بازگشت رژیم های غربگرای عرب به سوی همکاری با دولت سوریه [گفتگوی سیاسی :دکتر محمد حسن زورق و دکتر حسین رویوران]
حسین رویوران: بسم الله الرحمن الرحیم یک هیئت پارلمانی به ریاست رئیس پارلمان عراق که رئیس پارلمانهای عرب است [آقای حلموسی] وارد سوریه شد آنها دیداری هم با رئیس جمهور سوریه آقای اسد داشتندو اولین بحثی که کردند اینکه باید به سوریه در بحث زلزله کمک کرد و دوم بعد اینکه دولت سوریه باید به اتحادیه عرب برگردد گویا گفتگوی حضوری از همه دیپلماسیهای دیگر موثرتر است بعد سامح شکری وزیر خارجه مصر به سوریه رفت همه این رفت وآمدها تحت عنوان کمک به بحران زلزله است اما یک نیمه پنهان و قطعاً پیامد سیاسی بالایی دارد و بازگشت جهان عرب به سوی سوریه یک نوع اعلام پشیمانی از سیاستهای گذشتهای که آمریکا برای رژیم مرتجع منطقه تعیین کرده بود حتی ببینید عربستان که بیشترین هزینهها را برای تریت تروریست و تخریب سوریه را داده بود به گونهای معنی دار کوشید روابط خود با دولت سوریه راتلطیف کند و چند هواپیما کمک برای زلزله زدگان سوریه فرستاد هر چند که مسئولی از رژیم حاکم برعربستان غیر از مسئول حلال احمر به سوریه نرفته آن رژیم هائی که طرفدار آمریکا هستند و مجری طرحهای آمریکا در سطح منطقه بودند و هستند خوب احساس میکنند که چه اشتباهی اتفاق افتاده و آن اشتباه این است که کوشیدند دولت قانونی سوریه را سرنگون کنند و شکست هوردند و ناگزیر آن را رها کردند ودر نتیجه سوریه به ایران به شدت نزدیک شد. در حالی که میتوانست سوریه وضعیت دیگری داشته باشد و محلی برای فشار به ایران و فشار بر حزباللّه باشد به همین دلیل الان برخی از کشورها ی مرتجع عرب مثلاً امارات سعی می کنند نقش دیگری ایفا کنند مثلاً ما ۱۰ تا هواپیما کمک برای زلزله زدگان فرستادیم وامارات نزدیک به ۴۰ هواپیما فرستاده و وزیر خارجهاش به دمشق رفت تلاش کرد که بتواند یک ارتباطی با دولت سوریه برقرار بکند اما علیرغم همه محاسبات سیاسی به نظرم بازگشت دولتهای عربی به سوریه یک نوع اعلام توبه نامه است اینکه ما بدکردیم که این تروریست ها را علیه سوریه تجهیز کردیم و آنها را به جان مردم سوریه انداختیم و حالا دنبال تعامل با رژیم سوریه هستیم آنها دوست دارند دولت اسد به جمع اعراب برگردد در گذشته دور همینطور بوده یعنی آقای حافظ اسد رئیس جمهور فقید سوریه یک نوع بین رژیم های عربی و ایران حرکت میکرد و حتی از رژیم های رتجع عرب باج میگرفت وشاید باید گفت از هردو .
محمد حسن زورق: از هر دو؟
حسین رویوران: حالادر مورد ایران به هر حال کمک میکرد
محمد حسن زورق: البته کمک غیر از باج است حافظ اسد ابداً از ایران باج نگرفت
حسین رویوران: بله، یعنی این نوع سیاست تعاملی الان شاید در حال بازگشت است بازی کردن در یک مساحت خاص بین انقلاب اسلامی در ایران و ارتجاع عرب بویژه عربستان و در سطح دیگر بین روسیه و آمریکا
محمد حسن زورق: این صحبت شما به این معنی است که این رژیمهای غربگرای عرب از اینکه بتوانند بشار اسد را ساقط کنند ناامید شدند
حسین رویوران: و در نتیجه از این هدف چشمپوشی کردند کاملاً
محمد حسن زورق: ناامید شدند یا چشمپوشی کردند؟
حسین رویوران: چشمپوشی کردند البته ناامید هم شدند قطعاً آن نوع سرمایهگذاری که اتفاق افتاد سرمایه گذاری کمی نبود یک روز اجلاسی در صدا و سیما برای شهدای رسانهای محور مقاومت بود آقای قاضیزاده رئیس بنیاد شهید آمده بود آقای قاآنی آمده بود آقای کریمیان از رادیو و تلویزیون اسلامی آمده بود افراد زیادی آمده بودند. در حدود پنجاه خانواده شهید رسانه از لبنان، سوریه، عراق، فلسطین، یمن و افغانستان آمده بودند اجلاس خوبی بود و وزرای اطلاعرسانی از سوریه و لبنان آمده بودند وزیر اطلاع رسانی سوریه گفت که ما اسناد کاملی بعد از آزاد سازی خیلی از مناطق ازدست داعش داریم که نشان می دهد و ۸۴ رژیم سیاسی غربگرا در این جنگ علیه مردم سوریه شرکت کردند امکانات و تجهیزات وسیعی به تروریست ها دادند وما اطلاعات دقیقی توطئهای که شد خیلی بزرگ بود که دولت قانونی سوریه ساقط بشود اما نشد و این واقعیت یعنی از ساقط کردن دولت قانونی سوریه ناامید شدندو قطعاً ناامید شدند یکی از مهمترین دلایل این ناامیدینقش برجسته جمهوری اسلامی ایران در دفاع از مردم سوریه و نقش ممتاز شهید سلیمانی است.دولت سوریه ۸۰ درصد خاک کشورش را از دست داد فاصله مناطق دوما دمشق در حدود دو سه کیلومتر است. با خمپاره کاخ ریاست جمهوری سوریه را می زدنداگر ایران وارد نمیشد قطعاً برنامه غرب قابل اجرا و حساب شده بود ولی نوع رفتار ایران و طرحهای نظامی ایران و فداکاری رزمندگان اسلام و محور مقاومت اسلامی برای آن ها قابل محاسبه و پیشبینی نبود و این محور مقاومت بود نقشه غرب را به هم زد.
محمد حسن زورق: تخریب وسیعی در سوریه به وسیله تروریستها صورت گرفت . تخریب تروریستها شدیدتر بو یا تخریب زلزله؟ کدام شدیدتر بود؟
حسین رویوران: ظاهراً بر اثر زلزله ۸ میلیون نفر آواره شده اند.
محمد حسن زورق: ولی در جنگ بیش از۱۲ میلیون نفر آواره شدند.
حسین رویوران: نه درجنگ بیشتر از این آواره شدند نیمی از جمعیت سوریه را تحت تأثیر قرار داند که جمعیت سوریه را اگر ۲۴ میلیون بگیریم در حدود ۱۲ میلیون می شود.
محمد حسن زورق: کشتههای زلزله چقدر بود؟ حدود پنج هزارنفر؟
حسین رویوران: حدود پنج هزارنفر بود البته پنج هزار جسد یافت شد آمار آنهایی که زیر آوار هستند معلوم نیست ولی طبق آماری که میدهند بین پنج هزار تا ده هزارقربانی شده اند.
محمد حسن زورق: کشتههای جنگ چقدر بود؟
حسین رویوران: نزدیک به ۷۰۰ هزار نفر است .این حجم از کشتارشوخی نیست در هر صورت من میخواهم این را بگویم که یک زلزله سیاسی بود ویک زلزله نظامی و امنیتی بود وارتش نظام سوریه تا ۳۰ درصد از هم پاشید آمریکا برای جیش حر از همین نظامیها یار گیری کرد. از این طرف رفتند آن طرف آقای احمد بن جاسم نخست وزیر قبلی قطر گفت ما جدول داشتیم که در آن همه چیز تعریف شده بود اگر یک سرباز صفر جابجا بشود [ وبه خدمت آمریکا و گروههای تروریستی درآید] ۱۰ هزار دلار میگیرد از یک فرمانده لشکر جابجا بشود یک میلیون دلار میگیرد تصور کنید اینها باچه هزینه هائی از خدمت کشورشان به خدمت تروریست ها در می آمدند.اینطورساده نیامده بودند با برنامه و سازمان و پرداخت های سنگین این جنگ تروریستی بر مردم سوریه تحمیل شد. طلاس از ارتجاع عرب پنجاه میلیون دلار گرفت و سوار هلیکوپتر شد رفت و درترکیه منتظرش بودند وبعد رفت به فرانسه، نخستوزیر سوریه را باپنجاه میلیون دلارخریدند.
محمد حسن زورق: منظور از نخست وزیر خریداری شده سوریه چه کسی است.
حسین رویوران:حجاب
محمد حسن زورق: یکی از قبل جنگ تروریستی رفت؟و آدم معروفی بود.
حسین رویوران: بله ، عبدالحلیم خدام.
محمد حسن زورق: او هم پول گرفت؟
حسین رویوران: او معاون رئیس جمهور بود و با روی کار آمدن رئیس جمهور جدید که معتقد به جوان گرائی بود،او کنار رفت و از کشور رفت.
اما در موردحجاب با او درکاخ نخستوزیری صحبت کردند و گفتندپنجاه میلیون می دهیم می آئی؟ گفت آره ولی من از کجا تضمین داشته باشم که شما چنین پولی را میدهید گفتند کسی را خارج داری؟ گفت بله، یک برادر در اردن است گفتند پول را میگذاریم در حساب ایشان با تضمین اینکه شما بیایی اگر نیامدی برمیگردانیم از حسابش گفت باشد، من را ببرید آن طرف یعنی خودش نمیدانست چه جور باید از کشور دربرود او رابرداشتند با یک ماشین بردند به منطقه مسلحین و از آنجا به اردن بردند یعنی توطئه علیه سوریه توطئه عجیبی بود ولی شکست خورد و این شکست یک بخشش نتیجه محور مقاومت و سیاست ایران است یک بخشش مربوط به خود بشار اسد است.
محمد حسن زورق: البته دلیل اصلی آن خواست خداست
حسین رویوران: بله، معلوم است که خداست. بشار خوب ایستاد
محمد حسن زورق: بشار یک چشم پزشک بود. و در لندن زندگی میکرد و همسرش آنجا با هم آشنا شدند .
حسین رویوران: پدر همسر او هم تاجر پولداری بود و چندین ساختمان اشرافی در لندن و جاهای دیگردارد.
محمد حسن زورق: و بعد در زمان جنگ این زن سرطان گرفت یعنی بشار اسد بیرون از خانه با تروریست ها درگیرجنگ بود و در داخل با بیماری مهلک سرطان همسرش واز خودش مقاومتی نشان داد.
حسین رویوران: همسرش سرطان گرفت و میبایست شیمی درمانی میشد و اتفاقاً با کمبودهایی که به دلیل محاصره داروئی و اقتصادی سوریه روبرو بود بشار اسد از امکانات ویژه برای مداوای همسرش استفاده نکرد و همسرش مانند سایر مردم عادی از آن امکانات محدود استفاده کرد.بشار اسد گفت که این محدودیتها شامل خودم هم هست و عمر هم دست خداست من برای همه بیماران در سوریه دعا میکنم برای خانم خودم هم دعا میکنم یعنی این نوع رفتارهای مردمی خیلی مهم است.
محمد حسن زورق: خانمش را خارج نفرستاد؟
حسین رویوران: نه نفرستاد
محمد حسن زورق: حتی ایران؟
حسین رویوران: بله حتی به ایران نفرستاد.هیچ خبری در این زمینه منتشر نشد.
ببینید بشار آدمی است که برای خودش خیلی هزینه تراشی نکرده است و کاخ و تشکیلات نداشته است. صدام در زمان خود ۷۰ تا کاخ داشت ولی این آقا یک کاخ هم درست نکرده است.
محمد حسن زورق: پدرش هم همینطورساده زندگی می کرد.
حسین رویوران: بله، یعنی او طالب قدرت بود اما طالب پول و ثروت برای خود نیست.
محمد حسن زورق: بشار اسد به لندن رفت و چشم پزشک شد و در این شرایط پدرش از دنیا رفت.
حسین رویوران: حافظ اسد ۳ تا پسر دارد یکی باسل است دومی بشار است سومی ماهر است. حافظ اسد تصمیم گرفت که باسل جانشین اوبشود باسل هم واقعاً آدم با روابط عمومی بسیار بالا بود ودر زمینه ورزش، یک ورزشکار خوب بودو در حرفه نظامی، یک نظامی درخشان بود و در زمینه کمک به مردم فعال بود و به این دلایل محبوبیت هم پیدا کرده بود. جوان بود و عشق سرعت داشت با ماشینش در جاده فرودگاه با سرعت ۲۰۰ یا ۲۲۰ حرکت می کرد و ماشین چپ کرد و او فوت شد پدر، ماهر و بشار را کنار گذاشته بود دوسال قبل از فوت حافظ اسد این اتفاق افتاد لذا حافظ اسد به بشارگفت برگرد بشار گفت من دو ترم دیگر دارم تا درس پزشگیم تمام شود گفت برگرد و او برگشت حافظ اسد گفت که من دچارسرطان پروستات شدم نمیدانم کی میمیرم تو باید آماده باشی و پُستهایی به ا او داد و گفت ما طالب قدرت هستیم نه برای خود قدرت چون ما علوی هستیم علویها هم در سوریه ۱۳ درصد بیشتر نیستند اگر دشمنان ما حاکم بشوند ما را قتلعام میکنند همانطور که در طول تاریخ این کار را کردند لذا ما برای حفظ مردم بویژه حفظ علویها باید در رأس قدرت باشیم در این زمینه هیچکس از علویها حمایت نمیکند الا ایران و به همین دلیل شما باید راهبردهایت را در این چهارچوب تعریف بکنی وقتی روز آخر عمرش در بیمارستان بود ویکی از مقامات ایران به بیمارستان رفته بود برای عیادتش، بشار را صدا زد دست بشار را گذاشت در دست او و گفت اگر کل جهان عرب به تو پشت بکند، بکند ولی ایران را داشته باش چون حافظ ما ایران انقلابی است و ارتجاع عرب نیست ارتجاع عرب یک دشمن بالقوه است و بشار اسد هم زمانی که بفه قدرت رسید به برادرش ماهر مسئولیت نظامی داد و فرمانده گارد ریاست جمهوری شد و گفت وصیت پدر این است ما دو سازمان را خیلی دقیق مدیریت کنیم:یکی سازمان گارد ریاست جمهوری است که کودتا نشود که یک چهارم ارتش است گارد ریاست جمهوری چند لشکر است و دوم سازمان امنیت که پسر خالهاش را منصوب کرد.
محمد حسن زورق: وقتی میگوییم طالب قدرت یعنی برای او قدرت هدف است یا وسیله؟
حسین رویوران: نه وسیله است
محمد حسن زورق: نکته دوم اینکه گرایش حافظ اسد به ایران به خاطر این نبود که میخواست قدرتش را حفظ کند حافظ اسد قدرتش را برای انقلاب اسلامی ایران سرمایهگذاری کرد
حسین رویوران: همینطور است
محمد حسن زورق: اول انقلاب ما موقعیتی نداشتیم
حسین رویوران: نگاه حافظ اسد این بود که جمهوری اسلامی ایران در آینده به قدرت میرسد
محمد حسن زورق: سال ۵۸ معلوم نبود حرکت ایران ادامه پیدا کند در سال ۵۹ همینطور از ابتدای جنگ حافظ اسد به نفع ایران موضع گرفت او اگر صرف قدرت میخواست باید بین ایران و رژیم های عرب بازی میکرد عربها حاضر بودند به او پول بدهند تا لوله نفت عراق را به نفع صدام باز کند خود رژیم صدام هم حاضر بود ولی حافظ اسد این کار را نکرد علت حمایت حافظ اسد از جمهوری اسلامی ایران به دو نکته برمیگردد اول اصالت علوی که شما فرمودید آنها علوی هستند و بالاخره در دنیای عرب یک اقلیت هستند و دوم مسئله فلسطین است تنها دولت عربی که صادقانه با فلسطین رفتار کرد دولت حافظ اسد بود
حسین رویوران: البته آقای دکتر این برداشت دوم به صورت کلی درست است ولی به صورت او با اسرائیل وارد گفتوگو شد در ترکیه وارد گفتگو شد و در ژنو با کلینتون سه چهار ساعت نشست
محمد حسن زورق: اینها سیاستمدارهای متعارف بودند و در عرف سیاست گفتگو یک امر پذیرفته شده است.
حسین رویوران: بله، وعده داد که اگرجولان را پس بدهند آن گاه من اسرائیل را به رسمیت میشناسم.
محمد حسن زورق: وجولان را ندادند.
حسین رویوران: آنها گفتند که دریاچه طبریه به دلیل خشکسالی یک کیلومتر عقب آمده و مرز قبلی تا کنار دریاچه بود اختلاف روی همین یک کیلومتر بود حافظ اسد گفت من جوان بودم در ارتش بودم جولان هر روز میرفتم در دریاچه شنا میکردم دسترسی به آب بخشی از مرز سوریه است.
محمد حسن زورق: این بحث ها چه چیزی را زیر علامت سؤال میبرد؟
حسین رویوران: اینکه با اسرائیل وارد گفتوگو شد
محمد حسن زورق: حافظ اسد میگوید تو جولان را به من بده من تو را به رسمیت میشناسم این عین بازی است که آمریکاییها با ما کردند و به ما گفتند غنی سازی را تعطیل کن ما تحریم های خاص هسته ای را بر می داریم یعنی نقدگرفتند و وعده نسیه دادند.حافظ اسد هم میخواهد نقد بگیرد وعده بدهد همین کاری که در برجام آمریکاییها با ما کردند از ما نقد گرفتند ما در قلب رآکتور اراک سیمان ریختیم این نقد است روی زمین است و گفتند تحریمها را برمیداریم که برنداشتند اصلاً سیاست فعال امروز در دنیا این است که شمانقد بگیری و وعده نسیه بدهی.
حسین رویوران: بشار هم وارد گفتوگو شد در ترکیه نزدیک به یک سال رو در رو گفتوگوی مستقیم داشت.
محمد حسن زورق: مگر ما با آمریکا در الجزایر رو در رو گفتوگو مستقیم در نداشتیم
حسین رویوران: میخواهم بگویم یعنی سوریه یک موضع ایدئولوژیک علیه اسرائیل ندارد ولی موضع او بیشتر قومی است
محمد حسن زورق: و ما هم انتظار موضع ایدئولوژیک از او نداشته ایم
حسین رویوران: میخواهم بگویم موضع ایدئولوژیک سیاه و سفید است وموضع او سیاسی نه سیاه و سفید نیست
محمد حسن زورق: نگفتم موضع ایدئولوژیک دارد ولی تنها دولت عربی که مسئله فلسطین برایش یک مسئله حیاتی است
حسین رویوران: من قبول دارم که اختلاف ما با اسرائیل یک اختلاف وجودی است وبه عبارت دیگر یک تضاد کامل است این وضعیت برای هیچ رژیم عربی نیست حتی سوریه، سوریه الان به دلیل نیازش به ما به دلیل تأثیرگذاری ما بر آن موضعش در بحث فلسطین عین ماست اما معنیاش این نیست که این موضع یک موضع اختلاف وجودی است نیست ولی الان بین کل عربها سرآمدش سوریه است این واقعیت را من قبول دارم
محمد حسن زورق: الان عربها دارند به سمت دمشق برمیگردند یک هدف آن ها را شما ذکر کردید اینها که نتوانستند دولت سوریه راساقط کنند می خواهند اگربتوانند برسیاست های آن با برقراری رابطه تاثیر بگذارند این یک عاملی است که ذکر شدولی عامل افکار عمومی جهان عرب چقدر در سیاست بازگشت دولت های عربی به سوی رابطه با دمشق اثر دارد؟وزن این عامل کم نیست.
حسین رویوران: سرنگونی نظام در سوریه که هدف غرب بود و کشورهای عربی مجری طرح غرب بودند و پیمانکاربرای اجرا بودند یک درجه پایینتر از اسقاط مهار است سرنگونی هدف اول بود و هدف دوم مهار است من تصورم این است که رژیم های عرب وارد مرحلۀ مهارشده اند مهار معمولاً ابزار میخواهد یکی از ابزارها وابستگی است الان آمدند به یک سطح پایینتر و آنچه که دارد اتفاق میافتد همین است اما این کار از لحاظ افکار عمومی پیروزی بزرگی است برای دولت سوریه و شخص بشار اسد است آیا رژیم های عربی از افکار عمومی تا چه اندازه هراس دارند.و آیا همین برداشت را دارد واینکه ابتدای جنگ مجموعهای درست کرده بودند تحت عنوان دوستان سوریه و ۱۴۰ خوردهای رژیم وابسته به غرب در آن حضور نمادین داشتند و درجده و اردن و مصر و تونس و ایتالیا و پاریس جلسه داشتند و بعد ریخت و پاش های افسانه ای و بودجهای که اختصاص به اغتشاش در سوریه داشت کسانی که میرفتند در این اجلاسها هدایا و جایزه و دستمزد می گرفتند و همه اینها خیلی هزینه بود که کردند واقعاً دریک اجلاس دوستان سوریه را اگر بررسی بکنی میفهمی که این برنامه چقدر گسترده و هزینه بر بوده و چقدر سرمایهگذاری شده است.
محمد حسن زورق: یک عامل سیاست مهار سوریه است و یک عامل دوم هم فشار افکار عمومی مردم کشورهای عرب است برای رژیمی مثل رژیم مصر نزدیکی به سوریه یعنی نزدیکی به خواست افکار عمومی مردم مصر به میزانی که به سوریه نزدیک بشود رضایت افکار عمومی به دست میآورد چون مردم مصر با اسرائیل مخالف هستند و میدانند که سوریه هم با اسرائیل چه رابطه ای دارد یک عامل سوم هم میشود در نظر گرفت
حسین رویوران: شاید من در این برداشت صد در صد با شما همراه نیستم فشار افکار عمومی مردم مصر چون به مُرسی کمک میکرد سی سی نمیتوانست سیاست مرسی را ادامه بدهد
محمد حسن زورق: عرض من این بود که برای دولتی مثل دولت مصر هر چقدر که به محور مقاومت نزدیک بشود بیشتر رضایت عمومی را به دست میآورد حالا چرا گفتم مثل مصر سودان هم همین وضع را دارد هر کشوری عربی که یک کشور است و یک چاه نفت مثل قطر نیست هر نوع به گرایش به محور مقاومت ومسئله فلسطین یک امتیاز است محور مقاومت تمثیلی از مسئله فلسطین است
حسین رویوران: در مورد شیخنشینها متأسفانه چیزی به نام افکار عمومی مطرح نیست اینها هر جوری دلشان میخواهد رفتار می کنند.
محمد حسن زورق: چون اصلاً ملت نیستند
حسین رویوران: در این شیخ نشین ها جامعه تابع حاکم است
محمد حسن زورق: جامعه در شیخ نشین ها دل خوش به رفاهی است که دارد و به ثروتی است که دارد.
حسین رویوران: شیخنشینهای خلیج فارس واقعاً همین است درشیخنشین ها، شیخ عشیره هر کاری کرد عشیره تأیید میکند
محمد حسن زورق: و عامل سوم این است که متمرکز روی جمهوری اسلامی ایران شدند یعنی قبلاً متمرکز شده بودند روی سوریه و میگفتند اگر سوریه را بزنیم محور مقاومت یکپارچگی خود را از دست میدهد الان از این سیاست منصرف شدند چون تا ایران از سوریه حمایت کند آنها نمی توانند رژیم سوریه را ساقط کنند لذا تمام نیرویشان را گذاشتند روی خود ایران بنابراین دیگر ضرورتی ندارد که روی سوریه متمرکز شوند
حسین رویوران: این عامل سوم را قبول دارم ولی از چه زاویهای قبول دارم ؟ببینید الان نقطه تمرکز روی ایران است یکی از کارهایی که اسرائیل انجام میدهد این است که هم طرح را بازی میدهد و هم منطقه را از طریق تعریف راهبرد می کند،[ راهبرد هزار چاقو یک راهبرد اسرائیلی است که به آمریکا قبولانده شده و بخشی از راهبرد آمریکا علیه ایران است] اسرائیل درصدد است یک نقش متفاوت در مبارزه با اسلام و انقلاب اسلامی ایفا کند تا امروز آتش بس یمن به نفع ارتجاع عرب تمام شده است . چون فشار از روی ارتجاع عرب که همدست صهیونیست هاست برداشته شده است.و این در شرایطی است که غرب از نظر انرژی آسیب پذیر است.تاثیر قطع نفت عربستان امروز بیش از موقعی است که تاسیسات آرامکو زده شد.
آن موقع زمان عرضه زیادی نفت بود الان تقاضا بیش از عرضه است و اروپا و آمریکا نفت هم میخواهند نفت ذخیره بکنند مخصوصاً در تابستان. نفتی که روزی ۱۲۰ دلار شده بود الان شده در حدود ۷۰ دلار پایین آمده الان اتفاقاً وقت فشار آوردن به ارتجاع عرب درپرونده انرژی است و یمن بعنوان یک کشور مترقی میتواند به ارتجاع عرب فشار بیاورد کافی است دو تا چاه یکی در امارات و یکی در عربستان هدف گرفته شود آن گاه ارتجاع عرب کرنش میکند و حقوق مردم مسلمان منطقه را برسمیت می شناسد احساسم این است که از نظر محاسبه اشتباهی شده اینکه آتشبس در یمن پذیرفته شد البته در یمن تصمیمگیرنده خود مردم یمن هستندوما هم فقط منافع مردم یمن را نگاه می کنیم و در اولویت قرار می دهیم این نکته مهمی است یک نگاه واقعاً انسانی است و کسی حق ندارد یمن را قربانی منافع خود کند مردم یمن رهبری سید عبدالملک حوثی را پذیرفته اند و او سخنگوی تمام و کمال مردم یمن در سراسر یمن است کسی برای او تعیین و تکلیف نمی کند اگر منافع یمن ایجاب کرد به آتشبس باشد پس باید آتشبس باشد ولی من دارم از جهت عرصه سیاسی صحبت میکنم به نظرم فشار محور مقاومت روی عربستان به معنی فشار به بازار انرژی است و غرب در مقابل این فشار کوتاه میآید و رها کردن عربستان از طریق آتشبس غرب را جسورتر و در تجاوز به حقوق مردم منطقه بی باک تر می کند الان اسرائیل وارد سیاست هزار چاقو شده و یکی از چاقوهایش دلار است منافع حیاتیمان ایجاب میکندکه اهرمهای فشار خود را روی غرب را حفظ بکنیم تا غرب حاضر به شناختن حقوق مردم ما شود.
محمد حسن زورق: برگردیم به مسئله سوریه و رویکرد دولتهای عربی عامل چهارمی که میشود در نظر گرفت تلاش در جهت احیای پان عربیسم است آنچه که پان عربیسم را به شدت آسیبپذیر کرد همین اختلاف رژیم های مرتجع عرب با دولت سوریه بود.
حسین رویوران: هنگامی که پان عربیسم را ناصر مطرح کرد رژیم های مرتجع عرب در مقابلش قرار گرفتند چون ناصر پان عربیسم را وسیله ای برای مبارزه با صهیونیسم قرار داده بود . آنها بهانه می آوردند که اگر پان عربیسم را قبول بکنیم باید پولهای خود را به کشورهای عربی بدهیم که همه فقیر هستند اتفاقاً اینها انگیزههای بالایی دارند در تضاد با پان عربیسم همین الان اقتصاد مصر در آستانه فروپاشی است طبق اسناد صندوق بینالمللی از دو کشور عربی که احتمال فروپاشی کامل در آنها می رود یکی مصر است و دیگری سومالی است و البته سومالی میدانید که جزء اتحادیه عرب است یعنی فروپاشی کامل را برای مصر پیشبینی کردند در حالیکه برای یمن پیشبینی نکردند.
محمد حسن زورق: اتحادیه عرب به معنی اقتصادی اگر بگیریم همین چیزی است که شما میفرمایید اما اگر اتحادیه عرب را به معنای هویتی در نظر بگیریم واینکه یک مصری اول خودش را عرب ببیند بعد مسلمان ویا اول مسلمان ببیند بعد عرب معادله را در منطقه عوض میشود و غرب خیلی دوست دارد که عربها اول خودشان را عرب ببینند بعد مسلمان به همین دلیل احیای پان عربیسم از جهت سیاسی و هویتی برای معادلات سیاسی در منطقه خیلی مهم است
حسین رویوران: درشمال آفریقا و آسیا هرجااسلام که آمد قبایل عرب هم آمدند در همین فلسطین و سوریه و لبنان و عراق
محمد حسن زورق: همه جا درهمین ایران
حسین رویوران: در جایی مثل ایران تک و توک آمدند
محمد حسن زورق: در عصر فتوحات کنار هر شهری در ایران یک شهرک عربنشین درست شده و بخشی عظیمی از یمنیها ساکن خراسان شدند
حسین رویوران: وضعیت عرب در مصر یا سومالی و یا سوریه و یا هرجای دیگر با هم تفاوت می کند بهر حال احیای پان عربیسم چالش های خودش را به همراه دارد شرایط منطقه عربی با آنچه در فلسطین اشغال شده می گذرد پیچیده تر شده است.
مکانیزمهای انتخاب اعضای شورای قضایی و قضات در اسرائیل به گونهای بود که خیلی قوه مجریه و مقننه در آن دخیل نبودند و این منجر به این وضعیت شده بود که قوه قضائیه در اسرائیل جایگاه خاص خودش را داشته باشد اینکه طرفداران نتانیاهو اکثریت پارلمانی را به دست آوردند و دولت را به دست گرفتند پس دو قوه مقننه و مجریه بدست آنها است با توجه به اینکه نتانیاهو چهار پرونده چهار هزار و یک و دو سه و چهار به عنوان اتهامهای خیانت در امانت و استفاده از رانت و همچنین رشوهگیری و گزارش دروغ دارد لذا دنبال این است که قوه قضائیه را به گونهای تغییر بدهد که خودش محاکمه نشود این لایحه را آمد و آماده کرد قبل از اینکه ارائه بدهد رئیس جمهور اسرائیل هرتزوگ اعلام کرد که شما اکثریت هستید و میتوانید چنین کاری هم بکنید اما نکنید حتی این لایحه را مطرح نکنید به دلیل اینکه اگر این کار را انجام دادید مشکلات زیادی پیش خواهد آمد وجامعه دو قطبی میشود و از آنجا که جامعه مسلح هست ممکن است حتی به تقابل نظامی بیانجامد اتفاقاً نامه هرتزوگ یک نامه جامعهشناسی سیاسی از جامعه اسرائیل است اینکه اکثریت نباید به گونهای عمل بکند که نهادهائی مثل ارتش، وپلیس برانگیخته بشود و نماینده احزاب شود این ها نهادهای ملی هستند الان نتانیاهو در مقابل اینکه قوه قضائیه را میخواهد هر قسمت از قلمرو اسرائیل را به یکی از متحدانش داده است و این متحدان عموما از صهیونیستهای افراطی هستند در یک روز نزدیک به ۱۲۰ خانه فلسطینی را آتش زدند. لپید نخستوزیر قبلی گفت این شبه نظامیان بن غفیر است که این جنایات را می کنند و این رفتارها چنان جامعه فلسطینی را برمیانگیزاند که اسرائیل در آینده هزینههای سنگینی باید پرداخت بکند الان جامعه اسرائیل دارد نشان میدهد که روی این نوع رفتارها موضعگیریهای متعارض پیدا دارد نتیجتاً تظاهراتی هم که سه روز پیش بود ۲۰۰ هزار نفردر آن شرکت کردند در تل آویو،قدس و حیفا تظاهرات بود. امروز اسرائیل گرفتار بحران ساختاری است.
مهمترین عوارضش این است که درخواست تابعیت خارجی ۴۰۰ درصد افزایش پیدا کرده خیلی از یهودیها از لهستان و فرانسه و انگلیس و ایتالیا به فلسطین اشغال شده آمدندپسر دنبال تابعیت پدرش فقط اسرائیلی است اما الان شناسنامه باباش را دارد و به کشور اصلی میبرد و میگوید بر اساس آن به من تابعیت بده این مقدمه یک کار دیگر است اینکه یهودیان احساس خطر میکنند و می خواهند در روز مبادا از فلسطین فرار کنند.و این یک شاخص است شاخص دوم اینکه بانک مرکزی اسرائیل اعلام کرده که هفتگی چند میلیارد دلار سرمایهدارهای اسرائیلی دارند جابجا میکنند و به بیرون از کشور می برند این جابجایی به دلیل احساس ناامنی است سرمایهدار آدم ترسویی است وقتی کشور ناامن بشود بخشی از پولش را حداقل جابجا میکند اگر همۀ آن را نکند برایش مسائل سیاسی هم چندان مهم نیست به نظر من این یک تحول است تحول مهمی هم هست بُعد دوم به قدرت رسیدن صهیونیست های افراطی است و این روی فلسطینیها اثر میگذارد حمله به نابلس کشتن ۱۱ نفر و کشتار دیگری که صهیونیست ها در مناطق دیگر می کنند امنیت را در فلسطین اشغال شده تحت تاثیر خود قرارمی دهد. فلسطینیها عملیات متقابل داشتند این شدت تقابل در آستانه ماه مبارک برای خیلی از مسلمانان مهم است چون جنگ بدر در ماه مبارک اتفاق افتاده و ماه رمضان را ماه جهاد میدادنند هم جهاد با نفس هم جهاد با دشمن و اسرائیلیها به شدت از این احساس عمومی در فلسطین نگران هستند و اینکه این تقابل منجر به یک انتفاضۀ گسترده علیه اسرائیل بشود افرادی که در نابلس کشته شدند همه منادیان جهاد بودند الان دو اتفاق رخ داده یکی تکبیر شبانه تقریباً درکل کرانه شبها مردم تکبیر میگویند دیگری حمله شبانه به شهرکها و ایجاد ناامنی برای صهیونیست ها .شورای امنیت ملی اسرائیل اعلام کرده که ماه رمضان باید یک نوع آرامش باشد این شرایط فعلی اگر برسد به ماه مبارک امنیت اسرائیل در خطربیشتر است نکته بعدی اجلاس عقبه است اینکه آمریکا از اردن و مصر درخواست کرده اسرائیل جلسه نظامی و امنیتی داشته باشند و این نشاندهندۀ یک مسئله مهم است چیزی که برای اسرائیل اهمیت دارد بحث امنیت است آمریکا پیشنهادی گذاشته روی میز و آن اینکه اسرائیل شش ماه شهرک سازی را متوقف بکند و محمود عباس تضمین بدهد که نیروهایی که دنبال به قول آن ها جنگ طلبی هستند را به نفع اسرائیل مهار بکند یعنی تقابل بین اسرائیل و فلسطینی را میخواهد به تعارض فلسطینی فلسطینی تبدیل بکند رژیم های مصر و اردن که از خود ارادهای ندارند آن ها عوامل اسرائیل و آمریکا هستند حضورشان هم درجلسه برای فشار به فلسطینی است نه فشار به اسرائیل است. صهیونیست ها حمله کردند به حواره و آن همه خانه را آتش زدند وآدم کشتند واین مسائل نشان میدهد که فلسطین آبستن حوادث است و به نظرم ایستادگی مردم فلسطین که اهمیت زیادی دارد اسرائیل را دارد وارد چالش میکند.