرق است.
گلوبال تایمز: این سفر را می‌توان مقدمه‌ای برای یک تحول و پیشرفت بسیار مهم در روابط بین ایران و چین توصیف کرد همکاری چین و ایران در چهارچوب ابتکار کمربند و جاده و سازمان شانگهای، همکاری چین و ایران را بیش از پیش فراهم می کند و می توان پیش بینی کرد که پس از این دیدار روابط چین و ایران وارد مرحله جدید و بالاتری می شود.
-فرانس ۲۴ : بین دو کشور( ایران و چین) بر سر منافع ضدآمریکائی اتفاق نظر وجود دارد و در عین حال روابط ایران و چین رو به گسترش است.
-سازمان همکاری شانگهای قصد دارد به عنوان وزنه تعادلی در برابر نفوذ غرب عمل کند.
-توافق ایران و چین منجر به خشم آمریکا شده است.برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که واشنگتن با استمرار فشارها به تهران درصدد عدم تحقق دستاوردها و اهداف این سفر است.
-تقویت مناسبات تهران -پکن مقابله با راهبرد آمریکا و غرب است، به نظر می رسد که نگرانی‌های آمریکا و غرب از این سفرمبین امکان تحقق بالای اهداف سفر و نزدیکی بیشتر تهران – پکن وبطریق اولی تضعیف شدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران است. این امر در حالی است که حتی در زمان فشارهای حداکثری آمریکا، ایران توانسته بود ارتباطات موثری با کشورهای پیرامونی وفرا پیرامونی خود برقرار کند ودر سه منطقه راهبردی شرق آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین تعاملات و روابط مثبتی برقرار کند. این توفیقات در حالی است که آمریکا و متحدین غربی آن بی سابقه ترین و گسترده ترین تبلیغات رسانه‌ای و سیاسی و اقتصادی جهان را علیه ایران اعمال کرده بودند.
علاوه بر آن با توجه به راهپیمایی‌ دهها میلیونی مردم ایران در سراسر کشور آمال و آرزوها و دسائس مستمر و گسترده غرب علیه ایران و امید آنها به سقوط نظام و تجزیه کشور نقش  بر آب شد و در مقابل بسیاری از کشورهای جهان به این باور رسیده اند که نظام جمهوری اسلامی ایران متکی به حمایت های مردمی داخلی و خارجی است. این باورها و اعتقادات در واقع هسته اصلی توسعه روابط منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران است .

اما این جریانات هم طی چند دهه اخیر به دلایلی چون عدم همسویی با مردم در اعتراض و نفرت علیه قدرت های غربی به ویژه در ایجاد فتنه و آشوب های هدفمند برای مخدوش کردن تمامیت ارضی و گرایشات تجزیه طلبی بیش از پیش موجب فاصله گرفتن مردم از آنها شدند و در این خصوص اشاره به موضع گیری چند روز بعد از امضای توافق ۲۵ ساله با چین یکی از روشنفکرنمایان در پاسخ به سوال یک خبرنگار که پرسیده بود آیا نگران مشارکت ایران و چین هستید پاسخ داد یک سال است که نگرانم. علاوه بر مطالب فوق ، چین از معدود کشورهایی است که در قبال ایران سوء پیشینه تاریخی ندارد. بهمین دلیل است که در تاریخ روابط چند هزار ساله با چین، هرچند می بینیم همکاری و دوستی و دریانوردی و جاده ابریشم و فن آوریست.از دیگر جاذبه‌های چین برای کشور ما آن است که چین به سرعت در حال تبدیل شدن به قدرت اقتصادی است . مجموعه این مسائل است که غرب را بشدت نگران کرده است. از سوئی دیگر: چین نیز مثل ایران و برخی دیگر از قدرت های مستقل، تحت تحریم غرب است وبهمین دلایل چین مقتدر تجربیات زیادی در دور زدن تحریم ها و کمک به ایران دارد و برای تقویت اقتصاد ایران نقش موثری در عضویت کشورمان در پیمان شانگها ایفا کرد. افزون بر موارد فوق طرح عضویت ایران طی نشست سران سازمان اقتصادی که با میزبانی چین برپا شد از اهمیت خاصی برخوردار است.

چین با حمایت وتقویت این پیمانهای منطقه‌ای به نحوی در حال عرض اندام و هماوردی با آمریکا و مطرح کردن خود به عنوان قدرتی بالنده و جهانی است .به همین دلایل است که آمریکا در بالاترین سطوح سیاسی به سفر رئیسی واکنش نشان داده است از جمله مقامات ارشد آمریکائی جوبایدن است که طی یک موضع گیری از این حرکت ابراز نگرانی کرده است. بر این مطالب باید به موقعیت ویژه واستثنائی و منطقه‌ای ایران که جاذبه مهمی برای چین است اشاره کرد. ایران به لحاظ راهبردی در غرب آسیا دارای مرز های مشترکی با ۱۵ کشور و کانال های دریایی در سواحل شمالی و جنوب غربی است. علاوه بر آن با توجه به دسترسی ایران به مسیرهای پهناور ارسال کالا که غرب آسیا به اروپا را وصل می کند حائز اهمیت است، چراکه از نظر پکن،ایران می تواند نقش مهمی در جاده ابریشم جدید بازی کند، ضمن آنکه موقعیت جغرافیایی و سیاسی ایران و تسلط تنگه هرمز برای حفظ امنیت صادرات انرژی از منطقه خلیج فارس در صورت هرگونه رویاروئی بین آمریکا و چین، حائز اهمیت بسیار بالایی است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.